فائو خبر داد
روغنهای نباتی؛ عامل اصلی گرانی مواد غذایی در جهان
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - نیلوفرادیبنیا : طبق تازهترین گزارش سازمان خواربار و کشاورزی مللمتحد(فائو)، قیمت جهانی مواد غذایی در ماه نوامبر به بالاترین سطح خود از آوریل 2023 رسید. این افزایش 0.5درصدی نسبت به ماه قبل، عمدتا به دلیل جهش قیمت روغنهای نباتی در بازار جهانی بودهاست. شاخص قیمت مواد غذایی فائو که تغییرات قیمت جهانی غذاها را نشان میدهد، در ماه نوامبر بهطور متوسط به 127.5واحد رسید؛ اینیعنی قیمت غذا در مقایسه با همین موقع سالگذشته 5.7درصد افزایش یافتهاست، با اینحال این قیمت هنوز 20.4درصد کمتر از بالاترین سطح خود در مارس 2022 است.
براساس این گزارش، قیمت جهانی روغنهای نباتی مثل روغن پالم، سویا، کلزا و آفتابگردان در ماه نوامبر بهطور قابلتوجهی افزایش پیدا کردهاست. این افزایش قیمت به حدی بوده که نسبت به ماه قبل یعنی اکتبر 7.5درصد و نسبت به مدت مشابه سالقبل 32درصد بیشتر شدهاست. دلیل اصلی این افزایش قیمت، نگرانیها در مورد کاهش تولید روغن پالم بهدلیل بارندگیهای شدید در جنوبشرقی آسیا و افزایش تقاضا برای روغنهای دیگر مانند سویا در بازار جهانی است، همچنین محدودیت در عرضه روغن کلزا و آفتابگردان هم به این افزایش قیمت کمک کردهاست.
براساس این گزارش، قیمت جهانی لبنیات در ماه نوامبر کمی افزایش یافتهاست. دلیل اصلی این افزایش، تقاضای بیشتر برای شیرخشک در سطح جهانی است، همچنین قیمت کره به بالاترین حد خود رسیدهاست که به دلیل کمبود کره در بازارهای اروپایی و افزایش تقاضا برای آن بودهاست. قیمت پنیر نیز به دلیل محدودیت در صادرات افزایش یافتهاست. سایر زیرشاخصها در ماه نوامبر کاهشیافتند. شاخص قیمت غلات فائو 2.7درصد کاهشیافت که 8درصد کمتر از یک سالقبل است. قیمت جهانی گندم به دلیل کاهش تقاضای واردات بینالمللی و افزایش عرضه از برداشتهای جاری در نیمکرهجنوبی کاهشیافت، اما قیمت جهانی ذرت ثابت ماندهاست زیرا تقاضای داخلی قوی در برزیل و تقاضای مکزیک برای عرضه از ایالاتمتحده آمریکا با شرایط آبوهوایی مطلوب در آمریکایجنوبی، کاهش تقاضا برای عرضههای اوکراین و فشار فصلی از برداشت جاری ایالاتمتحده جبران شد. شاخص قیمت جهانی برنج فائو در ماه نوامبر 4درصد کاهشیافت که ناشی از افزایش رقابت بازار، فشارهای برداشت و نوسانات ارزی بود.
قیمت جهانی شکر در ماه نوامبر 2.4درصد نسبت به ماه قبل (اکتبر) کاهشیافتهاست. دلیل اصلی این کاهش، شروع فصل برداشت شکر در کشورهای هند و تایلند و بهبود شرایط آبوهوایی در برزیل است. بارندگیهای اخیر در برزیل به تولید شکر کمک زیادی کردهاست، بههمیندلیل، پیشبینی میشود که سالآینده شکر بیشتری در این کشور تولید شود. این خبر خوبی است، چون نگرانیها در مورد کمبود شکر را کاهش میدهد. همچنین شاخص قیمت گوشت فائو در ماه نوامبر 0.8درصد کاهشیافت که عمدتا به دلیل کاهش قیمت گوشت خوک در اتحادیه اروپا بود که منعکسکننده عرضه فراوان و تقاضای داخلی و جهانی مداوم ضعیف است. قیمتهای جهانی گوشت گوسفند و مرغ طی دوره مورد بررسی، اندکی کاهش یافتهاست. در مقابل، قیمت جهانی گوشت گاو تغییرات محسوسی نداشتهاست. این ثبات قیمت در بازار گوشت گاو، ناشی از تعادل میان افزایش قیمت صادرات گوشت گاو در برزیل و کاهش آن در استرالیا است. تولید جهانی غلات در سال2024، طبق پیشبینیهای اخیر، به 2841میلیونتن خواهد رسیدکه نسبت به سالگذشته حدود 0.6درصد کاهش نشان میدهد. همچنین برآورد میشود تولید جهانی گندم در سال2024 همچنان در سطح 789میلیونتن باقیبماند و تغییری نکند، اما تولید ذرت به دلیل کاهش عملکرد در اروپا و آمریکا، حدود 1.9درصد کاهش پیداکرده و به 1271میلیون تن برسد. همچنین فائو پیشبینی کردهاست؛ تولید جهانی برنج در سال2024 به رکورد جدیدی برسد و حدود 0.8درصد افزایش یابد و به 538.8میلیون تن برسد. کاهش قیمت گندم در سال2025 ممکن است کشاورزان نیمکرهشمالی را به کشت کمتر گندم ترغیب کند. از سوی دیگر، خشکسالی در روسیه و شرایط آبوهوایی مناسب همراه با سیاستهای حمایتی دولت در چین و هند، میزان کشت گندم در این کشورها را تحتتاثیر قرار خواهد داد.
کشاورزان در نیمه جنوبی کرهزمین مشغول کاشت گندم و ذرت هستند، اما در آرژانتین بهخاطر کمبود باران و خطر یک بیماری که توسط حشرهای بهنام زنجره منتقل میشود، کشاورزان کمتر ذرت میکارند. در برزیل، برنامههای کاشت اولیه که با بازگشت بارندگی تشویق میشوند، به همان سطح زیرکشت ذرت برای محصول سال2025 اشاره دارد. در آفریقایجنوبی، پیشبینی میشود که کشاورزان امسال بیشتر ذرت سفید بکارند. دلیل این تغییر، افزایش قیمت بالای ذرت سفید و کاهش کشت ذرت زرد است.
مصرف جهانی غلات در سالآینده به 2859میلیون تن میرسد که نسبت به سالقبل 0.6درصد افزایش نشان میدهد. این افزایش عمدتا به دلیل رشد مصرف برنج و گندم است. برآوردهای جدید نشان میدهد؛ ذخایر جهانی غلات در سال2024 حدود 0.7درصد کاهش خواهد یافت؛ اینیعنی نسبت ذخایر به مصرف جهانی غلات از 30.8درصد در سالقبل به 30.1درصد خواهد رسید، با اینحال این میزان هنوز هم بهعنوان «سطح عرضه راحت» درنظر گرفته میشود. برآورد میشود که تجارتجهانی غلات در سال2024 حدود 4.6درصد کاهش یابد و به 484میلیون تن برسد. این کاهش عمدتا به دلیل کاهش تجارت گندم و ذرت است، درحالیکه انتظار میرود تجارت برنج افزایش یابد.
-
پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ - ۰۰:۱۷:۲۸
-
۳ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1226833/