بازار آریا

آخرين مطالب

بررسی مرکز پژوهش‌های اتاق ایران: حداقل دستمزد را افزایش دهید تا اشتغال بیشتر شود اقتصاد ایران

بررسی مرکز پژوهش‌های اتاق ایران: حداقل دستمزد را افزایش دهید تا اشتغال بیشتر شود
  بزرگنمايي:

بازار آریا - اقتصاد 24 - در سال‌های اخیر سیاست‌گذاران بازار کار ایران، سیاست کاهش حداقل دستمزد حقیقی را در پیش گرفته‌اند. آنها به استناد نظریه متعارف و متقدم علم اقتصاد یکی از دلایل این تصمیم خود را جلوگیری از کاهش اشتغال ذکر کرده‌اند. پیامد این سیاست، کاهش قدرت خرید نیروی کار ایرانی، عدم افزایش قابل‌توجه میزان اشتغال و کاهش نرخ مشارکت اقتصادی بوده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
مرکز پژوهش‌های اتاق ایران در گزارشی با عنوان «تأثیر حداقل دستمزد اسمی و حقیقی بر اشتغال و نرخ مشارکت اقتصادی در ایران» با توجه به اهمیت حداقل دستمزد و اثر آن در ایجاد، حفظ و ارتقای رفاه و قدرت خرید نیروی کار، به بررسی تأثیر حداقل دستمزد اسمی و حقیقی بر اشتغال و نرخ مشارکت اقتصادی در ایران در پرتو نظریات نوین اقتصاد کار در بازه زمانی 1400-1370، پرداخته است.
نتایج این بررسی، حاکی از آن است که حداقل دستمزد اسمی و حقیقی تأثیر مثبت و معناداری بر اشتغال و نرخ مشارکت اقتصادی ایران در این دوره داشته‌اند.
این پژوهش عنوان کرده که تا سال 1389 حداقل دستمزد اسمی و حقیقی همگرایی داشته‌اند و با شیبی یکنواخت و ملایم همدیگر را دنبال کرده‌اند. پس از این سال، حداقل دستمزد حقیقی شروع به کاهش کرده است، این سال مصادف با آغاز تحریم‌های بین‌المللی است و در نتیجه ثبات سیاسی و اقتصادی کشور کاهش یافته است. این نکته با ورود متغیر شاخص ریسک بین‌المللی به مدل پژوهش در نظر گرفته شده است.
طی سه سال متوالی 1390 تا 1392 سیاست‌گذار حداقل دستمزد را به اندازه تورم افزایش نداده است و قدرت خرید مردم کاهش یافته است. پس از این دوره حداقل دستمزد حقیقی شروع به افزایش پیدا کرده است که همزمان با دوره مذاکرات و رفع تحریم‌های بین‌المللی است.
برای بررسی تغییرات سطح اشتغال و نرخ مشارکت اقتصادی، دوره زمانی مورد بررسی در پژوهش، به سه دوره تقسیم شده است:
دوره اول، از سال 70 تا 84 که در این دوره افزایش تعداد شاغلین روندی مطلوب و قابل توجه داشته است، به‌طوری که سطح اشتغال از 13.096.615 نفر در سال 1370 به 20.618.580 نفر در سال 1384 رسیده بوده و متوسط رشد سالانه اشتغال در این دوره 3 درصد شده است.
بیشتر بخوانید:اعلام زمان صدور احکام و پرداخت معوقات بازنشستگان
در این دوره نرخ مشارکت اقتصادی تا سال 1375 کاهشی بوده است، اما از سال 1376 تا 1384 روند افزایشی داشته است و به‌طور میانگین 1.69 درصد در سال افزایش یافته است. این دوره که مطلوب‌ترین دوره از نظر رشد اشتغال و مشارکت اقتصادی است، با رشد حداقل دستمزد حقیقی به میزان 80 درصد در انتهای دوره نسبت به ابتدای دوره، همزمان است.
دوره دوم، از سال 1385 شروع شده و تا 1391 تداوم داشته است. در این دوره پدیده «رشد بدون اشتغال» رخ داده است. در این دوره یکی از پردرآمدترین دوره‌های نفتی ایران است که به‌طور متوسط شاهد رشد سالانه تشکیل سرمایه حقیقی به میزان 5 درصد و رشد اقتصادی به میزان 3.5 درصد بوده‌ایم.
همچنین طی این دوره تعداد شاغلین از 20.841.420 نفر در سال 1385 به 20.628.226 نفر در سال 1391 رسیده است و به میزان 213.194 نفر کاهش یافته است. طی این دوره سطح اشتغال به‌طور متوسط صفر درصد و نرخ مشارکت اقتصادی نیز سالانه به‌طور متوسط 1 دهم درصد کاهش یافته است و از 40.4 درصد در سال 1385 به 37.4 در سال 1391 رسیده است. رشد حداقل دستمزد حقیقی در انتهای دوره نسبت به ابتدای آن منفی 11 درصد بوده است.
دوره سوم که از 1392 شروع شده و تا 1400 ادامه داشته، روند افزایشی اشتغال تا سال 1398 را شاهد هستیم. چیزی که به پدیده «اشتغال بدون رشد» نام گرفته است. با وجود کاهش رشد اقتصادی و کاهش متوسط 2‌درصد در متغیر تشکیل سرمایه حقیقی در سال، شاهد افزایش آمار اشتغال از 21.346.180 نفر در سال 1392 به 24.273.517 نفر در سال 1398 بوده‌ایم.
در انتهای این دوره، اما مسیر بازار کار تغییر کرده است، آن‌چنان‌که بیشترین کاهش اشتغال سالانه مربوط به سال 1399 است که سطح اشتغال 4 درصد نسبت به سال پیش از خود کاهش یافته است. این کاهش معادل 1.010.407 نفر در سال بوده که بیشترین کاهش مطلق نفرات شاغل در بازه مورد بررسی پژوهش بوده است.
همچنین بیشترین کاهش نرخ مشارکت اقتصادی و خروج نیروی کار از بازار نیز به میزان 6.4 درصد در این سال اتفاق افتاده است. هرچند این موارد همزمان با شیوع جهانی کرونا بوده است، اما نباید نقش شدیدترین سرکوب دستمزد را در این سال نادیده گرفت به نحوی که دستمزد حقیقی به میزان 14 درصد در این سال کاهش داشته است.
افزایش حداقل دستمزد، اشتغال را بالا می‌برد نتایج پژوهش اتاق ایران نشان می‌دهد افزایش حداقل دستمزد اسمی و حقیقی نه فقط تأثیرمنفی براشتغال ندارد بلکه اشتغال را به میزان قابل توجهی افزایش داده است. افزایش اشتغال در شرایطی بوده است که با افزایش حداقل دستمزد، مشارکت جویی نیروی کار در بازار نیز افزایش یافته است. بنابراین با افزایش حداقل دستمزد حقیقی برای جبران عقب افتادگی دستمزد حداقل بگیران، می‌توان اهداف بهبود قدرت خرید، افزایش اشتغال و افزایش مشارکت اقتصادی به خصوص جوانان و فارغ‌التحصیلان دانشگاهی که در حال مهاجرت از کشور هستند را محقق کرد.
همچنین بنا به نتایج این پژوهش تشکیل سرمایه به عنوان متغیر کنترلی پژوهش، تأثیر معناداری بر اشتغال نداشته است. افزایش سطح عمومی قیمت‌ها نیز منجر به کاهش اشتغال و مشارکت اقتصادی شده است.
افزایش نارضایتی‌های اجتماعی رابطه تورم و دستمزد پیچیده و چندبعدی است. کارشناسان بر این باورند که سیاست‌گذاران اقتصادی باید با اتخاذ تدابیری همچون کنترل نرخ تورم، افزایش تدریجی و متناسب دستمزد‌ها و ارتقای بهره‌وری نیروی کار، به ایجاد تعادل میان این دو متغیر کمک کنند. در غیر این صورت، اقتصاد با بحران‌های متعدد از جمله کاهش قدرت خرید، افزایش فقر و نارضایتی اجتماعی مواجه خواهد شد.
بیشتر بخوانید:حقوق یک کارگر ساده در ایران خودرو اعلام شد / رقم را ببینید
مرتضی عزتی، اقتصاددان و استاد دانشگاه درباره رابطه افزایش دستمزد و تورم موجود به «اعتماد» گفت: از سال 1397 به بعد همواره حقوق و دستمزد‌ها کمتر از میزان تورم رشد کرد به گونه‌ای که امروز نسبت حقوق و دستمزد در مقایسه با سال 97 بالغ بر 60 درصد کاهش پیدا کرده است.
این اقتصاددان در ادامه افزود: این اتفاق ناشی از این است که هر ساله نرخ تورم عدد بالایی مانند 40 تا 45 درصد را تجربه می‌کند، اما دستمزد‌ها هیچ زمان به اندازه نرخ تورم رشد نداشته و در طول 7 سال گذشته در همین محدوده بوده است.
او ادامه داد: این تفاوت باعث شده که به مرور ارزش واقعی دستمزد‌ها (نسبت به سال 1397) کاهش پیدا کند و با توجه به اینکه بودجه دولت حدود 50 درصد و بیشتر افزایش داشته، دولت همواره تلاش کرده تا این فشار را از روی هزینه‌های خودش حذف کند.
عزتی گفت: این در حالی است که حدود50 تا 60 درصد از بودجه دولت سهم حقوق و دستمزد‌های کارکنانش می‌شود و هر چند دولت بودجه‌اش به اندازه تورم اضافه می‌شود، اما دستمزد‌ها را به این اندازه بالا نمی‌برد.
این کارشناس اقتصادی در ادامه افزود: از سال 1401 تاکنون کم‌کم دولت به یکسری از نهاد‌ها و سازمان‌های غیردولتی هم بودجه تخصیص داده و برای یکسری از نهاد‌های دولتی نیز بودجه‌ها را 100 درصد و بیشتر اضافه کرده است.
عزتی تصریح کرد: به نظر می‌رسد دولت بخشی از سهم حقوق و دستمزد‌ها را کم کرده است و به نهاد‌های غیردولتی و دولتی می‌پردازد. مانند سال 1403 که بودجه شورای نگهبان بیش از 100 درصد اضافه شد. اما سوال این است این بودجه از کجا کسر می‌شود و به این نهاد‌ها اضافه می‌شود؟
این کارشناس حوزه اقتصادی خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد یکسری از گروه‌ها در سیستم تصمیم‌گیری بودجه‌ریزی نفوذ دارند که این بودجه برای آنها بیشتر اضافه می‌شود و دولت ناچار است از حقوق و دستمزد‌ها یا هزینه‌های عمرانی بکاهد.
او ادامه داد: دولت اعلام کرده که در بودجه سال 1404 تنها قادر است حقوق و دستمزد‌ها را20 درصد افزایش دهد، اما برای عده‌ای که فرزند بیشتری دارند حقوق اضافه‌تری پرداخت می‌شود و متوسط 28 درصد را تنها به این عده پرداخت می‌کند که مبنای آن خلاف عدالت است.
چرا نرخ دستمزد کمتر از نرخ تورم اعلام می‌شود؟ سید مرتضی افقه، استاد دانشگاه و اقتصاددان درمورد ناترازی میان هزینه و درآمد و عدم پوشش هزینه‌ها با دستمزد‌های فعلی گفت: متاسفانه هر سال آقایان ادعا می‌کنند که دستمزد‌ها را افزایش می‌دهند، اما باز هم میزان تورم بیشتر از دستمزد‌ها می‌شود. این مساله چندین سال است که اعمال می‌شود، اما باز هم با یک استناد ضعیف از سوی افرادی که به ساختار‌های تولید و توسعه اعتنایی نمی‌کنند افزایش دستمزد را 15 درصد کمتر از نرخ تورم قرار می‌دهند.
افقه گفت: دولت به عنوان کارفرمای بزرگ با افزایش حقوق، چندان موافق نیست چرا که باعث رشد هزینه‌های دولت می‌شود. بنابراین در مورد دستمزد، منافع خودش را لحاظ می‌کند. اما دولت هزینه‌هایی دارد که می‌تواند آن را حذف یا کم کند. این هزینه‌ها ظاهرا با مقاومت دیگران روبه‌رو می‌شوند و ساده‌ترین راه این است که از سفره مردم کم کنند.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: تنها راهکار این است که تولید ملی همراه با توزیع مناسب درآمد‌ها افزایش پیدا کند، برای اینکه این اتفاق بیفتد هم هیچ راهی جز حذف تحریم‌ها وجود ندارد تا هم به لحاظ مالی و هم به لحاظ صادرات و واردات معضلات حل شود؛ اما در میان‌مدت و بلندمدت باید ریشه‌های ساختاری و ناکارآمدی‌های نظام حکمرانی که باعث اضمحلال اقتصاد کشور شده است را برطرف کنند.
سقوط آزاد طبقه متوسط افقه با اشاره به سقوط طبقه متوسط به زیر خط فقر افزود: ناترازی‌های موجود، اسم رمز افزایش قیمت برای برخی آقایان شده است. در حقیقت ناترازی در نظام فکری تصمیم‌گیران و تصمیم‌سازان کشور است که معیشت مردم در اولویت اول‌شان نیست.
این استاد دانشگاه گفت: این تصمیم‌گیران معمولا افرادی را در فعالیت‌های دولتی و بودجه بگیران در نظر می‌گیرند که گرایش‌های ایدئولوژیک دارند که بر توان تخصصی و مدیریت اولویت دارد که نتیجه‌ای جز ایجاد یک نظام قانونگذاری با قوانین ضد و نقیض و فرسایشی برای تولیدکنندگان و سرمایه‌گذاران نداشته است که مجموعه اینها باعث این مشکلات شده است.
بیشتر بخوانید:حقوق رایزن‌های اقتصادی ایران در خارج چقدر است؟
افقه تصریح کرد: اگر تا سال 1397 این مشکلات نبود به خاطر دوپینگ درآمد‌های نفتی بود؛ اما پس از آن متاسفانه دولت با کمبود درآمد مواجه شد و سعی در افزایش مالیات‌ها کرد و حقوق را کمتر از نرخ تورم افزایش داد که مجموعه این عوامل باعث خالی‌تر شدن جیب مردم و سفره‌های آنها شد و کشور را در معرض تنش‌های سیاسی و اقتصادی قرار داد.
او در مورد افزایش دستمزد کارگران نیز گفت: این موضوع هم به توان چانه‌زنی نماینده کارگری برمی‌گردد و اینکه در جلسه اسفند‌ماه چقدر توان چانه‌زنی داشته باشد، اما با توجه به اینکه آقای میدری، وزیر کنونی کار حامی افراد کم درآمد هستند، ممکن است افزایش دستمزد کارگران را به سمت نرخ تورم ببرند.
منبع: روزنامه اعتماد

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1234824/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

غرب به دنبال ایجاد نارضایتی در بلاروس

پیام مقام معظم رهبری به‌مناسبت میلاد حضرت مسیح(ع)

یکی از اعضای ناتو، اوکراین را سنگ روی یخ کرد

بیت کوین رایگان تنها با ثبت‌نام بدون قرعه کشی (فرصت محدود)

سفر اعضای کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی به منطقه آزاد انزلی

جهان در شوک چشم‌انداز پرفراز و نشیب 2025/ ریسک‌های سیاسی و اقتصادی به صف شدند

ریسک‌های سیاسی و اقتصادی جهان در سال 2025

کراس‌اوور مدرنی که توجه خریداران ایرانی را به خود جلب کرد

ضرورت توجه به چهار ابربحران تولیدکنندگان حبوبات

آرامش نسبی در بازار خودرو/ کوییک و ساینا چند؟

سفیران جدید 3 کشور استوارنامه خود را تقدیم عراقچی کردند

پیش بینی قیمت طلا و سکه 6 دی 1403

نشست فعالین اقتصادی خراسان شمالی با رئیس جمهور برگزار شد

شما مدیران استان خراسان شمالی و دیگر نقاط کشور می‌توانید کارهایی کنید که با پول قابل دستیابی نیست

هادی قوامی نماینده شهرستان‌های اسفراین و بام و صفی آباد: معادن آلبلاغ فرصت‌های مردمی‌سازی اقتصاد را تقویت می‌کنند

نحوه فعالیت مدارس استان تهران روز پنجشنبه / ادارات و دانشگاه‌ها به‌جز دماوند و فیروزکوه تعطیل است

عملیات زیرگیری با خودرو در شمال الخلیل / یک صهیونیست زخمی شد

تاریخ ثبت‌نام وام جدید بازنشستگان اعلام شد

«ایلان ماسک» درباره آینده اقتصاد آمریکا هشدار داد

موافقتنامه‌های تجاری انگیزه تکمیل زیرساخت‌های صادراتی

اقدامات همتی به نفع تولید و صادرات است/ارز ترجیحی هیچگاه به سفره مردم نمی رسد

پزشکیان: چرا باوجود داشتن بهترین سرمایه‌ها، این همه فاصله با برخی کشور‌ها داریم؟

قیمت جدید محصولات ایران خودرو و سایپا + جدول

وزیر نیرو: سعی می‌ کنیم مردم بدون زحمت از این زمستان عبور کنند

پاساژ علاءالدین تعطیل می‌شود؟

امضای تفاهم‌نامه اتصال شبکه افغانستان از طریق ایران

مراسم تقدیر از همسران جانبازان کانادین با حضور رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

پیگیری مجدانه بحث تفاهم‌نامه اشتغال جامعه ایثارگری مازندران

فوری / زمین لرزه در استان فارس

بیانیه وزارت خارجه روسیه درباره تماس با قزاقستان

صدور احکام پرونده فرزندان معاون اول سابق قوه قضائیه

فرزندان معاون اول سابق قوه قضاییه به 25 سال زندان محکوم شدند

‎منطقه ویژه اقتصادی پیام ظرفیتی برای توسعه صنعت فضایی

کشف لوازم یدکی 120 میلیارد ریالی قاچاق از یک انبار در اصفهان

فعالان اقتصادی خراسان شمالی در دیدار با رئیس‌جمهور: گذر مرزی، توسعه زیرساخت‌ها و حمایت از صنایع راهکار شکوفایی استان

وزیر راه : دولت برنامه افزایش پروازهای فرودگاه بجنورد را اجرایی می‌کند

باور به توان ملی مهم است/ هیچ مانعی سر راه ملت ایران نیست

صدور هشدار هواشناسی / نفوذ سامانه بارشی به جو این استان

صف آرایی اعراب در میدان شام/ شوک بشار اسد به پادشاهی‌های خلیج فارس

هاآرتص: ارتش رژیم صهیونیستی نمونه یک ارتش وحشی شده

اشتیاق خرید در صندوق‌های طلا

برآورد سود 7هزار میلیاردی یک عرضه ­اولیه

آیا دلار گران است؟

پیش بینی روشن کارشناسان از آینده بورس

بندر فریدونکنار به منطقه ویژه اقتصادی تبدیل شد

سی‌و‌ششمین شماره نشریه آفتاب خاورمیانه منتشر شد

تظاهرات گسترده در لاذقیه، حمص و طرطوس علیه نیروهای تحریرالشام

اعلام اصلاحات دفترچه راهنمای کنکور 1404 و زمان ثبت‌نام پذیرش‌های بر اساس سوابق‌ تحصیلی

منظور: افزایش نرخ ارز مبادله‌ای منجر به افزایش نرخ بازار غیررسمی می‌شود

آیا به بانک‌ها هم می‌گویید که از تولید‌کننده‌ سود نگیرند؟

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی