بازار آریا

آخرين مطالب

چرا ایران در توسعه‏‏‌ صنعتی ناکام ماند؟

حکمرانی اقتصادی صنعت‏‏‌زدا اقتصاد ایران

حکمرانی اقتصادی صنعت‏‏‌زدا
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : ویژه‌‌‌نامه «چالش‌‌‌های صنعتی‌شدن ایران» امروز شنبه 15ماه دی به‌عنوان ضمیمه رایگان روزنامه «دنیای‌اقتصاد» منتشر شده است. این مطالعه که پس از کتاب «استراتژی توسعه صنعتی ایران» جامع‌‌‌ترین مطالعه درباره گذشته و آینده صنعت در ایران است، توسط دکتر مسعود نیلی و شماری از اقتصاددانان و محققان جوان در «پژوهشکده مطالعات اقتصادی و صنعتی شریف» تهیه و تدوین شده است. در این مطالعه با بررسی داده‌های اقتصادی کشور به این سوال پاسخ داده شده که چرا ایران از ابتدای دهه 80 شمسی دچار «افول صنعتی» شده است؟
مسیر افول
بخش ابتدایی این پژوهش به بررسی مولفه‌‌‌های 12گانه صنعتی‌‌‌شدن طی بازه 20ساله 1400-1380 اختصاص دارد. داده‌ها نشان می‌دهد که چالش‌هایی همچون بهره‌‌‌وری کاهنده، کاهش هزینه تحقیق و توسعه، عدم‌تغییر ترکیب کیفی نیروی انسانی، حرکت به سمت تکنولوژی‌‌‌های پایین و متوسط منبع‌‌‌محور، افزایش قیمت نسبی صنعت در مقایسه با خدمات برخلاف روندهای بین‌المللی، کاهش محسوس تقاضای صنعتی خانوارها، افزایش قابل‌‌‌توجه انرژی‌‌‌بری و مصرف آب صنعتی، رشد منفی نسبت سرمایه، کاهش حاشیه سود بنگاه‌‌‌های صنعتی، تراز منفی ارزی و تمرکز بالای تولید در تعداد کاملا محدود واحدهای تولیدی همگی باعث شده تا اقتصاد ایران، نه در مسیر توسعه صنعتی، بلکه در مسیر افول صنعتی حرکت ‌کند. همچنین براساس نتایج این بخش، علاوه بر کاهش اندازه نسبی و مطلق صنعت، ترکیب رشته‌فعالیت‌های صنعتی نیز در دهه‌های 80 و 90 شمسی تغییرات قابل‌توجهی داشته است. در دو دهه‌‌ گذشته مجموعه فعالیت‌‌‌هایی که انرژی یا فرآورده‌‌‌های نفت و گاز را به عنوان نهاده اصلی استفاده می‌کنند، با بهره‌‌‌گیری از گاز و برق فراوان، بیش از سه‌برابر شده‌‌‌اند (بزرگ‌‌‌شده‌‌‌ها)؛ این در حالی است که صنایعی که مبتنی بر استراتژی جایگزینی واردات شکل گرفته، در پایان دهه 1390، تنها حدود 86‌درصد اندازه خود در ابتدای دهه 1380 بوده‌‌‌اند (کوچک‌‌‌شده‌‌‌ها).
پیش‌نیازهای صنعتی شدن
در فصل دوم به مرور عوامل مشترک اثرگذار بر توسعه صنعتی موفق در نسل کشورهای در‌حال توسعه اشاره می‌کند و از برآیند این بررسی‌ها در فصل سوم مدل حکمرانی معطوف به توسعه صنعتی تبیین شده است. این مدل شامل سه‌مولفه است. مولفه اول، مجموعه عواملی را در بر می‌گیرد که تحت عنوان حکمرانی تسهیلگر نام‌گذاری شده است. مسائلی همچون برقراری امنیت در داخل، صلح در روابط بین‌الملل، ثبات در اقتصاد کلان و فراهم‌‌‌آوری زیرساخت‌ها ذیل این مفهوم طبقه‌بندی می‌شود.
مولفه دوم مجموعه قواعدی است که می‌‌‌توان آنها را به عنوان بُعد محدودکنندگی حکمرانی اقتصادی در نظر گرفت. این قواعد شامل مقررات زیست‌‌‌محیطی، تنظیم‌‌‌گری بنگاه‌‌‌های اقتصادی و مجموعه سیاست‌های مربوط به حمایت‌های اجتماعی در جهت کاهش فقر و بهبود توزیع درآمد می‌شود.
مولفه سوم سیاست صنعتی است که به طور کامل با دو مولفه اول هماهنگ است. این مولفه نقش سرعت‌بخش و تقویت‌کننده رشد را برعهده دارد. این طبقه‌بندی از این جهت اهمیت دارد که قواعد حکمرانی اقتصادی معطوف به توسعه اقتصادی و تحقق رفاه پایدار و فراگیر را به‌‌‌طور کامل و با بیان همه جزئیات معرفی می‌کند.
دو بال زخمی صنعتی شدن
فصل‌ چهارم این پژوهش با اتکا به داده‌های فصول قبلی به این سوال اساسی پاسخ می‌دهد که چرا بخش صنعت ایران در دو دهه گذشته به‌مرور دچار افول شده است. بررسی عملکرد شاخص‌‌‌های معرفی‌‌‌شده ذیل تسهیلگری عمومی و محدودکنندگی و شاخص‌‌‌های تقویت‌‌‌کننده یا سرعت‌‌‌بخش به رشد اقتصادی نشان می‌دهد که جای شاخص‌‌‌های تسهیلگر عمومی و شاخص‌‌‌های محدودکننده در حکمرانی اقتصادی ایران، به طور کامل با یکدیگر عوض شده است. به نظر می‌رسد در حکمرانی اقتصادی ایران، کارکرد شاخص‌‌‌هایی که قرار بوده در نقش تسهیلگر عمل کنند، محدود‌‌‌کننده و هزینه‌‌‌زا بوده است. همچنین این پژوهش نتیجه‌گیری می‌کند که نظام حکمرانی اقتصادی ایران در حوزه‌‌‌هایی که به‌‌‌طور متعارف به عنوان محدودکننده عمل می‌کنند، نقشی راهگشا و تسهیلگر داشته، به‌‌‌طوری که تخریب منابع آب، خاک، هوا و انرژی در کشور در عمل با هیچ محدودیتی مواجه نبوده است. در واقع، سرعت تخریب ظرفیت‌‌‌ها و منابع زیستی کشور تا آن حد افزایش یافته که آینده سرزمینی کشور به‌‌‌طور کاملا نگران‌‌‌کننده‌‌‌ای در معرض مخاطره قرار گرفته است.

بازار آریا

چهار روند مهم جهانی
فصل پنجم پژوهش به موضوع تحولات جهانی در سال‌های اخیر پرداخته است. براساس این مطالعه تحولات در عرصه بین‌المللی طی دهه اخیر با چهار روند جدید همراه بوده است. اولین روند با شرایط ویژه‌‌‌ای که در روابط بین قطب‌‌‌های اصلی اقتصادی در سطح جهان در حال شکل‌‌‌گیری است، مرتبط است.
دومین روند با تغییرات در دنیای فناوری مرتبط است. بشر در آستانه وقوع انقلاب صنعتی چهارم در حوزه روباتیک، هوش مصنوعی، فناوری دیتا و یک ‌گذار بسیار مهم تکنولوژیک به سر می‌‌‌برد، به‌‌‌گونه‌‌‌ای که پیش‌بینی می‌شود طی سال‌های آینده، کشورهای جهان براساس معیار همراه‌شدگان و جاماندگان از این انقلاب طبقه‌‌‌بندی شوند.
روند سوم به افزایش ملاحظات و قیود زیست‌محیطی معطوف است. روند چهارم هم به تاثیر وقوع پدیده‌‌‌های غیرقابل پیش‌بینی با اثرگذاری در مقیاس جهانی (مانند شیوع بیماری‌‌‌های واگیر و بلایای طبیعی) اشاره دارد که زنجیره‌‌‌های ارزش تولید بین کشوری را محدودتر کرده‌‌‌اند.
نقطه پایانی
در فصل ششم، به این پرسش که صنعت ایران در مسیر چه سناریوهایی ممکن است قرار بگیرد، پاسخ داده شده است. براساس آنچه در این پژوهش آمده است، رشد منفی سرمایه‌گذاری طی دهه‌‌‌ گذشته مهم‌ترین عاملی بوده که به پویایی عملکرد ضعیف اقتصاد با محوریت رشد اقتصادی شکل داده است. از منظر پایایی اقتصاد نیز رشد اقتصادی کشور طی دهه‌‌‌های گذشته تنها از محل «مصرف بدونِ قاعده منابع طبیعی تجدیدناپذیر» امکان‌‌‌پذیر شده است. این مساله اقتصاد ایران را به اقتصادی ناپایا بدل کرده است که رشد آن به‌‌‌طور اجتناب‌‌‌ناپذیر در نقطه‌‌‌ای به انتها می‌‌‌رسد.
دوراهی سرنوشت‌ساز
در فصل هفتم پژوهش «چالش‌‌‌های صنعتی شدن ایران»، با جمع‌بندی فصول قبلی مسیر آینده صنعت کشور مورد بررسی قرار گرفته است.
براساس توضیحات ارائه‌شده، دو حوزه صنعتی در اقتصاد ایران نقش عمده پیدا کرده‌‌‌اند: حوزه اول متکی به استراتژی کهنه و شکست‌‌‌خورده جایگزینی واردات و حوزه دوم متکی به تامین فزاینده نفت و گاز به عنوان نهاده‌‌‌های اصلی تولید است. در صورت عدم‌‌‌چاره‌‌‌جویی به‌‌‌هنگام، بخش اول با تحلیل رفتن درآمدهای ارزی نفتی، مسیر افول را طی خواهد کرد و بخش دوم با فشار به‌‌‌شدت رو به افزایش کمبود انرژی از یک‌سو و اعمال استانداردهای زیست‌‌‌محیطی از جانب وارد‌‌‌کنندگان از ایران از سوی دیگر در مسیر افول قرار خواهد گرفت. بر این اساس، نجات صنعت ایران در گرو انجام بازنگری‌‌‌های اساسی در استراتژی‌‌‌های حاکم بر این دو حوزه بزرگ و مهم از اقتصاد ایران است. این بازنگری‌‌‌های اساسی در حوزه اول (کوچک‌‌‌شده‌‌‌ها) باید کنار گذاشتن استراتژی جایگزینی واردات و پذیرش مشارکت سرمایه‌گذاران معتبر بین‌المللی در زنجیره ارزش تولید آنها را در بر گیرد. تغییر اساسی استراتژی بخش انرژی و ایجاد تغییرات بنیادی در بازار انرژی در جهت سودآورکردن بازار و محور قرار دادن فعالیت‌‌‌های مبتنی بر صرفه‌‌‌جویی انرژی از جمله مواردی هستند که باید در بازنگری‌‌‌های اساسی در حوزه دوم (بزرگ‌‌‌شده‌‌‌ها) مدنظر قرار گیرند. به هر حال، بازنگری استراتژی‌‌‌ها در هر دو حوزه در گرو غلبه برون‌‌‌گرایی بر رویکرد توسعه صنعتی کشور و ایجاد تغییرات در مولفه‌‌‌های اصلی حکمرانی اقتصادی است. اما جغرافیای سیاسی کشور، مسیری خلاف روند موردنیاز توسعه صنعتی را آدرس می‌دهد.
تنش‌‌‌های نظامی و بروز انواع دیگر محدودیت‌های محتمل (ترامپ، مکانیزم ماشه و تحولات نظامی سیاسی پیرامونی) ما را در معرض انتخاب‌‌‌هایی سخت قرار داده است. امروز، جهان دو چهره متضاد خود را آشکار کرده است. در یک‌سو انقلاب صنعتی چهارم و گشایش‌‌‌های پس از آن و گذار سبز و چالش‌‌‌های جایابی در زنجیره ارزش در حال دگرگونی و در سوی دیگر، جنگ و خونریزی و کشتار کودکان و مردم بی‌‌‌دفاع، مجددا سر برآورده است. ما به‌عنوان کشوری که در کانون جغرافیایی و سیاسی درگیری‌‌‌های نظامی رو به گسترش هستیم، بر سر یک دو راهی سرنوشت‌‌‌ساز قرار گرفته‌‌‌ایم. راه اول فروغلتیدن در کام تنش‌‌‌ها و درگیری‌‌‌هاست که تخریب باقی‌مانده صنعت و اقتصاد را در پی خواهد داشت و راه دوم، تلاش بسیار دشوار در جهت تطبیق با تغییرات پارادایمی ناشی از انقلاب صنعتی چهارم و محدودیت‌های زیست‌محیطی در پیش در جهت بازار فروش محصولات صادراتی کشور و انجام عملیات احیا برای دو حوزه صنایع بزرگ‌شده و کوچک‌شده و در یک کلام، نجات صنعت را شامل می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1240801/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مرگ دلخراش جوان 35 ساله در میدان سوهانک تهران

برنامه وزیر امور راهبردی اسرائیل برای سفر به آمریکا

اظهارنظر مقام بانک مرکزی درباره گردش مالی فیلترشکن‌ها

تاکید عارف بر ضرورت حمایت از اقشار آسیب‌پذیر و دهک‌های پایینی جامعه

عارف: در اجرای سیاست‌های اقتصادی دولت، پیوست اجتماعی و عدالت اجتماعی دیده شود

عارف: کنترل قیمت‌ها و حمایت از اقشار آسیب‌پذیر در اولویت دولت است

ارتش اسرائیل باز هم آتش‌بس با لبنان را نقض کرد

بازار ارز وارد فاز نزولی شد/ نوسان کاهشی قیمت ریال عمان

حملات تازه اسرائیل به مناطق مختلف غزه

نماینده مجلس: دستمزدها مفت است!

شرایط جدید دریافت دسته چک اعلام شد

حماس با فهرست ارائه شده اسرا از سوی اسرائیل موافقت کرد؟

خبر بد دولت موقت سوریه برای کارمندان/ فعلا خبری از افزایش حقوق نیست

تکذیب اخراج رهبران حماس از نوار غزه

برنامه روسیه برای ساخت امن‌ترین نیروگاه هسته‌ای اتحادیه اروپا

جدیدترین پیش‌بینی قیمت بیت‌کوین در سال 2025

مجلس از پیوستن به FATF دفاع کند | بخش خصوصی برای حل مشکلات اقتصادی، راهکار عملیاتی ارائه دهد

دبل قیمت لیر ترکیه و درهم در کاهش قیمت/ الگوبرداری عراق از نسخه پرسروصدای اردوغان؟

فروش 122 کیلوگرم شمش طلا در حراج

تاکید عارف بر ضرورت نظارت بر قیمت‌ها در آستانه ماه رمضان

کنترل قیمت‌ها و توجه به اقشار آسیب‌پذیر یکی از مهم‌ترین برنامه‌های دولت چهاردهم است

عارف کنترل قیمت‌ها را جزو اولویت‌های اساسی دانست

پیش بینی مهم از نرخ ارز

ماینده مجلس: دستمزدها مفت است!

بانک مرکزی: وزارت ارتباطات بخواهد آمار فیلترشکن‌فروش‌ها را می‌دهیم

حرکت خلاف جهت محصولات ایران‌خودرو و سایپا/ کاهش 4 میلیونی قیمت پژو 207 + جدول

ارتش اسرائیل به نظامیان خود هشدار داد

شیب نزولی قیمت‌ها در بازار ارز/ قیمت درهم امارات چقدر شد؟

شورای جوانان بریکس به ایران می‌آید

روایت تجارت نیوز از اجاره بها که دیگر با توان مستاجران همخوانی ندارد

چرا قیمت داروها افزایش پیدا میکند اما نقش بیمه ها در پوشش هزینه ها کمرنگ‌تر میشود؟

وزارت ارتباطات بخواهد آمار فیلترشکن‌فروش‌ها را می‌دهیم

سهم هزینه درمان بیمه‌شدگان کاهش می‌باید

برخی از مشکلات ریشه‌دار است، استیضاح وزیران نفت و اقتصاد راه‌حل نیست

امضای تفاهم‌نامه همکاری بین دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد و دبیرخانه شورای‌عالی صنایع دریایی کشور

872 میلیون مترمکعب گاز شیرین به شبکه سراسری تزریق شد

توضیحات سخنگوی کمیسیون امنیت ملی درباره ماجرای فرودگاه بیروت

تیراندازی در یک دانشگاه حادثه آفرید

فرونشست زمین در ایران در جلسه هیات دولت بررسی شد

مهدکودک‌ها و مدارس اراک تعطیل شد

ماهی به تور گرانی افتاد؛ روایت تجارت نیوز از جهش 60 هزار تومانی قزل‌آلا

پیامک پشت پیامک؛ متقاضی محترم نهضت ملی مسکن آورده مالی‌تان را افزایش دهید

هشدار اتحادیه فروشندگان خودرو درباره یک روش کلاهبرداری

مرگ تلخ مرد46 ساله تهرانی زیر تیغ جراحی

غیر حضوری شدن مدارس ابتدایی تهران دوشنبه 17 دی ماه

بومی‌سازی ضرورت امروز صنعت و معدن ایران

زمان برگزاری مراسم تحلیف مادورو مشخص شد

صدور هشدار هواشناسی برای استان تهران/ آغاز فعالیت سامانه بارشی از فردا

تلفات جدید ارتش اسرائیل در شمال غزه

آقاپور: استیضاح وزیر اقتصاد در شرایط فعلی به کشور ضربه می‌زند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی