«دنیایاقتصاد» بازارها را بررسی میکند
بازدهی سالانه 33درصدی بورس
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - بازار داخلی
رانت ارزی حذف میشود؟
چهارمین روز متوالی سبزپوشی شاخص کل روز یکشنبه در بازار سهام به ثبت رسید.
در این بین شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران که نسبت به نخستین روز هفته صعود کمارتفاعتری داشت همچنان تحتتاثیر اقبال خریداران قرار دارد. در این میان نمادهای کوچک بازار که هفتههای گذشته بازدهی همگام با شاخص کل را به ثبت نرساندند نیز وضعیت خوبی داشتند. شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران روز گذشته حدود 0.65درصد افزایش ارتفاع گرفت و به محدوده 2میلیون و 868هزار واحدی رسید. بهبیان دیگر با این افزایش، بازدهی یکساله شاخص یادشده به 33.18درصد رسید.
در این میان شاخص کل هموزن نیز با افزایش 0.85 درصدی توانست در نهایت بر سطح 877هزار و 115واحدی قرار بگیرد. رشد 7هزار و 394واحدی شاخص کل هموزن در حالی میسر شد که شاخص کل فرابورس نیز با افزایش ارتفاع 0.47 درصدی در 26هزار و 299واحدی ایستاد. ارزش معاملات سهام، حقتقدم و صندوقهای سهامی روز یکشنبه به حدود 15178 میلیارد تومان رسید.
بازار سهام در یکشنبه با خروج 48 میلیارد تومانی پس از دو روز روبهرو بود. بهطور کلی بازار سهام روز یکشنبه با اقبال متعادل سرمایهگذاران مواجه بود و برخی صنایع با انتشار اخبار مثبت همچنان وضعیت خوبی دارند. به نظر میرسد با وجود افزایش نرخ ارز در سامانه دلار توافقی و شناسایی سود توسط معاملهگران بازار برای عبور از محدودههای مقاومتی به زمان بیشتری نیاز خواهد داشت.
روز گذشته احمد مهدویابهری دبیرکل انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی اظهار کرد: از روز دوشنبه 17 دی ماه عرضه ارز صنعت پتروشیمی در سامانه ارز تجاری مرکز مبادله ایران آغاز میشود. صنعت پتروشیمی ماهانه حدود 900 میلیون دلار در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ایران عرضه خواهد کرد. میزان عرضه روزانه به دلیل دوره برگشت ارز صادرات و اینکه ارز چه زمانی در حساب تراستیها خواهد نشست، متفاوت خواهد بود. صادرات 9 ماهه امسال پتروشیمیها حدود 10 میلیارد دلار بوده است؛ 8 میلیارد و 176 میلیون دلار از این میزان صادرات در سامانه نیما عرضه شده و مابقی برای نیازهای خود صنعت استفاده شده است. او افزود: سامانه ارز تجاری به نفع تولیدکنندگان و صادرکنندگان است؛ چرا که این اقدام سبب حذف رانت ارزی میشود و علاوه بر شفافیت، دسترسی سهلالوصولتری برای طرفین معامله فراهم میکند. همچنین، قیمتها غیردستوری و مبتنی بر عرضه و تقاضا کشف میشود.
بازار خارجی
رشد عربستان از بخش غیرنفتی
بخش خصوصی غیرنفتی عربستان سعودی در ماه دسامبر همچنان به رشد خود ادامه داد، هرچند این رشد با نرخ کندتری نسبت به ماه قبل همراه بود. بر اساس نتایج یک نظرسنجی که در روز یکشنبه منتشر شد، تقاضای قوی نقش مهمی در این رشد داشته است. شاخص مدیران خرید بانک ریاض، که به صورت فصلی تنظیم شده است، در ماه دسامبر به 58.4 کاهش یافت، در حالی که در ماه نوامبر به بالاترین سطح خود در 17 ماه گذشته یعنی 59.0 رسیده بود. با این حال، این شاخص همچنان بالاتر از 50.0 بود که نشاندهنده رشد در بخش خصوصی غیرنفتی است. سفارشهای جدید برای پنجمین ماه متوالی افزایش یافت و از 63.4 در ماه قبل به 65.5 در ماه دسامبر رسید. این رشد ناشی از تقاضای داخلی قوی و افزایش صادرات بود.
سرعت رشد در این ماه، سریعترین رشد ثبتشده در سال 2024 بود. نایف الغیث، اقتصاددان ارشد در بانک ریاض، اظهار کرد که بخش خصوصی غیرنفتی عربستان سعودی سال 2024 را با دستاوردهای موفقیتآمیز تحت برنامه چشمانداز 2030 به پایان رساند. هدف این برنامه تنوعبخشی به اقتصاد کشور و کاهش وابستگی به نفت اعلام شده است. با وجود تقاضای قوی برای مواد، فشارهای هزینهای همچنان مساله است. قیمت ورودیها به شدت افزایش یافت، اما تورم دستمزدها کاهش یافت و به کاهش بار کلی هزینهها کمک کرد. انتظارات کسب و کار در ماه دسامبر به بالاترین سطح خود در 9 ماه گذشته رسید و شرکتها نسبت به رشد مستمر در سال 2025 خوشبین هستند. پیشبینی میشود تولید ناخالص داخلی غیرنفتی در سالهای 2024 و 2025 بیش از 4درصد رشد کند که ناشی از بهبود شرایط کسب و کار است.
دولت عربستان قصد دارد هزینههای استراتژیک خود را برای پروژههای بزرگ افزایش دهد تا به اهداف چشمانداز 2030 برسد. از جمله این اهداف، میزبانی جام جهانی فوتبال 2034 است که ماه گذشته به صورت رسمی اعلام شد. رشد پایدار در بخش خصوصی غیرنفتی عربستان سعودی نشاندهنده موفقیت تلاشها برای تنوعبخشی به اقتصاد و کاهش وابستگی به نفت است.
-
دوشنبه ۱۷ دي ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۸:۳۱
-
۱۳ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1242308/