بازار آریا

آخرين مطالب

نیاز متقابل تهران و بروکسل به یکدیگر اقتصاد ایران

نیاز متقابل تهران و بروکسل به یکدیگر
  بزرگنمايي:

بازار آریا - طهمورث غلامی / کارشناس مسائل آمریکا روابط جمهوری اسلامی ایران و اروپا در 45سال گذشته فراز و فرودهای زیادی را تجربه کرده است. با این حال با آشکار شدن فعالیت‌‌‌های هسته‌‌‌ای ایران در ابتدای دهه 1380 شمسی، روابط ایران و اروپا از ثبات نسبی برخوردار شد؛ به این معنی که اتحادیه اروپا و مشخصا سه کشور بریتانیا، فرانسه و آلمان به میانجی‌گری بین ایران و آمریکا پرداختند. هرچند اتحادیه اروپا نیز به تحریم‌‌‌های دولت باراک اوباما علیه ایران پیوست و خود نیز تحریم‌‌‌هایی علیه تهران وضع کرد، اما در همان زمان نیز اروپا مسیر گفت‌وگو و تعامل با ایران را قطع نکرد و به نقش سنتی خود یعنی میانجی‌گری بین ایران و آمریکا ادامه داد.
امضای توافق هسته‌‌‌ای در سال 2015، روابط ایران و اروپا را در سطحی نسبتا مطلوب قرار داد. خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت 1397، مانع توسعه و عمق پیدا کردن روابط شد. اما در همین زمان، اتحادیه اروپا از نقش سنتی میانجی‌گری بین ایران و آمریکا فراتر رفت و عملا به حمایت از ایران در مقابل سیاست فشار حداکثری ترامپ متمایل بود. برای مثال وقتی در اکتبر 2020 دولت ترامپ به دنبال توسل به مکانیزم ماشه علیه جمهوری اسلامی ایران بود، کشورهای اروپایی در شورای امنیت سازمان ملل، آمریکا را تنها گذاشتند، به گونه‌ای که از 15کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل صرفا دومینیکن از دولت آمریکا حمایت کرد. اتحادیه اروپا در این مقطع با تحسین پایبندی ایران به برجام تلاش داشت از طریق سازوکار مالی موسوم به اینستکس به بهره‌برداری اقتصادی ایران از برجام کمک کند.
با تغییر دولت در آمریکا در بهمن 1399 و روی کار آمدن جو بایدن و تعهد او برای بازگشت به برجام، این زمینه شکل گرفت که روابط ایران و اروپا بار دیگر در وضعیت مطلوبی قرار گیرد. با این حال احیا نشدن برجام در اواخر دولت آقای روحانی و اوایل دولت مرحوم رئیسی (از مرداد 1400 تا اسفند 1400) باعث شد که فرصت شکل‌گرفته از بین برود. بر اثر عدم‌بهره‌برداری به‌موقع از فرصت شکل‌گرفته نه‌تنها روابط ایران و اروپا حداقل در وضعیت قبل از خروج آمریکا از برجام قرار نگرفت، بلکه در مسیر تشدید تنش نیز حرکت کرد؛ زیرا در 5 اسفند 1400 روسیه به اوکراین حمله کرد. بر اثر این حمله مذاکرات در جریان احیای برجام تحت‌تاثیر منفی قرار گرفت؛ به این معنی که طرف روس، احیای برجام را منوط به معافیت این کشور از تحریم‌‌‌های اعمال‌شده غرب علیه خود پس از شروع جنگ در روابط با ایران کرد. در تیم ایرانی نیز این نگاه شکل گرفت که بر اثر جنگ روسیه، غرب به انرژی ایران نیاز پیدا خواهد کرد و بنابراین ناچار است امتیازات بیشتری بدهد. مساله به این مورد محدود نماند و در تابستان 1401 ادعاهایی منتشر شد مبنی بر اینکه ایران به روسیه کمک تسلیحاتی می‌کند. تداوم انتشار اخباری از این دست و تایید آن توسط اوکراین، اتحادیه اروپا و آمریکا، روابط تهران و بروکسل را در معرض تشدید تنش فزاینده قرار داد. این موضوع در کنار حوادث داخلی پاییز 1401 در ایران، فضای روابط ایران و اروپا را در جهتی کاملا منفی دگرگون کرد. بر اثر این وضعیت، اتحادیه اروپا به همراه بریتانیا موج‌‌‌های مختلفی از تحریم علیه ایران وضع کردند که یکی از آخرین و مهم‌ترین آنها منع ورود هواپیماهای ایران به اروپاست. علاوه بر این فعال شدن اتحادیه اروپا در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی علیه ایران نیز به عاملی جداگانه برای تشدید تنش علیه ایران تبدیل شده است. این روند قابل پیش‌بینی بود؛ زیرا اگر تصور و برداشت اروپا این است که ایران با حمایت از روسیه علیه امنیت اروپا کار می‌کند و از آنجا که امنیت بالاترین اولویت برای هر دولتی است، طبیعی بود که اروپا متاثر از برداشت خود به سمت اعمال تحریم علیه ایران حرکت کند.
آنچه برای دو طرف در شرایط فعلی ضرورت دارد توقف روند فزاینده تشدید تنش است؛ زیرا تداوم این روند به معنی وقوع پیامدهای منفی برای ایران و اروپاست. اگر اتحادیه اروپا در مسیر خصومت بیشتر و شدیدتر علیه ایران حرکت کند، نمی‌‌‌تواند فاصله گرفتن ایران از جنگ روسیه را انتظار داشته باشد. از طرفی همراهی و همنوایی دو سوی آتلانتیک یعنی اروپا و آمریکای ترامپ علیه ایران نیز تامین‌کننده منافع و رفع‌کننده نگرانی‌های امنیتی تهران نیست. در جهت توقف روند تشدید تنش، جمهوری اسلامی ایران باید ملاحظات و دغدغه‌‌‌های امنیتی اتحادیه اروپا را به رسمیت بشناسد و در مقابل، اروپا نیز منافع ایران و حفظ تمامیت ارضی آن را یک اصل مهم و مسلم برای خود بداند. هرچند مذاکرات ایران و اتحادیه اروپا 9 آذر در ژنو از سرگرفته شد، اما تیم ایرانی باید با درک شرایط موجود در جهت تسریع مذاکرات مفید و منتهی به نتیجه تلاش کند؛ زیرا :
اول اینکه نقش سنتی اروپا در میانجی‌گری بین تهران و واشنگتن با توجه به روی کار آمدن ترامپ مفید است. مادامی که ایران از گفت‌وگوی مستقیم با آمریکا برای حل تمامی مشکلات اجتناب می‌کند، وجود بازیگرانی مانند اروپا لازم است.
دوم اینکه با توجه به وضعیت روابط ایران و آمریکا، اروپا همواره محلی برای تامین سرمایه و تکنولوژی‌های موردنیاز برای ایران بوده است. نداشتن روابط با آمریکا و اروپا به معنی محروم شدن ایران از بخش بزرگی از اقتصاد دنیاست.
سوم اینکه ایران و اروپا منافع مشترک زیادی در خاورمیانه دارند که تعقیب و پیگیری این منافع می‌تواند به تقویت صلح و ثبات در خاورمیانه کمک کند.
چهارم اینکه پس از آنکه ایالات‌متحده، سپاه پاسداران را در لیست سازمان‌های تروریستی قرار داد، فشارهایی بر کانادا، انگلستان و اتحادیه اروپا برای انجام اقدام مشابه از طریق کارزارهای مختلف وارد شده است. موفقیت این کارزارها ممکن است روابط تهران-اروپا را وارد مسیر بدون بازگشت کند.
پنجم اینکه برای از سرگیری مذاکرات هسته‌‌‌ای و امضای توافق جدید، ایران نیاز دارد که اتحادیه اروپا نقش مثبتی ایفا کند. نقش اروپا در مذاکرات هسته‌‌‌ای پیش‌‌‌رو غیرقابل نادیده گرفتن است. به این خاطر ایران باید بتواند با هر 5عضو مذاکرات هسته‌‌‌ای روابط سازنده‌‌‌ای برقرار کند تا بتواند به توافق هسته‌‌‌ای مطلوب برسد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1223503/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پزشکیان به روسیه سفر می‌کند

یغمایی: عدالت آموزشی سنگ بنای توسعه اجتماعی است

کشت گیاهان دارویی در خراسان شمالی دارای توجیه اقتصادی است

پزشکیان به مسکو می‌رود/ اعلام جزئیات برنامه کاری رئیس‌جمهور در روسیه

پزشکیان به مسکو می‌رود/ اعلام جزئیات برنامه کاری رئیس‌جمهور در روسیه؛ امضای توافقنامه میان ایران و روسیه

اولین واکنش حماس به حملات امروز اسرائیل علیه یمن

تاکید همتی بر قابل حل بودن مشکلات با وجود شرایط سخت

خبر مهم وزیر راه درباره طرح‌های ریلی این استان

ادعای وزیر امور خارجه اسرائیل درباره ایران

افزایش 48 درصدی تعداد خانوارهای مستأجر درگیر فقر

چراغ‌سبز بلاروس به روسیه درباره سامانه موشکی اورشنیک

کشورهایی با طولانی‌ترین هفته‌های کاری

کالبد شکافی گام اول حذف فیلترینگ

درگاه پرداخت صرافی های رمزارزی دوباره مسدود شد

جلسه چهار ساعته همتی با اقتصاددان‌ها

فوری؛ قیمت دلار 80 هزار تومان شد

تخصیص ملی اعتبارات برای خراسان شمالی متناسب با جمعیت نیست

پیش‌بینی برنامه چین در خاورمیانه طی چهار سال آینده/ کار ترامپ سخت‌تر می‌شود

اعلام تاریخ سفر رئیس‌جمهور به روسیه؛ دلیل دعوت پوتین از پزشکیان چیست؟

رسمی؛ایران عضو ناظر اوراسیا شد

جمهوری اسلامی ایران عضو ناظر اتحادیه اقتصادی اوراسیا شد

انصارالله یمن برای اسرائیل خط‌ونشان کشید/ به تجاوز امروز پاسخ قوی می‌دهیم

افتتاح دفتر یادبود جانباختگان سانحه هواپیمای آذربایجان در سفارت این کشور

پرواز مشهد - نجف ناچار به فرود اضطراری شد/ ماجرا چه بود؟

اعلام قیمت یک دست کله‌پاچه؛ رییس اتحادیه طباخان: کسانی که دنبال غذای لاکچری هستند کله‌پاچه می‌خورند

انصارالله: حملات اسرائیل یمن را از حمایت از غزه باز نمی‌دارد

قهرمان شمشیربازی ایران مشخص شد

جزئیات تازه از حمله اسرائیل به فرودگاه صنعا/ مقامات سازمان ملل حضور داشتند

آمار نگران‌کننده از اجاره نشین‌ها؛ نیمی از مستاجران حتی با داشتن کار و درآمد در معرض بی خانمانی هستند

طلا بالای مرز پنج میلیون معامله شد

مریم ثروتی: سفر هیأت دولت به خراسان شمالی، نقطه عطفی در توسعه زیرساخت‌های استان

ایران رسما عضو ناظر اوراسیا شد

فشار اقتصادی؛ حربه نخ‌نمای دشمن برای به زانو درآوردن ملت

افزایش نگران‌کننده مبتلایان تب دنگی

ایران به عضویت ناظر اتحادیه اقتصادی اوراسیا درآمد

منطقه آزادانزلی به رویکرد تجاری برنامه هفتم توسعه اضافه شود

دلار 21 هزار تومان گران شد

بیانیه جدید حماس منتشر شد

سفر قریب‌الوقوع پزشکیان به مسکو

بارش برف و باران در راه این استان/ ماندگاری هوای سرد تا روز جمعه

پایگاه آمریکا در سوریه هدف حمله پهپادی قرار گرفت

رکورد تولید روزانه گاز شیرین شکست

اولین واکنش ایران به بمباران فرودگاه صنعا توسط اسرائیل

رکوردزنی پی‌در‌پی نرخ بهره بین‌ بانکی؛ قله‌ جدید فتح شد

نرخ سود بانکی به بالاترین رقم رسید/ جدول جدید تغییرات نرخ سود

وزیر اقتصاد با اقتصاددانان جلسه هم‌اندیشی برگزار کرد

عبدالملکی: تحریم‌های اقتصادی طمع نظام استکباری علیه ایران بود

ایران به طور رسمی به عضویت اتحادیه اقتصادی اوراسیا درآمد

وعده پزشکیان درباره مشکل کمبود فضاهای آموزشی

همتی: فشار‌ها زیاد است اما می‌توان مشکلات را برطرف کرد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی