بازار آریا

آخرين مطالب

سهم تجارت از حمل‌ونقل ریلی بررسی شد؛ شواهدی تازه از افول شبکه جابه‌جایی ‌بار در ایران

حمل کالا در ریل انحرافی اقتصاد ایران

حمل کالا در ریل انحرافی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد -مرضیه احقاقی : صنعت حمل‌ونقل ریلی از اثرگذاری بالایی بر روند انتقال کالا، محصول و شرایط تولید و تجارت برخوردار است. اما حمل ریلی به‌عنوان صنعتی ملی، آنطور که باید و انتظار می‌رود توسعه‌نیافته‌است. با وجود اهمیت حمل ریلی در انتقال بار، سهم این صنعت از جابه‌جایی در سال‌های اخیر کاهشی بوده‌است. میزان انتقال‌بار از طریق ریل در سال‌1399‌ برابر 51‌میلیون ‌تن بوده و با افت 18.6‌درصدی به 43‌میلیون ‌تن در سال‌1402کاهش‌یافته‌است. در همین‏‏‏‏‌حال نسبت‌بار ریلی به جاده‌ای که در سال‌1399‌ برابر 10.2‌درصد برآورد ‌شده بود، در سال‌1402 به 7.5‌درصد کاهش ‌یافته است. شواهد موجود نشان می‌دهد همزمان با جهش سریع سیستم‌های لجستیکی، حمل ‌بار و مسافر در منطقه و توسعه مبتنی بر کریدورها در خاورمیانه، ایران ممکن است ظرفیت‌های معمول و تاریخی خود در زمینه حمل کالا با ریل را از دست بدهد. موضوعی که اثر عمیقی بر هزینه تمام‌شده محصول و مقیاس‏‏‏‏‌پذیری تولید دارد که نهایتا سطح رقابت‌پذیری صنایع داخلی و کالاهای «ساخت ایران» در بازارهای منطقه‌ای و جهانی را کاهش می‌دهد.
«کم‌توجهی به اقتصاد حمل‌ونقل» در کنار «فرسودگی نیمی از لکوموتیوهای کشور» و «عدم‌اتصال شبکه ریلی به بنادر» موجب‌شده تا در وضعیت فعلی، شبکه ریلی نتواند به بخش تولید و بازرگانی کشور جهت رساندن سریع، امن و ارزان کالا به اقصی‌نقاط کشور و منطقه کمک کند. در چنین شرایطی افت 2‌میلیون تنی حمل کالا با ریل در سال، فشار بر حمل‌ونقل جاده‌ای را افزایش داده به‌طوری‌که ظرف 4سال، 14‌درصد به کل حجم‌ بار در جاده‌‌‌‌‌ها افزوده شده و حجم جابه‌جایی ‌بار با وسایل نقلیه جاده‌ای بیش از 70‌میلیون‌تن افزایش‌یافته‌است. موضوعی که از یک‌سو گویای ظرفیت بزرگ تجارت کشور برای توسعه بخش ریلی و تقاضای حمل کالا با قطار باری است که به آن پاسخ‌داده نشده و از دیگر سو دسترسی اندک صنایع به یک نهاده حیاتی تجارت در ایران را در مقطع فعلی نشان می‌دهد.
در این‌باره دکتر بهروز هادی‌زنوز؛ استاد باسابقه اقتصاد و صاحب‌نظر حوزه اقتصاد زیرساخت در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» دلایل کاهش ظرفیت بخش ریلی در حوزه جابه‌جایی ‌بار را بررسی کرد. وی معتقد است: از آنجا که شیوه کار ما در ایران با سایر کشورهای متعارف جهان فرق دارد، نمی‌توان با دقت بالایی گزاره‌‌‌‌‌های جهانی را برای کشور تجویز کرد. در جهان از سیستم ریلی برای ‌بار به شکل عمده(bulk) و در کالاهای حجیم و مقیاس بالا استفاده می‌شود که در ایران به دلایل متعدد سیستم حمل‌ونقل ریلی، صرفا برای حمل سوخت و گندم استفاده می‌شود، اما مشخص است که در ‌بار کم، استفاده از ریل به‌صرفه نیست. تجار ایرانی هم این را می‌دانند و به واسطه وضعیت بخش ریلی، تمایل دارند از کامیون استفاده کنند تا هم ‌بار به‌موقع به مقصد برسد و هم از دردسر تخلیه و بارگیری چندباره رهایی پیدا کنند.
مزیت ریل برای تجارت
شبکه حمل‌ونقل ریلی یکی از مهم‌ترین شیوه‌‌‌‌‌های حمل کالا و مسافر در جهان است. بهره‌مندی از شبکه حمل ریلی مزیت‌های نسبی بسیاری در قیاس با سایر حوزه‌های حمل‌ونقل به‌ویژه حمل جاده‌ای دارد. بسیاری از پژوهش‌ها روی نقش کلیدی شبکه ریلی و بزرگراهی آمریکا بر توسعه بخش صنعت و حوزه تجارت در این کشور در قرن بیستم تاکید دارند. حمل‌‌‌‌‌ ریلی به‌‌‌‌‌منزله جابه‌جایی در سطح انبوه، ارتقای سطح ایمنی، کاهش مصرف سوخت و بهبود آلایندگی ناشی از حمل جاده‌ای، با قابلیت افزایش سرعت جابه‌جایی است. بااین‌‌‌‌‌وجود صنعت حمل‌ونقل در ایران به دلایل مختلفی ازجمله نبود سند توسعه‌‌‌‌‌ای برای این بخش و همچنین نیاز به سرمایه‌گذاری بالا برای توسعه این صنعت و بازدهی پایین آن که در مدت زمان طولانی هم حاصل می‌شود، به اندازه ظرفیت‌های کشور، توسعه‌نیافته‌است. حفظ و توسعه شبکه راه‌آهن نیازمند بهره‌مندی از سرمایه‌ای عظیم برای ساخت و نگهداری خطوط، ایستگاه‌‌‌‌‌ها، پایانه‌‌‌‌‌ها و تاسیسات جانبی و همچنین صرف سرمایه ‌برای تعمیر و نگهداری زیرساخت‌های حمل ریلی است. موضوعی که به واسطه بنزین ارزان و شکل‌نگرفتن اقتصاد حمل‌ونقل و قرارگرفتن بخش ریلی زیر سایه حمل‌ونقل جاده‌ای، امکان ظهور و بروز نیافته و ایران را از یک مزیت مهم ملی و منطقه‌ای دور ساخته‌است.
ویژگی‌های حمل ریلی آن را به‌‌‌‌‌خصوص در حوزه تجارت، ممتاز می‌کند. ازجمله آنکه امکان انتقال محصول یا کالاها را فراهم می‌سازد و تاثیر بسزایی در کاهش هزینه حمل‌ بار به‌خصوص برای محصولات حجیم (ازجمله مواد معدنی، چوب، محصولات فلزی و...) دارد. در این روش ظرفیت حمل‌بار به‌شدت افزایش خواهد یافت. به این ترتیب می‌توان این‌‌‌‌‌طور ادعا کرد؛ توسعه قطارها، روند صنعتی‌شدن کشور را می‌توانست تسریع کند و رفاه بسیاری را عاید کشور سازد. با توجه به گسترده‌بودن کشور و همچنین ظرفیت‌های معدنی، صنایع معدنی و مسیرهای طولانی انتقال بار، توسعه حمل ریلی تاثیر بسزایی بر بهبود تجارت و همچنین کاهش هزینه‌های انتقال ‌بار دارد. امروز خطوط سریع‌‌‌‌‌السیر و هوشمند قطار باری در منطقه پیلبارا در استرالیا، به مزیتی بزرگ برای بخش معدن این کشور تبدیل شده و مواد معدنی را به‌سرعت و با هزینه اندک به بنادر این کشور جهت صادرات می‌رساند.
با این‌‌‌‌‌وجود صنعت حمل ریلی در دهه‌های گذشته آنطور که باید، رشد نداشته‌است. آثار این توسعه‌نیافتگی را می‌توان در آمار و ارقام این حوزه مشاهده کرد. براساس آمار مرتبط با گزارش منتشرشده توسط مرکز پژوهش‌های اتاق بازرگانی ایران، کشور ما از منظر شاخص عملکرد لجستیک در بهترین حالت در سال‌2018 در رتبه شصت‌و‌چهارم دنیا قرارگرفت. جایگاه ایران در شاخص‌های حوزه حمل‌ونقل در سال‌های اخیر، منفی بوده‌است. ایران در سال‌2023 در رتبه 123 دنیا از منظر شاخص‌های لجستیکی قرارگرفته‌است. پایین‌بودن سرعت سیر و همچنین سرعت بازرگانی به افت بهره‌‌‌‌‌وری در صنعت حمل ریلی منتهی شده‌است. کاهش لکوموتیوهای آماده به‌‌‌‌‌کار از دلایل بروز این چالش است. براساس آمار تعداد لکوموتیوهای آماده‌‌‌‌‌به‌کار کشور در سال‌1402 به 53‌درصد کل لکوموتیوهای کشور رسیده که کم‌ترین مقدار این شخاص ظرف 4سال ‌اخیر است.
سرعت بازرگانی واگن‌‌‌‌‌های باری در سال‌های اخیر کاهشی بوده‌است. در همین‌‌‌‌‌حال باید خاطرنشان کرد؛ هنوز برخی بنادر کشور به ریل متصل نیستند. اتصال بین ریل و جاده نیز با چالش‌های بسیاری مواجه است. چنانچه این نقص مرتفع شود، تاثیر مثبت بسزایی بر بهبود شرایط تجاری کشور ازجمله افت هزینه و ارتقای سطح بهره‌‌‌‌‌وری و حضور موفق در بازار جهانی خواهدداشت.
بااین‌‌‌‌‌وجود زیان صنعت ریلی کشور عملا مانع توسعه این بخش است. شرکت ملی راه‌آهن جمهوری‌اسلامی ایران در سال‌1399 سودده بوده و میزان سود این مجموعه ‌برابر 326‌میلیارد‌تومان برآورد شده‌است، اما سوددهی این شرکت پایدار نبوده‌است. زیان شرکت ملی راه‌آهن در سال‌1401‌ برابر 2‌هزار و 786‌میلیارد‌تومان و در سال‌1402‌ برابر 2‌هزار و 191‌میلیارد‌تومان گزارش شده‌است.

بازار آریا

آمار حمل ‌بار و تجارت
باوجود اهمیت حمل‌بار در ناوگان حمل ریلی و مزیت‌هایی که در مقایسه با حمل‌ونقل جاده‌ای دارد، در سال‌های گذشته سهم حمل ریلی از جابه‌جایی ‌بار کاهش‌یافته‌است. براساس آمار میزان ‌بار حمل شده جاده‌ای (با بارنامه) در سال‌1399‌ برابر 500‌میلیون‌تن بوده‌است. سهم حمل‌بار جاده‌ای در سال‌1402 به 572‌میلیون‌تن افزایش ‌یافته‌است، یعنی سهم حمل‌بار طی 4 سال‌در حوزه جاده 14.4‌درصد افزایش ‌یافته‌است. ‌بار حمل‌شده ریلی در سال‌1399‌برابر 51‌میلیون ‌تن بوده‌است. این سهم برخلاف انتظار در سال‌های اخیر نه‌‌‌‌‌تنها افزایشی نبوده، بلکه با افت 18.6‌درصدی در سال‌1402 به 43‌میلیون ‌تن کاهش ‌یافته‌است. در همین‌‌‌‌‌حال باید خاطرنشان کرد؛ نسبت ‌بار ریلی به جاده‌ای در سال‌1399‌ برابر 10.2‌درصد برآورد شده‌است. این سهم در سال‌1402 به 7.5‌درصد کاهش ‌یافته‌است. با وجود اهمیت و اثرگذاری حمل ‌بار ریلی در بهبود شرایط تجاری، این سهم نه‌‌‌‌‌تنها افزایش نداشته، بلکه حتی نمی‌توان به ارتقای چشم‌‌‌‌‌انداز توسعه صنعت ریلی در آینده نزدیک امید داشت.
دلایل توسعه‌نیافتگی صنعت ریل
محمود صفارزاده، استاد دانشگاه تربیت‌مدرس و کارشناس حوزه حمل‌ونقل در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» اظهار کرد: احداث خط ریل در ایران سابقه طولانی دارد. به بیان دیگر ایران در رده کشورهای پیشرو منطقه در احداث خطوط ریلی است، بااین‌‌‌‌‌وجود صنعت ریل در طول دهه‌های گذشته آنطور که باید و انتظار می‌رود، توسعه ‌نیافته‌است. توسعه حمل جاده‌ای به‌‌‌‌‌مراتب سهل‌‌‌‌‌الوصول‌‌‌‌‌تر از حمل ریلی است. زودبازده‌‌‌‌‌تر است و نظرات مثبت مخاطبان را جلب می‌کند. برهمین اساس نیز سیاستگذاران و مدیران کشوری در طول دهه‌های گذشته با هدف جلب رضایت عمومی کوتاه‌مدت، توسعه حمل جاده‌ای را در اولویت خود قرارداده‌اند.
توسعه حمل جاده‌ای امکان برندسازی برای مدیران در مناطق روستایی، دورافتاده و محروم را فراهم می‌کند و به تثبیت مدیریت آنها منجر می‌شود. به همین علت نیز مدیران، توسعه حمل جاده‌ای را به سرمایه‌گذاری بلندمدت برای بهبود صنعت ریلی کشور‌ ترجیح می‌دهند. توسعه ریلی پروژه‌ای ملی است و احداث خطوط ریلی به منزله ایجاد منفعتی ملی خواهد بود. توسعه این صنعت مزیت‌هایی در کاهش سطح مصرف سوخت و افت آلودگی هوا به‌دنبال دارد. این استاد دانشگاه در تشریح دیگر علت عقب‌‌‌‌‌ماندگی صنعت حمل ریلی در کشور گفت: با وجود سبقه طولانی احداث ریل در ایران، هیچ‌گاه سند جامعی برای توسعه حمل‌ونقل ریلی در کشور ما تصویب نشده‌است. سال‌1305، طرح جامع مصوبی برای توسعه حمل جاده از سوی سیاستگذار وقت به نهادهای مسوول ابلاغ و براساس همین سند بالادستی نیز توسعه حمل جاده‌ای در کشور آغاز شد، اما چنین سند مشابهی برای توسعه صنعت حمل ریلی هیچ‌گاه در ادوار مختلف در کشور به تصویب نرسیده‌است.
صفارزاده در پاسخ به سوالی مبنی‌بر ضرورت‌‌‌‌‌های جذب سرمایه از سوی بخش‌خصوصی برای توسعه صنعت ریلی گفت: منافع اقتصادی صنعت ریل در طولانی‌‌‌‌‌مدت حاصل می‌شود؛ به‌علاوه آنکه این صنعت در کوتاه‌مدت کم‌‌‌‌‌بازده‌‌‌‌‌ است. پروژه‌های ریلی از منظر اقتصادی به‌‌‌‌‌خصوص در بازه زمانی کوتاه‌مدت قابلیت رقابت با پروژه‌های جاده‌ای را ندارند، به همین علت نیز پروژه‌های ریلی را در زمره پروژه‌های ملی دسته‌بندی می‌کنند.
پروژه‌های مرتبط با حمل‌ونقل ریلی دسترسی‌‌‌‌‌های خاص ایجاد می‌کنند؛ گران تمام می‌شوند، نیازمند جذب منابع اقتصادی بالایی هستند و بازدهی کوتاه‌مدت پایینی دارند. هرچند نباید ناگفته بماند که توسعه این صنعت در بلندمدت منافع بسیاری را به‌همراه دارد؛ ازجمله آنکه به کاهش مصرف سوخت، کاهش آلایندگی‌‌‌‌‌های محیط‌زیستی، افت هزینه حمل‌ونقل در محموله‌‌‌‌‌های تجاری و... منتهی می‌شود. به‌علاوه آنکه منافع ملی در سایه توسعه ریل، تامین خواهدشد؛ بنابراین درحالت کلی از دولت انتظار می‌رود پیش‌‌‌‌‌قدم توسعه ریل باشد.
این کارشناس حوزه حمل‌ونقل خاطرنشان کرد: صنعت حمل ریلی در سطح بین‌المللی بسته به تقاضا برای این صنعت، توسعه‌یافته‌است. در کشورهایی با کریدورهای پرتقاضا برای حمل ریلی(همچون کشورهای اروپایی، چین، هند و...)، این صنعت توسعه قابل‌توجهی یافته‌است و حتی خطوط پرسرعت ریلی در کشوری همچون چین، بسیار مورد‌توجه بوده و توسعه‌یافته‌‌‌‌‌اند، اما در برخی کشورها در نبود تقاضا برای حمل ریلی، سرعت توسعه این صنعت محدود بوده‌است، بنابراین انتظار می‌رود صنعت حمل ریلی بسته به تقاضا، توسعه یابد.
ضرورت‌‌‌‌‌های تجاری برای بهبود حمل ریلی
رضا رستمی رئیس کمیسیون حمل‌ونقل، ترانزیت و لجستیک اتاق ایران در گفت‌وگو با «دنیای‌اقتصاد» اظهار کرد: بسیاری از فعالیت‌ها و فرآیندهای کسب‌وکار حتی در امور روزمره و تجارت داخلی به حمل‌ونقل وابسته هستند. تمام صنایع تولیدی، گردشگری و بازرگانی و حتی بسیاری از واحدهای خدماتی به زیرساخت‌های حمل‌ونقل نیاز دارند. توجه به زیرساخت‌های حمل زمینه پیشرفت و رشد اقتصادی در داخل کشور را فراهم می‌کند. چنانچه این صنعت در کشوری توسعه یابد می‌تواند به بهبود و تسریع در واردات و صادرات کالا منتهی شود و در نتیجه اقتصاد کشور در مدت زمان کوتاه‌تری به رشد بیشتری دست پیدا می‌کند. توسعه صنعت حمل‌ونقل با فراهم‌کردن زیرساخت‌های مناسب برای حمل بین‌المللی کالاها، به توسعه‌تجارت‌جهانی کمک می‌کند. در همین‌‌‌‌‌حال و امکان دسترسی به بازارهای جدید و گسترش فعالیت‌های تجاری فراهم می‌شود. درمیان روش‌های مختلف حمل در خشکی، حمل ریلی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. با توجه به ظرفیت‌های کشور در بخش تولید و تجارت و همچنین اتصال خطوط ریلی به بسیاری از استان‌های کشور، اتصال ریل به استان‌های دریایی و بنادر و همچنین نیاز صنایع کشور به انتقال محصول با تکیه بر خطوط حمل ریلی، توسعه این صنعت ضرورتی در مسیر بهبود شرایط تولید و تجارت است.
اتکا به حمل ریلی برای انتقال بار، امنیت حمل‌ونقل کالا را تضمین می‌کند، هزینه جابه‌جایی را کاهش خواهد داد، در همین‌‌‌‌‌حال با کاهش تردد کامیون‌‌‌‌‌های باری در جاده‌‌‌‌‌ها، بسیاری از کمبودها و کاستی‌‌‌‌‌های حاکم بر این بخش، مرتفع خواهدشد. رئیس کمیسیون حمل‌ونقل، ترانزیت و لجستیک اتاق ایران افزود: نقش و جایگاه بخش‌خصوصی در توسعه صنعت ریلی مغفول‌مانده‌است، چراکه بخش‌خصوصی رغبت کافی برای سرمایه‌گذاری در صنعت ریلی کشور ندارد. در حال‌حاضر بخش بزرگی از حمل ‌بار جاده‌ای توسط بخش‌خصوصی انجام می‌گیرد اما هنوز بستری برای حضور سرمایه‌گذاران مردمی و تجار در حمل ریلی مهیا نشده‌است. به بیان دیگر باید این‌‌‌‌‌طور ادعا کرد؛ سرمایه‌گذاری برای توسعه ریل، نوسازی لکوموتیوها و... از منظر صرفه اقتصادی، جذاب نیست، بنابراین برای بهبود شرایط حاکم بر عملکرد حمل‌ونقل ریلی و حضور پرقدرت بخش‌خصوصی در این حوزه، تغییر سیاست‌های دولت ضروری است. ازجمله تسهیلاتی که بخش‌خصوصی را به سرمایه‌گذاری در این صنعت، راغب می‌کند عبارتند از: کاهش تعرفه حق دسترسی به شبکه به‌منظور کاهش هزینه شرکت‌های خصوصی و رقابتی‌شدن حمل ریلی، اصلاح تعرفه‌های قیمتی در این بخش، لغو ممنوعیت‌‌‌‌‌ها و محدودیت‌ها برای واردات لکوموتیو، ارائه تخفیف گمرکی برای واردات لکوموتیو، واگذاری فعالیت‌های مرتبط با تخلیه و بارگیری به بخش‌خصوصی و...
رستمی تاکید کرد: فعال‌شدن صنعت ریل به‌‌‌‌‌منزله جابه‌جایی کالا در قالب برنامه‌‌‌‌‌ منظم است و به سهولت در جابه‌جایی کالا، منتهی خواهدشد. در همین‌‌‌‌‌حال زنجیره حمل‌ونقل و به‌دنبال آن تجارت روان‌تر خواهدشد. به این ترتیب با تقویت تجارت و تولید، امکان توسعه صنعتی و اقتصادی، مهیا خواهدشد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1235330/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش وزارت خارجه به کشتار خبرنگاران در غزه

قیمت دلار، یورو و پوند امروز پنجشنبه 6 دی 1403/ افزایش قیمت

نرخ ارز دلار سکه طلا یورو امروز پنجشنبه 6 دی 1403

پزشکیان برای صرفه‌جویی چراغ‌های سالن را خاموش کرد+ فیلم

چشم‌انداز اقتصادی ایران در سال 2029

اما و اگرها از افزایش قیمت تخم‌مرغ

تولید فرش و پرورش اسب ترکمن؛ نسخه‌ای برای رونق راز و جرگلان

مقصد سفر استانی بعدی رئیس جمهور مشخص شد

فرش دوروی ابریشم؛ میراث فرهنگی و کلید رونق اقتصادی راز و جرگلان

سالاریه: منطقه ویژه اقتصادی ظرفیتی درجه یک برای توسعه صنعت فضایی است

مشکلات تعهد ارزی موجب نگرانی‌های بزرگی برای صادرکنندگان شده است

بازدید اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس از سه واحد تولیدی صادراتی و سومین شهرک صنعتی منطقه آزاد انزلی

قیمت طلا، سکه و دلار امروز پنجشنبه 6 دی 1403

طلای جهانی به خواب زمستانی رفت

استاندار خراسان شمالی: آقای پزشکیان ما از شما مطالبه‌ای نداریم و جز خودتان هیچ نمی‌خواهیم! + فیلم

قیمت انواع خودرو در بازار ایران؛ 207 یک میلیاردی شد

نرخ بهره بین بانکی افزایش یافت

قیت تخم مرغ افزایش می یابد؟

خصوصی سازی خودرو به نقطه صفر رسید؟

تمایل دوباره پالایشگران هندی به خرید نفت اوپک

کارکنان نظام بانکی افسران جنگ اقتصادی هستند

حضور علی ربیعی در میان سالمندان مسیحی+ تصاویر

مسیر اصلاح قیمت در بازار ارز هموار شد؟

نرخ بهره بین بانکی به بالاترین میزان رسید

سیدمحمد خاتمی: اگر بهبودی در معیشت و تنگناهای مردم ایجاد نشود، همه‌مان زیان خواهیم کرد

روند نزولی معاملات مسکن در یک ماه اخیر

خوزستان مقصد بعدی پزشکیان است

وزیر جهاد کشاورزی خواستار تسریع در تکمیل پروژه نیمه‌تمام سیمان سمنگان شد

قیمت طلا 18 عیار امروز پنجشنبه 6 دی 1403/ افت قیمت

اقدام مهم روسیه و ایران پیش از تحلیف ترامپ

قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز پنجشنبه 6 دی 1403/ سکه امامی ارزان شد

درهم نقش اول بازار ارز را گرفت

قیمت بیت کوین و اتریوم امروز پنجشنبه 6 دی 1403/ بیت کوین ارزان شد

قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 6 دی 1403/ سقوط قیمت‌ها

پیش‌بینی‌ قیمت ارز‌های دیجیتال در سال 2025

اعلام اولویت‌ جدید حج تمتع 1404/ مبلغ اولیه واریزی چقدر است؟

قیمت دلار و یورو در صرافی ملی امروز پنجشنبه 6 دی 1403/ افزایش قیمت

قیمت دلار مبادله‌ای امروز پنجشنبه 6 دی 1403/ افزایش قیمت

مردم این استان برای بارش سنگین برف آماده باشند

حقوق کودکان ایران در بن‌بست FATF

محسن رضایی: جوانان و ملت مقاوم ‎سوریه سکوت نخواهند کرد+ عکس

واکنش سخنگوی دولت به تغییر برنامه توسعه

نسل آلوده چه کسانی هستند؟

اوضاع بازار ارز بعد از گشایش بازار ارز توافقی

ترانزیت 20 میلیون تن کالا از ایران تا انتهای سال

محسن رضایی: جوانان و ملت مقاوم ‎سوریه سکوت نخواهند کرد

پزشکیان از مرکز تشخیصی درمان قلب بجنورد بازدید کرد

دلار ارزان می شود ؛ پیش بینی یک فعال اقتصادی

خوزستان؛ مقصد سفر استانی بعدی رئیس‌ جمهور

بازار طلا به استقبال تعطیلات رفت

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی