بازار آریا

آخرين مطالب

فردا، زمان اجرای کامل بازار ارز تجاری اقتصاد ایران

فردا، زمان اجرای کامل بازار ارز تجاری
  بزرگنمايي:

بازار آریا - تسنیم /طبق اعلام بانک مرکزی، فردا دوشنبه 26 آذرماه آخرین مهلت صادرکنندگان برای حضور در بازار توفقی ارز است؛ بانک مرکزی قبلاً تأکیدکرده بود که 26 آذر بازار ارز تجاری (توافقی) بصورت کامل اجرایی می شود.
بانک مرکزی با راه اندازی بازار ارز تجاری (توافقی) درصدد تک نرخی کردن ارز برآمده است؛ طبق سیاست جدید ارزی بانک مرکزی، بناست تمام معاملات ارزی صادرکنندگان نیما و اشخاص و شرکت ها به نرخ توافقی در بازار ارز تجاری انجام شود.
گرچه حرکت به سمت ارز تک نرخی و انتقال مرجعیت معاملات و تععین نرخ ارز در بازار به سمت یک بازار رسمی و شفاف همواره آرزوی کارشناسان بوده است، اما در عین حال، کارشناسان هشدار می‌دهند که این سیاست باید با ملاحظاتی اجرا شود.
یکی از نگرانی‌ها، تأثیر تغییر نرخ ارز بر واردات کالاهای اساسی و مواد اولیه است. با اینکه تأمین ارز ترجیحی کالاهای اساسی طبق بودجه 1404 در نظر گرفته شده است، اما در کوتاه‌مدت ممکن است هزینه‌های تولید افزایش یابد و به کند شدن روند نزولی تورم منجر شود.
البته سیاسگذاران معتقدند تخصیص معادل 12 میلیارد دلار ارز ترجیحی با نرخ 37500 تومان در بودجه 1401، شوک تورمی سیاست جدید را خنثی خواهد کرد که البته در این باره هم باید درباره نحوه تخصیص این ارز در سال آینده شفاف‌سازی شود.

برخی کارشناسان نیز تأکید دارند که سیاست‌های بانک مرکزی در کنار عملکرد بازار ارز توافقی می‌تواند به بهبود تجارت کشور و رونق تولید داخلی منجر شود. به گفته آنها، حرکت به سمت تک‌نرخی شدن ارز، با کاهش تقاضای مازاد و ایجاد شفافیت در نظام ارزی، ضرورت اجتناب‌ناپذیری است که به بهبود اقتصاد کشور کمک خواهد کرد.
اجرای سیاست جدید بانک مرکزی نشان‌دهنده رویکردی به‌روز شده در مدیریت بازار ارز است و به شرط آنکه برای تبعات آن از قبل تدبیر شده باشد، می‌تواند به ثبات اقتصادی و شفافیت در نظام ارزی منجر شود.
با این حال، موفقیت این سیاست نیازمند نظارت دقیق و اجرای تدریجی آن با در نظر گرفتن معیشت مردم و شرایط تحریمی کشور است. در صورت اجرای صحیح، این اقدام می‌تواند بازار ارز را در مسیر تعادلی قرار دهد و به کاهش نوسانات غیرمنتظره منجر شود.
* فردا بازار ارز تجاری کاملاً اجرایی می شود
طبق اعلام بانک مرکزی، فردا دوشنبه 26 آذرماه آخرین مهلت صادرکنندگان برای حضور در بازار توفقی ارز است؛ بانک مرکزی قبلاً تأکیدکرده بود که 26 آذر بازار ارزتجاری (توافقی) بصورت کامل اجرایی می شود.
بنابراین همه معاملات توافقی بین واردکنندگان و صادرکنندگانی که پیش از این تحت عنوان روش واگذاری ارز حاصل از صادرات به غیر انجام می‌شد، از 26 آذرماه سال جاری در سامانه معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران انجام می‌شود.
آنطور که معاون ارزی بانک مرکزی گفته بنیان این بازار بر اساس عرضه و تقاضا تعیین شده و الگوریتم کشف قیمت آن مشخص و با استاندارد بین‌المللی است و از طریق فرآیند مچینگ کشف قیمت را انجام می‌دهد.
بنابراین هر روز، بر اساس میانگین موزون قیمت معاملات، قیمت نهایی و پایانی کشف می‌شود که مبنای معاملات روز بعد خواهد بود.
به گزارش تسنیم، محمد آرام معاون ارزی بانک مرکزی قبلا درباره وضعیت قیمت گذاری در معاملات بازار تجاری گفته بود: قیمت در سامانه ارز تجاری می‌تواند در دامنه 3 درصد حرکت رو به بالا یا رو به پایین داشته باشد و محدودیتی برای آن وجود ندارد؛ این یک استاندارد معاملاتی است که در معاملات بین‌المللی وجود دارد.
وی افزود: هدف سیاست‌گذار این است که دامنه نوسان گسترده و حد نوسان در یک دایره منطقی نگه داشته شود؛ چراکه در این غیر صورت بازار دچار بی‌ثباتی خواهد شد. وقتی بازار متعادل خواهد بود که حد نوسان آن منطقی باشد؛ یعنی نوسانات روزانه وجود داشته باشد که در همه بازارها می‌تواند اتفاق بیفتد.
* دلار نیما به تاریخ پیوست
از دیروز شنبه 24 آذرماه معاملات سامانه نیما نیز با نرخ توافقی انجام شد و رسماً دلار نیما به تاریخ پیوست.در نخستین روز انجام معاملات نیما به نرخ توافقی، با توجه به عرضه و تقاضاهای ثبت شده، از مجموع معادل 76 میلیون دلار عرضه شده، معادل 39.5 میلیون دلار عرضه منجر به معامله شد که معادل دلاری میانگین موزون نرخ معاملات انجام شده حدود 596.478 ریال کشف قیمت شد.
 از اول بهمن‌ماه نیز شرکت‌های پتروشیمی، پالایشی، فولادی، صنایع فلزات رنگین و فرآورده‌های نفتی نیز باید ارز حاصل از صادرات خود را در بازار ارز تجاری به‌صورت توافقی عرضه کنند، بنابراین از اول بهمن ماه دیگر سامانه معاملاتی نیمایی در کار نخواهد بود.
بر اساس آمارها، از کل معاملات ارز 50 درصد نیمایی، 25 درصد ارز ترجیحی و 25 درصد ارز اشخاص است. از 25 درصد سهم ارز اشخاص، 13 درصد مصارف شخصی شرکت‌ها و حدود 12 درصد نیز واگذاری به غیر است.
طبق به مصوبه 26 آبان ماه بانک مرکزی، ارز اشخاص به عنوان اولین گروه در سامانه ارز تجاری عرضه شد. محل تخصیص ارز این گروه مرکز مبادله و همچنین محل رفع تعهد ارز اشخاص هم مرکز مبادله ارز و طلای ایران است.
 فرآیند انجام معامله در تالار ارز تجاری به این صورت است که واردکننده بعد از تأمین ریال، از طریق بانک عامل درخواست خود را ثبت می‌کند. سقف قیمت خریدار، به بانک عامل اعلام می‌شود. صادرکننده هم با انجام صادرات و انجام کوتاژ و ارزیابی ارز، دفتر سفارش خریدار و فروشنده جورسازی یا مچینگ می‌شود. صادرکننده حداقل قیمت را به بانک اعلام می‌کند؛ یعنی از عددی کمتر ارز خود را نمی‌فروشد. این سفارشات در دفتر سفارش‌ها ثبت می‌شود. این درخواست‌ها منطبق می‌شود و اگر سفارش‌ها به معامله منجر شد، بانک عامل متوجه معامله شده و تسویه ریال انجام می‌شود.
در دوره یک‌روزه تسویه ریالی انجام می‌شود و در دوره 7 روزه از زمان ثبت معامله نیز تسویه ارز اتفاق می‌افتد و بعداً در سامانه‌های مرکزی، عملیات پس از معاملات انجام می‌شود.
طبق بخشنامه بانک مرکزی، صنایع روانکار، دوده، کامپاند، سیمان، سرامیک و انواع لبنیات از تاریخ سوم آذرماه 1403 ملزم به واگذاری ارز حاصل از صادرات خود در مرکز مبادله ایران به واردکنندگان بر اساس نرخ توافقی و سازوکار اجرایی این مرکز هستند. سایر صادرکنندگانی که در گروه های مذکور قرار ندارند تا امروز می توانستند واگذاری ارز حاصل از صادرات خود را طبق روال سابق انجام دهند یا به صورت اختیاری در سامانه ارز تجاری عرضه کننداما ازفردا دوشنبه 26 آذرماه کلیه صادرکنندگان و واردکنندگان غیر نیمایی ملزم به خرید و فروش ارز در این سامانه هستند.
 براساس دستورالعمل بانک مرکزی، تمامی صادرکنندگان مشمول بند (2) ماده (8) آیین‌نامه بازگشت ارز صادراتی به‌منظور واگذاری ارز حاصل از صادرات به دیگران، مکلفند ارز حاصل از صادرات خود را در مهلت مقرر در سامانه معاملات بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران و در چهارچوب دستورالعمل مربوط به دیگران بفروشند.
بانک مرکزی تأکید کرده که در راستای تکمیل اقدامات انجام شده برای ایجاد و راه‌اندازی بازار ارز تجاری کشور، تاکنون علاوه بر طراحی سامانه‌های مورد نیاز، گروه‌های مختلف صادرکنندگان و واردکنندگان از طریق هماهنگی‌های انجام شده با اتاق بازرگانی ایران و وزارت صنعت، معدن و تجارت، به بازار ارز تجاری وارد شده‌اند و نسبت به انجام معامله اقدام نموده‌اند.
گفتنی است، میزان معاملات انجام شده در سامانه ارز تجاری از ابتدای فعالیت تا روز 24 آذرماه به ترتیب 344 میلیون درهم، 58 میلیون دلار، 10 میلیون یوآن و 1.1 میلیون یورو بوده است.
طی این دوره 455 معامله در نتیجه 924 ثبت سفارش به روش معاملاتی جورسازی(مچینگ) انجام گرفت.تعداد 223 بازرگان طی دوره مذکور معاملات خود را از طریق کارگزاران یا بانک های عامل در این سامانه انجام داده اند.
 تاکنون 22 بانک به سامانه معاملات ارز تجاری متصل شده و 19 بانک نیز تاکنون اقدام به ثبت سفارش و معامله کرده است.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1228604/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سمت و سوی اقتصاد جهانی در 2025

این شبکه پولشویی گردش مالی میلیاردی داشت

تفاهم برای اجرایی شدن بورس بین‌الملل در منطقه آزاد کیش

نقش خیره‌کننده ستاره ایرانی در قهرمانی شباب الاهلی امارات

وحید کاظمی دیدار سپاهان-پرسپولیس را سوت می‌زند

اعلام حالت فوق‌العاده در یکی از پالایشگاه‌های نفت لیبی

سربازان کره‌شمالی در خاک روسیه مستقر شدند؟

هشدار تاج درباره احتمال حذف ایران از رویدادهای بین‌المللی/ در آینده نمی‌توانیم در هیچ رویدادی حضور یابیم

خراسان جنوبی نیازمند رشد جهشی؛ مشوق‌های پررنگ‌تر لازمه جذب سرمایه گذار

برگزاری نشست “الگوی حکمرانی مطلوب بر بنگاه‌های اقتصادی”

تصور می‌کنند با زمین زدن این دولت، دولت سایه شان به قدرت می‌رسد

پلن واشنگتن برای شام پسااسد لو رفت/ پای نتانیاهو در میان است؟

نتیجه نهایی مسابقه واترپلو ایران و روسیه+ فیلم

انتقاد نوبخت از دولت پزشکیان/ چرا الویت مهار تورم از دستور کار دولت خارج شده ؟

حراج امروز شمش طلای مرکز مبادله ایران به تعویق افتاد

همزمان با سالروز وفات حضرت ام‌البنین (س) مراسم «شکوه ایثار» در استان قم برگزار شد

حضور بازیگر جدید در بازار ارز؟/ شرط مهم برای کاهش قیمت دلار

بارش برف این شهر را سپیدپوش کرد+ عکس

دیدار رئیس قوه قضاییه با رئیس دیوان‌ عالی سلطنت عمان

چشم‌انداز نرخ ارز و مسیر آینده تورم؛ تحلیل مسعود نیلی

ناکارآمدی سیستم بانکی ایران نمایان شد

قادری، نایب رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس: بنگاه داری بانک ها به یکی از زیرمجموعه های بانک مرکزی سپرده خواهد شد/ فروش بنگاه های بانکی روند تسهیلات دهی به مردم را سرعت می بخشد

ناترازی انرژی در بخش صنعت ادامه دارد/امکان جانمایی نیروگاه‌های خورشیدی در کنار صنایع

این کشور سفیر فرانسه را احضار کرد

رهبر محلی حزب ملی پاکستان به قتل رسید

فرمانده کل سپاه: همه دیدند تا ما بودیم، مردم سوریه زندگی می‌کردند

روز سرد قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار کوتاه نیامد

بورس در خط جهش؛ رشد 51 هزار واحدی شاخص کل

تیپ جدید جولانی با کت و شلوار

کشف پولشویی میلیاردی در زاهدان/ 4 نفر دستگیر شدند

ذخیره 3.2 تریلیون دلاری منابع ارزی چین در سال جاری

وضعیت بحران‌زده متحدان واشنگتن، با آمدن «ترامپ»

دمای تمام شهرستان‌های تهران زیر صفر قرار گرفت

قیمت دلار، یورو و پوند امروز یکشنبه 25 آذر 1403

نرخ ارز دلار سکه طلا یورو امروز یکشنبه 25 آذر 1403+ جدول

حراج شمش طلا به تعویق افتاد+ زمان جدید

قیمت طلا، سکه و دلار امروز یکشنبه 25 آذر 1403+ جدول

خدمات سئو سایت چیست؟

حراج امروز شمش طلا به تعویق افتاد

مصرف گاز بخش خانگی از 600 میلیون مترمکعب عبور کرد

تعمیرات اساسی پالایشگاه نفت بندرعباس پایان یافت

نوسان قیمت طلا شتاب گرفت؟

پرداخت عوارضی آزادراه‌ها پیمایشی شد

تمام شهرستان‌های تهران زیر صفر قرار گرفت

تغییر آرایش مصرف گاز در دوره سرد سال اجتناب‌ناپذیر است

عملیات اجرایی طرح پتروشیمی دهلران از سرگرفته می‌شود

عموزاد در صدر وزن 65 کیلوگرم

بازار ارز تجاری آخرین قطعه پازل تثبیت ارز است؟

پیش‌فروش بلیت قطارهای مسافری از فردا 26 آذر ماه

ریشه‌دوانی فساد در وزارت کار و رفاه؛ روزگار ناخوش کارگران و بازنشستگان

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی