بازار آریا

آخرين مطالب

نمرات منفی بانک‌ها در «وام‏‏‌دهی به بخش مسکن و ساختمان» چه پیامی دارد؟ «دنیای‌اقتصاد» بررسی می‌کند

تحریم بانکی بازار مسکن اقتصاد ایران

تحریم بانکی بازار مسکن
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : شبکه بانکی در هر سه نمره «وام‌دهی به بخش مسکن و ساختمان» مردود شد. بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» از کارنامه تامین مالی مسکن، ثبت رکورد جدید در سقوط سهم این بخش از تسهیلات بانکی را نشان می‌دهد. پرداخت وام‌های ساخت، خرید و تعمیر آپارتمان به لحاظ «رشد واقعی» افت شدید کرده است. «تحریم بانکی بازار مسکن» سه علت دارد.
گروه مسکن و شهری: عملکرد ضعیف و غیرقابل قبول شبکه‌‌‌بانکی در «وام‌‌‌دهی به بخش مسکن و ساختمان» طی ماه‌‌‌های اخیر، از «تحریم اعتباری هر دو سمت عرضه و تقاضای خانه» در سال 1403 حکایت دارد؛ بانک‌ها در بخشنامه‌‌‌های عمومی خود را «آماده پرداخت» نشان می‌دهند اما در شعب و پای باجه، ‌‌‌ رسما به متقاضیان تسهیلات در این بخش، «نه» می‌‌‌گویند. بررسی‌‌‌های «دنیای‌اقتصاد» از آخرین وضعیت تامین مالی بخش مسکن و ساختمان توسط شبکه بانکی (مجموع بانک‌ها) بر اساس آمار رسمی بانک مرکزی نشان می‌دهد: سهم مسکن از کل تسهیلات پرداختی طی 9 ماه اول امسال «باز هم سقوط کرده است» و از رکود تحریمی نیمسال اول 1403 هم پایین‌‌‌تر آمده است.
از ابتدای سال‌جاری تا پایان آذر، فقط 5.2‌درصد از کل 4900 همت تسهیلات بانکی پرداخت‌شده به بخش‌‌‌های مختلف، نصیب خانواده مسکن و ساختمان شد. این سهم بسیار نازل، در نیمه اول امسال کمی بیشتر بود؛ 5.6‌درصد که البته آن هم بیانگر «بی‌‌‌تفاوتی سیستم بانکی به رکود مسکن» بوده است. سهم متعارف تامین مالی مسکن با وام‌‌‌های بانکی در ایران بر اساس دوره‌‌‌ای که بانک‌ها کارنامه قبولی دریافت کرده بودند، یعنی دهه 80، رقمی بالای 20‌درصد کل تسهیلات است.
سه نمره در کارنامه؛ همه منفی
خانواده بخش مسکن و ساختمان در صف دریافت تسهیلات شامل سه دسته می‌شود؛ خانوارهای صاحب واحد مسکونی قدیمی یا سن‌‌‌دار که به‌خاطر نداشتن توان مالی خرید خانه بهتر به دنبال تعمیر آپارتمان با «وام جعاله» هستند، خانه‌‌‌اولی‌‌‌های متقاضی «وام خرید» و در نهایت گروهی از سازندگان مسکن که بدون «وام ساخت» امکان سرمایه‌گذاری ندارند.
شبکه بانکی در پرداخت هر سه نوع تسهیلات مسکن و ساختمان طی ماه‌‌‌های گذشته از سال 1403، نسبت به سال قبل «کم گذاشت».
کارنامه تامین مالی مسکن توسط نظام بانکی را باید بر اساس «رشد واقعی تسهیلات»‌ سنجید به این معنا که صرف‌‌‌نظر از رشد اسمی در حجم ریالی پرداخت وام‌‌‌ها، لازم است با احتساب تورم مسکن و تورم ساخت، میزان افزایش واقعی تسهیلات پرداختی مورد بررسی قرار بگیرد. «دنیای‌اقتصاد» این بررسی را انجام داده است و نتایج نشان می‌دهد، در سال‌جاری پرداخت «وام جعاله مسکن» یا همان «تسهیلات 140 میلیون تومانی مخصوص تعمیرات خانه» تقریبا سقوط کامل کرده است و به نوعی، پرداختی‌‌‌ها به «صفر» رسیده است.
رشد واقعی حجم ریالی تسهیلات جعاله پرداختی طی 9 ماه اول امسال منفی 90‌درصد بوده است. میزان تسهیلاتی که در این فاصله پرداخت شده به لحاظ اسمی نیز 57‌درصد کمتر از مدت مشابه در سال گذشته بوده است. بانک پرداخت‌‌‌کننده وام جعاله مسکن به‌خاطر آنچه «نبود اعتبار» عنوان می‌کند، دست خانوارهای متقاضی تعمیر آپارتمان را خالی گذاشته است.
در همین مدت حجم واقعی وام‌‌‌هایی که برای خرید مسکن به متقاضیان پرداخت شده است نیز 15‌درصد کمتر از سال گذشته بوده است. رکود سنگین و تاریخی خرید مسکن در کشور می‌توانست با «شارژ بانکی خانه‌‌‌اولی‌‌‌ها» به پایان برسد و نتیجه‌‌‌اش به «امیدواری سازنده‌‌‌ها به بازار فروش و ورود دوباره آنها به صحنه ساخت‌‌‌وساز» منجر شود. اما میزان وام‌‌‌هایی که برای خرید مسکن در 9 ماه اول امسال پرداخت شد به لحاظ اسمی فقط 10‌درصد بیشتر از سال گذشته بود.
همچنین گروه سوم متقاضی تسهیلات مسکن یعنی سازنده‌‌‌ها نیز در سال‌جاری «ناکام» ماندند؛ پرداختی واقعی بانک‌ها در حوزه وام ساخت در سال‌جاری 28‌درصد کمتر از سال گذشته بوده است. میزان اسمی تسهیلات پرداختی تنها 22‌درصد افزایش داشته که با توجه به تورم 50درصدی ساخت مسکن در سال‌جاری نسبت به پارسال، «تامین مالی واقعی» فعالان ساختمانی مردود بوده است.
بانک‌ها مقصرند یا چه کسی؟
وضعیت موجود تامین مالی مسکن و ساختمان به عنوان یک بخش کلیدی در اقتصاد که رکود موجود در آن، «خانوارها را در رسیدن به اصلی‌‌‌ترین نیاز» به بن‌‌‌بست رسانده است، تحریم اعتباری این بخش را محرز کرده است. اما اکنون سوال این است: آیا بانک‌ها مقصر وضع موجود هستند؟ و اگر پاسخ منفی است، مقصر اصلی کیست؟
بررسی‌‌‌های «دنیای‌اقتصاد» نشان می‌دهد، تکالیف بدون پشتوانه و موازی بازار مسکن در حوزه «پرداخت تسهیلات» در کنار «محدودیت‌هایی که سیاستگذار پولی برای خلق مدل‌‌‌های اعتباری ویژه مسکن ایجاد کرده است»، عاملان اصلی «تحریم بانکی بخش مسکن» هستند. گفته می‌شود قیمت تمام‌‌‌شده منابع برای بانک‌ها بابت پرداخت وام مسکن، بالاتر از نرخ سود مصوب است. از طرفی، طرح‌‌‌های دولتی‌‌‌ مسکن‌‌‌سازی در سال‌های اخیر «مکنده اصلی وام‌‌‌ها در این بخش» بوده است.
بانک‌ها در این مدت ظاهرا عملکرد ضعیفی داشتند و «به جای پرداخت 800‌هزار فقره وام مسکن ملی، تنها 400‌هزار فقره پرداخت کرده‌‌‌اند»؛ بنابراین «ابعاد تحریم» به حدی بالاست که «تسهیلات تکلیفی» نیز روی زمین مانده است.اما در کنار این دو عامل اصلی، «بی‌‌‌عملی» بانک تخصصی برای «چاره‌‌‌اندیشی به نفع فعالان بخش مسکن و ساختمان» در سال‌های گذشته، به عنوان کارگردان سوم این تحریم مطرح است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1242980/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخرین تلاش بایدن برای کمک‌های میلیاردی به اوکراین

آخرین وضعیت اعتباربخشی بیمارستان‌ها تا پایان سال+جزئیات

ادعای رسانه صهیونیستی: اسرائیل در لبنان می‌ماند

اگر خارش گوش دارید؛ بخوانید

فواید باورنکردنی زندگی اجتماعی برای مغز انسان

طلای ناب سلامتی برای نوزاد و مادر چیست؟

همه چیز درباره انگشت ماشه‌ای دست

ارتباط واکسن HPV با ناباروری و یائسگی زودرس در زنان جوان

بهترین سن فرزندآوری در زنان و مردان

بدنسازی قد را می‌سوزاند؟

مکران؛ گنجینه‌ای فراموش‌شده یا آینده‌ای طلایی

چرا مو و ناخن در برخی افراد سریع‌تر از دیگران رشد می‌کند؟

چرا نسل Z به دنبال عمل‌های زیبایی دندان هستند؟

طرح مالیات بر عایدی سرمایه قطعا اجرا می شود

بایدها و نبایدهای تغذیه‌ای در دوران بارداری

ویتامین D از شکستگی یا افتادن در افراد مسن جلوگیری می‌کند؟

کدام افراد مستعد ابتلا به زونا هستند؟

تحریم‌ها یا FATF؛ چرا اقتصاد ما میان این دو گیر افتاده؟

سن ابتلا به آلزایمر زیر 50 سال رسید

معافیت‌های مالیاتی یکی از مهمترین مزیت‌های قانونی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی محسوب می‌شود

نگرانی آنروا از تامین امنیت کارکنان این آژانس در غزه

نماینده پارلمان انگلیس: ویرانی‌های غزه بدتر از هیروشیماست

تداوم کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین تا سال 2027

آوارگی 600 هزار نفر در درگیری‌های شرق کنگو

مرحله نیمه‌نهایی جام اتحادیه انگلیس/ پیروزی نیوکسل در برابر آرسنال

با مقصران ماجرای بیمارستان نگاه برخورد می‌شود

ادامه جنایات اسرائیل در غزه/ شهادت 29 نفر در حملات روز گذشته به منطقه

تدام کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین تا سال 2027

عملیات ضدداعش عراق در شمال شرق این کشور

واکنش سکان‌داران اقتصاد در دولت پزشکیان به نرخ‌های دلار: نمی‌خواهند پایین آید | غیرواقعی است

60 درصد نقاط حادثه‌خیز تهران ایمن شد

معمای حوثی‌ها/ تنها جبهه ای که در مقابل اسرائیل متوقف نشد

ثروتمندترین کشورهای دنیا که شاید باورتان نشود!

وزیر خارجه کانادا به ادعای ترامپ پاسخ داد

رامین مهمانپرست مشاور عالی دیپلماسی اقتصادی دبیر شورای عالی مناطق آزاد شد

بقایی: ادعای رئیس جمهور فرانسه در مورد برنامه هسته‌ای ایران بی‌اساس است

پزشکیان: ایران خواستار تعامل دوستانه در محیط بین‌الملل است

تیراندازی در جنوب آلمان/ دو نفر کشته شدند

ویروس چینی وارد کشور نشده است

عرض‌اندام بورس برای موج دوم صعودی

4 شرط «مکان‏‏‌یابی» درست؛ قد و قواره پایتخت جدید

همگرایی جهانی به جای سلفی‌گری

مکران، پایتخت جدید ایران؟ رویایی بلندپروازانه یا طرحی واقع‌بینانه؟

آماده گفت‌و‌گو در چارچوب برجام به منظور رفع تحریم‌ها هستیم

حوثی‌ها، از مبارزه در داخل تا رویارویی با اسرائیل

بیت‌کوین از 102‌هزار دلار عبور کرد

بازار ارز دیجیتال در تنگنای تصمیمات ناگهانی

افزایش قیمت نفت عربستان

ارائه راهکارهای مبارزه با قاچاق سوخت

افزایش تولید گاز از طریق بهره‌وری

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی