بازار آریا

آخرين مطالب

آمار ترسناک در میان بی‌توجهی مسوولان/ معین: فقط 16 درصد ایرانی‌ها به مهاجرت فکر نمی‌کنند! اقتصاد ایران

آمار ترسناک در میان بی‌توجهی مسوولان/ معین: فقط 16 درصد ایرانی‌ها به مهاجرت فکر نمی‌کنند!
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دیدارنیوز: رئیس انجمن ایرانی اخلاق در علوم و فناوری با اشاره به تجربیات موفق برخی کشور‌ها در ارتباط جوامع نخبگانی خارج با دانشمندان داخلی گفت: نتوانسته ایم با ایجاد شبکه‌های بین المللی و فعال همکاری علمی‌پژوهشی و فناوری و ارتباط دادن نخبگان علمی داخل کشور با پتانسیل بزرگ دیاسپورای ایرانی پراکنده و دور از وطن، فرآیند فرار مغز‌ها را به چرخش مغز‌ها تبدیل کنیم.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
مصطفی معین امروز (چهارشنبه) درهمایش دوروزه «مهاجرت نخبگان علمی در ایران امروز، چالش‌ها و راهکارها» با حضور کارشناسان و تحلیلگران حوزه مهاجرت اظهار داشت: مهاجرت نخبگان علمی یک مساله دیرپای ملی و فرآیند پیچیده‌ای و با توجه به نقش اساسی نابع انسانی متخصص و کارآمد در توسعه و پیشرفت کشور‌ها حائز اهمیتی راهبردی است.
وی با استناد به آمار‌های موجود در زمینه مهاجرت نخبگان همچنین یافته‌های پژوهش‌های مختلف در زمینه دلایل مهاجرت در جامعه ایرانی به نقش موثر جوامع نخبگان دیاسپورا در توسعه اقتصادی اجتماعی و سیاسی کشور‌های مبدا و نمونه‌های موفق آن در چین، هند و کره جنوبی تجربه اشاره کرد و گفت: در ایران مانند بسیاری کشور‌های در حال توسعه هنوز نتوانسته‌ایم با ایجاد شبکه‌های بین المللی و فعال همکاری علم‌پژوهشی و فناوری و ارتباط دادن نخبگان علمی داخل کشور با پتانسیل بزرگ دیاسپورای ایرانی پراکنده و دور از وطن خود، فرآیند فرار مغز‌ها را به چرخش مغز‌ها تبدیل کنیم.
معین در این همایش ابتدا به هدف از برگزاری آن اشاره کرد و افزود: انجمن ایرانی اخلاق در علوم و فناوری با توجه به رسالت اخلاقی خود برای کمک به ریشه‌یابی و آسیب‌شناسی این پدیده اجتماعی رو به رشد و بررسی ابعاد فرهنگی اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و پیامد‌های آن به عنوان یک تهدید یا یک فرصت ملی و پیشنهاد راهبرد‌های مدیریت این همایش را برگزار می‌کند.
استاد پیشین دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه به تاریخچه این پدیده اشاره کرد و افزود: مهاجرت مهاجرت نخبگان علمی همواره بخشی از تاریخ بشر بوده و دانشمندان و فیلسوفان کم وبیش برای جلب حمایت‌های مالی و علمی یا انجام مطالعه و تحقیق به کشور‌های دیگر مهاجرت می‌کرده‌اند. این فرآیند تاریخی پس از انقلاب صنعتی به دلیل جست‌وجوی فرصت‌های علمی کیفیت زندگی رواج بیشتری یافت. مهاجرت نخبگان در قرن بیستم و بیست‌و یکم تحت تأثیر عدم تناسب بین عرضه و تقاضای نیروی انسانی در سطح جهانی و شرایط جهانی سازی اقتصاد با رقابت شدید برای جذب استعداد‌ها و تسهیل سفر‌های بین المللی افزایش یافته است.
وی به موضوع مهاجرت نخبگان علمی در ایران پرداخت و افزود: این نوع از مهاجرت از دهه چهل شمسی (دهه 1960 میلادی) تا این زمان افزایش یافته، در دوران انقلاب و جنگ تحمیلی بیشتر شد و از نیمه دهه 1380 به یک مهاجرت عام و توده وار به‌صورت مهاجرت حقیقی یا مجازی و به سونامی فرار مغز‌ها یا فراری دادن مغز‌ها تبدیل شد که هنوز ادامه دارد.
شاخص‌های فرار مغز‌ها
وزیر اسبق علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه به برخی آمار‌ها اشاره کرد و گفت: رتبه ایران در بین 133 کشور جهان از جهت رقابت‌پذیری برای جذب و نگهداشت نخبگان و استعداد‌های جهانی 12 است، رتبه اول ایران با 115 هزار مهاجرت به کشور‌های عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) در سال 2021، دو برابر شدن تعداد مهاجرت نخبگان ایرانی در 30 سال گذشته، مهاجرت حدود 150 هزار از نخبگان علمی ایران که از آن به سونامی مهاجرت مغز‌ها تعبیر می‌شود، خارج شدن 70-50 میلیارد دلار ارز از کشور از جمله این آمارهاست که روند مهاجرت نخبگان را تشدید می‌کند.
وی ادامه داد: همچنین بر اساس برخی پیمایش‌ها فقط 16 درصد ایرانی‌ها به مهاجرت فکر نمی‌کنند که این مهاجرت توده‌وار است. تمایل به مهاجرت در استادان و پژوهشگران؛ 53 درصد، در پزشکان و پرستاران 45درصد، در دانشجویان و دانش آموختگان 40 درصد است. همچنین افزایش 4.3 برابری تعداد دانشجویان ایرانی در خارج کشور طی دوره ده ساله 1379- 1388 را داشته‌ایم.
بر اساس آمار‌های دیگر بیش از 10 هزار تن از پزشکان ایرانی در کشور‌های عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) خدمت می‌کنند و معادل با یک پنجم کل استادان ایرانی داخل کشور در آمریکا هستند. همچنین بین 70 تا 92 درصد از دانش آموزان مدال آور المپیاد از ایران مهاجرت دائمی کرده‌اند.
یافته‌های پیمایش‌ها در مورد مسائل ایرانیان
استاد پیشین دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه به نتایج 4 پژوهش اشاره کرد و گفت: بر اساس نظر پاسخ دهندگان به پژوهش پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان منتشر شده در آبان سال 1402، مهمترین مسئله کشور به ترتیب عبارت است از؛ گرانی و تورم (81.9 درصد)، بیکاری (47.9 درصد)، اعتیاد (26.9 درصد)، فساد اقتصادی و اداری (13.1) درصد) مسئله مسکن (12.1 درصد)، مسئله حجاب (11.9 درصد) مسئله ازدواج جوانان (10.7درصد)، مسئله طلاق (7.1 درصد)، کم آبی (5.7 درصد)، رعایت نکردن قانون (47 درصد)، محدودیت آزادی بیان و مطبوعات (4.2 درصد) و آلودگی هوا و گرد و خاک و ریزگرد‌ها (2.6) مهمترین مسئله ایران است.
وی با استناد به پژوهش دیگری در سال 1401 گفت: عوامل اصلی در میل به مهاجرت ایرانیان عبارت است از: بی ثباتی اقتصادی، شیوه حکمرانی، سطح درآمد، آینده مبهم و عدم شایسته سالاری و رفاه بیشتر در خارج از کشور.
به گفته معین بر اساس پژوهش دیگری طبق گزارش نظرسنجی گالوپ در سال 1397 تمایل به بازگشت ایرانیان مهاجرت کرده به وطن خود فقط برابر با یک درصد برآورد می‌شود؛ در حالی که شاخص متوسط جهانی بازگشت نخبگان مهاجر به کشور‌های خویش 7 درصد است این شاخص منفی می‌تواند نشانگر واقعیت فرار مغز‌ها یا فراری دادن آن‌ها به عنوان عامل اصلی ترک وطن و مهاجرت نخبگان علمی ایران به کشور‌های دیگر باشد.
وی تاکید کرد: با اینکه طبق نتایج چهارمین پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان پزشکان و استادان دانشگاهی از بالاترین سطح اعتماد و مقبولیت در جامعه ایرانی برخوردار هستند، به دلیل تنگ نظری‌ها و نگاه امنیتی به کادر‌های پزشکی، دانشگاه و دانشمندان، ضعف زیرساخت‌های علمی و پژوهشی، ساختار سنتی صنعت، تحریم‌های خارجی، قطع ارتباط علمی با دنیا، نگرش نادرست مدیریت کلان کشور نسبت به توسعه علم و فناوری، ناکارآمدی سیاست‌های جذب و نگهداشت نخبگان، استقلال دانشگاه و فقدان آزادی‌های دانشگاهی، پیگیری نکردن و اجرای طرح تحول ساختاری در نظام آموزش عالی، تداوم بحران‌های سیاسی‌اجتماعی و اقتصادی، زوال سرمایه اجتماعی و نبود امکان بهره‌وری منابع انسانی، نیروی دافعه‌ای تولید شده که اکنون کشور را با سونامی مهاجرت نخبگان علمی و فقدان تمایل به بازگشت آن‌ها روبرو کرده است.
معین به پژوهش دیگری اشاره و تاکید کرد: پژوهش چهارم در طرح مطالعاتی مهاجرت نخبگان و رابطه آن با توسعه فرصت‌ها و چالش‌ها برای سیاستگذاران در سال 1398 به نقش موثر جوامع نخبگان مهاجر (دیاسپورا) در توسعه اقتصادی اجتماعی و سیاسی کشور‌های مبدا خود تاکید شده که نمونه‌های موفق آن در چین، هند و کره جنوبی تجربه شده است. ولی در ایران مانند بسیاری کشور‌های در حال توسعه هنوز نتوانسته ایم با ایجاد شبکه‌های بین المللی و فعال همکاری علمی- پژوهشی و فناوری و ارتباط دادن نخبگان علمی داخل کشور با پتانسیل بزرگ دیاسپورای ایرانی پراکنده و دور از وطن خود فرآیند فرار مغز‌ها را به چرخش مغز‌ها تبدیل کنیم.
منبع: ایرنا

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1239653/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بجای گران کردن بنزین جلوی قاچاق را بگیرید!

مصرف گاز خانگی همچنان در اوج

طرح جدید وزارت رفاه برای بازتعریف یارانه‌ها

ویژگی‌های شخصیتی شهدا نشانگر تفاوت‌ آن‌ها با انسان‌های زمینی است

درخواست مهم اتاق بازرگانی از دولت درباره یک لایحه

درخواست جنجالی الجولانی از آمریکا درباره اسرائیل

قیمت بیت کوین با این خطر جدی مواجه است

اولین فرا‌صندوق طلا بورس شروع به فعالیت کرد

فروش ویژه پسته پیوندی + گردو پیوندی دیرگل + بادام دیرگل و‌ دیم در ایران نهال کرج و ارسال یک روزه به سراسر ایران

جزئیات توزیع رانت دولتی برای برخی واردکننده‌ها؛ پشت پرده توقف ثبت سفارش خودرو

پنجمین سالگرد شهادت شهید حاج قاسم سلیمانی در چابهار برگزار شد

مادر شهیدان «بابائی» از خراسان رضوی آسمانی شد

شناسایی هویت شهید گمنام پس از 38 سال در آمل

یادواره 32 شهید والامقام روستای زرامین نهاوند برگزار شد

ملتی که شهادت دارد، اسارت ندارد

فصل جدید روابط تهران و مسکو؛ امضای سند جامع همکاری در آستانه تحولات جهانی

منطقه ویژه اقتصادی شیراز خلا نهاد‌های توسعه‌ای فارس را پر کرده است

زیرساخت‌ها، شریان‌های حیاتی اقتصاد

قیمت و متراژ مسکن اقتصادی چند؟

الگوگیری از سیره تربیتی و اجتماعی امام جواد (ع) ضامن پیشرفت جوامع است

اولین خرید نیم‌فصل پرسپولیس مشخص شد

سیره امام هادی (ع) برترین الگو برای مقابله با تهاجم اقتصادی و فرهنگی است

ضد ایرانی‌ترین زن در دولت ترامپ منصب گرفت/ مورگان اورتگاس: هرگز به برجام بر نمی‌گردیم

دلایل سد توسعه اقتصادی در همدان

دوراهی دلارزدایی و برجام

ضرب و شتم کارکنان اورژانس در این استان

دستور ویژه وزیر صمت به معان و صنایع

خبر مهم سخنگوی دولت درباره حذف یارانه این گروه از افراد

شیوه جدید قیمت گذاری املاک؛ یخ بازار آب نشد

بی‌عدالتی در توزیع بنزین؛ پولدارها 17 برابر فقرا!

غبارروبی مزار شهدای مدافع حرم به یاد سردار دل‌ها در قم

آمریکا 75 میلیون دلار سلاح به عربستان می‌فروشد

قرار است مداحان هرچه می‌خواهند بگویند و به هرکس می‌خواهند اهانت کنند؟

قاچاق بنزین فقط در ایران است؟

افزایش صادرات نفت ایران به چین، چراغ سبز کاخ سفید به ایران است؟

معافیت‌های مالیاتی هدفمند در بودجه در راستای افزایش عدالت اقتصادی

اقتصاد ترکیه چگونه رشد کرد؟

پس‌لرزه‌های بحران اقتصادی در «اسرائیل»؛ فرار کارگران و تشدید نارضایتی‌های اجتماعی

جهش 50 درصدی نرخ دلارپایه محصولات عرضه شده در بورس کالا+جدول

سیاست‌های «فاتح» جواب داد؛ تورم ترکیه به 44 درصد رسید

طلا از نوسانات 2024 تا چشم‌‌‌انداز 2025

پس‌لرزه‌های بحران اقتصادی در رژیم صهیونیستی؛ فرار کارگران و تشدید نارضایتی‌های اجتماعی

اتاق بازرگانی: درخواست استرداد لایحه تجارت و اصلاح تدریجی آن

شکست یک پروژه خودرویی بزرگ؟

اصلاح شاخص کل بورس به پایان می‌رسد؟ + عکس

نرخ تورم ترکیه 44.3 درصد شد

بررسی جامع «گروه ویژه اقدام مالی پول‌شویی»؛ دوروی سکه FATF برای ایران

چرا قیمت دلار به خبرهای خوب «همتی» بی‌تفاوت است؟

نرخ تورم ترکیه در پایان 2024 به بیش از 44 درصد رسید

ثبت بالاترین نرخ تورم در 40 سال گذشته/ چگونه کشورهای توسعه یافته با تورم مبارزه کردند؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی