بازار آریا

آخرين مطالب

واکاوی میل کسب‌وکارهای نوپا به انحصارطلبی اقتصاد ایران

واکاوی میل کسب‌وکارهای نوپا به انحصارطلبی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دکتر سعید ایرانمنش * کسب‌وکارهای نوپا به شرکت یا کسب‌وکاری گفته می‌شود که معمولا به‌تازگی و در نتیجه کارآفرینی یک یا چند فرد ایجاد شده ‌‌‌است. چنین مجموعه‌‌‌هایی معمولا رشد سریعی دارند و در جهت تولید راه‌حلی نوآورانه و دوام‌پذیر برای رفع یک نیاز در بازار شکل می‌‌‌گیرند.
کسب‌وکارهای نوپا توسط یک یا چند کارآفرین و برای جست‌وجو، توسعه و اعتبارسنجی یک مدل تجاری مقیاس‌پذیر (قابل اندازه‌‌‌گیری و بررسی) پا می‌گیرند.این کسب‌وکارها معمولا مبتنی بر ایده‌‌‌های ریسک‌‌‌پذیری هستند که مدل کسب‌وکار آشکاری ندارند و بازار هدفشان نیز فرضی است. شرکت‌های نوپا می‌‌‌توانند در هر زمینه‌‌‌ای ایجاد شوند و با اندیشه‌‌‌پردازی، در آن حوزه متفاوت کار کنند. بر همین اساس، این مجموعه‌‌‌ها معمولا به‌‌‌دنبال جذب سرمایه برای رشد سریع‌‌‌تر در مدت زمانی کوتاه هستند. از ویژگی‌های کسب‌وکارهای نوپا می‌توان به ارائه نوآوری جدید، برخورداری از عدم‌قطعیت، امکان توسعه‌‌‌پذیری و مقیاس‌پذیری کسب‌وکار، آسیب‌‌‌پذیری نسبت به رقبای کهن‌‌‌تر و اعتبار کم در ابتدای راه توسعه اشاره کرد.
با گسترش روزافزون انواع نوآوری‌ها و تکنولوژی به‌ویژه پیدایش اینترنت، شتاب ایجاد کسب‌وکارهای نو به‌ویژه کسب‌وکارهای مبتنی بر اینترنت افزایش یافته است. افزایش روزافزون ضریب نفوذ اینترنت باعث شده است تا این کسب‌وکارها از اجزای جدانشدنی اقتصاد امروز باشند. بررسی‌های مختلف در جهان نشان‌دهنده این هستند که ماهیت کسب‌وکارهای نوپا مبتنی بر اقتصاد دیجیتال با اقتصاد کلاسیک تفاوت‌هایی دارد که باعث می‌شود برخی قوانین موجود از جمله قوانین رقابت در این حوزه دیگر کارآیی نداشته باشند و موضوع انحصارطلبی در این حوزه به یکی از چالش‌های اساسی تبدیل شود.یکی از چالش‌های مهم تنظیم‌گری اقتصادی و رقابتی کسب‌وکارهای نوپا مبتنی بر اقتصاد دیجیتال، از منظر شکست بازار، مساله رقابت منصفانه و جلوگیری از انحصار است.
این مساله نه‌تنها در ایران بلکه در سطح جهان نیز به یک چالش بزرگ تبدیل شده است. در بسیاری از بخش‌ها و خدمات دیجیتال کسب‌وکارهای بسیار بزرگی شکل گرفته‌ و خواسته یا ناخواسته از طرق مختلف، ورود یا ماندن در بازار را برای دیگر رقبا دشوار کرده‌اند. به دلیل ویژگی‌های ذاتی بازار کسب‌وکارهای نوپا مبتنی بر اقتصاد دیجیتال (از جمله اثر شبکه‌ای، صرفه مقیاس و دامنه، نزدیک به صفر بودن هزینه حاشیه‌ای در مقیاس بالا و افزایش نرخ بازگشت سرمایه نسبت به جمع‌آوری داده‌های انبوه و هزینه توزیع پایین در بازارهای پلتفرمی)، این بازارها عمدتا به سمت ایجاد و شکل‌گیری یک شرکت انحصارگر و مسلط بازار میل پیدا می‌کنند.
به همین دلایل است که رقبای تازه‌وارد با موانع زیادی برای رقابت با شرکت مسلط بازار روبه‌رو هستند؛ چراکه دستیابی به این حجم از مخاطبان، اطلاعات و داده و همچنین رسیدن به ابعاد بزرگ اقتصادی برای آنها دشوارتر و گاه غیرممکن است.وجود نقاط ضعف در قوانین سنتی به دلیل ویژگی‌های خاص کسب‌وکارهای نوپا مبتنی بر اقتصاد دیجیتال نیاز به مقررات جدیدی را حول محور پلتفرم‌ها دوچندان می‌کند. یکی از دلایل این اتفاق آن است که راه‌حل‌های سنتی ضد انحصار ممکن است به‌طور موثر چالش‌های رقابتی بازارهای پلتفرم دیجیتال را برطرف نکنند. مجموعه این پیامدها نیاز به طرح قوانینی با محوریت پلتفرم‌ها را بیش از پیش ضروری می‌کند. هرچند تجربه نوپا در این زمینه قانون بازارهای دیجیتال اتحادیه اروپاست که در 15 دسامبر 2020 به عنوان یک طرح پیشنهادی در پارلمان اتحادیه اروپا مطرح شد و در 2 مه 2023 به اجرا درآمد.تجربه اخیر دیگر، تلاش چین برای اصلاح مفاد قانونی قانون ضد انحصار است.
در 24 مارس 2023، اداره دولتی تنظیم بازار در چین به‌عنوان مرجع ضد انحصار در این کشور، چهار مقررات را برای اجرای قانون ضد انحصار صادر کرد که براساس آن، راهنمایی‌های بیشتری در مورد نحوه اجرای قانون ضد انحصار در چین در فضای پلتفرم‌ها وجود دارد. به‌عنوان مثال، در مورد موقعیت مسلط در بازار مدل‌های کسب‌وکار، اندازه و حجم معاملات، تعداد کاربر، اثرات شبکه، اثرات سلب مالکیت، ویژگی‌های فنی، نوآوری در بازار، توانایی کنترل ترافیک و نگهداری و مدیریت داده‌ها نیز به‌عنوان مولفه‌های مهم در تشخیص موقعیت مسلط لحاظ شده است. با این حال متخصصان معتقدند که این قانون همچنان در نسبت با تنظیم‌گری غول‌های فناوری به اصلاحات دیگری نیز نیاز دارد و به‌طور کامل پاسخگوی نیازهای فضای تنظیم‌گری نیست.
در ایران نیز در زمینه تنظیم‌گری فضای رقابتی کسب‌وکارهای نوپا مبتنی بر اقتصاد دیجیتال، شورای رقابت به‌عنوان تنها مرجع رسیدگی به شکایات مربوط به فضای رقابت و انحصار شناخته شده است. با این حال ایجاد کارگروهی تحت عنوان کارگروه اقتصاد دیجیتال در مرداد 1402 به‌منظور تسهیل و تمهید رسیدگی به رویه‌‌‌های ضد رقابتی در بازارهای مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات و کسب‌وکارهای نوپا مبتنی بر اقتصاد دیجیتال تشکیل شده است که از جمله اتفاقات مثبت در این زمینه است. در مجموع برای تنظیم‌گری فضای رقابتی و جلوگیری از شکل‌گیری انحصار در بازارها و کسب‌وکارهای نوپا مبتنی بر اقتصاد دیجیتال می‌توان راهکارهای سیاستی ذیل را پیشنهاد داد:
1. استفاده از ظرفیت دادسرای تجاری (ایجاد بخشی تحت عنوان رقابت ذیل این دادسرا)؛
2. تعیین مصادیق و شاخص‌ها برای تشخیص مصادیق انحصار و اصلاح مصادیق ضد رقابت براساس تجربه دیگر کشورهای دنیا؛
3. تعدیل و اصلاح جرایم نقدی (به صورت درصدی از گردش مالی یا تحدید فعالیت موسسه)؛
4. تصویب قانون مستقل با حضور ذی‌نفعان (از جمله فعالان حوزه کسب‌وکارهای نوپا مبتنی بر اقتصاد دیجیتال) و تاسیس نهاد دادسرای رقابت و ایجاد شعب استانی به‌منظور تسریع رسیدگی به پرونده‌ها.
* پژوهشگر اقتصادی و استاد دانشگاه

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1235299/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کارکنان نظام بانکی افسران جنگ اقتصادی هستند

حضور علی ربیعی در میان سالمندان مسیحی+ تصاویر

مسیر اصلاح قیمت در بازار ارز هموار شد؟

نرخ بهره بین بانکی به بالاترین میزان رسید

سیدمحمد خاتمی: اگر بهبودی در معیشت و تنگناهای مردم ایجاد نشود، همه‌مان زیان خواهیم کرد

روند نزولی معاملات مسکن در یک ماه اخیر

خوزستان مقصد بعدی پزشکیان است

وزیر جهاد کشاورزی خواستار تسریع در تکمیل پروژه نیمه‌تمام سیمان سمنگان شد

قیمت طلا 18 عیار امروز پنجشنبه 6 دی 1403/ افت قیمت

اقدام مهم روسیه و ایران پیش از تحلیف ترامپ

قیمت سکه، نیم‌سکه و ربع‌سکه امروز پنجشنبه 6 دی 1403/ سکه امامی ارزان شد

درهم نقش اول بازار ارز را گرفت

قیمت بیت کوین و اتریوم امروز پنجشنبه 6 دی 1403/ بیت کوین ارزان شد

قیمت طلا و سکه امروز پنجشنبه 6 دی 1403/ سقوط قیمت‌ها

پیش‌بینی‌ قیمت ارز‌های دیجیتال در سال 2025

اعلام اولویت‌ جدید حج تمتع 1404/ مبلغ اولیه واریزی چقدر است؟

قیمت دلار و یورو در صرافی ملی امروز پنجشنبه 6 دی 1403/ افزایش قیمت

قیمت دلار مبادله‌ای امروز پنجشنبه 6 دی 1403/ افزایش قیمت

مردم این استان برای بارش سنگین برف آماده باشند

حقوق کودکان ایران در بن‌بست FATF

محسن رضایی: جوانان و ملت مقاوم ‎سوریه سکوت نخواهند کرد+ عکس

واکنش سخنگوی دولت به تغییر برنامه توسعه

نسل آلوده چه کسانی هستند؟

اوضاع بازار ارز بعد از گشایش بازار ارز توافقی

ترانزیت 20 میلیون تن کالا از ایران تا انتهای سال

محسن رضایی: جوانان و ملت مقاوم ‎سوریه سکوت نخواهند کرد

پزشکیان از مرکز تشخیصی درمان قلب بجنورد بازدید کرد

دلار ارزان می شود ؛ پیش بینی یک فعال اقتصادی

خوزستان؛ مقصد سفر استانی بعدی رئیس‌ جمهور

بازار طلا به استقبال تعطیلات رفت

حمله سایبری به خطوط هوایی ژاپن+ جزئیات مهم

ملک در این منطقه گران خواهد شد

سیدحسن خمینی: امروز مهم ترین نقطه هدف در ملت ما امید است/ باید بگوییم ما می توانیم

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید با ایثارگران قم

عکس جالب سخنگوی دولت در خانه اولین شهید ارمنی دفاع مقدس

از قهرمانی جوانان وزنه‌بردار ایران بر بام آسیا تا جدیت در برگزاری دادگاه‌های مفاسد اقتصادی

وزیر صنعت، معدن و تجارت وارد روسیه شد

پیام وزیر کشور به مناسبت میلاد حضرت عیسی مسیح(ع)

نهال بادام؛ سرمایه گذاری بی دردسر با بازدهی تضمینی

ایران به 10 منطقه زراعی تقسیم می‌شود

هوای تهران همچنان در وضعیت ناسالم

روسیه هشدار داد/ صبر و اراده ما برای دفاع از منافع ملی مشروع خود را آزمایش نکنید

آغاز برف و باران در کشور از فردا/ این استان‌ها منتظر باشند

فارس لرزید

صادرات مرغ به 33 هزارتن رسید

تهدیدات توخالی ارتش اسرائیل علیه ایران

جزئیات واریز 2 تا 4 میلیون تومان سود سهام عدالت اعلام شد

تندروها کشور را دچار سختی‌ معیشت کرده‌اند

قیمت طلا امروز پنجشنبه 6 دی 1403

پاداش عجیبی که به قهرمانان دوومیدانی سیستان داده شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی