بازار آریا

آخرين مطالب

نسخه‏‏‌های تجویزی و دستوری کار نمی‏‏‌کند اقتصاد ایران

نسخه‏‏‌های تجویزی و دستوری کار نمی‏‏‌کند
  بزرگنمايي:

بازار آریا - برات‏‏‌الله صمدی‌راد * در گذشته تجارت به شکل رو در رو انجام می‌‌‌شد، اما طی دهه‌‌‌های اخیر، تجارت پیشرفت بسیاری داشته است؛ به‌طوری که حجم وسیعی از مبادلات، دیگر چهره به چهره نیستند و بیشتر از طریق تلفن، پست یا کارت‌‌‌های اعتباری انجام می‌شوند. بازار نیز دچار تغییراتی شده و در بستر تجارت الکترونیک، نامحدود و بدون مرز است؛ به همین دلیل می‌‌‌توان آن را به جای محل بازار، فضای بازار نامید.
اینترنت، بازاری متفاوت با بازارهای سنتی ایجاد کرده است و این بازار متمایز، به تعریفی متمایز از بازار پیشین نیازمند است. مزایای مستقیم و غیرمستقیم بی‌‌‌کران بازار مبتنی بر اینترنت، قابل شمارش نیستند، اما یکی از مهم‌ترین مزایا، عبارت از آزادی گردش اطلاعات است که به‌واسطه آن، مبادلات سریع‌‌‌تر و ارزان‌‌‌تر جریان خواهد داشت.
از مزایای دیگر دسترسی به اینترنت بدون مرز، کاهش هزینه جست‌‌‌وجوی مصرف‌کننده است که به‌واسطه ارتباطات، در هر مکان و هر زمانی ایجاد می‌شود. دسترسی آزاد به اینترنت، همه ویژگی‌‌‌های رسانه‌‌‌های پیشین و به‌علاوه، تعامل و آدرس‌‌‌پذیری را در دل خود جای داده است؛ چراکه اینترنت آزاد، دسترسی به اطلاعات را به‌صورت شبانه‌‌‌روزی مهیا می‌کند و همین روند، به دموکراتیک کردن اطلاعات منجر خواهد شد.
به همین دلیل معضل فیلترینگ، می‌‌‌تواند آسیب‌‌‌های زیادی را متوجه این تعاملات کند و امروزه فیلترینگ اینترنت، یکی از موضوعات چالشی و بحث‌‌‌انگیز در حوزه ارتباطات و جامعه‌شناسی شده است؛ زیرا تاثیرات فیلترینگ، بر فضای کسب‌وکارها -چه سنتی و چه آنلاین- سایه افکنده و غیرقابل کتمان نیست.
ممکن است عده‌‌‌ای به‌نادرست تصور کنند که سیاست فیلترینگ به ناامن شدن فضای کسب‌وکار برای بنگاه‌‌‌های اقتصادی دیجیتال منجر می‌شود، اما مهم است که بدانیم این معضل، صرفا به سرویس‌‌‌های آنلاین مربوط و محدود نمی‌شود؛ بلکه به‌طور غیرمستقیم، بر کسب‌وکارهای سنتی نیز تاثیر گذاشته و معضلات متعددی برای بنگاه‌‌‌های اقتصادی ایجاد می‌کند.
اولین اثر فیلترینگ بر کسب‌وکارهای سنتی، همان است که در وهله اول به ذهن هر مخاطبی متبادر می‌شود؛ محدودیت دسترسی به پیام‌‌‌رسان‌‌‌ها و ارتباط با نهادهای مختلف و مشتریان. بسیاری از کسب‌وکارهای سنتی از پیام‌‌‌رسان‌‌‌ها و شبکه‌‌‌های اجتماعی برای برقراری ارتباط با مشتریان استفاده می‌کنند و عمده هماهنگی کسب‌وکارها با تامین‌‌‌کنندگان از همین مجرا صورت می‌گیرد و در نهایت، تبلیغ محصولات و خدمات کسب‌وکارها نیز بر بستر اینترنت است و فیلترینگ تاثیر سوء بسیاری بر آنها دارد. با محدود شدن این ابزارهای اینترنتی، فرآیندهای اساسی کسب‌وکارها و بنگاه‌‌‌های اقتصادی مختل می‌شود؛ به طوری که می‌‌‌توان گفت فیلترینگ نه‌تنها ابزارهای ارتباطی را هدف قرار می‌دهد، بلکه به صورت مستقیم عملکرد عملیاتی و مالی این کسب‌وکارها را نیز دچار آسیب کرده و صدمات زیادی به آنها تحمیل می‌کند. کسب‌وکارهای سنتی برای تبلیغ محصول و خدمات خود، به‌شدت به پلتفرم‌‌‌های دیجیتال وابسته شده‌‌‌اند. طبق نظریه کارکردگرایی «امیل دورکیم» که بر اهمیت انسجام اجتماعی و ارتباطات بین فردی در ساختار اقتصادی و اجتماعی تاکید دارد، می‌‌‌توان فیلترینگ را از این منظر، به‌عنوان مانعی برای ارتباطات آزاد، باعث کاهش تعاملات اقتصادی و اجتماعی دانست که انسجام اجتماعی را مختل می‌کند و واضح است که این امر در نهایت، به کاهش تقاضای کلی در بازار و کاهش تعاملات اقتصادی منجر می‌شود.
محدودیت‌های فیلترینگ در واقع موجب بیکاری و کاهش رشد اقتصادی، آن هم در بدنه اصلی اجتماعی هر کشور، یعنی قشر متوسط جامعه و کارآفرین خواهد شد؛ در حالی که اکنون بزرگ‌ترین فضای خوداشتغالی کارآفرینی و تامین مشاغل خانوادگی با گستردگی در سطح کشور، مربوط به کسب‌وکارهای مجازی، به‌‌‌ویژه کسب‌وکارهای بر پایه پلتفرم‌‌‌های شبکه‌‌‌های اجتماعی است.
براساس دیدگاه‌‌‌های «پارسونز» در نظریه سیستم‌ها، هرگونه اختلال در یکی از اجزای سیستم، می‌‌‌تواند عملکرد کل سیستم را تحت‌تاثیر قرار دهد. کسب‌وکارهای سنتی برای مدیریت زنجیره تامین خود به اینترنت و ابزارهای آنلاین وابسته‌اند و به همین دلیل، فیلترینگ باعث اختلال در ارتباطات تجاری، تاخیر در سفارش‌‌‌ها و افزایش هزینه‌‌‌های پشتیبانی می‌شود و در نتیجه، بهره‌‌‌وری کل سیستم اقتصادی را کاهش می‌دهد.
از سوی دیگر، فیلترینگ بر تعاملات اجتماعی و فرهنگی تاثیر می‌‌‌گذارد؛ چراکه به عنوان یک مانع در مسیر ارتباطات آزاد، تعاملات اجتماعی و اقتصادی را محدود کرده که این محدودیت‌ها، سبب افزایش احساس انزوا و کاهش اعتماد اجتماعی می‌شود.
از منظر نظریه‌‌‌های کنش متقابل نمادین، مانند دیدگاه‌‌‌های «گافمن»، ارتباطات روزمره و تعاملات بین فردی برای شکل‌‌‌گیری هویت‌‌‌های اجتماعی و اقتصادی ضروری هستند؛ فیلترینگ اما این تعاملات را تضعیف کرده و به کاهش حس تعلق اجتماعی نیز منجر می‌شود.
علاوه بر اینها، ریسک سرمایه‌گذاری و نبود شرایط پایدار در زیرساخت‌‌‌ها، باعث افزایش مهاجرت، فرار نیروی انسانی متخصص و نوآور و نهایتا ‌توسعه‌‌نیافتگی در کشور می‌شود.
مشکلی که هم‌‌‌اکنون در ساختار سیاسی و حکمرانی کشور وجود دارد این است که برخورد کلی با مسائل فرهنگی که بازخوردهای اجتماعی دارد -که مساله فیلترینگ یکی از آنهاست- نه‌تنها موجب تامین منافع کشور نمی‌شود، بلکه اثر سوء داشته و زمینه نارضایتی جامعه را نیز فراهم می‌کند. اصولا نسخه‌‌‌های این‌چنینی که به صورت تجویزی و دستوری انجام می‌‌‌شوند، مورد اقبال عموم قرار نمی‌گیرند. نمی‌‌‌توان از یک‌سو، حضور مردم در شبکه اجتماعی را که در لایه‌‌‌های مختلف زندگی آنها وارد شده و آنها امور‌‌‌ خودشان را با آن می‌‌‌گذرانند به صورت دستوری، منع کرد و از سوی دیگر، نسخه دیگری را معرفی و به صورت تجویزی و دستوری به آنها ارائه داد؛ چراکه این اقدام، دقیقا مورد تحریک است و حتما گردش معکوس خواهد داشت؛ در حالی که شبکه‌‌‌های اجتماعی می‌‌‌توانند فرصتی برای همبستگی بیشتر باشند، شکاف‌‌‌های اجتماعی و فاصله طبقاتی را کم کنند و همچنین از گسست اجتماعی و ناهنجاری‌‌‌های اجتماعی متاثر از شرایط اقتصادی بکاهند.
بنابراین و همان‌طور که توضیح داده شد، نسخه‌‌‌های دستوری و تجویزی به گشایش در هیچ عرصه‌‌‌ای منجر نخواهد شد و برای برون‌‌‌رفت از این شرایط، لازم است حتما توسعه زیرساخت‌‌‌های داخلی، بازنگری در سیاست فیلترینگ، آموزش و فرهنگ‌‌‌سازی در دستور کار سیاستگذار قرار گیرد.
* دانش‌‌‌آموخته دکترای ارتباطات اجتماعی

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1243670/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واریز وام 30 میلیونی برای گروهی از بازنشستگان

امکان سفر مشمولان غایب سربازی خارج از کشور

مجمع تشخیص مصلحت در بررسی FATF از افراط و تفریط پرهیز می‌کند

نقش کلیدی "بندر خشک" در تبدیل خراسان شمالی به قطب اقتصادی/گامی مهم در رونق مبادلات تجاری با کشورهای همسایه

سه شنبه‌های اقتصادی؛ طرحی برای رفع مشکلات تولید و کارگران

اظهارات تازه آملی لاریجانی درباره در بررسی FATF

رفع ایرادات طرح مالیات بر سوداگری تا 3 هفته آینده/ با نهایی شدن قانون مالیات بر سوداگری، اخذ مالیات از خرید و فروش مسکن، ارز، طلا و سکه در دستور کار قرار می‌گیرد/ بورس از طرح مالیات بر سوداگری معاف شده است

ارجاع دوباره FATF به مجمع تشخیص مصلحت نظام از سوی مقام معظم رهبری

آملی لاریجانی: مجمع تشخیص در بررسی FATF از افراط و تفریط پرهیز خواهد کرد

بررسی مجدد FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام

مجمع تشخیص مصلحت نظام در بررسی FATF از افراط و تفریط پرهیز خواهد کرد

پرداخت 252 میلیارد تسهیلات برای طرح‌های لرستان

خبر خوش برای کوئیک سواران/ ریزش 11 میلیونی خودرو اقتصادی سایپا در بازار امروز 19 دی

امکان افزایش عیدی بازنشستگان برای پایان 1403 وجود دارد؟

بیانیه تندوتیز وزارت خارجه امارات علیه رژیم صهیونیستی

سیگنال ایران خودرو به بازار/ آخرین قیمت خودروهای داخلی و مونتاژی+ جدول

آزمون‌های هفتگی در مدارس ابتدایی ممنوع است

"نه" معامله‌گران به طلا

یادواره شهدای استان سیستان و بلوچستان و قائم مقام لشکر 41 ثارالله

پرواز‌های مسافری از فرودگاه بین المللی پیام از سر گرفته می‌شود

رئیس‌جمهور سابق این کشور به مراسم تحلیف «ترامپ» دعوت شد

جزئیات روابط ایران با اتحادیه اروپا از زبان این مقام رسمی

نگاهمان تبدیل فرهنگ ایثار و شهادت به باورهای اجتماعی است

کارگروهی از نخبگان شاهد و ایثارگر موضوع تامین مسکن ایثارگران را پیگیری می‌کنند

این مدل پژوپارس 255 میلیون تومان قیمت خورد/ جدول قیمت پژوپارس 19 دی‌ماه 1403

سالانه 4 میلیارد دلار سوخت به کشور وارد می شود

احیای 37واحد صنعتی راکد، اولویت توسعه اقتصادی قزوین

نظری جویباری مدیرعامل باشگاه استقلال شد

آیت الله آملی لاریجانی: مجمع تشخیص مصلحت نظام در بررسی FATF از افراط و تفریط پرهیز خواهد کرد

آزادی 400 زندانی جرائم غیرعمد در گیلان

توسعه کارآفرینی شاه‌کلید گشایش قفل‌های اقتصادی است

قیمت طلا امروز چهارشنبه 19 دی 1403/ افزایش قیمت+ جدول

اسرائیل 405 بار توافق آتش‌بس لبنان را نقض کرد

گزارش قیمت بسته شده طلا، سکه و دلار امروز چهارشنبه 19 دی 1403

موضع عراق درباره تحولات منطقه/ تاکید السودانی بر لزوم گسترش همکاری‌ها با ایران

از اوکراین تا شام؛ آمریکا و جبهه‌های آتشی که باید مهار شود

وزارت کشور درباره اتباع به مجلس گزارش می‌دهد

در فولاد هرمزگان ترکیبی از ایمان، خردمندی، شجاعت و مدیریت مشاهده می شود

گوریلا مارکتینگ در کلاس جهانی؛ تبلیغات سریال «ازازیل»

تیر نوسانگیران به سنگ خورد؟

قیام 19 دی؛ نقطه عطف تاریخ انقلاب و تجلی خروش مردم قم

هشدار فرانسه به ترامپ درباره تهدید «مرز‌های مستقل» اتحادیه اروپا

«سرمایه در گردش» مهمترین مطالبه واحدهای تولیدی روانسر

تحقق رشد اقتصادی 8 درصدی مستلزم اجرای برنامه هفتم توسعه؛از رفع موانع تولید تا ارتقای بهره وری

نخست‌وزیر عراق در تهران: قرار است بغداد کنفرانسی را برای سران کشورها در چند ماه آینده برگزار کند

دست رد اوکراینی‌ها به زلنسکی

جنایت در اصفهان / قتل جوان 28 ساله در یک نزاع

اعلام ترکیب جدید هیات مدیره استقلال

تخلیه ساختمان‌ها در مرکز لندن/ ماجرا چه بود؟

اسرائیلی ها به جان هم افتادند / سخنگوی کاتس، هاگاری را تهدید کرد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی