بازار آریا

آخرين مطالب

وقتی هدف ساماندهی بازارها باشد

«ورتیگو» وارداتی‌ها اقتصاد ایران

«ورتیگو» وارداتی‌ها
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : دور جدید عرضه خودروهای وارداتی در حالی از دیروز با اعمال تغییراتی در زمان مهلت ثبت‏‌نام و همچنین مدل‏‌های قابل عرضه آغاز شد که به نظر می‌رسد ریشه این تغییرات گیج کننده، مدیریت بازارها با کارت خودرو است.هرچند در مراحل قبلی ثبت‌نام خودروهای وارداتی نیز تغییراتی در مختصات عرضه، اعمال شد که مشتریان را به اصطلاح دچار سرگیجه می‌کرد، اما این ورتیگو (سرگیجه) در دور جدید بیشتر شده است.سرگیجه در دور پنجم عرضه وارداتی‌ها از آن جهت است که شرایط و مختصات آن پی در پی تغییر کرده و هیچ بعید نیست این تغییرات همچنان ادامه داشته باشد.
سیاستگذار از روز اعلام خبر برگزاری دور جدید عرضه خودروهای وارداتی (مرحله پنجم) تا لحظه تنظیم این گزارش، مختصات عرضه را تغییر داده است.
به عنوان مثال، ابتدا اعلام شد مهلت وکالتی کردن حساب (بلوکه کردن 500 میلیون تومان نزد یکی از بانک‌ها) از یازدهم تا پانزدهم دی است. این در حالی است که روز گذشته اعلام شد متقاضیان برای وکالتی کردن حساب خود، تا پنج‌شنبه 20 دی ماه مهلت دارند. در واقع مهلت وکالتی کردن حساب پنج روز تمدید شد.
هرچند در ظاهر ماجرا، سیاستگذار با تمدید مهلت وکالتی کردن حساب، راه را برای ثبت تقاضای بیشتر باز کرده و این موضوع به نفع آنهایی که برای تامین 500 میلیون تومان وقت بیشتری نیاز داشتند تمام شده، اما از آن سو عده دیگری در این مسیر ضرر کردند.
در شرایط تورمی کنونی، حفظ ارزش پول برای بسیاری از ایرانی‌ها اهمیت زیادی پیدا کرده است.از آنجا که بلوکه کردن پول در حساب بانک‌ها (در طرح فروش خودرو) سودی عاید متقاضیان نمی‌کند، طبعا خیلی‌ها سعی می‌کنند در آخرین روزها و حتی ساعت‌ها، 500 میلیون تومان مورد نیاز را به حساب بانک‌ها واریز کنند.
اینجاست که تمدید مهلت وکالتی کردن حساب، با انتقاد متقاضیانی که قبل از تمدید، 500 میلیون تومان را به حساب بانک واریز کرده‌اند، روبه‌رو شده است. سیاستگذار اگر از همان روز نخست اعلام می‌کرد مهلت بلوکه کردن پول، تا 20 دی ماه است، متقاضیان می‌توانستند در ساعات پایانی، 500 میلیون تومان موردنظر را به حساب بانک‌ها واریز کنند.
حالا اما آنها که با توجه به مهلت اعلامی اولیه، 500 میلیون تومان به حساب بانک‌ها واریز کرده‌اند، با توجه به تمدید مهلت به نوعی ضرر کرده‌اند و سود را آنهایی می‌کنند که می‌توانند واریز مبلغ موردنظر را تا پنج‌شنبه به تاخیر بیندازند. این وسط البته بانک‌ها نیز سود می‌برند، چون با توجه به تمدید مهلت وکالتی کردن حساب تا 20 دی، آنها حداقل شش روز (با احتساب جمعه) اضافه‌تر پول متقاضیان را در بانک خود نگه خواهند داشت. از طرفی، چون امکان برداشت پول از حساب‌های وکالتی تا پایان مدت اعلام شده نیست، آنهایی که قبل از اعلام تمدید مهلت وکالتی کردن حساب، 500 میلیون تومان را واریز کرده‌اند، پول‌شان عملا شش روز اضافه‌تر و بی‌آنکه سودی نصیب آن شود، محبوس خواهد بود.
تغییر دیگری که سیاستگذار در مختصات فروش خودروهای وارداتی اعمال کرده، پس و پیش کردن مهلت ثبت‌نام است. طبق اعلام مدیر طرح واردات خودرو، قرار بود ثبت‌نام خودروهای وارداتی از شنبه 15 دی آغاز و تا تاریخی مشخص ادامه یابد. حالا اما با توجه به تغییر زمان شروع ثبت‌نام –دوشنبه 17 دی ماه- ثبت‌نام نیز تا شنبه 22 دی ادامه خواهد داشت.
اما یکی دیگر از تغییرات اعمال شده در مرحله پنجم عرضه خودروهای وارداتی، به مدل‌های قابل عرضه مربوط می‌شود. ابتدا اعلام شد در دور جدید، هشت‌هزار خودرو آن هم فقط چانگان عرضه می‌شود، موضوعی که انتقادهای زیادی را به دنبال داشت. متقاضیان به این موضوع اعتراض داشتند که چرا از ابتدا و پیش از آغاز وکالتی کردن حساب‌ها، اعلام نشد قرار است فقط خودروی چینی آن هم چانگان (که در ادوار قبلی عرضه، استقبال چندانی از آن نشد) عرضه شود؟
حالا اما طبق اطلاعیه مندرج در سامانه یکپارچه خودروهای وارداتی، علاوه بر چانگان، 15 مدل دیگر که بیشتر آنها غیر‌چینی هستند، وارد لیست عرضه شده است. از همین رو این پرسش مطرح است که چرا این لیست از ابتدا اعلام نشد؟ سیاستگذار تا همین یکی، دو روز پیش می‌گفت قرار است فقط هشت‌هزار چانگان در دور جدید عرضه شود؛ آیا در همین یکی، دو روز ناگهان 15 مدل خودرو قابلیت عرضه پیدا کرده‌اند؟ آیا این خودروها ناگهان وارد شده‌اند؟ یا وارد شده بودند و مدیر طرح واردات از وجودشان بی‌خبر بوده؟
به هر حال، در دور پنجم عرضه خودروهای وارداتی، بازهم متقاضیان دچار سرگیجه شده‌اند و هیچ بعید نیست این ماجرا همچنان ادامه داشته باشد. مثلا ممکن است مدیر طرح واردات خودرو چند روز دیگر اعلام کند مهلت وکالتی کردن حساب و ثبت‌نام خودروها باز هم تمدید شده است.مسیری که سیاستگذار در این زمینه مدنظر قرار داده به‌طور حتم به بی‌اطمینانی و بی‌اعتباری عرضه وارداتی‌ها منجر خواهد شد.
ساماندهی بازار ارز با خودرو
سرگیجه در عرضه خودروهای وارداتی اما این پرسش را ایجاد کرده که دلیل اعمال تغییرات مداوم در شرایط و مختصات عرضه چیست؟
یکی از سناریوهای قوی که در پاسخ به این پرسش مطرح است، مدیریت و ساماندهی بازارها از مسیر خودرو است. طبق این سناریو که البته از مدت‌ها قبل –وقتی نخستین دور ثبت‌نام یکپارچه خودروهای داخلی در اواخر اسفند 1401 برگزار شد- مطرح شده، سیاستگذار با پولی کردن ثبت‌نام خودرو، ضمن کاهش تقاضای بالقوه خودرو، نقدینگی هنگفتی را از بازارها جمع می‌کند. از آنجا که این نقدینگی در صورت بلوکه شدن در حساب بانک‌ها (برای ثبت‌نام خودرو) قابلیت ورود به بازارهای مختلف به‌خصوص ارز را ندارد، محبوس کردنش به کاهش تقاضا به خصوص در بازار ارز و کنترل قیمت آن کمک می‌کند.
از همین رو گفته می‌شود سیاستگذار از بلوکه کردن پول جهت ثبت‌نام خودرو، دو هدف را دنبال می‌کند. یکی اینکه از تقاضای کاذب برای خرید خودرو با قیمت مبدأ بکاهد و دیگر آنکه بخشی از نقدینگی مستعد به ورود به بازار ارز را محبوس کند تا سرعت رشد قیمت ارز را پایین بیاورد و حتی قیمت را نزولی کند. دومی در واقع هدف پنهان سیاستگذار از پولی کردن ثبت‌نام خودرو است و وقتی مهلت وکالتی کردن حساب را تمدید می‌کند، این سناریو نیز قوی‌تر می‌شود.
در دور قبلی عرضه خودروهای وارداتی، 150‌هزار نفر هر کدام 500 میلیون تومان به حساب وکالتی خود نزد بانک‌ها واریز کردند. نقدینگی حاصل از آن، 75‌هزار میلیارد تومان بود، پولی که می‌توانست در آن مقطع خاص وارد بازارهای دیگر شود و قیمت را تحریک کند.حالا نیز باید منتظر ماند و دید چه تعداد تقاضا برای دور جدید عرضه خودروهای وارداتی ثبت می‌شود و از دل آن چه میزان نقدینگی از جامعه جمع خواهد شد؟

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1242957/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخرین تلاش بایدن برای کمک‌های میلیاردی به اوکراین

آخرین وضعیت اعتباربخشی بیمارستان‌ها تا پایان سال+جزئیات

ادعای رسانه صهیونیستی: اسرائیل در لبنان می‌ماند

اگر خارش گوش دارید؛ بخوانید

فواید باورنکردنی زندگی اجتماعی برای مغز انسان

طلای ناب سلامتی برای نوزاد و مادر چیست؟

همه چیز درباره انگشت ماشه‌ای دست

ارتباط واکسن HPV با ناباروری و یائسگی زودرس در زنان جوان

بهترین سن فرزندآوری در زنان و مردان

بدنسازی قد را می‌سوزاند؟

مکران؛ گنجینه‌ای فراموش‌شده یا آینده‌ای طلایی

چرا مو و ناخن در برخی افراد سریع‌تر از دیگران رشد می‌کند؟

چرا نسل Z به دنبال عمل‌های زیبایی دندان هستند؟

طرح مالیات بر عایدی سرمایه قطعا اجرا می شود

بایدها و نبایدهای تغذیه‌ای در دوران بارداری

ویتامین D از شکستگی یا افتادن در افراد مسن جلوگیری می‌کند؟

کدام افراد مستعد ابتلا به زونا هستند؟

تحریم‌ها یا FATF؛ چرا اقتصاد ما میان این دو گیر افتاده؟

سن ابتلا به آلزایمر زیر 50 سال رسید

معافیت‌های مالیاتی یکی از مهمترین مزیت‌های قانونی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی محسوب می‌شود

نگرانی آنروا از تامین امنیت کارکنان این آژانس در غزه

نماینده پارلمان انگلیس: ویرانی‌های غزه بدتر از هیروشیماست

تداوم کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین تا سال 2027

آوارگی 600 هزار نفر در درگیری‌های شرق کنگو

مرحله نیمه‌نهایی جام اتحادیه انگلیس/ پیروزی نیوکسل در برابر آرسنال

با مقصران ماجرای بیمارستان نگاه برخورد می‌شود

ادامه جنایات اسرائیل در غزه/ شهادت 29 نفر در حملات روز گذشته به منطقه

تدام کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین تا سال 2027

عملیات ضدداعش عراق در شمال شرق این کشور

واکنش سکان‌داران اقتصاد در دولت پزشکیان به نرخ‌های دلار: نمی‌خواهند پایین آید | غیرواقعی است

60 درصد نقاط حادثه‌خیز تهران ایمن شد

معمای حوثی‌ها/ تنها جبهه ای که در مقابل اسرائیل متوقف نشد

ثروتمندترین کشورهای دنیا که شاید باورتان نشود!

وزیر خارجه کانادا به ادعای ترامپ پاسخ داد

رامین مهمانپرست مشاور عالی دیپلماسی اقتصادی دبیر شورای عالی مناطق آزاد شد

بقایی: ادعای رئیس جمهور فرانسه در مورد برنامه هسته‌ای ایران بی‌اساس است

پزشکیان: ایران خواستار تعامل دوستانه در محیط بین‌الملل است

تیراندازی در جنوب آلمان/ دو نفر کشته شدند

ویروس چینی وارد کشور نشده است

عرض‌اندام بورس برای موج دوم صعودی

4 شرط «مکان‏‏‌یابی» درست؛ قد و قواره پایتخت جدید

همگرایی جهانی به جای سلفی‌گری

مکران، پایتخت جدید ایران؟ رویایی بلندپروازانه یا طرحی واقع‌بینانه؟

آماده گفت‌و‌گو در چارچوب برجام به منظور رفع تحریم‌ها هستیم

حوثی‌ها، از مبارزه در داخل تا رویارویی با اسرائیل

بیت‌کوین از 102‌هزار دلار عبور کرد

بازار ارز دیجیتال در تنگنای تصمیمات ناگهانی

افزایش قیمت نفت عربستان

ارائه راهکارهای مبارزه با قاچاق سوخت

افزایش تولید گاز از طریق بهره‌وری

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی