بسترسازی برای «تولیدات صادرات محور»
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - در این نشست بر بسترسازی برای «تولیدات صادرات محور» تاکید شد و الزامات تحقق این تولید و ایجاد بازارهای صادراتی مورد بررسی قرار گرفت. بررسی و ارائه گزارش پاویون استان در نمایشگاه کشور افغانستان از دیگر موضوعات مطرحشده در این کارگروه بود.
استاندار یزد در این نشست با تأکید بر ضرورت برگزاری ماهانه نشستهای کارگروه توسعه صادرات در راستای رصد وضعیت تولید، اقتصاد و صادرات استان اظهار کرد: بسترسازی برای «تولیدات صادراتمحور» و نیز صادرات محصولات تولیدی فراتر از نیازهای استان از رسالتهای این کارگروه است.
به گزارش خبرنگار به نقل از روابطعمومی اتاق بازرگانی یزد، محمدرضا بابایی در ادامه به حضور بازرگانان و سرمایهداران یزدی در کشور هندوستان اشاره و تصریح کرد: رایزنی با سفارت این کشور در ایران جهت انجام دیدار با مقامات محلی در راستای صادرات محصولات تولیدی استان در دستور کار قرار خواهد گرفت.
وی همچنین با قدردانی از تلاشهای تشکلهای صنعتی استان گفت: تشکلهای فعالی نظیر اتاق بازرگانی، خانه صنعت و معدن و انجمن مدیران صنایع و معادن مسائل و دغدغههای صنعتگران و تولیدکنندگان را برای پیگیری و رفع آنها به مدیران اقتصادی استان منتقل کنند. در همین راستا ضروری است تا کمیتهای فرعی پیوست جلسات کارگروه توسعه صادرات استان بهصورت محدود و با دستور کارهای مشخص تشکیل و جلسات آن بهصورت منظم برگزار شد.
استاندار با اشاره به ظرفیتهای بینظیر استان یزد در حوزههای تولید کاشی و سرامیک، نساجی، فولاد و معدن عنوان کرد: ارائه تحلیلهای جامع از وضعیت صادرات وزنی و ریالی و نیز رصد وضعیت استان به لحاظ سرانه سرمایهگذاری در دستور کار کارگروه توسعه صادرات استان قرار گیرد.
بابایی با بیان اینکه نباید میزان فرآوری سنگآهن نسبت به استخراج آن در استان کمتر باشد گفت: باتوجهبه وجود معادن سنگآهن در استان یزد، خامفروشی و انتقال خوراک صنایع فولادی به خارج از استان و کشورهای خارجی برای فرآوری توجیه اقتصادی نخواهد داشت.
استاندار یزد در پایان با اشاره به رهاورد ملموس پذیرش و اعزام هیاتهای تجاری برای شکوفایی اقتصاد و صنعت استان خاطرنشان کرد: در راستای حمایت از تولید، صادرات و اقتصاد استان هرگونه هماهنگی با وزارت امور خارجه و سفیران خارجی انجام خواهد شد.
قوانین موجود، صادرکننده را تنبیه میکند
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی یزد نیز در این جلسه با اشاره به کاهش آمار صادرات گفت: زمانی که صادرات صورت بگیرد؛ اما ارز برنگردد در واقع صادراتی صورت نگرفته است. کاهش صادرات کشور نیز به واسطه قوانین این حوزه است. قوانین که بهجای ایجاد مشوقهای صادراتی، صادرکننده را تنبیه میکند.
مجتبی دستمالچیان ادامه داد: بسیاری از تولیدکنندگان به علت گرفتاریهای برگشت ارز، صادرات انجام ندادند و در مقابل بسیاری از واسطهها نیز با کارتهای بازرگانی غیر وارد کار شده و به رفع تعهد نیز پایبند نبودند.
وی همچنین تأکید کرد: نباید روی آمار واردات حساسیت به خرج داد. در واقع بالابودن آمار واردات بهخودیخود بد نیست. اینکه تجار یزدی توانستند از ارز استفاده کرده و واردات صورت گیرد، نکته مثبتی است. از سوی دیگر در استان باید به سمتی برویم که ابتدا روی کالاها ارزش افزوده ایجاد کرده و سپس صادر کنیم. البته در توسعه زنجیرههای ارزش مانند زنجیره فولاد باید مسائلی مانند کمبود آب، ناترازی انرژی و آلودگی را نیز مدنظر داشت.
دستمالچیان در خصوص اعزام هیاتهای تجاری نیز گفت: اعزام هیاتهای تجاری و اقتصادی باید با هدف توسعه بازار، رصد رقبا، سرمایهگذاری مشترک و کسب تجربه در حوزههای مختلف صورت گیرد. در همین راستا اعزام هیات اقتصادی به هند در دستور کار است که باتوجهبه حضور پارسیان هند که بسیاری از آنها اصالتاً یزدی هستند امیدواریم بتوانیم مباحث دیپلماتیک، اقتصادی و فرهنگی را پیگیری کنیم. از جمله این موارد صنایع دارویی است که هند بسیار پیشرفته است و از طرفی مشمول تحریم نیست و میتوانیم برای توسعه صنایع دارویی در استان از این فرصت استفاده کنیم.
تلاش برای ایجاد بازارهای هدف صادراتی جدید
علیاصغر بیگی رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی یزد نیز در این جلسه با اشاره به نشستهای گذشته این کارگروه گفت: سال گذشته 5 کارگروه توسعه صادرات برگزار و در مجموع 32 مصوبه داشت.
بیگی ادامه داد: در بسیاری از بازارها باتوجهبه اینکه حجم صادرات زیاد شده و بازارها تحتتأثیر کشورهای دیگر هستند باید به دنبال بازار جدید برای یزد باشیم در واقع باید در کشورهای هدف صادراتی تغییر ایجاد کنیم. به همین منظور کشورهای هدف از 6 کشور به 10 کشور افزایش داشته و امیدوارم در امسال آمار صادراتی خوبی را رقم بزنیم.
وی تأکید کرد: از سال گذشته اتاق بازرگانی یزد رویکرد تازهای برای کشف بازارهای جدید و بحث اعزام هیات تجاری به کشورهای متخلف و حضور بهصورت پاویون در نمایشگاههای مختلف را در دستور کار دارد. در همین راستا برگزاری دو پاویون در عراق و افغانستان و اعزام هیات به چین را داشتیم که با همکاری شرکت شهرکهای صنعتی استان صورت گرفت.
بیگی با اشاره به اولویتهای برگزاری تورهای اعزام هیات تجاری بر اساس نوع تولید در استان گفت: در امسال و سال آینده نمایشگاههای مختلفی در عربستان امارات، آلمان، هند، چین و قطر برگزار میشود که زمینه حضور تولیدکنندگان استان فراهم است.
رئیس کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق بازرگانی یزد همچنین به برنامه پیشنهادی اتاق بازرگانی در جهت توسعه صادرات اشاره کرد و گفت: برگزاری هفته اقتصادی یزد در سایر کشورها در سال آینده میلادی یکی از پیشنهادات است. به همین منظور با اعلام آمادگی سفارت ایران در لهستان هفته اقتصادی یزد برای معرفی ظرفیتهای اقتصادی استان به تجار این کشور در نیمه اول اردیبهشت آینده برگزار خواهد شد. امیدواریم بتوانیم آن را به هفته اقتصادی و فرهنگی تبدیل کرده تا مباحث گردشگری را نیز پوشش دهد.
بیگی تصریح کرد: برگزاری پاویون مشترک با همراهی شرکت شهرکهای استان در ازبکستان باهدف توسعه بازار صادراتی استان در این کشور بهعنوان یکی از کشورهای اوراسیا و هدف صادراتی استان یزد و همچنین اعزام هیات اقتصادی و دیپلماتیک به کشور هند بهمنظور معرفی فرصتهای سرمایهگذاری استان و توسعه همکاری با اتاق بازرگانی بمبئی نیز در دستور کار است.
مدیرکل سازمان صمت استان یزد به موضوع برونسپاری دبیرخانه کارگروه توسعه صادرات به اتاق بازرگانی یزد اشاره کرد و گفت: برکات این اتفاق کاملاً مشخص و پیشتازی بخش خصوصی را به ارمغان داشته است.
محمدکاظم صادقیان به آمار صادرات و واردات استان اشاره کرد و گفت: آمارها نشان میدهد که تراز تجاری استان در سال گذشته مثبت بوده است. مقایسه هشتماهه نخست امسال با مدت مشابه نشان از تراز منفی تجاری و کاهش صادرات دارد. عمده دلیل آن نیز واردات طلا برای رفع تعهد بوده است.
وی تأکید کرد: بیشترین واردات به استان از کشورهای چین، امارات، ترکیه، ایتالیا و هلند بوده و صادرات استان نیز به چین، عراق، امارات متحده، عمان، پاکستان و افغانستان صورتگرفته است. در واقع شرکای اصلی تجاری ما چین، امارات و ترکیه هستند و بیشترین مورد تقاضا نیز ماشینآلات و مواد اولیه است، هرچند امسال در زمینه تخصیص ارز ماشینآلات دچار مشکل بودیم.
صادقیان با اشاره به اینکه در صادرات کاشی و سرامیک رتبه نخست کشور در اختیار استان است گفت: آهن و فولاد و کنستانتره آهن در ردههای بعدی قرار دارند البته باید به سمت تکمیل زنجیرههای فولادی رفته و از خامفروشی جلوگیری کنیم.
محمدرضا علمدار یزدی ، سرپرست معاونت اقتصادی استانداری یزد نیز گفت: زنجیره فولاد در استان زیر ظرفیت کار میکند و صادرات کنستانتره از یزد فاجعه است. وی همچنین تأکید کرد: اگر مشوق صادراتی داشتیم آمارهای صادرات و واردات استان بسیار متفاوت بود.
ترکیب صادراتی استان تفاوت نکرده است
محمد عشقان ملک رئیس اتحادیه صادرکنندگان استان نیز گفت: متأسفانه مواد اولیه در بسیاری از تولیدات بهخصوص صنف پلیمری بسیار گران شده است و همین سبب افزایش نرخ تمام شده کالا میشود در نتیجه قادر به رقابت با کشورهایی مانند اندونزی، مالزی و روسیه نخواهیم بود.
دهقان مدیرکل اقتصادی دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری نیز با اشاره به اینکه ترکیب صادراتی استان تفاوت نکرده گفت: وزن صادرات هشتماهه امسال و مدت مشابه سال قبل نیز تغییر کرده اگر چه تغییرات نرخ دلار تأثیر دارد؛ اما باید بپذیریم صادرات ما کاهش داشته و باید آسیبشناسی و ریشه مشکل را پیدا کرد.
سید علیاکبر کلانتر ، رئیس خانه صمت استان یزد به موضوع بازاریابی اشاره کرد و گفت: اگر چه تبلیغات و بازاریابی اهمیت دارد؛ اما نرخ رقابتی و کیفیت نیز بسیار مهم است. اگر محصولات ما باکیفیت باشد مشتری به دنبال ما خواهد آمد. در یزد پایدار باید به سمت کیفی شدن برویم. همچنین باید روی موضوع تکنولوژی و دانش کار کنیم این همان ارزشافزوده خواهد بود.
رامین زارع فعال اقتصادی نیز در این نشست گفت: دایره تجارت در استان دایره گستردهای است و یزدیها در مناطق مختلفی از دنیا مشغول به فعالیت هستند و در هیچ کجای معادلات دیده نشدند بهاینعلت که اقدامات جاری در استان بهصورت جزیرهای است. در نتیجه ما باید یکی حفظ و بهبود وضع موجود تلاش کنیم، همچنین آیندهنگری داشته باشیم. واقعیت این است که متناسب با محتوای تولیدی استان، برنامه صادراتی نداریم.
ضرورت تشکیل کنسرسیوم صادراتی
مسلم فلاحزاده مدیرعامل شرکت شهرکهای صنعتی یزد نیز تأکید کرد: تجربه ما در بحث صادرات نشان میدهد تا کنسرسیوم تشکیل نشود مشکل صادرات حل نخواهد شد. کشورهایی که راغب به خرید کالاهای ما هستند ترجیح میدهند در قالب کنسرسیوم محصولات داخل یک پکیج باشد و به مشتری عرضه شود.
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1242596/