بازار آریا

آخرين مطالب

گزارش تکان‌دهنده اتاق بازرگانی ایران از وضعیت صنایع در کشور/ زنگ خطر به صدا در آمد اقتصاد ایران

گزارش تکان‌دهنده اتاق بازرگانی ایران از وضعیت صنایع در کشور/ زنگ خطر به صدا در آمد
  بزرگنمايي:

بازار آریا - مریم فکری- آخرین شاخص مدیران خرید کل اقتصاد (شامخ) در آذرماه که دیروز منتشر شد، نشان می دهد اقتصاد کشور وارد محدوده رکود و انقباض شده و توصیه آمارها به سیاست‌گذاران، تمرکز بر تحریک تقاضا و کاهش هزینه تولید و تقویت صادرات است.
اطلاعات نوشت: براساس این گزارش که توسط مرکز پژوهش های اتاق بازرگانی ایران منتشر شده، در آذرماه 1403، روند شامخ ترکیبی کل اقتصاد به‌طور قابل‌توجه کاهش یافته و یکی از عمیق‌ترین رکودهای اقتصاد ایران در این ماه به ثبت رسیده است.
شامخ صنعت نیز، پس از حذف اثرات فصلی، به‌شدت و به‌گونه‌ای کم‌سابقه، کاهش یافته است.
بر این اساس ، کمبود منابع انرژی و قطعی برق، مشکل اصلی بخش تولید بوده و باعث شده است تا بنگاه‌های تولیدی بسیار پایین‌تر از ظرفیت خود فعالیت کنند. علاوه بر این، شوک‌های افزایشی نرخ ارز، هزینه تأمین نهاده‌ها را برای بنگاه‌ها افزایش داده است و این در حالی است که اکثر بنگاه‌ها (خصوصا بنگاه‌های کوچک و متوسط) با کمبود منابع مالی، عدم تخصیص ارز و کاهش دسترسی به تسهیلات روبرو هستند.
طبق بررسی‌ها، در آذرماه امسال، کاهش تقاضای داخلی نیز رکود را در اقتصاد تشدید کرده است و کاهش شاخص صادرات در ماه‌های اخیر بیانگر آن است که تقاضای خارجی نتوانسته است کاهش تقاضای داخلی را جبران کند. رفع مشکلات موجود در سیاست‌گذاری داخلی و موانع تجاری که به تضعیف تجارت خارجی منجر شده است؛ از جمله اصلاح سیاست‌های مرتبط با رفع تعهد ارزی با توجه به فشارهای قیمتی موجود، می‌تواند باعث تقویت صادرات شود.
بدین ترتیب ، از آمار و اطلاعات اقتصادی و نظرسنجی‌های انجام شده از فعالان اقتصادی کشور چنین برمی‌آید که برای جلوگیری از تعمیق رکود در بخش تولید، سیاست‌گذاران باید بر تحریک تقاضا، کاهش هزینه‌های تولید و تقویت صادرات تمرکز کنند و این اقدامات می‌تواند به بازگشت بخش صنعت به مسیر رشد کمک کند.
تغییرات آماری شامخ
شاخص مدیران خرید کل اقتصاد در آذر 1403، معادل 9/43 محاسبه شده که کمترین مقدار از اردیبهشت‌ماه است .
شاخص مذکور نشان می‌دهد که رشد فعالیت‌های اقتصادی در این ماه نسبت به ماه قبل کاهشی بوده و کمترین مقدار را از اردیبهشت‌ماه داشته است. این در حالی است که پس از تعدیل فصلی، شاخص مذکور برای آذر معادل 5/45 برآورد شده است که حاکی از آن است که میزان فعالیت‌های اقتصادی در این ماه نسبت به ماه قبل (4/51) کاهش قابل‌توجهی داشته و به کمترین مقدار خود از تیرماه رسیده است تا از ابتدای سال برای پنجمین بار، رکود و قرار گرفتن در محدوده کمتر از 50 را ثبت کند.
رکود مذکور باید به‌عنوان یک زنگ خطر برای سیاست‌گذاران و فعالان اقتصادی تلقی شود. اعمال سیاست‌های حمایتی، تقویت تقاضا و مدیریت ریسک‌های اقتصادی مانند افزایش تورم، نوسانات نرخ ارز و محدودیت‌های مالی می‌تواند به تثبیت شرایط و جلوگیری از تشدید رکود کمک کند.
به علاوه، شاخص «میزان تولید محصول یا ارائه خدمت» به کمترین مقدار چهارماهه رسیده، شاخص «میزان سفارشات جدید مشتریان» کمترین مقدار از تیرماه است، شاخص «سرعت انجام و تحویل سفارش مشتریان» کمترین مقدار از بهمن 1401 بوده و شاخص «میزان استخدام و به‌کارگیری نیروی انسانی» بعد از دو ماه متوالی کاهش، به کف چهارماهه رسیده است.
همچنین بررسی مؤلفه‌های شامخ آذرماه نشان می‌دهد در این ماه، شاخص «موجودی مواد اولیه یا لوازم خریداری‌شده» در پایین‌ترین رکورد 22 ماهه از اسفند 1401 قرار دارد درحالی‌که شاخص «قیمت مواد اولیه یا لوازم خریداری شده» بیشترین مقدار از اردیبهشت 1402 را به ثبت رسانده است.
درکنار این، شاخص «موجودی محصول نهایی در انبار یا کارهای در حال تکمیل» کمترین مقدار از مرداد 1399 را ثبت کرده و شاخص «انتظارات در مورد میزان فعالیت اقتصادی در ماه آینده»، با سقوط بی‌سابقه، به کمترین میزان 31 ماهه از خرداد 1401 رسیده است.
براین اساس ،مقدار شاخص «انتظارات در مورد میزان فعالیت اقتصادی در ماه آینده» 7/47 محاسبه شده است و کمترین مقدار 31 ماهه از خردادماه سال 1401 را به ثبت رسانده است. قطعی شدید برق، افزایش نرخ ارز و تورم قیمت‌ها، هزینه‌های کسب‌وکارها را بالا برده و نااطمینانی نسبت به ماه آینده را برای فعالان اقتصادی افزایش داده است. کسب‌وکارها در برنامه‌ریزی برای تولید تا تأمین نهاده‌ها طی ماه‌های آینده با ریسک‌های بالایی روبرو هستند که باعث شده اکثر کسب‌وکارها نسبت به چشم‌انداز ماه آتی انتظارات منفی داشته باشند.
افت فعالیت های صنعتی
مرکز پژوهش های اتاق بازرگانی ایران درادامه گزارش خود وبر اساس داده‌های به دست آمده از بنگاه‌های بخش صنعت، شاخص مدیران خرید بخش صنعت در آذر 1403را معادل 8/44 برآورد کرده است.
این شاخص نسبت به ماه قبل (8/51) کاهش قابل‌توجهی داشته است و کمترین مقدار 5 ماهه را از مرداد ماه به ثبت رسانده است. شاخص مذکور پس از تعدیل فصلی، برای ماه آذر معادل 8/46 برآورد شده است که در سری تعدیل شده نیز کاهشی بوده و کمترین میزان 5 ماهه را از مرداد ماه در شامخ صنعت را نشان می‌دهد.
افت مجدد شاخص مدیران خرید بخش صنعت نشان‌دهنده کاهش جدی فعالیت‌های صنعتی است که ناشی از کمبود منابع انرژی، افزایش هزینه‌های تولید، مشکلات زنجیره تأمین و کاهش تقاضا است.
همچنین نگاهی به شاخص های زیرمجموعه شامخ بخش صنعت نشان می دهد ، شاخص «مقدار تولید محصولات» در آذرماه پس از تعدیل فصلی، 3/44 محاسبه شده است. شاخص مذکور کمترین مقدار پنج ماهه از مرداد ماه را به ثبت رسانده است؛ چراکه بسیاری از شرکت‌ها به دلیل کمبود انرژی، قطعی برق، افزایش نرخ ارز و هزینه‌های بالای تأمین نهاده‌های تولید، نیمه تعطیل بوده و با ظرفیت تولید بسیار پایین‌تر از توان خود فعالیت کرده‌اند و بسیاری از آن‌ها، افزایش رکود در تولید را طی ماه آینده پیش‌بینی کرده‌اند.
درهمین حال، فعالان اقتصادی در آذر 1403معتقدند قطعی گسترده برق هزینه‌های بسیاری را بر شرکت‌ها تحمیل کرده است و بسیاری از شرکت‌ها در آذرماه نیمه تعطیل بوده‌اند و با ظرفیت پایین تولید کرده‌اند.
همچنین حذف ارز نیمایی و همچنین زمان‌بر بودن فرایند تخصیص ارز از سوی وزارت صنعت و بانک مرکزی، باعث شده تا بسیاری از شرکت‌ها متضرر شوند و برای کاهش هزینه‌ها ناچار به تعدیل نیروی انسانی شوند.
تخصیص ناعادلانه تسهیلات و کمبود شدید نقدینگی و پیش‌بینی ناپذیری اقتصادهم بسیاری از شرکت‌ها را در آستانه تعطیلی قرار داده است.
درکنار اینها، افزایش شدید نرخ ارز بر کمبود مواد اولیه اثر گذاشته و با توجه به مشکلات تأمین منابع مالی، مواد اولیه خارجی را بسیار گران کرده و فرآیند تولید بسیار هزینه‌بر شده است.
حذف ارز نیمایی نیز هزینه تولید را برای شرکت‌ها افزایش داده است و هم‌زمان به دلیل افزایش نرخ ارز و تورم بالای نهاده‌ها، انتظار افزایش قیمت‌های فروش برای ماه‌های آتی وجود دارد.
برخی از شرکت‌ها عنوان کرده اند در فرآیند ترخیص واردات مواد اولیه در گمرک مشکلات زیادی دارند و فرآیند ثبت سفارش مواد اولیه در سامانه جامع تجارت با چالش‌های زیادی همراه است.
درنهایت ، فعالان اقتصادی با توجه به شرایط تورمی نرخ ارز و نااطمینانی و ریسک‌های بازار، انتظارات منفی و ناامیدی بیشتری نسبت به ماه‌های آتی دارند.
223225
کد خبر 2007943

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1243959/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تبعات نوسان نرخ ارز بر زندگی اقشار آسیب پذیر/ دولت برای کنترل اوضاع چه می‌کند؟

مسعود پزشکیان پیام تسلیت صادر کرد

تهاجم گسترده رژیم صهیونیستی به اردوگاه نور شمس+فیلم

این پدر با دیدن 3قلوهایش از حال رفت + عکس

این ماده غذایی معطر به باز شدن مجاری درون کبد کمک می‌کند

سلاح مخفی روده که تاکنون از آن بی‌خبر بودید

خواص بی‌نظیر پوست این میوه قرمز پاییزی

پایان 4 سال مرگبار بورس؛ امیدوار باشیم؟/ ویدئو

توصیه‌های طلایی برای افرادی که گودی کمر دارند

باید و نبایدهای ارتودنسی/ علت نامرتب بودن دندان‌ها

دانشمندان کدام حشره را دوست دارند؟

ارتباط مصرف لوازم آرایشی با بلوغ زودرس کودکان

آب برنج چگونه شرایط پوست را بهبود می‌بخشد؟

طلاق و چیزبرگر چندسال پیرتان می‌کند؟

اسامی داروهای گیاهی برای بهبود بیماری‌های دهان

واکسن آنفلوآنزا برای این گروه‌ها ضروری‌تر است

علل و علائم ناباروری را بشناسید

ادعای پنتاگون درباره حمله به فرماندهی مرکزی و دو تأسیسات حوثی‌ها در یمن

به ارائه کمک به مردم سوریه ادامه می‌دهیم

بلینکن: آمریکا برای جلوگیری از حمله ترکیه در سوریه تلاش می‌کند

مهاجرت جوانان سلسله و دلفان به شهرهای دیگر؛ طرح بزرگ اقتصادی نداریم

تاکید الجزایر بر حفظ یکپارچگی سوریه

احتمال آزادی کارآفرین ایرانی از زندان‌های ایتالیا

چه بازیکنانی بیشترین دستمزد را در تاتنهام دریافت می‌کنند؟

هشدار درباره رکود سنگین 5ساله/کسب و کارها استخدام نمی‌کنند

پایان مهلت مشاهده و تایید «سوابق تحصیلی»

تفاوت خودروی برقی و هیبریدی؛ کدام یک بهتر است؟

دفع حمله بوکوحرام به کاخ ریاست جمهوری چاد

ممنوعیت انتشار هویت سربازان صهیونیست به دلیل نگرانی از پیگردهای بین‌المللی

زلزله شام خاورمیانه را لرزاند/ بازی دو سرباخت کرملین

درخواست نماینده مجلس انگلیس برای اخراج سفیر اسرائیل از لندن

کشمکش محرک‌های شاخص دلار

کارگردان اصلی وحدت استراتژیک میان ایران و عراق شهید سلیمانی بود

دکتر سریع القلم برای عدم قبول واقعیت‌­‌ها 30 دلیل بیان می‌کند

جریمه رانندگی با وسیله نقلیه با پلاک غیرمجاز اعلام شد

هفته به یاد ماندنی برای شاخص هم‌وزن

صدای انفجار مهیب در جنوب سوریه/ شلیک موشک به فرودگاه نظامی خلخله

مقایسه حقوق و دستمزد کارگران ایرانی با آفریقایی

اجرای صحیح قانون تامین مالی تولید و زیرساخت نقش مهمی در رشد اقتصادی 8 درصدی دارد

حضور چشمگیر فعالان اقتصادی و مدیران شرکت‌های بزرگ تولیدی در غرفه اکسین در نمایشگاه ملی فولاد ایران در برج میلاد/ تلاش فولاد اکسین خوزستان برای تحقق رشد تولید

توزیع 991 میلیارد اعتبار در بخش صنعت لرستان

تحقق رشد اقتصادی 8 درصدی مستلزم اجرای برنامه هفتم توسعه؛ از رفع موانع تولید تا ارتقای بهره وری

نجات هواپیمای ایرانی با اقدام به‌موقع کنترلر برج مراقبت پرواز فرودگاه امام(ره)

روز های پنج شنبه در این استان تعطیل شد

پس‌لرزه قمار پوتین در اوکراین، شام را قربانی کرد

حمایت واشنگتن از تشکیل دولتی فراگیر در سوریه

استفاده 42 درصدی مشاغل سازمانی از هوش مصنوعی

هوش مصنوعی جمینای به تلویزیون‌های گوگل می‌آید

رفع فیلترینگ طبقاتی یوتیوب، مصداق تبعیض ناروا

سرنوشت هوش مصنوعی مشخص شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی