بازار آریا

آخرين مطالب

آیا نظریه مزیت نسبی، کسری تجاری 200 میلیارد دلاری را در محصولات فناوری رقم زد؟

دوئل قدرت‌ها در جهانی‌سازی اقتصاد ایران

دوئل قدرت‌ها در جهانی‌سازی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : یک نگاه معتقد است که ورود چین به سازمان تجارت جهانی برخلاف پیش‌بینی اقتصاددانان آمریکایی منجر به ایجاد کسری تجاری، از بین رفتن مشاغل تولیدی و بروز مشکلات اجتماعی مانند مرگ‌های ناشی از ناامیدی در آمریکا شده است. به گزارش نیویورک‌تایمز، جهانی‌سازی نه تنها به کارگران آمریکایی کمکی نکرده، بلکه به کاهش فرصت‌های شغلی و بهره‌وری در بخش تولید نیز منجر شده است. اقتصاددانان در حالی به نظریه مزیت نسبی متکی هستند که این نظریه در عمل منجر شده که کسری تجاری آمریکا در محصولات فناوری پیشرفته به بیش از 200میلیارد دلار در سال2023 برسد. اقتصاددانان همچنان برای مخالفت با سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ از همان مدل‌ها و فرضیاتی استفاده می‌کنند که منجر به بروز مشکلات اقتصادی کنونی در آمریکا شده است. جامعه علمی اقتصاد هنوز به دیدگاه‌های قدیمی خود پایبند است و بدون بررسی دقیق‌تر، سیاست‌های جدید مانند تعرفه‌ها را رد می‌کنند. درحالی‌که این رویکردها در گذشته نتایج خوبی نداشته و منجر به شکست‌های بزرگ شده‌اند. هرچند این یک دیدگاه متعارف در بین اقتصاددانان نیست.
همیشه اختلاف نظرهایی در میان اقتصاددانان وجود دارد؛ به‌طوری‌که تقریبا 25سال پیش در یک جلسه لری سامرز، وزیر خزانه‌داری وقت آمریکا به نمایندگان مجلس گفت: «گاهی اوقات اگر از پنج اقتصاددان یک سوال بپرسید، 10پاسخ متفاوت دریافت خواهید کرد.» با این حال، درباره مساله‌ای که آن روز در حال بحث بود، تنها یک پاسخ وجود داشت. لری سامرز درباره «پذیرفتن چین در سیستم اقتصادی جهانی» صحبت می‌کرد. اقتصاددانان تضمین کرده بودند پذیرفتن چین در سیستم اقتصادی جهانی منجر به رفاه بیشتری برای آمریکایی‌ها خواهد شد.
ضربه جهانی‌سازی به اقتصاد آمریکا
به گزارش نیویورک‌تایمز، وعده‌هایی که اقتصاددانان درباره مزایای جهانی‌سازی برای آمریکا داده بودند، عملی نشد. به جای اینکه جهانی‌سازی باعث بهبود وضعیت کارگران آمریکایی شود، باعث شد شرکت‌ها تولید خود را به کشورهایی منتقل کنند که هزینه تولید در آنجا به‌دلیل نیروی کار ارزان یا حمایت‌های دولتی پایین‌تر است. در نتیجه از اواسط دهه2000، میزان تولید صنعتی در آمریکا رشدی نداشته است و بیش از یک دهه کارگران در بخش تولید بهره‌وری کمتری داشته‌اند. ایالات متحده در صنایع مهم مانند باتری‌ها و هواپیماهای تجاری از چین و سایر کشورها عقب افتاده است. این موضوع همان مساله‌ای است که افرادی مانند اندی گروو، مدیرعامل سابق اینتل پیش‌بینی و درباره آن هشدار داده بودند.
آمریکا انتظار داشت که جهانی‌سازی و دسترسی به بازارهای جدید، به‌ویژه برای محصولات پیشرفته فناوری منجر به سودآوری کشور شود. اما برعکس، کسری تجاری (تفاوت بین واردات و صادرات) حتی در بخش‌هایی که انتظار داشت برتری داشته باشد، افزایش پیدا کرده است.جهانی‌سازی منجر به فروپاشی جوامع در بخش‌های مختلف آمریکا شده است. از بین رفتن مشاغل تولیدی که زمانی ستون فقرات اقتصاد محلی بودند، باعث بروز مشکلات اجتماعی مانند افزایش «مرگ‌های ناشی از ناامیدی» شامل خودکشی، مصرف بیش از حد مواد مخدر و اعتیاد به الکل شده است.
پافشاری بر رویکرد اشتباه
اقتصاددانان برای مخالفت با سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ، از همان مدل‌ها و فرضیاتی استفاده می‌کنند که منجر به مشکلات اقتصادی فعلی شده است. برخی از اقتصاددانان برجسته، مانند مایکل استرین و آدام پوسن، تعرفه‌های پیشنهادی ترامپ را به‌شدت محکوم کرده‌اند و از اصطلاحاتی مانند «فاجعه‌بار»، «جنون‌آمیز» و «وحشتناک» برای آن استفاده کرده‌اند.
این موضوع نشان‌دهنده مخالفت قاطع آنها با سیاست‌های حمایت‌گرایانه یعنی حفاظت از تولید داخلی از طریق اعمال تعرفه بر واردات است. روزنامه وال‌استریت‌ژورنال از 39اقتصاددان دانشگاهی نظرسنجی کرده و همه آنها به‌طور قاطع با سیاست اعمال تعرفه بر واردات مخالفت کرده‌اند. این موضوع نشان می‌دهد که جامعه علمی اقتصاد، به‌طور کلی با این رویکرد موافق نیست.
اقتصاددانان هنوز به مدل‌ها و دیدگاه‌های قدیمی پایبند هستند و بدون بررسی عمیق‌تر، سیاست‌های جایگزین (مثل تعرفه‌های ترامپ) را رد می‌کنند، حتی اگر سیاست‌های گذشته موفق نبوده باشند. اقتصاددانان باید به اشتباهات گذشته خود پی ببرند و روش‌های جدیدی را امتحان کنند؛ زیرا رویکردهایی که در گذشته دنبال کرده‌اند نتایج خوبی نداشته‌ است و به شکست‌های بزرگ منجر شده‌اند. با این حال، به جای تغییر روش، آنها همچنان بر اشتباهات خود تاکید می‌کنند و راهی را که اشتباه بوده، ادامه می‌دهند.
شکست نظریه مزیت نسبی
به گزارش نیویورک‌تایمز، بزرگ‌ترین اشتباه اقتصاددانان ادامه دادن به اتکا بر نظریه «مزیت نسبی» است. این نظریه که یکی از ارکان دروس اقتصاد است، بیان می‌کند که کشورها باید در کارهایی که در آنها به‌طور نسبی کارآمدتر هستند، تخصص پیدا کنند؛ سپس از تجارت محصولاتی که تولید می‌کنند بهره‌مند شوند. به‌عنوان مثال، یک اقتصاد مانند ایالات متحده ممکن است صنعت نساجی خود را از دست بدهد؛ اما به مرکز جهانی تولید تراشه‌های کامپیوتری پیشرفته تبدیل شود.
درحالی‌که نظریه مزیت نسبی در کلاس‌های درس به خوبی کار می‌کند، اما در عمل مشکلات زیادی را برای اقتصاد آمریکا ایجاد کرده است. تا پیش از پیوستن چین به سازمان تجارت جهانی، آمریکا در محصولات فناوری پیشرفته مازاد تجاری (واردات کمتر از صادرات) داشت؛ اما پس از آن کسری تجاری پیدا کرد. در سال2023، این کسری به بیش از 200میلیارد دلار رسید. به این معنا که جهانی‌سازی و رویکردهای اقتصادی مبتنی بر نظریه مزیت نسبی، به ضرر ایالات متحده تمام شده‌اند و منجر به واردات بیشتر و ضربه به صنایع پیشرفته شده است. برخی از طرفداران جهانی‌سازی سعی می‌کنند شکست‌های این روند را با توجیهاتی مانند آزادی فردی و همکاری‌های مثبت میان انسان‌ها پنهان کنند.اقتصاددانان در پاسخ به مشکلات اقتصادی و کسری تجاری، همچنان به نظریه‌هایی که سال‌هاست شکست خورده‌اند، تکیه دارند.
جیسون فرمن، اقتصاددان آمریکایی اعتقاد دارد که در حقیقت واردات برای اقتصاد کشور مطلوب است و صادرات فقط برای به‌دست آوردن واردات مفید است. این دیدگاه در عمل باعث کاهش تولید و شغل‌ها در ایالات متحده شده است.تغییر دادن دیدگاه‌ کارشناسانی که سال‌ها به یک نظریه خاص اعتقاد داشتند، کار بسیار سختی است. ماکس پلانک، فیزیکدان بیان کرد که تغییر یک نظریه علمی نه با قانع کردن مخالفان، بلکه با مرگ آنها و جایگزینی آنها با یک نسل جدید که نظریه جدید را می‌پذیرد، صورت می‌گیرد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1235368/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پزشکیان: چشم طمع به هیچ کشوری نداریم و اجازه تجاوز به احدی ‌را نخواهیم داد

کاهش قیمت طلای جهانی

کانال شکنی قیمت ها در بازار طلا و دلار؛ سکه ردیف 56 میلیونی را پشت سر گذاشت

شانس کاهش قیمت در بازار ارز قوت گرفت

شوک به ایران خودرو

جانباز سرافراز 70 درصد «علی روشنی» به هم‌رزمان شهیدش پیوست

خوزستان؛ مقصد بعدی سفرهای استانی رئیس‌جمهوری

دبیر کل خانه صنعت: تک‌نرخی شدن ارز؛ راهی برای بهبود اقتصادی ایران در بلندمدت

اجرای قانون حمایت از گزارشگران فساد، منجر به کاهش جرایم اقتصادی می‌شود

پزشکیان: به احدی اجازه ورود به حریم کشورمان را نمی‌دهیم

قیمت دلار تا پایان 1403 به چه عددی می‌رسد؟/ پاسخ هوش مصنوعی را بخوانید

رئیس جمهور در جمع فعالان اقتصادی: هیچ وعده‌ای به شما نمی‌دهم

نمایشگاه اهواز پترو اکس فرصتی طلایی اقتصادی است

پیش بینی مهم از وضعت اقتصادی ایران برای 2029

تخصیص 40 میلیارد دلار ارز برای واردات کالاهای تجاری

بروکر با بونوس خوش آمد گویی

سود سهام عدالت جدید چه زمانی واریز می‌شود؟

واکنش وزارت خارجه به کشتار خبرنگاران در غزه

قیمت دلار، یورو و پوند امروز پنجشنبه 6 دی 1403/ افزایش قیمت

نرخ ارز دلار سکه طلا یورو امروز پنجشنبه 6 دی 1403

پزشکیان برای صرفه‌جویی چراغ‌های سالن را خاموش کرد+ فیلم

چشم‌انداز اقتصادی ایران در سال 2029

اما و اگرها از افزایش قیمت تخم‌مرغ

تولید فرش و پرورش اسب ترکمن؛ نسخه‌ای برای رونق راز و جرگلان

مقصد سفر استانی بعدی رئیس جمهور مشخص شد

فرش دوروی ابریشم؛ میراث فرهنگی و کلید رونق اقتصادی راز و جرگلان

سالاریه: منطقه ویژه اقتصادی ظرفیتی درجه یک برای توسعه صنعت فضایی است

مشکلات تعهد ارزی موجب نگرانی‌های بزرگی برای صادرکنندگان شده است

بازدید اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس از سه واحد تولیدی صادراتی و سومین شهرک صنعتی منطقه آزاد انزلی

قیمت طلا، سکه و دلار امروز پنجشنبه 6 دی 1403

طلای جهانی به خواب زمستانی رفت

استاندار خراسان شمالی: آقای پزشکیان ما از شما مطالبه‌ای نداریم و جز خودتان هیچ نمی‌خواهیم! + فیلم

قیمت انواع خودرو در بازار ایران؛ 207 یک میلیاردی شد

نرخ بهره بین بانکی افزایش یافت

قیت تخم مرغ افزایش می یابد؟

خصوصی سازی خودرو به نقطه صفر رسید؟

تمایل دوباره پالایشگران هندی به خرید نفت اوپک

کارکنان نظام بانکی افسران جنگ اقتصادی هستند

حضور علی ربیعی در میان سالمندان مسیحی+ تصاویر

مسیر اصلاح قیمت در بازار ارز هموار شد؟

نرخ بهره بین بانکی به بالاترین میزان رسید

سیدمحمد خاتمی: اگر بهبودی در معیشت و تنگناهای مردم ایجاد نشود، همه‌مان زیان خواهیم کرد

روند نزولی معاملات مسکن در یک ماه اخیر

خوزستان مقصد بعدی پزشکیان است

وزیر جهاد کشاورزی خواستار تسریع در تکمیل پروژه نیمه‌تمام سیمان سمنگان شد

قیمت طلا 18 عیار امروز پنجشنبه 6 دی 1403/ افت قیمت

اقدام مهم روسیه و ایران پیش از تحلیف ترامپ

قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز پنجشنبه 6 دی 1403/ سکه امامی ارزان شد

درهم نقش اول بازار ارز را گرفت

قیمت بیت کوین و اتریوم امروز پنجشنبه 6 دی 1403/ بیت کوین ارزان شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی