بازار آریا

آخرين مطالب

سوریه در دوران گذار: از تغییرات سیاسی تا چالش‌های اقتصادی و دیپلماتیک اقتصاد جهان

سوریه در دوران گذار: از تغییرات سیاسی تا چالش‌های اقتصادی و دیپلماتیک
  بزرگنمايي:

بازار آریا - ، اکونومیست در گزارشی نوشت: « احمد الشرع »، فرمانده تحریرالشام که عملیات سرنگونی «بشار اسد» را رهبری کرد، یکی از پرماجرا‌ترین هفته‌های خود را پشت سر گذاشت. این مرد که جایزه‌ای 10 میلیون دلاری برای دستگیری‌اش تعیین شده است، در دمشق میزبان دیپلمات‌های خارجی بود و به مرکز توجهات بین‌المللی تبدیل شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
تحریر الشام؛ از لیست سیاه تروریستی تا میز مذاکره گروه «هیئه تحریر الشام» تحت رهبری «احمد الشرع»، از سوی آمریکا، بریتانیا، اتحادیه اروپا و سازمان ملل متحد به‌عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شده است. با این وجود، این مسئله مانع از دیدار دیپلمات‌های برجسته با او نشد. از جمله این چهره‌ها، «گیر پدرسن»، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، و همچنین هیئت‌هایی از کشورهای بریتانیا، فرانسه، قطر، ترکیه و دیگر کشورها بودند که با او ملاقات کردند.
چالش‌های سیاسی سوریه پس از سقوط بشار اسد پس از بیش از یک دهه جنگ داخلی، سوریه در حال خروج از انزوا است. با این حال، ملاقات‌های اخیر «احمد الشرع»، نشان‌دهنده چالش‌های بزرگی است که این کشور در مسیر آینده خود با آن‌ها مواجه است: عدم اعتماد قدرت‌های خارجی، سیاست‌های نامشخص، و ادامه درگیری‌ها در مناطق شمال شرقی. یک دولت موقت که تحت کنترل گروه تحریر الشام قرار دارد، قرار است تا ماه مارس کنترل امور سوریه را در دست داشته باشد. یکی از اولویت‌های اصلی این دولت، متقاعد کردن کشورهای غربی به لغو تحریم‌هایی است که در دوران حکومت « بشار اسد » اعمال شده بود. این تحریم‌ها به ویژه بخش‌های انرژی و ساخت‌وساز سوریه را هدف قرار داده‌اند؛ دو بخشی که برای بازسازی کشور پس از جنگ حیاتی هستند.
در نامه‌ای به « جو بایدن »، گروهی از قانون‌گذاران آمریکایی که تدوین‌کنندگان یکی از قوانین تحریمی علیه سوریه بوده‌اند، از او خواستند تا تحریم‌ها را سریعاً لغو کند. آن‌ها استدلال کرده‌اند که «سقوط رژیم اسد یک فرصت مهم ایجاد کرده است.» با این حال، برخی دیگر از اعضای کنگره تمایل دارند منتظر بمانند و شرایط را ارزیابی کنند. دولت‌های اروپایی نیز مردد هستند. «کاجا کالاس»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، اعلام کرده که اتحادیه تنها زمانی تحریم‌ها را لغو خواهد کرد که تحریر الشام «گام‌های مثبتی برای تشکیل یک دولت فراگیر بردارد. نشانه‌های اولیه از تلاش برای ایجاد دولتی فراگیر همچنان متناقض است. در روزهای اخیر، «احمد الشرع» با نمایندگان اقلیت‌های قومی و مذهبی، از جمله دروزی‌ها، و همچنین گروه‌های شورشی رقیب، مانند گروهی که ماه گذشته شورش در جنوب سوریه را رهبری کرد، ملاقات کرده است. با این حال، ملاقات با این گروه‌ها یک چیز است، و دادن نقشی به آنها در یک دولت پس از سقوط «بشار اسد»، چیزی کاملاً متفاوت.
نقشه راه برای انتقال سیاسی سوریه مدت‌هاست که بر اساس قطعنامه 2254، که در سال 2015 توسط شورای امنیت سازمان ملل تصویب شد، تعیین شده است. این قطعنامه خواستار یک فرآیند 18 ماهه است که به انتخابات جدید منجر شود. در تاریخ 14 دسامبر، گروهی از قدرت‌های غربی و منطقه‌ای در اردن گرد هم آمدند و بار دیگر حمایت خود را از این قطعنامه اعلام کردند.
دولت موقت تحت سلطه تحریر الشام؛ فرصتی برای بازسازی یا انحصار قدرت؟ یک روز پس از این نشست، «احمد الشرع»، فرمانده تحریر الشام در دیدار با «گیر پدرسن»، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، اعلام اعلام کرد که زمان بازنگری در این طرح فرارسیده است. به نوعی، او درست می‌گوید؛ درخواست قطعنامه برای گفتگو بین رژیم «اسد» و مخالفان دیگر قابل اجرا نیست. اما صحبت از کنار گذاشتن این قطعنامه باعث نگرانی برخی سوری‌ها شده است که تحریر الشام ممکن است به طور کلی از گفتگو خودداری کند و به دنبال انحصار قدرت باشد.
ترکیه و تهدیدات جدید علیه نیروهای دموکراتیک سوریه تعامل «احمد الشرع» و تحریر الشام با قدرت‌های خارجی نیز پیچیده است. او حملات هوایی مکرر اسرائیل و تصرف اراضی در جنوب سوریه را به شدت محکوم کرده است. ترکیه در حال افزایش نیروهای نظامی خود در مرزهای شمالی سوریه است. این تقویت نیرو شامل هم سربازان ترکیه‌ای و هم گروه‌های شبه‌نظامی سوری (مزدورانی که ترکیه از آن‌ها حمایت می‌کند) می‌شود. به نظر می‌رسد که ترکیه قصد دارد عملیاتی گسترده علیه «نیروهای دموکراتیک سوریه» (SDF) آغاز کند. این گروه یک نیروی شبه‌نظامی تحت رهبری کردها است که کنترل بخش بزرگی از مناطق شمال شرق سوریه را در اختیار دارد. این اولین بار نیست که «رجب طیب اردوغان»، رئیس‌جمهور ترکیه، تهدید به حمله به نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF) کرده است. اما این بار ممکن است تهدید او جدی‌تر باشد، چرا که سقوط رژیم «بشار اسد»، نیروهای دموکراتیک سوریه را در موقعیت آسیب‌پذیرتری قرار داده است. در تاریخ 17 دسامبر، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کرد که ترکیه موافقت کرده است آتش‌بس با دموکراتیک سوریه را تا پایان هفته تمدید کند، اما این تنها یک مهلت کوتاه است و تنش‌ها همچنان ادامه دارد.

بازار آریا

نقشه وضعیت مناطق تحت کنترل در سوریه
(HTS-led rebels): مناطقی که تحت کنترل شورشیان به رهبری گروه تحریرالشام هستند
(Kurdish-led SDF): مناطقی که تحت کنترل «نیروهای دموکراتیک سوریه قرار دارند
(Turkish-backed SNA): مناطقی که تحت کنترل نیروهای ارتش ملی سوریه (SNA) قرار دارند و توسط ترکیه حمایت می‌شوند
(Other rebels): مناطقی که تحت کنترل سایر گروه‌های شورشی قرار دارند
نقش اروپا در بازسازی سوریه؛ شرط کاهش نفوذ روسیه برای لغو تحریم‌ها در همین حال، برخی از کشورهای اروپایی قصد دارند لغو تحریم‌ها علیه سوریه را به خروج روسیه از پایگاه‌های نظامی‌اش در این کشور مشروط کنند. به گفته «کایا کالاس»، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، برخی وزرای امور خارجه بر این باورند که برای رهبری جدید سوریه، کنار گذاشتن نفوذ روسیه باید به‌عنوان یک شرط لازم در نظر گرفته شود.
مذاکرات تحریر الشام و روسیه گروه تحریر الشام در حال مذاکره با روسیه بر سر پایگاه‌های نظامی این کشور در سوریه است. به گفته یک منبع نزدیک به تحریر الشام، این گروه به دنبال اتخاذ رویکردی عمل‌گرایانه است. با این حال، روسیه در شرایط کنونی مشغول عقب‌نشینی صدها نیروی نظامی و تجهیزات خود از سایر مناطق سوریه است و تمرکز خود را بر پایگاه هوایی «حمیمیم» در نزدیکی سواحل این کشور قرار داده است.
چالش‌های اقتصادی سوریه؛ بحران نفت و کمبود ارز سوریه با بحرانی جدی در تأمین کالاهای اساسی روبه‌رو است. ایران که پیش‌تر روزانه 80,000 بشکه نفت رایگان به سوریه ارسال می‌کرد، ارسال این محموله‌ها را متوقف کرده است. یکی از گزینه‌های ممکن برای جایگزینی نفت ایران، خرید نفت از بازارهای آزاد جهانی است. اما این اقدام نیاز به ارز خارجی دارد، در حالی که سوریه به شدت با کمبود ارز خارجی مواجه است. ذخایر ارزی سوریه که پیش از جنگ داخلی 17 میلیارد دلار بود، اکنون به تنها 200 میلیون دلار کاهش یافته است. در عین حال، گزارش‌ها حاکی از آن است که بشار اسد و نزدیکانش میلیاردها دلار از ثروت کشور را به سرقت برده‌اند.
پیام بشار اسد و واکنش‌ها در تاریخ 16 دسامبر، پس از بیش از یک هفته سکوت، پیامی منتسب به بشار اسد در یکی از حساب‌های اجتماعی که پیش‌تر از آن استفاده می‌کرد، منتشر شد. در این پیام، اسد ادعا کرده بود که هرگز قصد فرار از سوریه را نداشته و تنها راه ممکن برای او ادامه جنگ بوده است. اما او مدعی شد که حامیان روسی او، برخلاف میلش، او را مجبور به ترک کشور کردند. هرچند صحت این پیام تأیید نشد، اما سبک و محتوای آن شباهت زیادی به ادبیات بشار اسد داشت. با این حال، این پیام به سرعت توسط مردم سوریه مورد تمسخر قرار گرفت و خیلی زود به فراموشی سپرده شد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1235410/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تعهد ارزی نگرانی‌ بزرگ صادرکنندگان

بررسی عضویت ناظر ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا

معرفی مدیران به دستگاه قضایی به دلیل ترک فعل

کسری گاز در این مناطق/ وزیر نیرو وعده داد

عارف به برداشت‌های اشتباه از سخنانش واکنش نشان داد

گران‌ترین درخت کریسمس در آلمان ساخته شد

افزایش 50 درصدی تحویل سوخت مایع به نیروگاه‌ها در 4 ماه گذشته

حریق جزئی در لوله‌های خارج از سرویس پالایشگاه آبادان مهار شد

دعوت پزشکیان از علی‌اف

هیات اطلاعاتی این کشور وارد دمشق شد

اصلاح فرهنگ مصرف ناترازی انرژی را مدیریت می‌کند

هوای پایتخت برای این گروه‌ها ناسالم است

قیمت تخم‌مرغ در بازار اعلام شد

تصاویر/نشست رئیس‌جمهور با فعالان اقتصادی خراسان شمالی

برزخ مسکو پس از سقوط بشار اسد

نسخه بهبود اشتغال با جبران عقب ماندگی مزد

دستگیریِ جاسوسِ سرویس اطلاعاتیِ کشورهای همسایه در اردبیل

به مناسبت 70 سالگی گودزیلا؛ روایتی از ترس‌های انسان

فصل دوم اسکویید گیم از راه رسید/ بازگشت به دنیای مرگبار + ویدیو

سیاست‌های دانش‌بنیان دریا محور در استان بوشهر اجرا می‌شود

تقدیر از منطقه ویژه اقتصادی و فرودگاه بین المللی پیام در نمایشگاه تلکام 1403

کارنامه مهاجران منطقه

زمان ثبت سفارش واردات شکر اعلام شد

قیمت جدید کالاهای اساسی اعلام شد

رونمایی از مدل 2024 مزدا 3 محبوب ایرانیان /عکس

عبور تأمین ارز واردات از 50.3 میلیارد دلار

برف و باران در راه پایتخت

پرداخت بیش از 11میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی و دارو

طلسم یک روستا برای ساخت جاده

این اتفاقات در سال 2025 خاورمیانه را شکل می‌دهند

وزیر نیرو: وضعیت برق در کشور به لحاظ فنی خوب است

دلیل اختلال در واتس اپ مشخص شد

بازدید مدیرعامل شرکت ملی مس از منطقه ویژه اقتصادی رفسنجان

مدیریت مشکل اصلی پتروشیمی اسلام آباد غرب است

اختلال واتس‌اپ در ایران/ ماجرا چیست؟

افزایش اندک قیمت نفت در بازار جهانی

مخابرات ایران از ظرفیت مردمی سازی داده در کشور برخوردار است

رئیس سازمان مالیاتی: معافیت مالیاتی 2 برابری اصناف و مشاغل و کارمندان سیاست درستی بود

افزایش قیمت نفت در پی امیدواری به رشد اقتصادی چین

سایپا گوی سبقت را از رقیب سنتی ربود

لاوروف: برای رایزنی با دولت ترامپ آماده‌ایم

صادرات 246 میلیون دلار کالا از چهارمحال و بختیاری

تغییر در شیوه سوخت‌گیری در کشور

کمیسیون امنیت ملی مجلس با محوریت توسعه اقتصادی به آبادان سفر می‌کند

اصلاح ضرایب و منابع کنکور 1404

3 معاون جدید استاندار بوشهر معرفی شدند

پیام تسلیت عارف به پیروز حناچی

توافق خرید حمایتی 10 هزار راس دام سنگین

زاکانی خبر داد: 51 درصد ‌ساکنان تهران‌ اجاره‌نشین هستند

دیزنی‌لند پاریس؛ محبوب دل گردشگران اروپا

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی