بازار آریا

آخرين مطالب

خط‌ونشان ترامپ برای «بریکس» اقتصاد ایران

خط‌ونشان ترامپ برای «بریکس»
  بزرگنمايي:

بازار آریا - تعطیلی مدارس و ادارات فردا تا پایان هفته | تعطیلی تهران فردا چهارشنبه به علت آلودگی هوا + به روز رسانی تعطیلی استان ها
حسن شکوهی نسب: ترامپ در حالی که بیش از یک ماه تا ورودش به کاخ سفید زمان باقی است، حمله‌های خود را به بریکس شروع کرده‌است. او به تازگی پیامی در شبکه‌های اجتماعی منتشر و اعضای این پیمان را تهدید کرده که در صورت حذف دلار و ایجاد ارزی جایگزین در معاملات‌شان، آنها را با تعرفه‌های 100 درصدی روبه‌رو خواهد کرد!
این تهدید بلافاصله با واکنش سران کشورهای عضو مواجه شد و «دیمیتری پسکوف»، سخنگوی کرملین گفت که توسل آمریکا به زور و تحریم برای اجبار کشورها به استفاده از دلار، نتیجه معکوس دارد، دلار در چندین کشور جذابیت خود را از دست داده و روند تحلیل آن شروع شده و در حال شتاب گرفتن است.
مؤلفه‌های تعیین‌کننده قدرت بریکس
اتحادیه بریکس که شامل برزیل، روسیه، هند، چین، و آفریقای جنوبی است، با گسترش به 6 عضو جدید (عربستان سعودی، ایران، امارات متحده عربی، مصر، آرژانتین و اتیوپی) اکنون نماینده حدود 45 درصد جمعیت جهان و نزدیک به یک‌سوم تولید ناخالص داخلی (GDP) جهان است. این بلوک همچنین 36 درصد از مساحت زمین را پوشش می‌دهد که نشان‌دهنده تأثیر جغرافیایی و جمعیتی گسترده آن است. این در حالی است که سهم کشورهای «گروه 7» (G7) از جمعیت و زمین به ترتیب حدود 9.7 و 16.1 درصد است.
از نظر اقتصادی، بریکس با تولید ناخالص داخلی نزدیک به 30.8 تریلیون دلار در سال 2023 (همراه با اعضای جدید) به طور فزاینده‌ای به عنوان وزنه‌ای در برابر کشورهای غربی مطرح شده‌است. علاوه بر این، این بلوک حدود 44.4 درصد از ذخایر نفت جهان را در اختیار دارد و سهم قابل‌توجهی از تولید گندم جهانی (48.7 درصد) را نیز شامل می‌شود. این تأثیرات نشان‌دهنده قدرت اقتصادی و منابع طبیعی بریکس است که می‌تواند نظم جهانی موجود را تغییر دهد.
خط‌ونشان ترامپ برای «بریکس»؛ رئیس‌جمهور منتخب آمریکا از چه وحشت دارد؟
در جریان شانزدهمین اجلاس بریکس که با حضور سران کشورها از 22 تا 24 اکتبر (اول تا سوم آبان ماه) در کازان روسیه برگزار شد، قدرت‌یابی افزون‌تر و میل به ایستادگی مقابل آمریکا و متحدان اروپایی آن مشهود بود. در این اجلاس نمایندگان بیش از 30 کشور از جمله «مسعود پزشکیان» رئیس جمهوری ایران و رؤسای جمهوری برخی دیگر از کشورها همچون چین و آفریقای جنوبی و نخست وزیر هند در این اجلاس حضور داشتند. این اولین بار بود که اعضای اصلی و سران کشورهای جدید عضو بریکس در این اجلاس به طور هم زمان حضور داشتند.
در جریان این اجلاس، چندین راهکار برای کاهش وابستگی به دلار آمریکا مطرح شد. یکی از محورهای اصلی، توسعه سیستم پرداخت مشترک «پل بریکس» بود که به‌طور خاص طراحی شده تا نقش دلار در معاملات تجاری را کاهش دهد. این سیستم قرار است از فناوری بلاکچین و ارزهای دیجیتال بانک مرکزی (CBDC) استفاده کند. به‌عنوان نمونه، پیشنهاد شد که یوان دیجیتال به عنوان یکی از ارزهای کلیدی برای پرداخت‌ها به کار گرفته شود.
علاوه بر این، طرح‌هایی برای تقویت همکاری اقتصادی از طریق سیستم‌های پرداخت موبایلی بین‌المللی و ایجاد یک پلتفرم مشترک تجارت الکترونیک ارائه شد. هدف این اقدام‌ها، افزایش استقلال اقتصادی کشورهای عضو بریکس و کاهش سلطه دلار بر سیستم مالی جهانی است. این نشست همچنین به ایجاد نهادهایی مشابه «اف‌ای‌تی‌اف» (FITF) اشاره کرد که به تنظیم‌گری در زمینه شفافیت مالی و تراکنش‌های بین‌المللی کمک می‌کند.
مخاطرات قدرت‌یابی افزون‌تر بریکس برای آمریکا
بریکس طی دو دهه گذشته به عنوان یک نیروی مهم اقتصادی و سیاسی در سطح جهان شناخته شده‌است. این بلوک نه‌تنها در جهت توسعه اقتصادی کشورهای عضو بلکه به عنوان یک چالش احتمالی برای هژمونی آمریکا عمل کرده‌است. در ارتباط با اینکه چرا ترامپ و تیم او، این ائتلاف را به‌طور ویژه هدف حمله‌های خود قرار می‌دهند باید به چند نکته اشاره کرد؛
خط‌ونشان ترامپ برای «بریکس»؛ رئیس‌جمهور منتخب آمریکا از چه وحشت دارد؟
1. بریکس به‌عنوان چالشی برای نظم بین‌المللی تحت رهبری آمریکا
ترامپ و تیم او، بریکس را به‌عنوان تهدیدی مستقیم برای هژمونی آمریکا در عرصه‌های اقتصادی و سیاسی جهانی می‌بینند. این بلوک به دنبال کاهش وابستگی کشورهای عضو به دلار آمریکا، تقویت ارزهای محلی و ایجاد یک نظم چندقطبی است. ترامپ که سیاست «اول آمریکا» را در پیش گرفته، به هرگونه تلاش برای محدود کردن نفوذ دلار و نهادهای تحت سلطه آمریکا (مانند صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی) واکنش شدید نشان می‌دهد.
2. تمرکز ترامپ بر چین به‌عنوان دشمن اصلی
یکی از اعضای کلیدی بریکس، چین است که ترامپ آن را به‌عنوان بزرگ‌ترین رقیب اقتصادی و ژئوپلیتیک آمریکا معرفی می‌کند. سیاست‌های تجاری سختگیرانه ترامپ علیه چین در دولت نخست وی مانند جنگ تعرفه‌ای و محدودیت‌های فناوری، نشان‌دهنده نگرانی او از رشد قدرت چین بود. چون چین نقش محوری در بریکس دارد، این سازمان نیز به‌طور غیرمستقیم به هدف حمله‌های ترامپ در دولت دوم وی تبدیل شده‌است.
3. روسیه و رقابت ژئوپلیتیک
روسیه به‌عنوان یکی دیگر از اعضای بریکس، در مرکز سیاست‌های ترامپ قرار دارد. اگرچه ترامپ در دولت نخست خود گاهی به دلیل روابط شخصی با ولادیمیر پوتین مورد انتقاد قرار می‌گرفت، اما تیم او روسیه را تهدیدی برای منافع آمریکا در اروپا و خاورمیانه می‌دانست. از آنجا که روسیه نقش فعالی در بریکس ایفا می‌کند و نزدیک به سه سال در جنگ اوکراین، غرب را به چالش کشیده‌است، این سازمان نیز بخشی از رقابت ژئوپلیتیک بین آمریکا و متحدان غربی با روسیه است.
4. بریکس و کاهش نفوذ دلار
بریکس به‌دنبال ایجاد سیستم‌های مالی جایگزین مانند «بانک توسعه جدید» و «پل بریکس» است که هدفش کاهش وابستگی کشورهای عضو به نظام مالی تحت سلطه آمریکا است. ترامپ و تیم او به شدت با هرگونه اقدام برای تضعیف دلار مخالفت می‌کنند زیرا دلار ابزاری کلیدی برای حفظ نفوذ اقتصادی و سیاسی آمریکا است.
در همین ارتباط «ژیلبرتو مارینگونی» استاد دانشگاه در سائوپائولو معتقد است که امتناع کشورهای عضو بریکس از استفاده دلار آمریکا در معاملات تجاری خود، می‌تواند در نهایت منجر به افول آمریکا شود. به همین دلیل است که ترامپ نسبت به این انجمن از الفاظ تهاجمی و تهدید استفاده می‌کند.
5. ایدئولوژی ملی‌گرایانه ترامپ
ترامپ و مشاورانش در دولت اول وی به‌ویژه افرادی مانند «مایک پمپئو» و «جان بولتون» به شدت از ایدئولوژی ملی‌گرایانه و ضدجهانی‌سازی حمایت می‌کردند. از دید آن‌ها، بریکس نماینده‌ای از جهانی‌سازی و همکاری بین‌المللی بود که منافع آمریکا را در اولویت قرار نمی‌داد؛ چنین رویکردی به احتمال قوی در دولت دوم ترامپ هم حاکم خواهد بود چنانچه قبل از ورود وی به کاخ سفید، نشانه‌هایی از این رویکرد به چشم می‌خورد.
فرجام سخن
حمله‌های مکرر ترامپ و تیم وی به بریکس ناشی از نگرانی‌های عمیق آنها از کاهش نفوذ اقتصادی و سیاسی آمریکا در جهان است. بریکس، به‌عنوان یک ائتلاف مستقل و چندقطبی، تهدیدی برای نظم جهانی تحت رهبری آمریکا محسوب می‌شود.
سیاست خارجی آمریکای ترامپ همواره بر اساس مقابله با این تهدیدها تنظیم می‌شود، به‌ویژه با تمرکز بر چین و روسیه که اعضای کلیدی این بلوک هستند. در نهایت، این حمله‌ها نشان‌دهنده تعارض گسترده‌تر بین سیاست‌های «اول آمریکا» و تلاش‌های جهانی برای ایجاد یک نظم چندقطبی است.
از نگاه ناظران، تهدید تعرفه 100 درصدی آمریکا بر اعضای بریکس از سوی ترامپ به دلیل هراس آمریکا از تضعیف بیشتر دلار و جایگزینی ارز این گروه است و نشان‌دهنده پایان اقتصاد بازار آزاد و تمام ادعاهای لیبرالیسم و نئولیبرالیسم در حوزه اقتصادی و تیر خلاص به پول آمریکاست؛ واقعیتی که ترامپ آن را به خوبی درک کرده‌است و بی‌تردید پس از ورود مجدد به کاخ سفید در بیستم ژانویه (یکم بهمن) تقابل جدی‌تری با بریکس خواهد داشت به آن امید که با تهدید و تخریب ائتلاف‌های ناهمسو، هژمونی فروپاشیده آمریکا را بازسازی کند./مهر

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1230079/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توضیحات فرزین درباره سیاست جدید ارزی

گزارش بانک جهانی؛ حمله اسرائیل تورم در غزه را 300 درصد افزایش داد

فخر اتاق ایران آسمانی شد

نوسان مثبت قیمت‌ها در بازار ارز/ درهم امارات و لیر ترکیه چند؟

بازار خودرو وارد فاز رکودی شد/ آخرین قیمت محصولات ایران‌خودرو و سایپا+ جدول

وضعیت تعطیلی ادارات، مدارس و دانشگاه‌های این استان مشخص شد

رئیس بانک مرکزی: گروهی تلاش می کنند با پخش شایعه دل مردم را خالی کنند

تحویل 80 میلیون لیتر سوخت مایع نیروگاهی در روز گذشته/توزیع نفت‌گاز به روزانه ١٧٢ میلیون لیتر رسید

تحویل بیش از 110 میلیون متر مکعب گاز به نیروگاه‌ها/ مصرف گاز بخش خانگی 26 آذر معادل 8 اسفند پارسال

استاندار آذربایجان‌غربی: تکمیل زیرساخت‌های مرزی مبنای توسعه اقتصادی است

پزشکیان: با رعایت مصرف، قطعی گاز و برق نخواهیم داشت

بروکراسی بانکی مانع توسعه اقتصادی اردبیل است

کمبود برق به خط تولید خودرو رسید

قیمت دلار نگران کننده شد/ آقای پزشکیان در جریانید؟

تعطیلی ادارات این استان برای فردا

ایران ادامه نقض حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه را محکوم کرد

استان مرکزی هم برای فردا تعطیل شد

تا پایان سال 70 میلیارد دلار ارز عرضه خواهیم کرد؛ کاهش فروش نفت ایران به چین دروغ محض است

مظنه شب‌نشینی شب یلدا 1403 چقدر می‌شود؟

وضعیت فعالیت بانک‌های تهران در روز چهارشنبه

آلودگی هوای تهران به وضعیت قرمز رسید

احمد وحیدی: فرمانده‌های نیرو‌های مسلح خود را برای مسائل بزرگ آماده کردند

افزایش قیمت درهم امارات و لیر، تغییر قیمت دینار عراق

تلفات تازه اسرائیل در حمله غافلگیرانه گردان‌های القسام

واکنش بازار خودرو به تعطیلی‌ها/ پژو پارس و کوییک چند شدند؟+ جدول

ایران و روسیه درباره تحولات سوریه تبادل نظر کردند

ایران چقدر ذخیره گازی دارد؟

مدیرکل هوشمندسازی و فناوریهای نوین توانیر: تعطیلی ادارات، مصرف برق را 5 هزار مگاوات ساعت کاهش داد

تخفیف‌ها به کام پکن مزه کرد؛ روی‌گردانی چین از نفت بدون تخفیف

پیامدهای تحولات سوریه در منطقه/ چگونه شام به وجه‌المصالحه روسیه و ترکیه تبدیل شد؟

اظهارات تازه عراقچی درباره تحولات سوریه

جزئیات ساعت کاری ادارات و مدارس، دانشگاه‌ها این استان در چهارشنبه

بلومبرگ: اقتصاد آلمان در آستانه فروپاشی است

واکنش نماینده مجلس از حذف ارز نیمایی و آغاز معاملات ارز توافقی

چالش‌ها و نگرانی‌ها برای آینده اقتصادی کشور

توجه مسئولان به بخش کشاورزی منجر به حل مسائل اقتصادی کشور می شود

مناطق آزاد باید رویکردی جهانی داشته باشند

فوری/ زمان واریز مرحله سوم سود سهام عدالت مشخص شد+ فیلم

خداحافظی سفیر پرتغال با عراقچی

این استان برای چهارشنبه تعطیل نیست

واریز مرحله سوم سود سهام عدالت از فردا آغاز می شود

خاموشی خودروسازان/ برنامه قطع برق به خطوط تولید کارخانه‌های خودرو رسید/ برنامه افزایش تولید خودرو در زمان ناترازی انرژی محقق می‌شود؟

واکنش یک روزنامه دولتی به حذف ارز نیمایی

رشد 3 درصدی مصرف گاز در تهران

عارف: راهبرد ما، استفاده حداکثری از مردم و امکانات مردمی است

اعلام جزئیات فعالیت مدارس، دانشگاه‌ها و ادارات البرز برای چهارشنبه

افزایش مهلت تسویه قراردادهای مشمول انفساخ

لزوم توجه به انرژی تجدیدپذیر برای جبران ناترازی‌ها

بورس و بانک‌های تهران فردا باز هستند

واکنش دفتر نتانیاهو به خبر سفر او به مصر

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی