بازار آریا

آخرين مطالب

در نیمه دوم دسامبر 2024، صادرات نفت ایران از یک‌میلیون و 800‌هزار بشکه در روز فراتر رفت

ترامپ و آینده نفت ایران اقتصاد ایران

ترامپ  و آینده نفت ایران
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد - حمید ملازاده : در کمتر از دو هفته دیگر، دونالد ترامپ پس از یک وقفه چهار ساله، برای دومین‌بار وارد کاخ‌سفید خواهدشد و به‌عنوان چهل و هفتمین رئیس‌‌‌‌‌جمهور ایالات‌متحده، مسوولیت اداره امور اجرایی این کشور را بر عهده خواهد گرفت. در این میان، سوالات زیادی مطرح می‌شود که یکی از آنها اثر سیاست‌های جدید ترامپ بر میزان تولید و صادرات نفت ایران در چهار سال‌آینده است.
آمار‌ها و داده‌های معتبر از موسسات بین‌المللی مانند رویترز، بلومبرگ، کپلر، تانکر ترکرز و S&P Global نشان‌دهنده نوسانات چشمگیر تولید و فروش نفت ایران در فاصله زمانی بین سال‌های 2018 تا 2024 است. پیش از سال‌2018، زمانی‌که ترامپ هنوز از توافق هسته‌‌‌‌‌ای(برجام) خارج نشده بود، تولید نفت ایران حدود 3‌میلیون و 800‌هزار بشکه در روز بود که از این میزان، یک‌میلیون و 800‌هزار بشکه روزانه به مقاصد صادراتی ارسال می‌شد. این دوره، دوران پایداری نسبی در صنعت نفت ایران به‌شمار می‌رفت، اما پس از خروج ایالات‌متحده از توافق هسته‌‌‌‌‌ای و آغاز سیاست فشار حداکثری ترامپ در سال‌2018، تولید و صادرات نفت ایران با افت قابل‌توجهی مواجه شد. صادرات نفت ایران در سال‌2020 به کمتر از 700‌هزار بشکه در روز رسید‌و تولید نیز به حدود 2 تا 2‌میلیون و 500‌هزار بشکه در روز افت کرد. این تغییرات نه‌تنها بر اقتصاد ایران بلکه بر معادلات جهانی انرژی نیز تاثیرات گسترده‌ای برجای گذاشت، با این‌حال از سال‌2021، با انتخاب جو بایدن به‌عنوان رئیس‌‌‌‌‌جمهور ایالات‌متحده و وقوع بحران جنگ روسیه و اوکراین در سال‌2022، تحولات عمده‌ای در عرصه سیاست‌های جهانی انرژی رخ‌داد. این تحولات موجب تغییر معادلات تجاری و سیاسی در زمینه نفت شد و در نتیجه، تولید و فروش نفت ایران از ابتدای سال‌2022 روند صعودی به خود گرفت.
بازگشت به دوران طلایی
طبق گزارش‌های اخیر موسسه تانکر ترکرز، تولید نفت ایران در نیمه دوم دسامبر 2024 از 3‌میلیون و 500‌هزار بشکه در روز فراتر رفته و صادرات نیز به حدود یک‌میلیون و 800‌هزار بشکه در روز رسید. این رشد چشمگیر به‌معنای بازگشت ایران به دوران طلایی خود در سال‌2017 است. تحریم‌های نفتی ایران پدیده‌‌‌‌‌ای نیست که از سال‌2018 به این‌سو به‌وقوع پیوسته باشد. ایران هفت سال‌است که با این محدودیت‌ها دست‌وپنجه نرم‌کرده و در طول این مدت، با وجود فشارهای شدید، توانسته با استفاده از استراتژی‌های مختلف به‌فروش نفت ادامه و حتی در برخی موارد، به افزایش تولید و صادرات نیز دست‌یافته‌است. درخصوص تاثیرات احتمالی سیاست‌های ترامپ بر صنعت نفت ایران در چهار سال‌آینده، نظرات ضد‌ونقیضی وجود دارد که برآیند آنها را شاید بشود در یک نکته خلاصه کرد و آن‌هم اینکه حتی با شروع مجدد کمپین فشار حداکثری، فروش نفت ایران، به‌ویژه در بلندمدت، کاهش چشمگیری نخواهد داشت و آمار‌های صادراتی مربوط به سال‌های 2018 تا 2020 هرگز تکرار نخواهد شد. این نظرات بر پایه چندین عامل کلیدی استوار است که در زیر به تفصیل به آنها پرداخته می‌شود.
سیاست ثبات و آرامش
اولین دلیل اینکه در شرایط کنونی، ایالات‌متحده به‌‌‌‌‌هیچ‌‌‌‌‌وجه به‌دنبال افزایش قیمت نفت نیست و برخلاف گذشته، سیاست ثبات و آرامش بازار را دنبال می‌کند. تحولات جنگ روسیه و اوکراین در سال‌2022 تاثیرات زیادی بر سیاست‌های انرژی ایالات‌متحده گذاشت. این جنگ باعث افزایش قیمت نفت و تورم جهانی شد و ایالات‌متحده را مجبور کرد تا بخشی از ذخایر استراتژیک نفت خود را برای کنترل قیمت‌ها آزاد کند. در چنین شرایطی، هیچ سیاستمدار آمریکایی به‌ویژه ترامپ، تمایلی به افزایش قیمت نفت نخواهد داشت. افزایش بهای نفت ناشی از کاهش صادرات ایران، به‌ویژه حذف حدود 2‌میلیون بشکه نفت از بازارهای جهانی، مستقیما با سیاست‌های ایالات‌متحده در تضاد است و موجب ایجاد ناپایداری در بازار انرژی خواهدشد، به‌همین‌دلیل آمریکا در سال‌2024 با اتخاذ سیاست‌هایی نظیر محدود‌کردن قیمت نفت به 75 دلار در هر بشکه، از افزایش قیمت‌ها جلوگیری کرد. دومین عامل کاهش اثر تحریم‌ها نسبت به گذشته این است که تجربه نشان‌داده پالایشگران مستقل چینی موسوم به Teapot، تمایلی به پیروی از سیاست‌های تحریمی ایالات‌متحده ندارند. سیاست‌های قیمت‌گذاری ایران برای چینی‌‌‌‌‌ها همواره جذاب بوده و آنها به‌‌‌‌‌راحتی حاضر نیستند از نفت ایران صرف‌نظر کنند، به‌ویژه در شرایطی که نفت ایران با تخفیف‌های قابل‌توجهی به بازار عرضه می‌شود، چینی‌‌‌‌‌ها همواره به‌دنبال بهره‌‌‌‌‌برداری از این مزایا بوده‌اند. سومین دلیل نیز به تجربه گسترده ایران در مقابله با تحریم‌ها طی هفت سال‌گذشته بازمی‌گردد.
مدیریت شرایط بحران
ایران اکنون به‌‌‌‌‌خوبی می‌داند که چگونه می‌توان با استفاده از استراتژی‌های هوشمندانه، محدودیت‌ها را مدیریت‌کرده و صادرات نفت را ادامه دهد، به‌همین‌دلیل کارشناسان داخلی و تحلیلگران بین‌المللی بر این باورند که فشارهای اقتصادی ناشی از کمپین فشار حداکثری، این‌بار تاثیرات کوتاه‌مدت‌‌‌‌‌تری خواهدداشت و ایران به‌‌‌‌‌سرعت قادر خواهد بود نفت خود را به بازارهای جهانی بازگرداند.
برای نمونه، تحلیلگران موسسه S&P Global پیش‌بینی می‌کنند که تحریم‌ها تنها حدود 30‌درصد از صادرات نفت ایران را تحت‌تاثیر قرار خواهند داد و در همین راستا تحلیلگران موسسه Vanda Insights در سنگاپور بر این باورند که فشار ترامپ عمدتا به‌عنوان اهرم فشاری در مذاکرات سیاسی عمل خواهد کرد و تاثیرات اقتصادی آن کمتر از گذشته خواهد بود.
در نهایت، اگرچه سیاست‌های ترامپ ممکن است در کوتاه‌مدت چالش‌هایی برای صنعت نفت ایران به‌‌‌‌‌وجود آورد، اما به دلیل تقاضای پایدار جهانی برای نفت ایران، به‌ویژه از سوی کشورهایی نظیر چین و هند، این تحریم‌ها تاثیرات بلندمدت قابل‌توجهی نخواهند داشت. علاوه‌بر این، تجربه هفت سال‌گذشته ایران در مواجهه با تحریم‌ها و محدودیت‌ها، این کشور را به سمت استراتژی‌های جدید و کارآمد هدایت‌کرده که توانسته‌‌‌‌‌اند صنعت نفت را در‌برابر فشارهای خارجی مقاوم‌‌‌‌‌تر کنند. به‌عبارت دیگر، ایران اکنون توانایی بیشتری برای مدیریت بحران‌‌‌‌‌ها و یافتن مسیرهای جدید صادراتی دارد.
اتخاذ دیپلماسی هوشمندانه
بهبود روابط بین‌المللی و اتخاذ دیپلماسی نفتی هوشمندانه می‌تواند به‌‌‌‌‌طور قابل‌توجهی تاب‌‌‌‌‌آوری صنعت نفت ایران را افزایش دهد.
در شرایطی که تحریم‌ها همچنان وجود دارند، سیاست‌های دیپلماتیک و اقتصادی متنوع، همچون استفاده از سیستم‌های مالی جایگزین و گسترش همکاری‌ها با کشورهای آسیایی، می‌توانند به ایران کمک کنند تا به‌ویژه در بازارهای جدید، نفت خود را عرضه کند و در عین‌حال از فشارهای خارجی کاسته شود. این دیپلماسی نفتی، در کنار نیاز روزافزون جهانی به انرژی، به‌ویژه نفت، می‌تواند منجر به افزایش تولید و صادرات نفت ایران حتی در شرایط تحریم شود، در نتیجه به‌دلیل ترکیبی از عوامل داخلی و خارجی، به‌نظر می‌رسد که صنعت نفت ایران بتواند از تحریم‌ها جان سالم به در ببرد و در درازمدت حضور پررنگ‌تری در بازار داشته‌باشد. برای مشاهده گزارش تصویری این خبر می‌توانید به سایت و کانال تلگرامی «دنیای اقتصاد » به آدرس donya-e-eqtesad.com مراجعه فرماید.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1243722/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توصیه مهم آملی لاریجانی به مجمع تشخیص مصلحت؛ در بررسی FATF از افراط و تفریط پرهیز شود/ مجمع مصالح نظام را در نظر می‌گیرد

تجارت 265 میلیون دلاری ایران و قطر در 9ماه

اظهارات تازه رئیس مجمع تشخیص درباره ارجاع دوباره FATF به این مجمع

بررسی مجدد FATF در مجمع تشخیص مصلحت

آملی لاریجانی از بررسی دوباره FATF در مجمع تشخیص خبر داد

یک استقلالی بمب نقل‌وانتقالاتی پرسپولیس می‌شود!

رهبری بررسی FATF‌ را به مجمع ارجاع داده‌اند | کمیسیون مشترک با مرکب اعضای کمیسیون «اقتصادی»، «سیاسی و امنیتی» و «حقوقی» برای بررسی ابعاد لایحه تشکیل شده است | نباید مباحث فنی تحت تأثیر فضاسازی سیاسی قرار بگیرد

استعفای سه عضو شورای شهر کرگان بعد از تهدید به قتل شهردار

معرفی 8 واحد صنعتی لرستان برای تأمین 76 میلیارد نقدینگی

ناقوس جنگ جهانی سوم به صدا در آمد؟

روایت سفیر ایران از پیگیری وضعیت زندانیان ایرانی در عربستان

پاسخ تمسخرآمیز مقام کانادایی به اظهارت ترامپ

بیانیه ارتش اسرائیل و شاباک درباره جنازه یک اسیر صهیونیستی

علت عدم صدور فاکتورهای الکترونیک در عمده فروشی های میوه و تره بار چیست؟

قدرت‌نمایی بازار سهام؛ تحلیلی از بازار ارز و طلا در روزی که گذشت

واریز وام 30 میلیونی برای گروهی از بازنشستگان

امکان سفر مشمولان غایب سربازی خارج از کشور

مجمع تشخیص مصلحت در بررسی FATF از افراط و تفریط پرهیز می‌کند

نقش کلیدی "بندر خشک" در تبدیل خراسان شمالی به قطب اقتصادی/گامی مهم در رونق مبادلات تجاری با کشورهای همسایه

سه شنبه‌های اقتصادی؛ طرحی برای رفع مشکلات تولید و کارگران

اظهارات تازه آملی لاریجانی درباره در بررسی FATF

رفع ایرادات طرح مالیات بر سوداگری تا 3 هفته آینده/ با نهایی شدن قانون مالیات بر سوداگری، اخذ مالیات از خرید و فروش مسکن، ارز، طلا و سکه در دستور کار قرار می‌گیرد/ بورس از طرح مالیات بر سوداگری معاف شده است

ارجاع دوباره FATF به مجمع تشخیص مصلحت نظام از سوی مقام معظم رهبری

آملی لاریجانی: مجمع تشخیص در بررسی FATF از افراط و تفریط پرهیز خواهد کرد

بررسی مجدد FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام

مجمع تشخیص مصلحت نظام در بررسی FATF از افراط و تفریط پرهیز خواهد کرد

پرداخت 252 میلیارد تسهیلات برای طرح‌های لرستان

خبر خوش برای کوئیک سواران/ ریزش 11 میلیونی خودرو اقتصادی سایپا در بازار امروز 19 دی

امکان افزایش عیدی بازنشستگان برای پایان 1403 وجود دارد؟

بیانیه تندوتیز وزارت خارجه امارات علیه رژیم صهیونیستی

سیگنال ایران خودرو به بازار/ آخرین قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی+ جدول

آزمون‌های هفتگی در مدارس ابتدایی ممنوع است

"نه" معامله‌گران به طلا

یادواره شهدای استان سیستان و بلوچستان و قائم مقام لشکر 41 ثارالله

پرواز‌های مسافری از فرودگاه بین المللی پیام از سر گرفته می‌شود

رئیس‌جمهور سابق این کشور به مراسم تحلیف «ترامپ» دعوت شد

جزئیات روابط ایران با اتحادیه اروپا از زبان این مقام رسمی

نگاهمان تبدیل فرهنگ ایثار و شهادت به باورهای اجتماعی است

کارگروهی از نخبگان شاهد و ایثارگر موضوع تامین مسکن ایثارگران را پیگیری می‌کنند

این مدل پژوپارس 255 میلیون تومان قیمت خورد/ جدول قیمت پژوپارس 19 دی‌ماه 1403

سالانه 4 میلیارد دلار سوخت به کشور وارد می شود

احیای 37واحد صنعتی راکد، اولویت توسعه اقتصادی قزوین

نظری جویباری مدیرعامل باشگاه استقلال شد

آیت الله آملی لاریجانی: مجمع تشخیص مصلحت نظام در بررسی FATF از افراط و تفریط پرهیز خواهد کرد

آزادی 400 زندانی جرائم غیرعمد در گیلان

توسعه کارآفرینی شاه‌کلید گشایش قفل‌های اقتصادی است

قیمت طلا امروز چهارشنبه 19 دی 1403/ افزایش قیمت+ جدول

اسرائیل 405 بار توافق آتش‌بس لبنان را نقض کرد

گزارش قیمت بسته شده طلا، سکه و دلار امروز چهارشنبه 19 دی 1403

موضع عراق درباره تحولات منطقه/ تاکید السودانی بر لزوم گسترش همکاری‌ها با ایران

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی