بازار آریا

آخرين مطالب

«پنجره فرصت» تغییر در خودروسازی اقتصاد ایران

«پنجره فرصت» تغییر در خودروسازی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - علی یکه‏‏‌فلاح/ رئیس هیات‌مدیره تعاونی قطعه‏‏‌سازان کشور برای اقتصادهایی که مساله سیاست خارجی اثر عمیقی بر آنها دارد یا در موقعیت ژئوپلیتیک مخصوصی قرار دارند یا سر سازش با تحولات جهانی قدرت را ندارند یا گرفتار چرخه‌‌‌های سیاسی کوتاه‌‌‌مدت هستند، بازگشت ترامپ یک ریسک جدی و تمام‌عیار است که می‌‌‌تواند روی بازده امروز و آینده و سرمایه‌گذاری‌‌‌های آن کشورها اثر عمیقی بگذارد. وضعیت اما در ایران به شکل دیگری است، چرا که در یک سیکل معیوب گرفتار شده و به‌جز ریسک ترامپ با مسائل بسیار دیگری روبه‌روست و حتی درباره مسیری که می‌‌‌خواهد برود، به تصمیم نرسیده است.
همین تزلزل سبب شده است تا اقتصاد ایران هرگاه با فشارهای خارجی کمتری مواجه شده، مصارف ارزی خود را به شکل بدتری مدیریت کند و همین عامل، باعث رخداد نوعی از صنعت‌‌‌زدایی در کشور شده که امروز شاهد یکی از بدترین انواع آن هستیم. از دیگر سو، در شرایط سخت خارجی و تنگنای ارزی، حل نشدن مساله تنگنا موجب شده است تا کشور به سمت استقلال یا انزوای بیشتر برود و داخلی‌‌‌سازی بی‌‌‌هدف را در دستور کار قرار داده که نتایج آن در دوره‌‌‌های مختلف مشخص است. فراز و فرود بخش تولید در کشور در دوره‌‌‌های زمانی متفاوت حاصل همین وضعیت است. در واقع ما نه آزادسازی را به‌قاعده و معقول در دستور کار قرار داده‌‌‌ایم و نه به شکل مناسب و کافی از صنایع خود حمایت کرده‌‌‌ایم. نتیجه این وضعیت نیز شرطی شدن صنایع و واحدهای تولید است که خود را در قالب ناتوانی صنعت از جذب نخبگان، بحران تشکیل سرمایه و افت سرمایه‌گذاری، کاهش ظرفیت نوآوری و سکته صادرات غیرنفتی نشان می‌دهد. 
در ماه‌‌‌های اخیر که فروش نفت رو به فزونی رفته، باز کردن درهای واردات و کاهش یکباره حمایت نتایج تلخی برای بخش تولید در پی داشته است. کاهش پیاپی نرخ‌های رشد فصلی بخش صنعت و معدن (بدون احتساب نفت) که در نتیجه انتقال بخش بزرگی از زنجیره تامین صنایع خودرو، لوازم‌خانگی، ماشین‌‌‌آلات و... به چین و سایر کشورها رخ داده، موید همین موضوع است. تنها در دوسال گذشته میلیاردها دلار ارز بابت واردات قطعه و پارت‌‌‌های نیم‌‌‌ساخته از کشور خارج شده که اگر بخشی از آن به سمت قطعه‌‌‌سازان داخلی متمایل می‌‌‌شد، نتایج روشنی به جا می‌‌‌گذاشت. تصور کنید امکان واردات خودرو از محل ارز به شکلی فراگیر در قالب یک سیاست باز می‌‌‌شد و منابع ایران در چین، دستمایه تاسیس پنج‌ابرپروژه صنعتی در حوزه باتری، خودروی الکتریکی، حمل‌ونقل هوشمند، قطعه‌‌‌سازی و... می‌‌‌شد.

بازار آریا


کشور به این دست تحولات نیاز دارد. اما امروز با صرف آن حجم عظیم از منابع ارزی حاصل از نفت، نه فقط دردهای بازار خودرو کم نشده و رضایت مشتریان صعودی نشده، بلکه تبعاتی جدی همچون نزول رشد اقتصادی کشور نیز حادث شده است. این دور و تسلسل باید پایان یابد و جای خود را به یک سیاست مشخص و معقول خودرو برای همه بخش‌‌‌ها از واردات تا قطعه‌سازی، مونتاژ و طراحی و تولید و صادرات بدهد. اساسا تجربه کشورهای موفق در این زمینه از جمله ترکیه نشان داده که توجه همزمان به صادرات و واردات در سیاست خودرو و قطعه، نتایج بسیار مثبتی در پی خواهد داشت و ثبات قابل‌توجهی به صنعت و بازار خواهد بخشید. این گوهر اما در سیاست خودروی ایران ناپدید است و اصرار مداوم بر دولتی ماندن خودروسازان و قیمت‌گذاری دستوری، راه را برای سرمایه‌گذاری‌‌‌های جدید و تحولی واقعی و همه‌جانبه بسته است. 
سیاستگذار البته تصور می‌کند با این کار رضایت عمومی را خریده و دهانه محدودیت‌های تجاری را برای جلب رضایت عموم باز کرده، اما در نهایت نه‌تنها نتیجه‌‌‌ای از این کار نمی‌گیرد، بلکه چشم‌‌‌انداز بخش صنعت را نیز محدود می‌‌‌سازد. حالا هم که ترامپ پس از تنفس چهارساله به صحنه بازگشته، این رویکرد نه‌تنها به رفع کامل تنگنای تولید و تجارت در کشور منجر نشده، بلکه بخشی از بنیه صنعتی ایران را نیز از بین برده است. کنار گذاشتن این الگوی اشتباه از تولید و تجارت که بی‌‌‌توجه به اهمیت تولید و صنعتی شدن، تنها اهداف کوتاه‌‌‌مدت را مدنظر قرار می‌دهد، باید از دستور کار دولت کنار رود. تنها آن قسم سیاست‌‌‌هایی می‌‌‌توانند به نجات ایران از این وضعیت منجر شوند که الف تا ی مسیر صنعتی شدن را بدانند و در بیان و اقدام از آن عدول نکنند. ورطه‌‌‌ای که عمده مدیران دولتی بخش صنعت در ایران در آن گرفتار می‎شوند، سراب حمایت از تولید است.
باید بپذیریم که تولید و تجارت دو قطعه به هم پیوسته و جدانشدنی هستند که باید همزمان در مسیر توسعه صنعتی دیده شوند. در دهه 40 که تجارت ذی‌نفع توسعه صنعتی بود، بهترین تجربه تولید کشور رقم خورد. امروز نیز اگر قرار است سیاستی درانداخته شود، ضمن توجه به ضرورت رفع تحریم و حل و فصل معضلات موجود در عرصه ارتباط با جهان، باید به مساله همبستگی تولید و تجارت توجه شود. خودروسازی کشور از این مسیر می‌‌‌تواند هم فضایی برای تنوع در بازار داخلی پیدا کرده و امکان تولید محصول برای بازارهای خارجی را پیدا کند و هم به لطف صادرات، بالانس ارزی این بخش امکان‌پذیر شود و اهدافی نظیر اشتغال و افزایش سطح دانش نیروی انسانی کشور از محل همکاری با جهان حاصل شود.
عبور از این فضا سخت نیست، اما نیازمند طرحی است منسجم از جایی که می‌‌‌خواهیم برویم. آیا می‌‌‌خواهیم به جایی بهتر از آنجا که امروز ایستاده‌‌‌ایم، برویم؟ اگر بله، امروز فرصت تغییر سیاست و چرخاندن سکان در اقتصاد و سیاست است. فرصت را غنیمت بشماریم.
--> اخبار مرتبط چه نهادی باید نظارت بر رمزدارایی‌ها را بپذیرد؟ پدر صنعت لوازم‌خانگی ایران چشم‏‏‌انداز صنعت فروآلیاژ در ایران حلقه مفقوده تحلیل خاموشی برق واکاوی عملکرد «وخارزم»

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1218111/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

توقیف کامیون 25 میلیاردی قاچاق در اصفهان

تحویل زمین سوخته نفتی

هیولای تورم دوباره بیدار شد

خودزنی آمریکا در خاورمیانه/ رونمایی از پلن ساکن جدید کاخ سفید

پذیرش خلع سلاح نفتی ایران

تعداد شهدای لبنان به 4000 نفر نزدیک شد

حضور پزشکیان در تالار وحدت تهران

صرفه‌‌‌جویی 79میلیون دلاری صنایع سمنان از داخلی‌‌‌سازی ارزی

موشکافی اشتغال‌زایی صنعت سرب و روی کشور

تولید گچ به سبک دهه 50

تابلوی هفته - 1403/09/07

سرمایه‌گذاری 30میلیون دلاری جاستین سان

بازی ایلان ماسک با قیمت دوج‌کوین

رالی پرنوسان بیت‌کوین

داریوش فرهنگ: سعی کردم کارهای دم‌دستی انجام ندهم

امشب؛ تکرار دو فینال جدید

بازارها پس از تعرفه ترامپی

تهدید تعرفه‏‏‌ای ترامپ

آمار معاملات روزانه - 1403/09/07

اوگو هلث: دسترسی به خدمات درمانی در نقاط دورافتاده سومالی

آیا هوش مصنوعی مولد ارزش این همه سر و صدا را دارد؟

رهبری سازمانی از درون شروع می‌شود

ناراحتی ایرج رامین‌فر از جای خالی بیضایی

نوید محمدزاده کارگردان تئاتر شد

تهدید مجری بی‌بی‌سی به اسیدپاشی

ستاره در مسیر ایران

طلب 12 میلیاردی سروش رفیعی

مصدومان استقلال می‌رسند

با لایک، فیکس نمی‌شوی!

عقبیم؛ خیلی عقبیم!

کلیدواژه توسعه صنایع معدنی

مزیت رقابتی شرکت‌ها در 2025

بازار جهانی - 1403/09/07

زنجیره فولاد - 1403/09/07

بازار فولاد - 1403/09/07

بازار آتی - 1403/09/07

شاخص‏‏‌های کالایی در مسیر رشد

ضرورت بهره‌‌‌مندی صنعت و کشاورزی از پساب حاصل از فاضلاب

فعالیت پنج دانشکده پرستاری در لرستان

اجحاف برقی به تولید یزد

پیشنهاد گوگل برای تغییرات جدید در نتایج جست‌وجوی اروپا

اندونزی پیشنهاد سرمایه‌گذاری اپل در این کشور را رد کرد

هوش مصنوعی جدید انویدیا برای تولید موسیقی

عصبانیت غول‌های شبکه اجتماعی از قانون جدید استرالیا

استانداردسازی هزینه فناوری اطلاعات از سبد خانوار

بودجه سال آینده شرکت‌های دولتی نیازمند اصلاح

فروش 102کیلوگرم شمش طلا در مرکز مبادله

بازار ارز در انتظار خبر آتش‌بس

یخبندان تامین‌مالی

سهام نیسان سقوط کرد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی