بازار آریا

آخرين مطالب

خطر از دست رفتن سهم بخش صنعت در رشد اقتصادی اقتصاد ایران

خطر از دست رفتن سهم بخش صنعت در رشد اقتصادی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - یک گزارش تازه از وضعیت تامین مالی صنایع در بودجه‌های سنواتی نشان می‌دهد که بیشتر تبصره‌ها و بند‌های حمایتی که برای بخش صنعت کشور در نظر گرفته شده، یا اصلا اجرا نشده یا به صورت ناقص اجرا شده است. این گزارش توسط مرکز پژوهش‌های مجلس تهیه و منتشر شده و در آن به آسیب‌شناسی سیاست‌های حمایتی از بخش صنعت ایران در قالب قوانین بودجه سنواتی پرداخته است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
یافته‌های تحقیق می‌گوید که با وجود مشکلات اقتصادی در کشور، سیاست‌های حمایتی بودجه‌ای طراحی شده، در مقایسه با آسیب وارده به این بخش کافی نبوده است. ضمن اینکه به گفته بازوی پژوهشی مجلس، بسیاری از طرح‌های عمرانی سابقه طولانی و بعضا چند دهه‌ای دارد. یکی از دلایل اصلی تاخیر در اتمام آنها، تخصیص کم منابع نسبت به بودجه مصوب طرح‌های عمرانی است و این وضعیت در میان‌مدت و بلندمدت سبب از دست رفتن جایگاه کشور در رقابت بین‌المللی می‌شود.
مرکز پژوهش‌های مجلس معتقد است درخصوص برخی طرح‌ها، استمرار یک سیاست بلندمدت دیده می‌شود (مثلا طرح‌های کمک به نوسازی صنایع) که موضوعی قابل قبول و مهم است، اما در خصوص برخی طرح‌ها به ویژه طرح‌های ایجاد زیرساخت، این یک نقطه ضعف است، چرا که طولانی شدن این طرح‌ها سبب می‌شود زیرساخت ایجاد شده با وجود تحمیل بار مالی، در زمان مناسب به چرخه فعالیت اقتصادی وارد نشود. نکته مهم اینکه بخش صنعت در سال‌هایی که فشار تحریم‌های ظالمانه به یک‌باره بر این بخش وارد شده، ازجمله سال‌های 1390 و 1391 و همچنین سال 1397 افت بیشتری نسبت به کل اقتصاد ایران داشته که نشان می‌دهد این بخش حساسیت بیشتری نسبت به فشار ناشی از شرایط خاص کشور داشته است.
از سوی دیگر، مقایسه وضعیت متوسط رشد ارزش افزوده بخش صنعت با رشد اقتصادی در کشور نشان می‌دهد که عمدتا رشد ارزش افزوده بخش صنعت از رشد اقتصادی کشور پایین‌تر بوده که این موضوع می‌تواند یک اخطار به سیاستگذاران درخصوص تضعیف بلندمدت بخش صنعت در صورت تداوم این موضوع باشد. البته باید تاکید کرد که بخش صنعت از سال 1400 تا 1402 تقریبا مشابه با رشد بخش غیرنفتی اقتصاد ایران رشد کرده است و توانسته تا حدی خود را بازیابی کند، اما به عنوان مثال در مقایسه با بخش خدمات و همچنین بخش نفت همچنان بخش صنعت در وضعیت نامناسبی است. اگر چه بخش صنعت در مقایسه با بخش ساختمان و همچنین بخش کشاورزی از ثبات بالاتری برخوردار بوده، اما به طور کلی این بخش رشدی کند را تجربه می‌کند که می‌تواند «خود را در از دست دادن سهم از رشد اقتصاد ایران نشان بدهد.» مرکز پژوهش‌های مجلس سپس به بررسی مواد و تبصره‌های مرتبط با قوانین بودجه سال‌های اخیر درخصوص بخش صنعت پرداخته و نتایجی را گرفته است.
تکرار تبصره‌ها و بند‌ها این گزارش می‌گوید بیشتر تبصره‌ها و بند‌ها در قوانین بودجه سال‌های مختلف، پشت سر هم تکرار می‌شوند. این موضوع نشان می‌دهد که لحاظ کردن آنها در قوانین بودجه سنواتی از یک راهبرد کلان از سوی سیاستگذاران - چه در دولت و چه در مجلس شورای اســلامی - تبعیت می‌کند. این راهبرد مطابق با سیاست‌های کلان و قوانین برنامه‌های پنج ساله و البته تداوم معضلات و مشکلات موجود در سال‌های مختلف است. درواقع تمامی احکام و قوانین بودجه در بخش صنعت مطابق با راهبرد کلان صنعتی کشور، سیاست‌های کلی نظام و برنامه‌های توسعه بوده است. از این رو می‌توان گفت که در سطح کلان درک مشترکی از اهمیت این راهبرد‌ها بین دولت‌ها و مجالس مختلف وجود داشته که سبب تکرار این موارد در قوانین بودجه سال‌های مختلف شده است.
چرا احکام حمایتی از بخش صنعت تحقق نمی‌یابند؟ اما همان طور که ابتدای گزارش گفته شد بسیاری از بند‌ها و تبصره‌ها یا به کلی اجرا نشده‌اند یا به صورت ناقص اجرا شده‌اند. بررسی محتوای گزارش‌های نظارتی مجلس شورای اسلامی ازجمله گزارش‌های تفریغ بودجه نشان می‌دهد که عدم اجرای این موارد یا اجرای ناقص می‌تواند به دلایل زیر باشد:
اول؛ بروکراسی پیچیده دستگاه‌های دولتی و ناهماهنگی دستگاه‌ها، به‌ویژه در موضوعاتی که نیازمند هماهنگی چند دستگاه با هم است.
بیشتر بخوانید:همتی: رشد اقتصادی نهایت سه درصد می‌شود
دوم؛ عدم تامین منابع مالی به‌رغم تصویب در قانون، به دلایل کلان ازجمله کســری بودجه مزمن دولت و لزوم تامین مصارف با ضرورت بیشتر. در این باره مثالی هم آورده شده. در سال‌های اخیر کمبود منابع مالی و دشــواری تامین مالی از بانک یکی از چالش‌های اصلی واحد‌های تولیدی و فعالان بخش صنعت کشور بوده است. از سال 1397 الی 1402 منابع مالی مشخصی در قالب تبصره «18» در قوانین بودجه کشور به اجرای برنامه‌های ایجاد اشتغال و رونق تولید تخصیص داده شد. اما بررسی عملکرد این حکم در سال‌های مختلف برگرفته از گزارش‌های تفریغ بودجه، حاکی از آن است که در برخی سال‌ها عملکردی نداشته و در برخی سال‌ها پرداختی به بخش صنعت حدود 30 درصد است.
سوم؛ وجود مشکلات زمینه‌ای در فضای کلی اقتصاد کشور سبب شده تا بســیاری از این طرح‌ها حتی در صورت اجرا نیز نتواند زمینه‌ساز ایجاد تحرک جدی در بخش صنعت کشور شود. مشکلاتی مانند وجود شرایط خاص کشور، مشکلات ارزی، فضای کسب و کار و تامین انرژی، دخالت دولت در قیمت‌گذاری محصولات صنعتی و مانند آن سبب ایجاد فضایی می‌شود که این تبصره‌ها و بند‌های حمایتی عملا تاثیر چشمگیری نداشته باشد.
سه سطح اجرای ناقص احکام بودجه‌ای سوال مهمی که مطرح می‌شود، این است که چرا با وجود تاکید بر حمایت از بخش صنعت و توجه به این بخش از اسناد بالادستی گرفته تا قوانین بودجه سالانه، بند‌ها و تبصره‌هایی که با هدف حمایت از این بخش و رشد این بخش تدوین شده است، اجرا نشده یا به طور ناقص اجرا می‌شود؟ در پاسخ به این پرسش می‌توان به سه سطح از دلایل اشاره کرد:
سطح کلان در سطح کلان، اقتصاد ایران طی 13 سال گذشته با فشار‌های سنگینی از ناحیه تحریم‌های ظالمانه اقتصادی، شوک ناشی از کرونا و مشکلات مشابه با آن روبه‌رو بوده است. این مشکلات سبب شده بخش صنعت آسیب بسیار زیادی ببیند. در این شرایط، سیاست‌های حمایتی که در قالب بند‌های بودجه‌ای طراحی می‌شود، در مقایسه با آسیب وارده به این بخش کافی نیست. فضای کسب و کار در ایران طی یک دهه گذشته برای سرمایه‌گذاری مناســب نبوده است. انواع مقررات پیچیده از مقررات ارزی تا مقررات مربوط به تجارت خارجی و دخالت در قیمت‌گذاری، ریسک‌های مختلف اقتصاد ایران و نوسان‌های شدید نرخ ارز و قیمت مواد اولیه و امثال آن فضای نامناسبی را برای سرمایه‌گذاری، به‌ویژه سرمایه‌گذاری در بخش صنعت که نسبت به سرمایه‌گذاری در بازار‌های موازی دیربازده‌تر است، ایجاد کرده است. در چنین شرایطی، سیاست‌های حمایتی چه در قالب قوانین بودجه و چه در قالب سایر قوانین و مقررات کشور نمی‌تواند ریسک‌ها و مشکلات ناشی از این شرایط را بر اقتصاد کشور جبران کند.
سطح سیاستگذاری بخشی از دلایل ناموفق بودن سیاست‌های حمایتی نیز به فرآیند تدوین این سیاست‌ها باز می‌گردد. در بسیاری از موارد اصولا به تدوین قانون مشخصی برای حمایت از تولید نیازی نیست، بلکه باید مشکلات در سطح اجرا رفع شود. در برخی موارد نیز سیاستگذاران شناخت کافی از مسائل بخش صنعت ندارند و لذا در تدوین سیاست‌ها، مساله مورد نظر به درستی در دسترس مخاطب قرار نمی‌گیرد. به عنوان مثال، مساله تامین مالی در اقتصاد کشور همواره جدی است؛ اما در سال‌های اخیر به دلیل مشکلات بخش بانکی کشور و نیز کمبود منابع نظام بانکی کشور جدی‌تر نیز شده است. همچنین به دلیل کسری بودجه مزمن، دولت نیز توان تزریق منابع بودجه‌ای بیش از مقادیر جاری در این امر ندارد. در این شرایط، منابع محدودی که برای تسهیل تامین مالی بخش صنعت به صورت یارانه سود و وجوه اداره شده در نظر گرفته می‌شود، به هیچ عنوان تکافوی حمایت کافی را از این بخش نمی‌دهد.
سطح اجرا به دلیل ناهماهنگی در سطح دستگاه‌های اجرایی، تفاسیر متفاوت از یک متن قانونی مشخص یا درگیر بودن دستگاه اجرایی هدف در امور روزمره خود به ویژه وزارت صمت با طیف وسیعی از ماموریت از بازرگانی و معدن تا امور صنعتی یا این سیاست اجرا نمی‌شود یا اینکه به صورت ناقص یا به صورتی اجرا می‌شود که با آنچه هدف قانونگذاران بوده است، فاصله زیادی دارد.
منبع: روزنامه اعتماد

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1218897/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قیمت طلا، سکه و ارز 8 آذر 1403؛ مرز مقاومتی سکه شکست

مذاکرات ژنو قیمت دلار را به کدام سو می‌برد؟

لحظه دستگیریِ زورگیرانِ پارک‌وی + فیلم

معاون مهندسی، پژوهش و فناوری وزیر نفت منصوب شد

تحقق بیش از 94 درصد از تعهدات درآمدی خراسان‌جنوبی از محل مالیات‌ها

عزیزی: تقویت روابط ایران و الجزایر در حوزه‌های اقتصادی ضرورت دارد

کشورهای اسلامی باید به جنایات رژیم‌صهیونیستی واکنش مناسب نشان دهند

آمار تعاونی های کشور به 102 هزار رسید

متن نامه تاج به رئیس AFC درباره میزبانی مسابقات رسمی

برون‌رفت از چالش ناترازی با استفاده از ظرفیت‌های دیجیتالی

قیمت دلار، یورو و پوند امروز پنجشنبه 8 آذر 1403

نرخ ارز دلار سکه طلا یورو امروز پنجشنبه 8 آذر 1403+ جدول

ممنوعیت تعلیم رانندگی در این خیابان‌های تهران

خبر زاکانی از زمان راه‌اندازی اتوبوس‌های برقی در تهران

قیمت طلا، سکه و دلار امروز پنجشنبه 8 آذر 1403+ جدول

ماجراجویی در رم؛ تجربه‌هایی که شما را شگفت‌زده می‌کنند

تبیین تلاش‌های ملی برای پایداری جریان گاز کشور

قیمت نفت کاهش یافت

نرخ بهره بین بانکی ثابت ماند

خبر تازه برای متقاضیان دریافت وام فرزندآوری

بازدید از گران‌ترین خانه جهان/ سفر نیمروزه آخر هفته در پاییز بدون تعطیلات

سفری به گران ترین خانه جهان

طلا پشت چراغ قرمز ماند!

ایران با قطع سواپ در عمل جا را برای دیگر رقبا بازکرد

ظرفیت 5 میلیارد دلاری فاینانس در اختیار توسعه تجدیدپذیرها

مصوبه ترخیص درصدی کالاها از گمرکات تمدید شد

قالیباف: منتظریم ببینیم دولت جدید آمریکا در عمل چه می‌کند

نوسانات بازار ارز موقتی است

پزشکیان: کلاس‌های درس 45 نفره خیلی هم خوب است+ فیلم

نقض توافق آتش‌بس لبنان توسط ارتش اسرائیل

آخرین وضعیت ترافیکی جاده‌های کشور

سرنوشت قیمت دلار به مذاکرات ژنو گره خورد؟

نرخ جدید بهره بین بانکی چقدر شد؟ + جدول

نرخ توافقی،‌ مبنای تسعیر ارز سرمایه‌گذاران خارجی

14 هزار لیتر سوخت قاچاق در آب‌های ساحلی استان بوشهرکشف شد

بازدید فرمانده قرارگاه اقتصادی وزارت دفاع از پیشرفت ایرانی‌ترین طرح پلی‌اتیلن کشور

مصوبه ترخیص درصدی کالاها تا این تاریخ تمدید شد

وزن «ترامپ» در حال و آینده بازار مسکن/ تابلوی تورم اجاره به‌روز شد

چرا دو خودروساز تصمیم گرفتند بدهی خود به قطعه‌سازان را بپردازند؟

ابلاغ شرایط جدید وام فرزندآوری؛ مهلت تکمیل مدارک 30روز شد

زلزله در فارس

در 40 حراج مرکز مبادله چه تعداد سکه فروخته شد؟

واردات محصولات اساسی کشاورزی در ده سال دو برابر شد

در حوزه مقابله با قاچاق کالا، پلیس امنیت اقتصادی محوریت دارد

تسهیل فرآیندهای اقتصادی برای جذب سرمایه در لرستان

انسان‌ها در این دو سن به سرعت و ناگهانی پیر می‌شوند

جدیدترین سخنان پزشکیان درخصوص واریز یارانه نقدی

درخت زرشک ایران، به عنوان یکی از با ارزش‌ترین منابع گیاهی دنیا

چالش‌های داخلی و جهانی که ممکن است آینده سیاسی ترامپ را تهدید کنند

قیمت دلار و یورو در صرافی ملی امروز پنجشنبه 8 آذر 1403

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی