مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز در پاسخ به خبرنگار «دنیایاقتصاد» در عسلویه دلیل اصلی کمبود سوخت نیروگاهها را تشریح کرد
تخطی نیروگاهها از ترکیب سوخت مصرفی
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - دنیای اقتصاد -هادی سلگی : مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز در یک نشست خبری دلایل کمبود سوخت نیروگاههای کشور را تا حد زیادی روشن کرد. محمدرضا جولایی گفت: امسال نسبت به برنامه، گاز بیشتری به نیروگاهها تحویل دادهایم ولی اگر آنها با کاهش سوخت مواجه شدهاند دلیل آن به تخطی از برنامه مصرفی سوختهای معادل برمیگردد. به بیان دیگر آنطور که این مقام گازی کشور عنوان کرد؛ نیروگاهها طبق برنامه سالانه باید از یک ترکیب سوختی شامل گاز، نفتکوره و نفتگاز بهصورت متوازن استفاده میکردند ولی استفاده بیشتر از نفتگاز و عدمبهکارگیری نفتکوره طی یکسال گذشته، موجب بههم خوردن این ترکیب سوختی و خالیشدن ذخیره نفت گاز نیروگاهها شدند.
شرکت مجتمع گاز پارسجنوبی در عسلویه در روزهای اخیر میزبان خبرنگاران استانی و کشوری است. در این نشست محمدرضا جولایی، مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز و غلامعباس حسینی، مدیرعامل شرکت مجتمع گاز پارسجنوبی به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند. در این جلسه مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز در پاسخ به سوال خبرنگار «دنیایاقتصاد» در رابطه با انتقاد برخی از مسوولان نسبت به «کاهش میزان گاز تحویلی به نیروگاهها در سالجاری» توضیح داد: ما پارسال 4میلیارد مترمکعب گاز بیشتر به نیروگاهها تحویل دادیم و علت این موضوع هم عدمتحویل گاز از سوی ما به ترکیه بود و بهجای آن، ما گاز را به نیروگاهها دادیم. محمدرضا جولایی با اشاره به اینکه امسال هم نسبت به سال1401 باز گاز بیشتری به نیروگاهها دادیم، گفت: دوستان حالا که میگویند امسال گاز کمتری به نیروگاهها دادهشده و این به خاطر آن است که ارقام را با سال1402 مقایسه میکنند؛ درحالیکه شرایط سالگذشته بهصورت استثنایی متفاوت بود.
تحویل گاز بیشتر به نیروگاهها
وی با بیان اینکه همین الان هم نسبت به برنامه داریم گاز بیشتری تحویل میدهیم، گفت: باید اضافه کرد که اولا تولید سوخت معادل دوره اورهال بود و دوم اینکه نیروگاهها از سوختهای معادل درست استفاده نکردند. آنها از ابتدای سال باید روزانه حدود 12میلیون لیتر نفتکوره مقرر استفاده میکردند ولی بهجای آن از گازوئیل و گاز طبیعی استفاده کردند و حالا با کمبود مواجه شدهاند، چون تنها 13نیروگاه میتوانند از نفتکوره استفاده کنند. به گفته وی اگر از ابتدا بهطور متعادل از سه سوخت استفاده میکردند این اتفاق نمیافتاد و حالا با کمبود 2میلیارد لیتری مواجه نمیشدند. مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران در ادامه اظهار کرد: 70درصد گاز کشور در زمان حاضر از پارسجنوبی تامین میشود؛ از مجموع 850 تا 860میلیون مترمکعب گازی که روزانه به شبکه سراسری تزریق میشود، حدود 590میلیون مترمکعب در مجتمع گازی پارسجنوبی تولید میشود. وی افزود: این مجتمع 700هزار بشکه در روز میعانات گازی و 20هزارتن گاز مایع، 1500تن گوگرد و نزدیک به 5 تا 6هزارتن اتان تولید میکند و این اعداد نشاندهنده نقش مهم مجتمع گازی پارسجنوبی است. مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران تصریح کرد: گاز تولیدی در پارسجنوبی، معادل 3.5میلیون بشکه نفتخام است. وی ادامهداد: 13پالایشگاه گازی در قالب 22فاز در پارسجنوبی داریم که تامین قطعات آنها با تکنولوژی خاص و هایتکی که دارد، پیچیدگیهای خاص خود را دارد؛ این قطعات اغلب از داخل کشور تامین میشوند و پیمانکاران متعدد داخلی در حال فعالیت هستند.
جولایی با بیان اینکه «هر دو یا سه روز یکبار یک مناقصه جدید در مجتمع گازی پارسجنوبی اجرایی میشود»، گفت: اهمیت پارسجنوبی در تامین گاز کشور بسیار زیاد است و جلسات فشرده و اقدامات متعددی روزانه در اینجا در حال انجام است که از نظر پیچیدگی و حجم کاری، با کمتر جایی قابلمقایسه است. وی افزود: تعهدات روزانه تحویل گاز در وزارت نفت 845میلیون مترمکعب است اما اکنون با توان حداکثری در حال تولید 865میلیون مترمکعب گاز شیرین در روز هستیم و بیش از یکمیلیارد مترمکعب گاز غنی در روز تولید میشود.
75درصد سبد انرژی کشور
مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز ایران خاطرنشان کرد: 75درصد سبد انرژی کشور گاز است و منابع دیگر همه با هم 25درصد سهم دارند. وی ادامهداد: در تابستان مصارف خانگی، تجاری و صنایع جزء حدود 150میلیون مترمکعب است، اما اکنون به 600 تا 700میلیون مترمکعب رسیدهاست و این افزایش شدید مصرف در این بخشها، به تامین گاز بقیه بخشها از جمله نیروگاهها و صنایع فشار میآورد. جولایی با اعلام اینکه «حدود 29میلیون مشترک گازی در کشور داریم»، گفت: باید نسبت به تنوعبخشی سبد انرژی کشور اقدام کنیم و تا زمانیکه 75درصد سبد انرژی کشور وابسته به گاز است، بهشدت تحتتاثیر ناترازی گاز خواهیم بود. وی اضافه کرد: نیروگاهها گاز حداکثری میخواهند که در شرایط فعلی نمیتوان گاز حداکثری برای نیروگاهها تامین کرد و باید با مصرف سوخت مایع، نیاز خود را به سوخت معادل تامین کنند. مدیر هماهنگی و نظارت بر تولید شرکت ملی گاز گفت: با وجود این، همین الان با وجود محدودیتهای گازی و ناترازی آن، بیش از یکصدمیلیون مترمکعب در روز گاز برای نیروگاهها تامین میشود. جولایی درخصوص تاخیر تعمیرات پالایشگاههای گازی کشور در سالجاری گفت: تعمیرات پالایشگاههای گازی پارسجنوبی هم امسال با تأخیر مواجه شد. در نیمه نخست سال، دستورالعملی از سمت دولت وقت صادر شد که بهخاطر تامین برق تابستانی، تعمیرات پالایشگاههای گازی به تاخیر بیفتد که این تعمیرات تا آبان ماه به طول انجامید. وی افزود: وضعیت کسری گاز را دیگر نمیتوان ناترازی نامید، ما با کسری گاز مواجهیم و در طول سالاین کسری گاز را داریم؛ در تابستان گاز برای نیروگاهها کم داریم و در زمستان برای تمامی مصارف غیرخانگی، با محدودیت مواجهیم.
فرآیند کاهش فلرسوزی پارسجنوبی
در ادامه این نشست، مدیرعامل مجتمع گاز پارسجنوبی گفت: در 8 ماهه امسال 130میلیارد مترمکعب گاز به شبکه تزریق کردیم و نسبت به مدت مشابه سالقبل، 1.2میلیارد مترمکعب افزایش تولید داشتیم. وی افزود: با احتساب نیاز برق، وابستگی حدود 90درصدی در سبد انرژی کشور به گاز داریم، همچنین در بخش بنزین، یکی از مصرفکنندگان اصلی خوراک گازی، پالایشگاه ستاره خلیجفارس است. حسینی درخصوص تعمیرات اساسی پالایشگاههای گازی گفت: امسال اکثر تعمیرات اساسی را از 45 روز به بین 18 تا 25روز کاهش دادیم و برای سالآینده نیز از ابتدای سال، برنامهریزی تعمیرات اساسی را انجام دادهایم. وی ادامهداد: آمادگی کامل در زمینه تولید و پالایش گاز در پارسجنوبی داریم و با این سطح از آمادگی، امیدواریم زمستان را بدون مشکل سپری کنیم. مدیرعامل مجتمع گاز پارسجنوبی خاطرنشان کرد: باید نسبت به مدیریت مصرف گاز توجه ویژه کنیم؛ در حالحاضر شدت مصرف انرژی در ایران 3.3برابر متوسط شدت مصرف انرژی متوسط دنیا است و درواقع علت اصلی ایجاد ناترازی گاز هم همین مصرف بالای انرژی در کشور است؛ برخی از کشورها وقتی رقم مصرف روزانه 850میلیون مترمکعب گاز در ایران را میشنوند، بسیار متعجب میشوند و حتی تصور میکنند این آمار، یک آمار روزانه نیست بلکه سالانه است. حسینی درخصوص خاموشی مشعلهای مجتمع گازی پارسجنوبی گفت: این فرآیند شروع شده و الان که 7.8میلیون مترمکعب گاز در فلرهای پالایشگاههای گازی پارسجنوبی میسوزد که برنامهریزی شده تا پایان سال1404 به 3میلیون مترمکعب در روز کاهش یابد.
-
چهارشنبه ۵ دي ۱۴۰۳ - ۰۰:۰۷:۱۸
-
۸ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1234590/