بازار آریا

آخرين مطالب

تاثیر مستقیم بنگاه‌داری بانک‌ها روی رشد اقتصادی، تورم و بیکاری تحلیل بازار آریا

تاثیر مستقیم بنگاه‌داری بانک‌ها روی رشد اقتصادی، تورم و بیکاری
  بزرگنمايي:

بازار آریا - فرود بیات بقایی کارشناس مسائل اقتصادی، در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با لزوم خروج بانک‌ها از بنگاه داری، اظهار کرد: اقتصاد کلان، مطالعه سه موضوع بسیار مهم نرخ رشد اقتصادی، نرخ تورم و نرخ بیکاری است. موضوع بنگاه داری بانک‌ها، بحث جدیدی در نظام بانکداری ما نیست اما بعد از اظهارات اخیر وزیر اقتصاد مبنی بر اینکه امسال باید آخرین سالی باشد که بانک‌ها بنگاه داری می‌کنند، بار دیگر این موضوع مورد تحلیل قرار گرفت.
وی عنوان کرد: خروج بانک‌ها از بنگاه داری از مدت‌ها قبل مورد تاکید بوده است و بسیاری از کارشناسان اقتصادی بر این باور هستند که عدم خروج بانک‌ها از بنگاه داری منجر به آسیب‌های جبران ناپذیری در چرخه اقتصادی کشور می‌شود.
این کارشناس اقتصادی گفت: دو سوال اصلی در زمینه بنگاه داری بانک‌ها وجود دارد مبنی بر اینکه چه انتظاراتی از نظام بانکی کشور داریم و اصلاً منظور از بنگاه داری بانک‌ها چیست؟ تا به این دو سوال پاسخ داده نشود به هدف اصلی نخواهیم رسید. در پاسخ به سوال اول باید گفت، در اقتصاد ما اصولاً بانک‌ها و مؤسسات مالی و اعتباری وظیفه دارند با سازماندهی و هدایت دریافت‌ها و پرداخت‌ها، فعالیت‌های اقتصادی، بازرگانی و تجاری را تسهیل کنند تا منجر به رشد و شکوفایی اقتصادی شود.
بیات بقایی افزود: اکثر اقتصاددانان معتقدند یکی از دلایل ایجاد رشد اقتصادی منابع مالی‌ای است که از طرف بانک‌ها و مؤسسات اعتباری به سمت فعالیت‌های مولد اقتصادی سرازیر می‌شود و این نقشی است که ما برای بانک در اقتصاد خود قائل هستیم.
وی خاطرنشان کرد: در ارتباط با معنای بنگاه داری هم، هر گونه تصمیم‌گیری و تعیین خطی مشی که منجر به استفاده از منابع بانک‌ها در جهت تأمین مالی شرکت‌های مرتبط بانکی می‌شود، بنگاه داری محسوب می‌شود.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: با توجه با این مطالب، نکته مهم این است که نظام تأمین مالی در کشور ما بانک محور است و عمده تجهیز و تخصیص منابع در کشور ما توسط نظام بانکی صورت می‌گیرد. حالا وقتی بانک‌ها با این ویژگی به بنگاه داری روی می‌آوردند پیامدهای غیرقابل جبرانی روی رشد اقتصادی ایجاد خواهد شد. طبق آماری که وجود دارد سهم بانک‌ها از تأمین مالی حدود 90 درصد است و سهم بازار سرمایه و سرمایه گذاری خارجی، تأثیر چشم گیر و قابل توجهی نیست.
بیات بقایی تاکید کرد: جدا از مباحث نظری، مطالعات تکمیلی هم بیانگر آن است که فعالیت بانک‌ها خصوصاً بنگاه داری بانک‌ها روی رشد اقتصادی اثرگذار است و باعث کاهش رشد اقتصادی می‌شود. رشد اقتصادی به واسطه بنگاه داری بنگاه‌ها کاهش می‌یابد و به دلیل بی توجهی و عدم کارایی نهادهای نظارتی موجود، بانک‌ها از نهادهای مالی تبدیل به بنگاه‌های اقتصادی شدند که نه تنها با قانون اساسی ما در تضاد است منجر به تضعیف بخش خصوصی نیز می‌شود.
بانک‌ها رقیب بخش خصوصی شده‌اند
وی تصریح کرد: مهمترین پیامد بنگاه داری بانک‌ها این است که بخش خصوصی را درگیر رقابت ناعادلانه با بنگاه‌هایی می‌کند که متعلق به شبکه بانکی هستند و از دریای بیکران نقدینگی و سپرده سپرده گذاران استفاده می‌کنند تا جایی که بانک‌ها رقیب بخش خصوصی شده‌اند.
بیات گفت: از یک منظر دیگر، بنگاه داری بانک‌ها موجب اتلاف منابع نیز می‌شود به این دلیل که وقتی ارتباط مالکیتی و مدیریتی بانک‌ها را در بنگاه داری بانک‌ها داریم، باعث می‌شود پروژه‌هایی که تأمین مالی کی شوند از زیر مجموعه‌های بانکی پیشنهاد می‌شوند نه اینکه به صورت درست و کارآمد طراحی شده باشند و استمرار کاهش رشد اقتصادی به واسطه بنگاه داری بانک‌ها، منجر به افزایش بیکاری و گستردگی دایره فقر می‌شود.
این کارشناس مسائل اقتصادی تصریح کرد: از دیگر اثرات زیانبار بنگاه داری بانک‌ها، افزایش نقدینگی و تورم در کشور است به این دلیل که بانک‌ها برای حمایت از بنگاه‌ها و پروژه‌های خود، مجبور به خلق پول می‌شوند و اگر تأمین منابع مالی منجر به افزایش رشد نقدینگی شود اثرات تورمی دارد و این اثرات اقتصاد کشور را دچار مشکل می‌کند و متأسفانه شواهد امر نشان می‌دهد بخش زیادی از تأمین مالی شبکه بانکی، از طریق پایه پولی انجام می‌شود که به شدت در افزایش تورم تأثیرگذار است.
بیات بقایی اذعان کرد: پروژه‌های اقتصادی ای که بانک‌ها برای اجرا در تایم بنگاه داری انتخاب می‌کنند، لزوماً بر اساس کارشناسی و اعتبارسنجی مناسب انجام نمی‌شود که به مرور زمان چون کارآمد نیستند با افزایش حجم مطالبات معوق روبرو خواهیم بود. این مسأله باعث می‌شود وابستگی بانک‌ها به منابع بانک مرکزی افزایش پیدا کند و شاهد اضافه برداشت مکرر از منابع بانک مرکزی باشیم که خود تورم به بار می‌آورد.
وی ادامه داد: در نتیجه بنگاه داری بانک‌ها روی هر سه شاخص اقتصاد کلان اثرگذار است. با این آثار زیانبار بنگاه داری بانک‌ها، چرا بانک‌های خصوصی منابع خود را به جای اختصاص به پروژه‌های پر بازده اختصاص به خرید املاک و مستغلات اختصاص می‌دهند؟ دلیلش این است که امروزه بنگاه داری برای بانک‌ها سودآور است و به همین دلیل بانک‌ها از وظایف اصلی خود فاصله گرفتند.
این کارشناس اقتصادی در پایان بیان کرد: راهکاری که وجود دارد این است که برنامه خروج بانک‌ها از بنگاه داری از طرف بانک مرکزی و نهادهای ذی ربط به صورت جدی پیگیری شود. نظارت ضعیف بانک مرکزی یکی از دلایل ضعف نظام بانکی کشور ما است. بانک مرکزی باید بر بانک‌ها نظارت کند اما در عمل اقدام خاصی در این زمینه مشاهده نمی‌شود. ما باید به اجماعی برسیم که با هدف ایجاد سرمایه گذاری جدید و خلق بنگاه‌های کارآمد، به منظور حمایت از تولید داخلی خروج بانک‌ها از بنگاه داری را سرعت ببخشیم.
کد خبر 6316741

بازار آریا

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1228064/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیکر جانباز محمود رشیدی با حضور مدیرکل بنیاد مازندران در بابلسر تشییع شد

صادرات این مواد خوراکی آزاد شد

برقراری پروازهای ایران‌ایر در مسیر این 2 استان

کاربران اسنپ بانی توسعه کسب‌وکارهای محلی می‌شوند

سنگ‌آهن 105 دلاری، ارزان یا گران؟

پایان عصر نیمایی ارز

حجم معاملات سامانه ارز تجاری اعلام شد

علت اختلاف آماری بانک مرکزی و مرکز آمار ایران

اشتراکات فرهنگی و فرصت‌های اقتصادی بین ایران و آمریکای لاتین

همتی: قیمت‌گذاری دستوری منجر به توزیع رانت در بازار می‌شود

جدیدترین خبر/ بهبود شرایط اقتصادی کشور با کاهش مالیات بر تولید در بودجه 1404

اولین تقابل احمدی نژاد و پزشکیان بالاخره رقم خورد

هیچ‌کدام از جاده‌های کشور مسدود نیست

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 1403/09/24

شرط دریافت سود سهام عدالت 1403 اعلام شد

مشکل رتبه‌بندی این معلمان حل شد

درخواست فوری رئیس کمیسیون عمران از پزشکیان+ جزئیات

سبقت قیمت گوشت در ایران نسبت به دنیا؟ + فیلم

دی‌ماه؛ نیشکر روی تابلوی بورس

پیش‌بینی ثبات قیمت‌ها در بازار میوه شب یلدا

قیمت محصولات ایران‌خودرو و سایپا امروز شنبه 24 آذر/ آخرین بازمانده 206 چند؟

قیمت جدید میوه اعلام شد

میدان‌داری قیمت درهم و تتر در بازار ارز ادامه دارد؟

مسعود پزشکیان به این کشور سفر می‌کند

قیمت‌گذاری دستوری جز ایجاد فساد و رانت، نتیجه‌ای نخواهد داشت

لغو ممنوعیت صادرات حبوبات و برخی محصولات کشاورزی ابلاغ شد

بانک مرکزی حجم معاملات سامانه ارز تجاری از ابتدا تاکنون را اعلام کرد

سکه های 1403 دوشنبه حراج می‌شود

جانباز گرانقدر 70 درصد شهرضایی به هم‌رزمان شهیدش پیوست

قیمت‌گذاری دستوری جز رانت نتیجه‌ای ندارد

موافقت اولیه موسیمانه برای تمدید قرارداد با استقلال

◄ آشنایی با مصطفی جمشیدی از چهره های حمل و نقلی و دبیر اسبق شورای عالی هماهنگی کشور

چالش سه ضلعی خصوصی‌سازی،مولدسازی وبنگاه‌سازی پیش‌پای دولت

رونمایی بانک مرکزی نرخ جدید ارز نیمایی از امروز 24 آذر

درخواست مهم وزیر دفاع از مردم

عضو جدید پرسپولیس مشخص شد

قیمت دلار، یورو و پوند امروز شنبه 24 آذر 1403/ کاهش قیمت

نرخ ارز دلار سکه طلا یورو امروز شنبه 24 آذر 1403+ جدول

قیمت طلا، سکه و دلار امروز شنبه 24 آذر 1403+ جدول

ردپای قاچاق سوخت در فضای مجازی؛ قاچاقچیان سوخت آنلاین شدند؟

مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان کرمان از ورود 3 شهید به استان کرمان خبر داد

بهبود شرایط اقتصادی کشور با کاهش مالیات بر تولید در بودجه 1404

توصیه‌های دبیر شورایعالی مناطق آزاد در نشست با فعالین اقتصادی منطقه آزاد ماکو

همتی: قیمت‌گذاری دستوری در بازارها نتیجه ای جز فساد ندارد

کره جنوبی به استیضاح رئیس جمهوری رای داد

نقش موثر سیستم آموزشی در نهادینه کردن فواید پیروی از قوانین در مراودات اجتماعی و اقتصادی

نظر مهم کارشناسان درباره حذف ارز نیمایی / دلا ربه مرز 100 تومان می‌رسد ؟

قیمت گذاری دستوری نتیجه ای جز توزیع رانت ندارد

شفافیت در صورت‌های مالی 130 شرکت گروه فولاد مبارکه نمادی از فرهنگ اعتمادسازی است

مخالفت صریح همتی با قیمت گذاری دستوری

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی