بازار آریا

آخرين مطالب

کاهش درصد پرشدگی برخی سدها نسبت به سال گذشته/ اصلاح ساختار اقتصادی آب با هدف رفع ناترازی اقتصاد ایران

کاهش درصد پرشدگی برخی سدها نسبت به سال گذشته/ اصلاح ساختار اقتصادی آب با هدف رفع ناترازی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - سخنگوی صنعت آب کشور با ارائه گزارشی از آخرین وضعیت بارش و حجم مخازن سدهای کشور میزان کل بارش کشور از ابتدای سال آبی تا اول دی ماه را حدود 41.4 میلی‌متر خواند و گفت: این میزان نسبت به متوسط درازمدت، 33 درصد کاهش را نشان می‌دهد.
به گزارش خبرگزاری ایمنا و به نقل از شبکه خبری آب ایران، عیسی بزرگ‌زاده در نشست با اصحاب رسانه با تأکید بر ضرورت توجه ویژه به بخش آب در بودجه سال آینده اظهار کرد: در سخنان روزهای اخیر بالاترین مقامات قوای مقننه و مجریه، مهمترین معضل فعلی کشور، بحران آب و تنش آبی مطرح شده که حل آن حتی از برطرف کردن معضل برق نیز سخت‌تر شده و رئیس جمهور محترم نیز از وضعیت مصرف آب با عنوان «فاجعه» یاد کرده است.
وی افزود: علی‌رغم این تعابیر و احساس خطرها شاهدیم که در اعتبارات و بودجه‌های جاری کشور، رقمی متناسب با حل این بحران بخش آب انعکاسی دیده نمی‌شود.
سخنگوی صنعت آب کشور با بیان اینکه یکی از مشکلات بخش آب کشور طی چند دهه گذشته این بوده که قیمت آب واقعی نیست، خاطرنشان کرد: این در حالیست که، قیمت‌های تکلیفی آب و فاصله معنادار آن با قیمت تمام شده، تبدیل به مشکل اساسی و ناترازی در اقتصاد آب شده و اعتبارات عمومی و بودجه سنواتی نیز به شدت دچار محدودیت است.
بزرگ‌زاده یادآور شد: این مسئله موجب شده تا سالانه 217 هزار میلیارد تومان یارانه پنهان در بخش آب پرداخت شود. این در حالیست که بدهی بخش آب و آبفا به پیمانکاران، مشاوران و تأمین‌کنندگان بالغ بر 47 هزار میلیارد تومان است.
وی با بیان اینکه حوزه آب و آبفا برای اجرای طرح‌های خود نیاز به تأمین ماهانه حداقل 17 همت دارد، گفت: کاهش خودگردانی بخش آب به دلیل تعرفه پایین آن، سبب وابستگی اجرای طرح‌ها به منابع عمومی دولت شده و محدودیت منابع عمومی نیز سبب کندی اجرای پروژه‌های بخش آب و آبفا شده است. در حالی که اگر بخشی از این 217 هزار میلیارد تومان یارانه پنهان، وارد صنعت آب شود، می‌تواند خودگردانی نسبی داشته باشد.
سخنگوی صنعت آب کشور گفت: در ابتدای دولت با توجه به وجود ناترازی آب و رفع آن جزو اهداف طرح‌ریزی شده و مصرح برنامه هفتم است، باید در طول 5 سال 15 میلیارد مترمکعب ناترازی آب را کاهش دهیم و برای تحقق این مهم باید برای آن برنامه داشته باشیم.
بزرگ‌زاده با اشاره به طرح‌های تدوین شده وزارت نیرو در راستای تأمین آب مورد نیاز کشور اظهار داشت: با هدف‌گذاری‌های صورت گرفته، دراولویت اول برای رفع ناترازی آب نیاز به 711 همت تأمین نیاز است و در اولویت دوم حدود 250 همت و در جمع حدود 960 همت تأمین مالی نیاز است.
وی تأکید کرد: نظر وزارت نیرو اجرای همزمان پروژه‌های سازه‌ای و غیرسازه‌ای است و ما اجرای پروژه‌های غیرسازه‌ای مانند مدیریت تقاضا و مصرف و مدیریت آب‌های زیرزمینی مقدم بر اقدامات سازه‌ای می‌دانیم و همه اینها نیاز به تأمین منابع مالی در حد و اندازه خود دارد اما در بودجه سال 1404 بخش آب آنطور باید دیده نشده است.
اصلاح ساختار اقتصادی آب با هدف رفع ناترازی اقتصاد آب یک ضرورت است سخنگوی صنعت آب گفت: بر همین اساس، ما از مسئولان سازمان برنامه و بودجه انتظار داریم در تدوین پیوست‌های بودجه 1404 عنایت ویژه‌ای به بخش آب داشته باشند.
بزرگ‌زاده بیان کرد: وزارت نیرو پیشنهاداتی نیز در این خصوص به منظور اصلاح ساختار اقتصادی آب اما متأسفانه به نتیجه نرسیده است. در صورتی که اصلاح ساختار اقتصادی آب با هدف رفع ناترازی اقتصاد آب یک ضرورت است.
عدم کارایی روش‌های گذشته در مدیریت آب زیرزمینی وی در بخش دیگری از سخنان خود با تأکید بر ضرورت بازنگری در شیوه مدیریت منابع آب زیرزمینی بیان داشت: برای ساماندهی امور، راهبردهای توسعه بلندمدت منابع آب کشور در سال 1382، ضوابط ایجاد تعادل در منابع و مصارف آب در سال 1387، طرح احیا و تعادل‌بخشی آب‌های زیرزمینی اواسط دهه 80 و سازگاری با کم‌آبی در سال‌های اخیر مطرح شده و طرح‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری در بیش از 30 میلیون هکتار به اجرا درآمده ولی اتفاق چشمگیری در بهبود شرایط منابع آب زیرزمینی رخ نداده است.
سخنگوی صنعت آب افزود: در اثبات نتیجه‌بخش نبودن این اقدامات کافی است بدانیم که 30 درصد چاه‌های مجاز کشور طی 15 سال گذشته به دلیل افت سطح آب و کاهش آبدهی، دچار کف‌شکنی و جابه‌جایی شده است. به بیان دیگر سالانه برای 8500 چاه کف‌شکنی یا جابه‌جایی انجام می‌شود.
بزرگ‌زاده عنوان کرد: در 20 سال گذشته به طور میانگین به ازای هر 7 هزار حلقه چاه غیرمجاز که مسدود شد، 5 هزار چاه غیرمجاز جدید حفر شده است! بنابراین باید رویکردها را تغییر داد.
وی گفت: با توجه به تکلیف قانونی وزارت نیرو در بند ت ماده 40 قانون برنامه هفتم، وزارت نیرو بر آن است که با همکاری و در کنار وزارت جهاد کشاورزی نهضتی در جهت توسعه مدیریت مشارکتی آب راه‌اندازی کند که ضرورت توجه به این امر مهم، ریشه در تجارب نظری و عملی دنیا برای حکمرانی خوب آب دارد.
سخنگوی صنعت آب تصریح کرد: البته مطلوب‌ترین شکل مدیریت مشارکتی، مشارکت خودانگیخته بهره‌برداران آب و کشاورزان است که وزارت نیرو در تلاش است الزامات و مشوق‌هایی برای تحقق این مشارکت خودانگیخته پیش‌بینی کند.
بزرگ‌زاده تأکید کرد: برای تحقق این مدیریت مشارکتی لازم است بخشی از وظایف تصدی‌گری وزارت نیرو به تشکل‌های بهره‌برداران واگذار شود که برنامه‌ریزی‌های لازم در این باره در حال انجام است.
بخشنامه بازنگری در طرح‌های اجرایی صنعت آب به زودی ابلاغ می‌شود وی با بیان اینکه وزارت نیرو در صدد بازنگری در طرح‌های اجرایی صنعت آب کشور است، گفت: بخش آب و آبفای وزارت نیرو در راستای جز (1) بند (چ) ماده 38 قانون برنامه هفتم پیشرفت و در راستای استقرار حکمرانی مطلوب منابع آب کشور، ایجاد وحدت رویه در انجام امور مربوط به اجرای سیاست‌ها و مدیریت به‌هم پیوسته منابع و مصارف آب در سطح ملی و حوضه‌های آبریز و با هدف تعادل‌بخشی مثبت و افزایش بهره‌وری، نسبت به بررسی تمامی طرح‌های در دست اجرای خود و بازنگری آنها اقدام کرده است.
سخنگوی صنعت آب ادامه داد: در همین ارتباط تدوین بخشنامه‌ای برای ایجاد وحدت رویه در بررسی و بازنگری طرح‌ها در دستور کار قرار گرفته که به زودی به شرکت‌های زیرمجموعه ابلاغ می‌شود.
کاهش شدید درصد پرشدگی برخی سدها نسبت به سال گذشته بزرگ‌زاده همچنین با ارائه گزارشی از آخرین وضعیت بارش و حجم مخازن سدهای کشور میزان کل بارش کشور از ابتدای سال آبی تا اول دی ماه را حدود 41.4 میلی‌متر خواند و اظهار داشت: این میزان نسبت به متوسط درازمدت، 33 درصد کاهش را نشان می‌دهد و به جز سه استان گیلان، مازندران و خراسان‌رضوی، سایر استان‌ها با کم بارشی از 1 تا 88 درصد مواجه هستند.
وی میزان پرشدگی مخازن سدهای کشور را حدود 43 درصد اعلام کرد و گفت: حجم پرشدگی فعلی سدهای کشور تقریباً مشابه سال‌های گذشته در این تاریخ است اما نسبت به متوسط بلندمدت حدود 8 درصد کمتر است.
سخنگوی صنعت آب بیان کرد: درصد پرشدگی در برخی سدها کاهش شدیدی نسبت به سال گذشته داشته است؛ وی در این خصوص توضیح داد: سد زاینده‌رود در اصفهان، سد 15 خرداد در استان قم، سدهای استقلال، شمیل و نیان و سرنی در استان هرمزگان، سد نساء در کرمان و سد کمال‌صالح در استان مرکزی که کمتر از 16 درصد پرشدگی دارند و سد رئیسعلی دلواری بوشهر که 41 درصد پرشدگی دارد، از این جمله هستند.
سخنگوی صنعت آب کشور درصد پرشدگی 5 سد تأمین‌کننده آب شرب تهران نیز بیان داشت: از ابتدای سال آبی تا اول دی سال جاری حجم مخازن سدهای استان تهران بین 2 درصد (سد لار) تا 54 درصد (سد طالقان) بوده و میانگین پرشدگی در کل حدود 19 درصد است. میانگین حجم ذخیره این سدها تا آخر آذر ماه حدود 573 میلیون مترمکعب بوده است. این یعنی تهرانی‌ها همچنان در وضعیت تنش آبی هستند که مدیریت مصرف در این برهه بسیار حائز اهمیت است.
بزرگ‌زاده نسبت به تنش آبی در کشور هشدار داد و گفت: با توجه به وضعیت بارش‌ها در پاییز و پیش‌بینی‌ها در زمستان، نگرانی‌ها در مورد وقوع تنش آبی در بخش‌های مختلف مصرف جدی است و به همین علت صرفه‌جویی در مصرف آب امری الزامی است.
وی افزود: ما از چهره‌های فرهنگی تأثیرگذار در جامعه اعم از چهره‌های هنری، ورزشی، اساتید دانشگاه و سازمان‌های مردم‌نهاد تقاضا داریم طی یک پویش عمومی به موضوع کاهش مصرف آب به ویژه در بخش کشاورزی و خانگی بپردازند و در تأمین آب پایدار برای همه مردم به دولت و کشور کمک کنند.
سخنگوی صنعت آب خاطرنشان کرد: لازم است دستگاه‌ها و نهادهای اداری و دولتی، پویش کاهش مصرف آب را در زیرمجموعه خود راه‌اندازی و گزارش اقدامات خود را به عموم مردم ارائه کنند.
بزرگ‌زاده اظهار کرد: باید در نظر داشت که حتی اگر کشور بارش نرمال خود را هم دریافت کند، باز هم به دلیل بارگذاری‌های بیش از حد، در بخش‌هایی از کشور دچار تنش آبی هستیم. اگر این مراقبت‌ها صورت نگیرد، لاجرم باید به سوی روش‌های اضطراری تأمین آب شرب برویم که عمدتاً متکی بر حفر چاه بوده و این حفر موجب فشار بیشتر بر آبخوان‌ها و مصرف بیشتر آب زیرزمینی و تشدید فرونشست‌ها خواهد شد و این مطلوب وزارت نیرو نیست.
وی گفت: مطلوب وزارت نیرو این است که با تأمین بودجه آبرسانی پایدار برای کانون‌های جمعیتی داشته باشیم و به سراغ روش‌های اضطراری برای تأمین آب نرویم.
کد خبر 822409

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1233591/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سخنگوی طالبان: بازگشایی سفارت عربستان گامی مهم در تقویت روابط است

تمامی مقاطع تحصیلی مشهد مجازی شد

وزیر اقتصاد: با سیاست جدید بانک مرکزی جلوی رانت گرفته می‌شود

نرخ دلار در بازار تجاری حوالی 63 هزار تومان کشف قیمت شد

شکست انحصار

روز آرام بازار خودرو/ آخرین قیمت محصولات ایران‌خودرو و سایپا+ جدول

بازداشت نظامی اسرائیلی به جرم سرقت اموال شهرک نشینان

احتمال قطع انتقال گاز روسیه به اروپا از طریق خاک اوکراین چقدر جدی است؟

تصمیم «پوتین» برای دیدار با «اسد»

2 کلاهبردار 8 میلیارد تومانی در دام پلیس افتادند

3 چالش خاموشی‌های مکرر برای صنعت فولاد ایران

مذاکره؛ روش عجیب دولت برای رفع فیلترینگ

حمیدیان: از فعالان اقتصادی فارس برای مشارکت در استانداردسازی بخش‌های اقتصادی دعوت می شود

مذاکره؛ راه حل دولت چهاردهم برای رفع فیلترینگ

بالا بردن سقف معافیت مالیاتی در بودجه گامی در جهت حمایت از معیشت کارگران

باب‌المندب میدان رویارویی‌ها می‌شود؟

12800 سوری از اردن به کشورشان بازگشتند

قیمت طلا امروز دوشنبه 3 دی 1403/ کاهش قیمت+ جدول

گزارش قیمت بسته شده طلا، سکه و دلار امروز دوشنبه 3 دی 1403

پیش بینی بورس سه شنبه 4 دی 1403

تقویت هم‌افزایی وزارت نفت و کمیسیون انرژی مجلس برای حل مشکل ناترازی

گزارش وزیر دفاع درباره سفر به سوریه، ونزوئلا و عملیات وعده صادق

عارف: حق نداریم در زندگی مردم تجسس کنیم

پیش بینی بورس فردا 4 دی 1403 / خبرهایی که از مجلس برای بازار سرمایه منتشر شد

10 اجاق گاز پرفروش بازار را بشناسید+قیمت

ترامپ می‌خواهد گرینلند را بخرد

دومین مقصد سفر پزشکیان مشخص شد

هرگز در جلسه مجلس نگفتم کف دلار 73000 تومان است

واکنش مخبر به شایعه استعفای پزشکیان

جدیدترین تصویر از اقتصاد ایران

سخنگوی دولت علت ناترازی‌ها را اعلام کرد

غول‌های خودروسازی ژاپنی برای رقابت با تویوتا و فولکس‌واگن متحد می‌شوند

خرازی: تهران آماده گفت‌وگوست ولی در برابر فشارها مقاومت خواهد کرد

پول در زمین بورس

بورس در مرز حساس

بازگشت فلزات در لحظه پایانی

اعتراض فرمانده ارشد سپاه به وضعیت سوخت نیروگاه‌ها/ سردار فدوی: خیلی ضایع است که می‌گویند نیروگاه‌های ما سوخت ندارند/ ویدئو

تحلیل نرخ ارز اعلامی توسط همتی

رازهای پنهان سرمایه‌گذاری «وارن بافت» جوان؛ چطور سرمایه‌دار موفقی شویم؟

موج مکزیکی در راه طلا

غروب یک صدای جادویی

12 هزار و 880 سکه فروخته شد

عقب نشینی وزیر اقتصاد از دلار 73 هزار تومانی/آقای وزیر اینجا بازار است نه دانشگاه

مهاجرانی: باید با زبان علم رشد اقتصادی و صنعتی را دنبال کنیم

نقش سعید جلیلی در ماجرای استعفای پزشکیان چیست؟

واکنش همتی به حواشی جلسه امروز: فیلم تقطیع شده | من نگفتم کف دلار 73 هزار تومان است

تصمیم‌گیری نهایی درباره فیلترینگ برعهده نهاد‌های فرادستی است

نرخ دلار  در بازار ارز تجاری حوالی 63 هزار تومان کشف شد

یورش صهیونیست‌ها به مسجدالاقصی

در حراج امروز مرکز مبادله چند سکه طلا فروخته شد؟/ زمان حراج بعدی اعلام شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی