بازار آریا

آخرين مطالب

چرا رابطه معنادار بین «سیاست‏‌پولی» و «تورم‏‌مسکن» در غرب مختل شده است؟

سازنده‌ها در تار عنکبوت اقتصاد ایران

سازنده‌ها در تار عنکبوت
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : مقررات ساخت‌وساز در آمریکا مثل «تار عنکبوت»، سازنده‌ها را محاصره کرده و اجازه فعالیت –سرمایه‌گذاری- را با وجود نیاز بالای بازار به خانه جدید گرفته است. سلب انگیزه سازنده‌ها در حدی است که «اثر تغییرات نرخ بهره‌ بر قیمت مسکن» به پایین‌ترین میزان از سال1970 رسیده است.
گروه مسکن و شهری: از اوایل دهه 2000 تاکنون گرانی مسکن و تورم فزاینده در این بخش، بازار مسکن غرب به‌ویژه آمریکا را مختل کرده و «تغییر نرخ بهره در قالب سیاست پولی» و «نبض بازار مسکن به شکل تورم مسکن» در یک رابطه معناداری، دیگر پاسخگوی نیازهای این بازار نیستند. عمده دلیل رشد چشمگیر قیمت مسکن آمریکا و دیگر کشورهای غربی را باید در «ضوابط پیچیده و بسیار محدودکننده» بر سرمایه‌گذاری‌‌های ساختمانی دانست که مانند تار عنکبوت بر عملکرد سازنده‌‌ها اختلال ایجاد می‌کند و باعث شده تا «انگیزه ساخت‌وساز» در سمت عرضه از بین برود. «تجارت فردا» در شماره 575 خود طی دو مقاله به این سوال که «چرا مسکن در آمریکا تا این حد گران شده است؟» پاسخ می‌دهد.
تورم مسکن در آمریکا نشات گرفته از دو عامل مهم است. نخست به محدودیت‌های پیش روی «عرضه» بازمی‌گردد که مشکل کاربری زمین و ممانعت همسایگان در کشورهای ثروتمند منجر به توقف ساخت مسکن شد و عمده دلیل دوم مربوط به بخش «تقاضا» است که کاهش درازمدت نرخ واقعی بهره، باعث شد قیمت تمام دارایی‌‌ها بالا برود. در واقع باید گفت، «اعتبارات ارزان» به معنای «مسکن گران» است. با این حال حتی پس از آنکه نرخ بهره در اوایل دهه 2020 در سراسر جهان ثروتمند کاهش یافت، قیمت‌ها فروکش نکرد؛ زیرا در تعامل عرضه و تقاضا، عرضه ثابت باقی ماند و در مقابل تقاضا با تغییراتی همراه بوده است.مسکن از نگاه اقتصاددانان یک سرمایه‌گذاری درآمدزاست، زیرا از یکسو از صاحب‌‌خانه‌‌ها اجاره می‌‌گیرند و از سوی دیگر مالکان ساکن درآمد خود را به شکل غیرنقدی و «خدمات اسکان» دریافت می‌کنند. این ویژگی در آمار تورم با عنوان «معادل اجاره مالک» (OER)‌‌ شناخته می‌شود که حدود یک‌‌چهارم از مقیاس تورم در آمریکا را تشکیل می‌دهد. وقتی تمام شرایط یکسان باشد با پایین آمدن نرخ بهره، قیمت مسکن نیز بالاتر می‌رود. بانک تسویه بین‌الملل (BIS)‌‌ در تازه‌‌ترین گزارش فصلی خود به بررسی رابطه میان رکود بازار مسکن و سیاست پولی می‌‌پردازد.
بر اساس این گزارش، سازنده‌‌ها باید در زمان افزایش قیمت مسکن در نتیجه نرخ پایین بهره به ساخت‌‌وساز بیشتر روی آورند، کارگران بیشتری استخدام کنند و فشارهای تورمی را افزایش دهند. اما نرخ بهره بالا باعث می‌شود عکس این روند اتفاق بیفتد. این گزارش نشان می‌دهد، در دهه 1970 یک‌درصد افزایش در قیمت مسکن میزان ساخت‌‌وساز را6‌درصد بالا می‌‌برد. در دهه 2000 این نسبت یک به 4درصد رسید. دلیل این امر را می‌توان به ترکیبی از «مقررات سخت‌‌گیرانه کاربری زمین» و «کاهش بهره‌‌وری در ساخت‌‌وساز» نسبت داد. سیاست پولی به جای تحریک سرمایه‌گذاری منجر به کمتر شدن ساخت خانه‌‌های جدید و در مقابل گران‌‌تر شدن خانه‌‌های موجود شد. اگرچه قیمت بسیاری از دارایی‌‌ها بلافاصله با تغییرات سیاست‌‌ پولی تعدیل می‌شود، اما این کار در بازار مسکن به زمان بیشتری نیاز دارد. پژوهشگران بانک تسویه بین‌الملل متوجه شدند در مناطقی که در آن عرضه مسکن به افزایش قیمت‌ها واکنش نشان می‌دهد قیمت مسکن تغییری یک‌باره دارد. به این ترتیب که هرگاه نرخ بهره یک واحد‌درصد کاهش یابد، قیمت مسکن ظرف یک سال حدود 5/1‌درصد بالا می‌رود.
نسبت اجاره به بهای مسکن کاهش می‌‌یابد و سپس تثبیت می‌شود. اما وقتی سرعت واکنش ساخت‌‌وساز آهسته باشد قیمت مسکن همچنان به افزایش ادامه می‌دهد. سیاست پولی باید بتواند بر تمایل به خانه‌‌دار شدن تاثیر بگذارد؛ یعنی وقتی قیمت مسکن بالا می‌رود مالکان باید تمایل بیشتری به فروش ملک خود به خریداران بالقوه پیدا کنند. پس از ورود فروشندگان بیشتر به بازار، فشار رو به بالای قیمت مسکن فروکش می‌کند. همچنین، حتی اگر ساخت‌‌وساز جدیدی صورت نگیرد تعداد افرادی که صاحب‌‌خانه می‌‌شوند، بالا می‌رود. اما این امر در واقعیت اتفاق نمی‌‌‌‌افتد. بازار اجاره و بازار مالکیت مسکن تقریبا به طور کامل از یکدیگر منفک شده‌‌اند.
وقتی نرخ‌های بهره بالا برود و هزینه وام مسکن افزایش یابد اجاره‌‌نشینی جذابیت بیشتری پیدا می‌کند. در این حالت تقاضا برای خانه‌‌های اجاره‌‌ای افزایش می‌‌یابد. همزمان، مالکان متوجه می‌‌شوند که بازدهی موزون به ریسک دیگر دارایی‌‌ها بالا رفته است و باید به‌‌نوعی این ضرر را جبران کنند. در واقع، افزایش نرخ بهره عملا اجاره‌‌بها را به سمت بالا می‌‌کشاند. طبق بررسی‌‌های فدرال رزرو با تمرکز بر آمریکا، «سیاست پولی انقباضی» به «افزایش تورم مسکن» دامن می‌‌زند. یعنی اجاره‌‌بهای بالاتر باعث می‌شود که پس از اعمال سیاست پولی انقباضی نیازی به کاهش قیمت مسکن نباشد تا فاصله بین بازدهی مسکن و دیگر دارایی‌‌ها حفظ شود.
همین امر باعث شده تا، باتوجه به شرایط فعلی، اکنون بدترین زمان برای خرید از زمان رکود سال 2007 باشد، زیرا، تا زمانی که ساخت‌‌وساز رونق نگیرد، نه پول ارزان و نه پول‌‌ گران نمی‌تواند تاثیری بر روند بازار مسکن بگذارد. در ایران نیز ضوابط و مقررات شهرداری‌ها در حوزه ساخت و ساز باعث افزایش قیمت تمام شده مسکن شده است. برایان کاپلان، اقتصاددان، در کتاب «بساز عزیزم، بساز» تلاش می‌کند به این پرسش پاسخ دهد که چرا قیمت مسکن در آمریکا، به‌‌ویژه در مطلوب‌‌ترین مکان‌‌های این کشور به طرز باورنکردنی بالاست؟ پرسشی که اگرچه در این کتاب تنها در مورد ایالات‌‌متحده پرسیده می‌شود، اما درباره هر کشوری که شاهد رشد شدید قیمت مسکن است، می‌تواند صادق باشد.
به نظر کاپلان پاسخ سطحی «عرضه و تقاضا» است، اما پاسخ عمیق یعنی دلیل عرضه بسیار کم، «یک سیستم نظارتی» است که با توسعه‌‌دهندگان مانند مجرمان رفتار می‌کند.قیمت مسکن در برخی جاها بسیار بالا رفته است؛ زیرا در این مکان‌‌ها، دولت‌‌های آمریکا در هر سطحی، «تار عنکبوت» پیچیده‌‌ای از مقررات وضع کرده‌‌اند که اجرای پروژه‌‌های مسکن را دشوار می‌کند. در واقع به گفته کاپلان، «مقررات دولتی» دلیل کمبود مسکن است و «مقررات‌‌زدایی» درمان است. این تغییرات و اعمال محدودیت‌های مسکن از دهه 1790 به دلیل تحرکات جغرافیایی صورت گرفت. امروزه، یک نفر می‌تواند شغل عالی، مثلا در سیلیکون ولی، با دستمزد 200‌هزار دلار در سال پیدا کند و تا زمانی که با شخص دیگری شریک نشود که تقریبا همین مبلغ را می‌گیرد، امیدی به یافتن مسکن در جایی نزدیک سیلیکون ولی ندارد. کاپلان تاکید می‌کند، این افزایش شگفت‌‌انگیز در هزینه‌‌های مسکن به دلیل «کمبود تولید» است که دولت از طریق مقررات پرهزینه، از محدودیت‌های منطقه‌‌بندی گرفته تا تاخیرهای بوروکراتیک و محرومیت از خدمات شهری باعث آن شده است.
این اقتصاددان نجات بازار مسکن آمریکا را در «مقررات‌‌زدایی مسکن» می‌‌داند که مقررات‌‌زدایی می‌تواند به کاهش 50درصدی قیمت مسکن منجر شود. این کمبود مسکن بیشتر در مناطق پرتقاضا خود را نشان می‌دهد، اما به عقیده کاپلان دو استدلال سنتی «زمین وجود ندارد» یا «سازندگان حریص نمی‌‌خواهند مسکن ارزان‌قیمت بسازند» و مواردی از این دست، نمی‌تواند علت اصلی این کمبود باشد. علت اصلی را فقط باید در مقررات دولتی جست‌وجو کرد که انواع و اقسام عرضه‌‌ها را با بی‌‌انگیزه‌‌کردن سازندگان از بین می‌‌برد. یعنی در واقع دولت مانع افزایش عرضه‌‌ای می‌شود که قیمت‌ها را پایین می‌‌آورد. پس مقررات‌‌زدایی با عنوان «سیاست نوشدار» مهم‌ترین راه‌‌حل برای عبور از این بحران مسکن است. کاپلان استدلال می‌کند که با از بین بردن موانع مصنوعی ساخت‌‌وساز، هزینه مسکن کاهش می‌‌یابد، که به‌‌نوبه خود مزایای گسترده‌‌ای برای جامعه به دنبال دارد.
کاپلان همچنین، اشاره می‌کند، مقررات‌‌زدایی مسکن حتی نرخ زادوولد را افزایش می‌دهد که اکنون در حال کاهش است. با کاهش هزینه مسکن در شهرها، کارگران بیشتری برای استفاده از فرصت‌‌های شغلی که در آن بهره‌‌وری بیشتری خواهند داشت، حرکت می‌کنند. حتی اگر این افزایش به اندازه 5‌درصد در پنج سال باشد، رشد اقتصاد در هر یک از این پنج سال یک‌درصد بیشتر خواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1242287/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخرین وضعیت پول‌های بلوکه شده ایران

پیگیری پول‌های بلوکه شده ایران به صورت مستمر در دستور کار وزارت امور خارجه است

سهم تولیدات کشاورزی قزوین در کشور باید به 10 درصد افزایش یابد

تاکید بر میدان دادن به بخش خصوصی برای فائق آمدن بر مشکلات اقتصادی

افزایش سهم فارغ التحصیلان از جمعیت بیکار به 43.1 درصد

کشف 660 هزار لیتر سوخت قاچاق در هرمزگان

عملیات پدافندی مقابل بمب سنگرشکن در نطنز+ فیلم

فروش اینترنتی جکوزی، انواع جکوزی با قیمت

احتمال برقراری مجدد پروازهای اروپایی از هفته آینده

بازار طلا در انتظار سیگنال جدید

67 نفر بر اثر برق‌گرفتگی جان باختند

قیمت دلار زیر ذره‌بین بازارساز رفت

سنگی در چاهی

رکود شامخ کل اقتصاد در آذر؛ شاخص 45.5 برآورد شد

اعلام قیمت جدید دارو توسط شرکت‌ها؛ برخی داروها تا 415 درصد افزایش یافت!

مشکلات 42 نفر از خانواده‌های شهدا و ایثارگران استان قزوین بررسی شد

ترامپ به‌دنبال اخراج چین‌از غرب آسیا

برای فائق آمدن بر مشکلات اقتصادی، باید به بخش خصوصی میدان دهیم

روایت عراقچی از «پول‌های بلوکه شده ایران»

فتح قله 2 میلیون و 900 هزار واحدی با صعود 49 هزار واحدی شاخص بورس

محسن رنانی کیست و چرا برایش پرونده قضایی تشکیل شد؟

پرواز‌های ایران به سوریه در چه شرایطی برقرار می‌شود؟

فوران آدرنالین در بورس

ترافیک استارلینک در ایران 20 برابر شد

وزارت ارتباطات اعتقادی به اینترنت طبقاتی ندارد

محکومیت قضایی برای حیوان‌آزاری در این شهر

تولید لوازم آشپزخانه ایرانی؛ کیفیت در دل بحران

پوشک بچه دوباره گران شد

حضرتی: قرار نیست شاهد گرانی حامل‌های انرژی باشیم

آمریکا تحریم‌های نفتی روسیه را تشدید می‌کند

بازیگر ایرانی ربوده شده یا ناپدید شده است؟

سال سخت اقتصادی

رئیس قوه قضائیه: فعالان بخش خصوصی باید از تصمیمات حکومتی مطلع شوند

مزایای ژئوپلیتیک سفر رئیس‌جمهور به روسیه از زبان رحیم‌صفوی

نماینده مجلس: بیش از 25 میلیون نفر در کشور زیر خط فقر هستند/ چه بلایی سر اقتصاد آورده‌اید؟ شرم‌آور است

فعالان بخش خصوصی از تصمیمات حکومتی مطلع شوند

توئیت مهم سخنگوی دولت درباره بازگشت FATF به مجمع تشخیص

ضرورت پیش‌بینی درست دولت از تاثیر تصمیم‌های اقتصادی بر نظام سلامت

فعالان بخش خصوصی باید از تصمیمات حکومتی مطلع شوند

زمان برگزاری جام ملت‌های آسیا 2027

عراقچی: اداره روابط اقتصادی خارجی در شرایط تحریمی یک فن ویژه است که الحمدلله ما در آن استاد شده‌ایم

پیشنهاد اخذ مالیات ارزش افزوده از سکه عملیاتی خواهد شد؟

دهک‌های 8 تا 10 از طرح نهضت ملی مسکن حذف نمی‌شوند

تاکید رئیس قوه قضاییه بر حضور بخش خصوصی در تصمیم‌گیری‌های حکومتی

لوکاشنکو: قصد ندارم با زور قدرت را تصاحب کنم

اعلام آمادگی سازمان هواپیمایی برای برقراری پروازها به سوریه

تولید نفت کاهش پیدا نکرده است

فعالان بخش خصوصی باید از مصوبات حکومتی موثر بر فرآیندهای کاری مطلع شوند

صدور کارت طلایی برای سرمایه گذاران خارجی

اژه‌ای: برای فائق آمدن بر مشکلات اقتصادی، باید به بخش خصوصی میدان دهیم

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی