بازار آریا

آخرين مطالب

سمت و سوی خروج شرکت‌های خودروساز از ماده 141 قانون تجارت

تلاش خودروسازی برای نجات از ورشکستگی اقتصاد ایران

تلاش خودروسازی برای نجات از ورشکستگی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : در حالی بزرگ‌ترین شرکت خودروساز کشور برای خروج از شمول ماده 141 قانون تجارت، افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها را در دستور کار دارد که رئیس سازمان خصوصی‌سازی روز یکشنبه در گفت‌وگویی تاکید کرد افزایش سرمایه و تجدید ارزیابی دارایی‌های خودروسازان و خروج از ماده 141 با شرایط و مقررات کنونی امکان‌پذیر نیست و احتیاج به مصوبه سران سه قوه دارد.
ظاهرا شرکت ایران خودرو برای خروج از شمول ماده 141 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، از سازمان بورس تا پایان تیرماه سال آینده درخواست مهلت کرده و در این رابطه دو برنامه، جهت خروج از ماده قانونی مذکور به سازمان بورس ارسال کرده است .
برنامه شرکت ایران خودرو در ارتباط با این موضوع در دو سرفصل «راهبردهای سودآوری» و همچنین «افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی ها» تنظیم شده است .
آخرین تجدید ارزیابی دارایی این شرکت 5 سال پیش یعنی سال 98 انجام شد و طبق قانون این شرکت می‌تواند بعد از گذشت 5 سال بار دیگر اقدام به تجدید ارزیابی کند. در آخرین تجدید ارزیابی، سرمایه ایران خودرو به حدود 30‌هزار میلیارد تومان افزایش یافت، این در شرایطی است که با توجه به زیان انباشته فعلی که به حدود 128‌هزار میلیارد تومان می‌‌رسد، برای خروج از ماده 141، نیازمند سرمایه‌‌ای معادل حداقل دو برابر زیان انباشته است. بنابراین سرمایه موردنیاز برای خروج از این محدودیت، حدود 240‌هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده است. اینکه حالا رئیس سازمان خصوصی‌سازی عنوان کرده افزایش سرمایه و تجدید ارزیابی خودروسازان و خروج از ماده 141 با شرایط و مقررات کنونی امکان‌پذیر نیست و احتیاج به مصوبه سران سه قوه دارد، مشخص نیست که با استناد به چه ماده قانونی مورد تاکید قرار گرفته است. اما آنچه مشخص است این شرکت تا سوم تیرماه سال 1404 از سازمان بورس مهلت گرفته تا اقداماتی برای خروج از ماده 141 انجام دهد. در این زمینه به گفته حسین تقدسی، معاون اقتصادی گروه ایران‌خودرو، این شرکت فرآیند تجدید ارزیابی جامع دارایی‌‌های خود را آغاز کرده است.
به گفته وی هدف از این اقدام، تعیین دقیق ارزش دارایی‌‌ها و سهام شرکت و در نهایت، خروج از محدودیت‌های ماده 141 قانون تجارت است. پیش‌بینی می‌شود نتایج این ارزیابی تا پایان سال‌جاری مشخص شده و با مشخص شدن ارزش گروه، این موضوع مبنایی برای تصمیم‌گیری در خصوص افزایش سرمایه و برنامه‌‌های آتی واگذاری سهام خواهد بود. اگر‌چه با توجه به زیان انباشته، تنها راه نجات این شرکت تجدید ارزیابی است با این حال مدیرعامل آن مسیر دیگری را نیز در کنار تجدید ارزیابی برای خروج از مشمولیت ماده 141 به سازمان بورس اعلام کرده که همان راهبردهای سودآوری در این شرکت است.
ماده 141 قانون تجارت تاکید دارد که اگر زیان انباشته یک شرکت از نصف سرمایه ثبت‌‌شده بیشتر باشد، شرکت مشمول انحلال می‌شود مگر اینکه سرمایه افزایش یابد. با این حال با توجه به اینکه زیان انباشته ایران‌‌خودرو بسیار زیاد است (حدود 128‌هزار میلیارد تومان)، حتی با انجام تجدید ارزیابی، ممکن است همچنان تحت محدودیت‌های ماده 141 قانون تجارت قرار بگیرد.
در این زمینه یک کارشناس مالی عنوان می‌کند که برخی دارایی‌‌ها مانند زمین و ساختمان‌های متعلق به این شرکت ممکن است افزایش ارزش داشته باشند، اما سایر دارایی‌‌ها مانند ماشین‌‌آلات یا تجهیزات ممکن است ارزش واقعی پایین‌‌تری داشته باشند که باعث کاهش تاثیر مثبت تجدید ارزیابی می‌شود. وی در ادامه تاکید می‌کند که حتی دارایی‌‌های ارزیابی‌‌شده ممکن است نقدشونده نباشند، یعنی نمی‌توان از آنها برای تامین نقدینگی فوری یا بازپرداخت بدهی‌‌ها استفاده کرد. این موضوع توانایی ایران‌‌خودرو را برای رفع مشکلات مالی محدود می‌کند.
همچنین انجام تجدید ارزیابی به مجوزهای لازم از سازمان حسابرسی، سازمان بورس و اوراق بهادار و سازمان امور مالیاتی نیاز دارد، این در شرایطی است که فرآیند دریافت این مجوزها ممکن است زمان‌بر باشد و موجب تاخیر در اجرای برنامه شود.
راهبردهایی سودآور؟
همان‌طور که عنوان شد بزرگ‌ترین شرکت خودروساز کشور برای رهایی از ورشکستگی، جدا از تجدید ارزیابی، مسیرهایی را برای جبران زیان یا خروج از ضرردهی و کسب سود، به سازمان بورس اعلام کرده است.
یکی از این مسیر‌ها به‌روز کردن قیمت فروش محصولات است .در نامه مدیرعامل ایران خودرو به هیات پذیرش شرکت بورس اوراق بهادار تهران تاکید شده که این شرکت امسال در 5 مرحله اقدام به افزایش قیمت محصولات تولیدی خود کرده است. به‌طوری که در خردادماه سال‌جاری خودروی سورن پلاس دوگانه‌سوز را 33‌درصد افزایش قیمت داده، این در شرایطی است که در مردادماه نیز 6 محصول ارتقا یافته را با حدود 40‌درصد افزایش قیمت به فروش رسانده است . همچنین 16 محصول این شرکت نیز در آذرماه با افزایش حدود 32 درصدی همراه بوده است .
ایران خودرو افزایش قیمت محصولات را با تمرکز بر کسب سود منصفانه عنوان کرده است .اما در بند دوم راهبردهای سودآور، این شرکت بر بهینه‌سازی ترکیب تولید و توسعه محصول تاکید کرده و ورود خودروهای جدید در سبد محصول را سودآور خوانده است. اما در این زمینه اقداماتی انجام شده است به‌طوری که مدیرعامل این شرکت اعلام کرده که ایران خودرو ارتقا و تغییر 16 محصول تولیدی را که منجر به اخذ افزایش قیمت آن محصولات شده برای سودآور کردن، در دستور کار قرار داده است .
از سوی دیگر افزایش تولید خودروی سورن دوگانه‌سوز نیز در همین مسیر تعریف شده به‌طوری که این شرکت اعلام کرده که خودروی سورن دوگانه‌سوز به دلیل سابقه قیمت‌گذاری قبلی، از زیان کمتری نسبت به سایر محصولات تولیدی کلاس قدیمی برخوردار است. اما تولید محصول جدید ری را و قرار دادن آن در برنامه تولید سه‌ماهه پایانی سال‌جاری و همچنین حذف تولید محصولات زیان‌ده خانواده پارس در پایان سه‌ماهه ابتدایی سال‌جاری و جایگزین کردن محصولات گروه سورن توانسته این شرکت را در مسیر سوددهی قرار دهد.
اما در کنار برنامه‌ها و اقدامات برای سودآوری و کاهش زیان انباشته، این شرکت اقداماتی را نیز در راستای کاهش بهای تمام شده تولید انجام داده است.
به عنوان نمونه استفاده از قطعات با کیفیت و ارزان‌تر یا حذف هزینه‌های سربار و استفاده از ابزارهای مالی و همچنین جلوگیری از افزایش نرخ هزینه تامین مالی است .
استفاده از ظرفیت خودروی بورسی
خودروی بورسی دو سال پیش با حکم شورای رقابت به عنوان یکی از شیوه‌های عرضه خودرو، ممنوع اعلام شد .
بسیاری از دست اندرکاران صنعت خودرو عنوان می‌کردند که قیمت‌گذاری از طریق مکانیزم بورسی، به نفع مصرف‌کننده و تولیدکننده بوده چرا که قیمت محصولات خودرویی عرضه شده در بورس در میانه قیمت بازار و کارخانه قرار دارد.
با این حال اما شورای رقابت عرضه خودرو در بورس را ممنوع اعلام کرد و شیوه قرعه‌کشی را مسیر مناسب‌تری نسبت به بورس برای عرضه خودرو خواند. با این حال اما ایران‌خودرو در برنامه راهبردی سود‌آوری خود اعلام کرده که در سال‌جاری با عرضه خودروی آریسان به بورس‌کالا از ظرفیت بورس برای فروش برخی از محصولات خود استفاده کرده است. اما ساماندهی و واگذاری شرکت‌های فرعی غیرمولد و مازاد و همچنین واگذاری سهام گروه در سه شرکت را از دیگر اقدامات در این زمینه عنوان کرده است .
آن‌طور که در این نامه به آن اشاره شده طی یک سال گذشته، سهام شرکت‌های گوهر فام و سرمایه‌گذاری سلیم به ترتیب در اردیبهشت ماه و مردادماه امسال در فرابورس عرضه و فروخته شده است کما اینکه دو شرکت دیگر نیز در نوبت عرضه سهام در بازار فرابورس قرار دارند. آن‌طور که این شرکت گزارش داده تمامی اقدامات سودآوری که به آنها اشاره شد به کاهش 52 درصدی زیان خالص در دوره 6ماه منتهی به شهریورماه نسبت به بازه زمانی مشابه سال گذشته منجر شده است.
همان‌طور که عنوان شد افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی دارایی‌ها نیز این شرکت را در کنار مسیر راهبردهای سودآوری از مشمولیت ماده 141 قانون تجارت نجات خواهد داد ( البته طبق پیش‌بینی این شرکت‌).
تجدید ارزیابی دارایی‌ها معمولا در سرفصل‌های مربوط به زمین، ساختمان، ماشین‌آلات و سرمایه‌گذاری‌های بلندمدت صورت می‌گیرد.این شرکت امید دارد که با تجدید ارزیابی دارایی‌های خود بتواند نسبت به خروج از ماده 141 اقدام کند. خروج از ماده 141 می‌تواند یکی از مسیرهای تسریع در واگذاری سهام دولتی خودروسازان باشد. بنابراین ایران‌‌خودرو تلاش دارد با ترکیبی از تجدید ارزیابی دارایی‌‌ها و راهبردهای سودآوری از بحران کنونی یا ورشکستگی نجات پیدا کند . با این حال، به نظر می‌رسد که این اقدامات تنها در صورت حمایت قانونی و مصوبه‌‌های ویژه امکان‌‌پذیر خواهد بود. در عین حال، تجدید ارزیابی دارایی‌‌ها ممکن است تاثیر محدودی داشته باشد و به تنهایی برای خروج از زیان انباشته کافی نباشد.

بازار آریا

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1243022/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخرین تلاش بایدن برای کمک‌های میلیاردی به اوکراین

آخرین وضعیت اعتباربخشی بیمارستان‌ها تا پایان سال+جزئیات

ادعای رسانه صهیونیستی: اسرائیل در لبنان می‌ماند

اگر خارش گوش دارید؛ بخوانید

فواید باورنکردنی زندگی اجتماعی برای مغز انسان

طلای ناب سلامتی برای نوزاد و مادر چیست؟

همه چیز درباره انگشت ماشه‌ای دست

ارتباط واکسن HPV با ناباروری و یائسگی زودرس در زنان جوان

بهترین سن فرزندآوری در زنان و مردان

بدنسازی قد را می‌سوزاند؟

مکران؛ گنجینه‌ای فراموش‌شده یا آینده‌ای طلایی

چرا مو و ناخن در برخی افراد سریع‌تر از دیگران رشد می‌کند؟

چرا نسل Z به دنبال عمل‌های زیبایی دندان هستند؟

طرح مالیات بر عایدی سرمایه قطعا اجرا می شود

بایدها و نبایدهای تغذیه‌ای در دوران بارداری

ویتامین D از شکستگی یا افتادن در افراد مسن جلوگیری می‌کند؟

کدام افراد مستعد ابتلا به زونا هستند؟

تحریم‌ها یا FATF؛ چرا اقتصاد ما میان این دو گیر افتاده؟

سن ابتلا به آلزایمر زیر 50 سال رسید

معافیت‌های مالیاتی یکی از مهمترین مزیت‌های قانونی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی محسوب می‌شود

نگرانی آنروا از تامین امنیت کارکنان این آژانس در غزه

نماینده پارلمان انگلیس: ویرانی‌های غزه بدتر از هیروشیماست

تداوم کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین تا سال 2027

آوارگی 600 هزار نفر در درگیری‌های شرق کنگو

مرحله نیمه‌نهایی جام اتحادیه انگلیس/ پیروزی نیوکسل در برابر آرسنال

با مقصران ماجرای بیمارستان نگاه برخورد می‌شود

ادامه جنایات اسرائیل در غزه/ شهادت 29 نفر در حملات روز گذشته به منطقه

تدام کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین تا سال 2027

عملیات ضدداعش عراق در شمال شرق این کشور

واکنش سکان‌داران اقتصاد در دولت پزشکیان به نرخ‌های دلار: نمی‌خواهند پایین آید | غیرواقعی است

60 درصد نقاط حادثه‌خیز تهران ایمن شد

معمای حوثی‌ها/ تنها جبهه ای که در مقابل اسرائیل متوقف نشد

ثروتمندترین کشورهای دنیا که شاید باورتان نشود!

وزیر خارجه کانادا به ادعای ترامپ پاسخ داد

رامین مهمانپرست مشاور عالی دیپلماسی اقتصادی دبیر شورای عالی مناطق آزاد شد

بقایی: ادعای رئیس جمهور فرانسه در مورد برنامه هسته‌ای ایران بی‌اساس است

پزشکیان: ایران خواستار تعامل دوستانه در محیط بین‌الملل است

تیراندازی در جنوب آلمان/ دو نفر کشته شدند

ویروس چینی وارد کشور نشده است

عرض‌اندام بورس برای موج دوم صعودی

4 شرط «مکان‏‏‌یابی» درست؛ قد و قواره پایتخت جدید

همگرایی جهانی به جای سلفی‌گری

مکران، پایتخت جدید ایران؟ رویایی بلندپروازانه یا طرحی واقع‌بینانه؟

آماده گفت‌و‌گو در چارچوب برجام به منظور رفع تحریم‌ها هستیم

حوثی‌ها، از مبارزه در داخل تا رویارویی با اسرائیل

بیت‌کوین از 102‌هزار دلار عبور کرد

بازار ارز دیجیتال در تنگنای تصمیمات ناگهانی

افزایش قیمت نفت عربستان

ارائه راهکارهای مبارزه با قاچاق سوخت

افزایش تولید گاز از طریق بهره‌وری

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی