بازار آریا

آخرين مطالب

«دنیای‌اقتصاد» بررسی می‌کند

اقتصاد در منطقه هشدار اقتصاد ایران

اقتصاد در منطقه هشدار
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : در سند چشم‌انداز 20ساله، هدف‌گذاری شده بود که تا سال1404 اقتصاد ایران به قدرتمندترین کشور منطقه تبدیل شود و با توجه به معیارهای اقتصادی، در جایگاه برتر قرار گیرد. «دنیای‌اقتصاد» در چهار تابلو به بررسی وضعیت ایران و کشورهای منطقه پرداخته است. شواهد حاکی از آن است که بر اساس ارزیابی این چهار متغیر، اقتصاد ایران نمره قابل قبولی در سند چشم‌انداز 20ساله نگرفته است. راهکار مهم برای تغییر این وضعیت تصمیم‌های جدید و خروج از مسیری است که در دو دهه اخیر طی شده است.

بازار آریا

مهشید بمانی: در سند چشم‌انداز 20ساله کشور، هدف‌گذاری شده بود که ایران در سال 1404 به قدرتمندترین کشور منطقه تبدیل شده و جایگاه نخست اقتصادی را به دست آورد. «دنیای اقتصاد» برای ارزیابی تحقق این هدف، عملکرد ایران نسبت به کشورهای همسایه را در چند شاخص کلیدی بررسی کرده ‌است. نتایج نشان می‌دهد که ایران در درآمد ناخالص ملی سرانه جزو سه کشور برتر منطقه نیست. همچنین جایگاه دوم بالاترین نرخ تورم در منطقه را دارد. در شاخص بیکاری، یکی از چهار کشور با بالاترین نرخ بیکاری محسوب می‌شود. علاوه بر این در شاخص توسعه انسانی، ایران رتبه یازدهم را میان کشورهای همسایه به خود اختصاص داده است. بنابراین آمارها نشان می‌دهند که نه‌تنها هدف دستیابی به جایگاه نخست منطقه تحقق نیافته، بلکه جهت‌گیری‌های فعلی نیز در راستای این هدف نیستند.
تصویر شاخص‌های کلیدی اقتصاد
طبق سند چشم‌انداز 1404، هدف تعیین‌شده این بود که ایران به قدرتمندترین کشور منطقه تبدیل شده و در عرصه اقتصادی جایگاه نخست کسب کند. برای ارزیابی تحقق این هدف، «دنیای اقتصاد» به بررسی عملکرد ایران در مقایسه با کشورهای همسایه پرداخته و آن را در چند شاخص کلیدی مورد ارزیابی قرار داده است. یکی از این شاخص‌ها درآمد ناخالص ملی سرانه است. درآمد ناخالص ملی سرانه (Gross National Income per Capita) معیاری است که از تقسیم درآمد ملی ناخالص (GNI) یک کشور بر جمعیت به دست می‌آید. این شاخص نشان‌دهنده میانگین درآمد هر فرد در یک کشور است و معمولا برای مقایسه سطح رفاه اقتصادی بین کشورهای مختلف یا بررسی تغییرات اقتصادی یک کشور در طول زمان استفاده می‌شود. شاخص درآمد ناخالص ملی سرانه بر اساس معیارهایی مثل برابری قدرت خرید (PPP) ارائه می‌شود تا تفاوت‌های هزینه زندگی بین کشورها را نیز در نظر بگیرد. این شاخص ابزار مهمی برای تصمیم‌گیری‌های کلان اقتصادی و اجتماعی در سیاستگذاری دولت‌هاست و اطلاعاتی کلی از سطح درآمد و رفاه جامعه ارائه می‌دهد که به دولت‌ها کمک می‌کند تا سیاست‌هایی هدفمند برای بهبود استاندارد زندگی شهروندان طراحی کنند.«دنیای اقتصاد» براساس سالنامه‌ای آماری که وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای سال 1402 منتشر کرده است، به بررسی شاخص درآمد ناخالص ملی سرانه پرداخته است. گزارش وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی نشان می‌دهد که ایران درآمد ناخالص ملی سرانه پایینی نسبت به همسایگان خود دارد. تنها کشورهای ترکمنستان، عراق، پاکستان و افغانستان که با چالش‌های اقتصادی و اجتماعی متعددی مواجه‌اند، در این شاخص در رده‌های پایین‌تر از ایران قرار دارند. این موضوع نشان‌دهنده جایگاه نسبتا ضعیف ایران در میان کشورهای منطقه از نظر میانگین درآمد هر فرد است.
سرانه ایران تنها 15.4درصد قطر
مقایسه درآمد ناخالص ملی سرانه ایران با کشوری مانند قطر که در صدر کشورهای منطقه قرار دارد، اختلاف قابل‌توجهی را نشان می‌دهد. سرانه درآمد ناخالص ملی ایران تنها معادل 15.4درصد از درآمد ناخالص ملی سرانه قطر است. این موضوع بیانگر فاصله زیاد این دو کشور در سطح رفاه اقتصادی است. قطر با اقتصادی مبتنی بر صادرات گاز طبیعی توانسته است یکی از بالاترین درآمد‌های سرانه را در منطقه به دست آورد. در مقابل، ایران به دلیل چالش‌هایی مانند وابستگی بیش از حد به درآمدهای نفتی و تحریم‌های بین‌المللی، از دستیابی به ظرفیت‌های کامل اقتصادی خود بازمانده است. اگرچه ایران همچنان از کشورهایی مانند افغانستان و پاکستان در این شاخص جلوتر است، اما برای رقابت با کشورهای پردرآمدتر منطقه، نیاز به اصلاحات اساسی در سیاست‌های اقتصادی، بهبود تعاملات بین‌المللی و جذب سرمایه‌گذاری خارجی دارد. در مجموع سطح پایین‌تر درآمد ناخالص ملی سرانه در ایران نسبت به همسایگان، یک هشدار جدی برای برنامه‌ریزان و سیاستگذاران اقتصادی است که نیاز به تمرکز بر رفع موانع رشد و تقویت پتانسیل‌های اقتصادی کشور را گوشزد می‌کند.
ایران در رتبه یازدهم توسعه انسانی
شاخص توسعه انسانی (Human Development Index) معیاری است که برای سنجش و مقایسه سطح توسعه انسانی کشورها به کار می‌رود. این شاخص شامل سه بعد اصلی زندگی طولانی و سالم، دسترسی به دانش، استانداردهای زندگی مناسب است که رفاه کلی انسان‌ها را منعکس می‌کند. هر یک از این سه بعد به یک شاخص عددی بین 0 تا 1 تبدیل می‌شوند و سپس میانگین هندسی آنها به‌عنوان شاخص کلی HDI محاسبه می‌شود. این شاخص از 0 (کمترین سطح توسعه) تا 1 (بیشترین سطح توسعه) متغیر است.
بررسی شاخص توسعه انسانی ایران در سال 2022نشان می‌دهد که ایران با عدد 0.781 در رتبه یازدهم میان کشورهای همسایه قرار دارد. این جایگاه اگرچه ایران را در محدوده کشورهای با توسعه انسانی بالا قرار می‌دهد، اما نسبت به برخی کشورهای منطقه فاصله قابل‌توجهی دارد. در این رتبه‌بندی، تنها کشورهای جمهوری آذربایجان، ترکمنستان، عراق، پاکستان و افغانستان از ایران پایین‌تر هستند.
ایران دومین رتبه تورم بالای منطقه
در سال 2022، ایران با نرخ تورم 41.9درصد در میان کشورهای همسایه خود در رتبه دوم بیشترین تورم منطقه قرار داشت. در مقایسه با کشورهای دیگر منطقه، تنها ترکیه با نرخ تورم 72.3درصدی در رتبه‌ اول قرار دارد. با‌این‌حال تورم ترکیه در‌حال‌حاضر به دلیل اصلاحات اقتصادی و اتخاذ سیاست‌های انقباضی شدید بانک مرکزی این کشور مرتبا در حال کاهش است و در اکتبر 2024 تورم سالانه آن به 48.6درصد رسیده است. در مقابل با وجود اینکه تورم در ایران نسبت به سال 2022 کاهش یافته و تورم نقطه‌ای در آبان‌ماه 1403 برابر با 32.5درصد است، اما این روند کاهشی اخیرا متوقف شده است. طی دو ماه اخیر، روند تورم در حال افزایش مجدد بوده و به نظر می‌رسد اصلاحات اقتصادی هنوز نتوانسته‌اند تاثیری پایدار در کاهش نرخ تورم ایجاد کنند.
شکاف نرخ بیکاری ایران با همسایگان
براساس بررسی نرخ بیکاری کشورهای ایران و همسایگان در سال 2022، ایران با نرخ بیکاری 8.8درصدی در جایگاه نسبتا بالایی قرار دارد. تنها چند کشور دیگر مانند افغانستان (14.1درصد)، عراق (15.3درصد) و ترکیه (10.4درصد) در این شاخص وضعیت بدتری نسبت به ایران دارند.
در مقابل، کشورهای حوزه خلیج فارس مانند قطر، بحرین، عمان و کویت به‌طور قابل توجهی در وضعیت بهتری قرار دارند. این کشورها به‌ترتیب نرخ بیکاری 0.1، 1.3، 1.5 و 2.2 درصد را در سال 2022 ثبت کرده‌اند.
بررسی‌ها نشان می‌دهند بر اساس سند چشم‌انداز 1404، هدف‌گذاری برای تبدیل ایران به قدرتمندترین کشور منطقه و دستیابی به جایگاه نخست اقتصادی محقق نشده است. عملکرد ایران در مقایسه با کشورهای همسایه در چند شاخص کلیدی، شامل سرانه درآمد ناخالص ملی، نرخ تورم، بیکاری و شاخص توسعه انسانی، نشان می‌دهد ایران نه‌تنها در رده‌های بالای این شاخص‌ها قرار ندارد، بلکه وضعیت فعلی نشان‌دهنده فاصله قابل‌توجهی از هدف‌های تعیین‌شده است.
چه باید کرد؟
آنچه مسلم است این است که قرار بود بر اساس سند بیست‌ساله، ایران تبدیل به کشور اول شود. با‌این‌حال به نظر می‌رسد ایران در شاخص‌های تورم و بیکاری در رده‌های بالا و در شاخص‌های توسعه و رشد اقتصادی در سطوح پایین قرار داشته باشد. برای بهبود وضعیت فعلی، تغییر مسیر و راهبردهای اصلی سیاستگذاری ضروری به نظر می‌رسد. برای این منظور لازم است سیاستگذاران توان تغییر مسیر داشته باشند، در غیر این صورت تضمینی برای بهبود شرایط طی 20 سال آینده نیز وجود نخواهد داشت. تشدید تحریم‌ها، استفاده از منابع طبیعی برای اشتغال‌زایی یا ایجاد رشد، محدود شدن سرمایه‌گذاری خارجی و عدم حل مساله تورم، همگی موجب شده است اقتصاد ایران نسبت به ظرفیت‌های موجود در جایگاه نامناسبی قرار گیرد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1223566/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ثروت ترامپ رکورد زد

مددکاری خالصانه و با رعایت اصول اخلاقی در بنیاد شهید و امور ایثارگران نوعی انفاق است

اولین پیام رسمی بیروت به دولت دمشق

وزیر نیرو: 80 واحد نیروگاهی در کشور خارج از مدار هستند

قیمت سکه پارسیان امروز 6 دی 1403 / سکه پارسیان در آستانه 8 میلیونی شدن

ثبت رکوردی تازه در تولید و انتقال گاز شیرین ایران

قیمت روز انواع طلا و سکه

آمار وزارت کار از رشد فقر مطلق مستأجران

ریال ایران سکه یک پول شد

نشست استاندار سمنان با فعالان اقتصادی شاهرود | تامین آب در اولویت قرار گرفت

دلار به بی سابقه ترین رقم خود در تاریخ ایران رسید

نظر عضو شورای عالی فضای مجازی از تصمیمات جلسه آخر شورا؛ زهری نوش جانمان شد و دشمن شاد شدیم

قیمت آیفون امروز پنجشنبه 6 دی

گردشگری شاهرود با خلاء جدی روبرو است

کمبود آب مانع پیش روی صنایع شهرستان شاهرود

وزیر دارایی روسیه: ارزهای دیجیتال آینده پرداخت‌های بین‌المللی هستند

جزئیات مبادلات تجاری ایران و اتحادیه اوراسیا

سیستم هوشمند ارتباطی با استاندار سمنان راه اندازی می‌شود

شمارش معکوس خاورمیانه برای آغاز سال 2025/ نقشه نتانیاهو برای ترامپ چیست؟

کسری گاز در مناطق سردسیر ایران

تعهد ارزی نگرانی‌ بزرگ صادرکنندگان

بررسی عضویت ناظر ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا

معرفی مدیران به دستگاه قضایی به دلیل ترک فعل

کسری گاز در این مناطق/ وزیر نیرو وعده داد

عارف به برداشت‌های اشتباه از سخنانش واکنش نشان داد

گران‌ترین درخت کریسمس در آلمان ساخته شد

افزایش 50 درصدی تحویل سوخت مایع به نیروگاه‌ها در 4 ماه گذشته

حریق جزئی در لوله‌های خارج از سرویس پالایشگاه آبادان مهار شد

دعوت پزشکیان از علی‌اف

هیات اطلاعاتی این کشور وارد دمشق شد

اصلاح فرهنگ مصرف ناترازی انرژی را مدیریت می‌کند

هوای پایتخت برای این گروه‌ها ناسالم است

قیمت تخم‌مرغ در بازار اعلام شد

تصاویر/نشست رئیس‌جمهور با فعالان اقتصادی خراسان شمالی

برزخ مسکو پس از سقوط بشار اسد

نسخه بهبود اشتغال با جبران عقب ماندگی مزد

دستگیریِ جاسوسِ سرویس اطلاعاتیِ کشورهای همسایه در اردبیل

به مناسبت 70 سالگی گودزیلا؛ روایتی از ترس‌های انسان

فصل دوم اسکویید گیم از راه رسید/ بازگشت به دنیای مرگبار + ویدیو

سیاست‌های دانش‌بنیان دریا محور در استان بوشهر اجرا می‌شود

تقدیر از منطقه ویژه اقتصادی و فرودگاه بین المللی پیام در نمایشگاه تلکام 1403

کارنامه مهاجران منطقه

زمان ثبت سفارش واردات شکر اعلام شد

قیمت جدید کالاهای اساسی اعلام شد

رونمایی از مدل 2024 مزدا 3 محبوب ایرانیان /عکس

عبور تأمین ارز واردات از 50.3 میلیارد دلار

برف و باران در راه پایتخت

پرداخت بیش از 11میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی و دارو

طلسم یک روستا برای ساخت جاده

این اتفاقات در سال 2025 خاورمیانه را شکل می‌دهند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی