بازار آریا

آخرين مطالب

حل مشکلات داخلی مقدمه حل مسائل خارجی است/ باید تلاش کرد مردم از نظام حمایت کنند اقتصاد ایران

حل مشکلات داخلی مقدمه حل مسائل خارجی است/ باید تلاش کرد مردم از نظام حمایت کنند
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به گزارش اقتصادنیوز، ابوالقاسم دلفی سفیر پیشین ایران در فرانسه در روزنامه هم میهن نوشت: برای اینکه این بحران‌ها حل شود، باید اصلاح سیاست‌ها و اقدامات را از جایی شروع کرد. این مشکلات و بحران‌ها را نه یکجا و همزمان می‌توان حل و فصل کرد و نه می‌توان نادیده گرفت.
عده‌ای معتقدند که باید از مسائل سیاست خارجی شروع کنیم و مسائلی مانند تحریم، روابط همسایگی، تحولات خاورمیانه، روابط با اروپا و روابط با آمریکا را درست کنیم اما تحلیل دیگر این است که ابتدا باید از داخل شروع کنیم.
سیاست خارجی امتداد سیاست داخلی است، یعنی اگر کشور در شرایطی نباشد که اجماع داخلی برای یک سیاست شکل نگرفته‌باشد و مردم از آن سیاست حمایت نکنند، هر چقدر هم که برای چنین پرونده‌ای تلاش شود، نتیجه‌ای برای کشور به دست نمی‌آید.
همانگونه که تا به حال هم سیاست‌های بدون اجماع و بدون پشتوانه مردمی، نتیجه‌ای برای کشور در بر نداشته‌است. سیاست‌های منطقه‌ای ما نتیجه مطلوبی بر جا نگذاشته‌است، چراکه عده‌ای تحلیلی داشتند و براساس تحلیل خودشان سیاست‌گذاری کرده‌اند و آن سیاست را اجرایی کرده‌اند. نتیجه این روش سیاست‌گذاری همین مسائلی است که اکنون ما با آنها در منطقه مواجه هستیم. در همه جنبه‌های سیاست خارجی، بدون تلاش برای اجماع و جلب اعتماد و پشتوانه مردمی، به صورت بخشی و جزیره‌ای تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری شده‌است.
برای اقدام در سیاست خارجی و تعیین سیاست‌های موثر، پایدار و تامین‌کننده منافع کشور، ابتدا باید در داخل کشور اجماع ایجاد شود. در حال حاضر مجری سیاست‌های خارجی کشور، دولت فعلی، یعنی دولت چهاردهم است. دولت فعلی براساس آنچه گفته‌است و شعارهایی که در انتخابات مطرح کرد، اولویتش حل مسائل اقتصادی کشور است. مسائل اقتصادی کشور هم تنها از طریق حل مسئله تحریم‌ها قابل حل و فصل است. مادامی که تحریم‌ها برطرف نشود، بحران اقتصادی کشور حل نخواهد شد. تا زمانی که بحران اقتصادی حل نشود، مردم پای کار نمی‌آیند. مردمی که مشکلات عمده اقتصادی دارند، دورنمای روشنی برای زندگی خود متصور نیستند، حاضر به حمایت از سیاست‌های خارجی دولت نیستند، مگر اینکه قانع بشوند اجرای این سیاست‌ها باعث بهبود وضعیت اقتصادی و معیشتی‌شان می‌شود.
به باور من اگر شرایط داخلی به شکلی اصلاح نشود که اکثریت قابل توجهی از افکار عمومی پشتوانه سیاست‌ها و تصمیم‌ها نباشند و بین مردم و حاکمیت و در میان بخش‌های مختلف حاکمیت اجماعی شکل نگیرد، هر چقدر که در مورد اولویت سیاست خارجی صحبت کنیم، راه به جایی نخواهد برد. حتی در موضوع‌هایی که برای کشور بسیار حیاتی بود، برای مثال در دولت‌های یازدهم و دوازدهم، اولویت این بود که مشکلات اقتصادی حل و فصل شود، تحریم‌ها مرتفع شود و پرونده هسته‌ای با غرب حل شود.
سال 1394 در دولت یازدهم دستگاه سیاست خارجی ما مذاکره و توافق برجام را انجام داد اما در آن زمان اجماع در داخل کشور وجود نداشت و نه‌تنها پای این توافق نایستادند، بلکه عده‌ای در داخل کشور شروع به خرابکاری علیه این توافق کردند. نتیجه این شد که دولت به توافقی رسید و برای مجموعه‌ای از مشکلات داخلی راه‌حلی پیدا کرد ولی در داخل جریان‌های سیاسی داخلی به‌‌رغم توافق‌هایی که شده‌بود، اجازه حل آن مشکل را ندادند.
مثال دیگر دوران جنگ تحمیلی بود. در دوران هشت‌ساله جنگ موقعیت‌های مختلفی وجود داشت که می‌شد در مورد جنگ تصمیم‌گیری کرد اما چنین تصمیم‌گیری‌ای به دلیل فقدان ساز و کار مشخص برای اجماع‌سازی فقط توسط عده‌ای خاص انجام می‌شد و چون چنین تصمیم‌هایی با در نظر گرفتن جمیع شرایط و منافع کشور اتخاذ نمی‌شد و از طریق اجماع انجام نمی‌شد، تا هشت سال به نتیجه نرسید. زمانی که ایران حاضر شد پای میز مذاکره برای تدوین قطعنامه 598 بنشیند، ما تصمیم گرفتیم که با این قطعنامه قهر کنیم و وقتی که در میدان جنگ به جایی رسیدیم که توان نظامی خود را تا حد زیادی از دست داده‌بودیم و ناچار بودیم به ابزار دیگری متوسل شویم، آن‌وقت بود که تصمیم گرفتیم قطعنامه 598 را بپذیریم اما مشکل اینجا بود که ما در دوران تدوین محتوای قطعنامه غایب بودیم و دیگران این قطعنامه را برای ما پخته‌بودند.
اگر اولویت را به مسائل داخلی کشور ندهیم و اجماع را در داخل به دست نیاوریم، در سیاست خارجی هم موفق نخواهیم شد. اجماع داخلی یعنی اینکه یک گروه بر اساس اکثریت قاطع از طریق مراجعه به آرای عمومی مقبولیت به دست بیاورند، دولت را در اختیار بگیرند و بقیه اجزای کشور براساس ضوابط دموکراتیک نقش خودشان را ایفا کنند و اجازه بدهند که دولت منتخب اکثریت براساس آنچه وعده داده‌است برنامه‌های خود را اجرا کند.
دولت چهاردهم براساس شعارها و تبلیغاتش در جریان انتخابات، یکسری تعهدات در مقابل رای‌دهندگان دارد. قسمت اعظم آنچه دولت تعهد کرده‌است تا به امروز به دلایل مختلف عملی نشده‌است؛ چه در بحث اقتصادی و اجتماعی، چه در مسائلی مانند فیلترینگ و حجاب وعده‌های دولت هنوز تحقق پیدا نکرده‌است. اگر آنچه دولت تعهد کرده و به مردم قول داده‌است و مردم بر اساس این شعارها و وعده‌ها به این دولت رای داده‌اند، در اولویت کشور قرار دهیم و اجازه بدهیم این اولویت‌ها عملی شود، قطعاً کشور شرایط متفاوتی نسبت به آنچه امروز با آن مواجه هستیم، روبه‌رو خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1236383/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رایزنی وزیر خارجه قطر و هیات حماس

نوسان مثبت قیمت‌ها در بازار ارز تهران/ صعود قیمت درهم امارات

وزارت بهداشت نوار غزه هشدار داد /بیماران بیمارستان اندونزی در آستانه مرگ

«اقتصاداسلام» همان «بانکداری اسلامی» است؟

فستیوال قهوه و تجهیزات وابسته در بوستان گفت‌و‌گو 4 تا 7 دی ماه منتظر قهوه دوستان

وکیل: حکم حبس مهدی یراحی خواننده ایرانی پایان یافت

اطلاعیه مهم وزارت نفت + جزئیات

نوسان نرخ ارز در بازار غیررسمی

60 درصد از وام‌های بانکی در جیب تهرانی‌ها/ رقم مانده سپرده‌ها 36.3 درصد رشد کرد

سال 2025 یک سال مهم در رابطه با موضوع هسته‌ای ایران

ارزش معاملات خرد اوج گرفت؛ آخرین وضعیت بازار سرمایه در روزی که گذشت

رسیدگی به 5 موافقت‌نامه بین‌المللی در کمیسیون اقتصادی مجلس

ضرورت هدایت بودجه جاری به سمت پروژه‌های عمرانی برای رونق اقتصادی

خودرو‌های شوتی باعث مرگ 269 نفر شدند

طرح‌های فاخر فرهنگی در آذربایجان غربی حمایت می‌ شوند

نیازمند فرهنگسازی در حوزه سرمایه‌گذاری  هستیم

پیشنهاد الحاق شهرک های صنعتی به منطقه آزاد جهت تحول اقتصادی گلستان

مومنی، اقتصاددان: بعد از شوک درمانی 1401، خط فقر مطلق سرانه 49 درصد افزایش یافت / نابرابری‌ها با شوک قیمت ارز در سال 1402 افزایش یافت

لاوروف و همتای آذربایجانی خواهان تحقیقات دقیق درباره سقوط هواپیما شدند

الجزیره: حمایت بایدن از جنایات تل‌آویو در غزه «کمک به نسل‌کشی» است

بازار ارز افزایشی شد/ شیب صعودی قیمت ریال عمان

اعلام جرم دادستانی تهران علیه یک روزنامه و یک فعال فضای مجازی

پیش بینی قیمت طلا و سکه 9 دی 1403

فعالان اقتصادی رویکرد آینده پژوهی را در برنامه قرار دهند/ضرورت توجه به هوش مصنوعی و اینترنت رفتار توسط فعالان اقتصادی

آشوری: هرمزگان پرچمدار فرهنگ وفاق و حرکت جمعی برای تحقق مطالبات است

طرح استیضاح وزیر اقتصاد، یا شایعه‌پراکنی رسانه‌ای

فوری / شهادت یکی از فرماندهان نیروی انتظامی بندرلنگه

تحلیل اکوایران از دامنه نوسان بورس و تغییرات هیجانی

اطلاعیه وزارت نفت درباره طرح مطالبی با موضوع خرید سوخت از قاچاقچیان

نحوه فعالیت مدارس زنجان فردا یکشنبه 9 دی‌ماه

پوتین دستور مهم صادر کرد + جزئیات

کاهش قیمت، از بازار مرغ به تخم مرغ رسید

جایگزینی ویلاهای تفریحی با باغات چای/اقتصاد کشاورزی زمین‌گیر شد

رئیس اسبق بانک مرکزی: حذف چهار صفر کارساز نیست، حداقل باید شش صفر حذف کنیم

خبر مهم برای کارگران از افزایش حقوق کارگران/ حقوق نهایی کارگران اعلام شد

پزشکیان ابلاغ کرد / «روز قم» در تقویم ثبت شد

در حراج امروز چند سکه طلا تخصیص یافت؟

40 صنعت بورس زیر ذره بین

اظهارات عجیب مدیرعامل دخانیات: مالیات سیگار کم نشود شرمنده خانواده دخانیات می‌شویم

خریداران و فروشندگان خودرو در حالت استندبای/ پژو 207 ارزان شد + جدول

تخلیه کامل بیمارستان «کمال عدوان» غزه بر اثر حملات رژیم اشغالگر

لبنان 70 نظامی سوری را به سوریه تحویل داد

پیش بینی قیمت دلار 9 دی 1403

پیام تبریک مدیرعامل بانک ملت به مناسبت روز صنعت پتروشیمی

خودروهای شوتی، ارابه‌هایی که بوی مرگ می‌دهند

خودروهای شوتی، بوی مرگ می‌دهند!

مدارس فیروزکوه فردا یکشنبه تعطیل شد

سرنگونی یک پهپاد آمریکایی بر فراز یمن

یک بخشدار در این استان به زندان رفت / ماجرا چیست؟

اظهارات مقام دولت انتقالی سوریه درباره روابط با مصر

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی