بازار آریا

آخرين مطالب

به مناسبت ثبت روز ملی سرب و روی در تقویم ملی ایران بررسی می‌شود

صنعت سرب و روی؛ از شکل‏‏‏‌گیری تا شکوفایی اقتصاد ایران

صنعت سرب و روی؛ از شکل‏‏‏‌گیری تا شکوفایی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد-سارا اصغری : امسال روز اول آذر به‌‌‌‌عنوان روز ملی سرب و روی در تقویم ملی ایران برای نخستین‌‌‌‌بار درج شده تا به جایگاه این صنعت نگاه ویژه‌‌‌‌ای شود. سابقه معدن‌کاری سرب و روی در ایران به دهه 1340 برمی‎گردد؛ طی 60 سال گذشته، این صنعت با تکیه بر دانش فنی متخصصان داخلی و با محوریت بخش‌خصوصی شکل گرفته که هدف اصلی آن، گذر از خام‌‌‌‌فروشی و ایجاد ارزش‌‌‌‌افزوده، اشتغال‌زایی و توسعه پایدار در زمینه معدن و تولیدات معدنی و ارزآوری است. البته صنعت سرب و روی یک صنعت صادرات‌‌‌‌محور و ارزآور به‌‌‌‌شمار می‌رود که 20‌درصد آن در داخل مورد استفاده قرار می‌‌‌‌گیرد و مابقی تولیدات آن به صادرات اختصاص دارد.
تاریخچه شکل‌‌‌‌گیری صنعت سرب و روی در ایران
درباره تاریخچه صنعت سرب و روی در ایران، رضا اعتدال کارشناس صنعت سرب و روی در گفت‌‌‌‌وگو با «دنیای اقتصاد» اذعان کرد: معادن سرب و روی در ایران ابتدا در منطقه «دندی» استان زنجان پیش از انقلاب کشف شدند. در آن زمان مهندس رستگار به همراه همکلاس کانادایی خود در کوه انگوران دندی، کانه‌‌‌‌های سرب پیدا کردند و پس از آن بود که کارخانه کالسیمین در زنجان راه‌‌‌‌اندازی شد، این واحد اوایل به عنوان یک شرکت فرآوری شروع به کار کرد، اما در دهه‌‌‌‌های 1360 و 1370 نخستین کارخانه شمش توسط بخش‌خصوصی با عنوان فرآوری مواد ایران در زنجان تاسیس شد و به این ترتیب تولید شمش روی در ایران کلید خورد. پس از آن واحد تولید شمش سرب در شرکت دولتی با عنوان «شرکت ملی سرب و روی ایران» در زنجان با فناوری آلمانی راه‌‌‌‌اندازی شد که کارخانه روی آن در اواخر دهه 1370 توسط بخش دولتی توسط ایرانی‌‌‌‌ها آغاز به کار کرد. این واحدها به‌‌‌‌واقع نخستین واحدهای صنعت سرب و روی در ایران به‌‌‌‌شمار می‌‌‌‌روند.
اعتدال در ادامه افزود: پس از آن واحدهای بسیاری در ایران شکل گرفتند و فناوری‌‌‌‌های آنها نیز به‌‌‌‌روز شدند. فناوری تولید سرب و روی در ایران بسیار پیشرفته است، اگر یک زمانی خاک معدنی 14 تا 15‌درصد به عنوان باطله دپو می‌‌‌‌شد، اما امروزه از کیک (ته‌‌‌‌مانده) خروجی خاک سرب و روی، فلز محتوی کمتر از یک‌درصد استخراج می‌شود و به این ترتیب شاهد جهشی در راندمان صنعت سرب و روی طی سال‌های اخیر بوده‌‌‌‌ایم. وی همچنین در ادامه یادآور شد: اکنون صنعت سرب و روی در کشور توسط بخش خصوصی اداره می‌شود و حتی واحدهای دولتی نیز به بخش خصوصی واگذار شده‌‌‌‌اند.
جایگاه فلز سرب و روی
این کارشناس سرب و روی در ادامه به جایگاه این فلزات پرمصرف در دنیا پرداخت و عنوان کرد: فلز روی به‌‌‌‌ عنوان چهارمین فلز پرمصرف شناخته‌‌‌‌شده کاربردی و فلز سرب به‌‌‌‌ عنوان ششمین فلز پرمصرف دنیا به‌‌‌‌شمار می‌‌‌‌روند. سابقه استفاده از فلز روی به 7‌هزار قبل بازمی‌‌‌‌گردد. از روی در مفرق، ‌‌‌‌ آلیاژ مس و قلع استفاده می‌شود که در این راستا در حوالی استان لرستان مصنوعاتی پیدا شده‌‌‌‌اند. در برنج ترکیب مس و روی به کار گرفته می‌شود که سابقه بسیار قدیمی دارد. همچنین سابقه استفاده از سرب به 3هزار سال قبل از میلاد بازمی‌‌‌‌گردد. ترکیبات سرب و نقره در زیورآلات و صنایع ساختمانی، سدسازی و وسایل نظامی کاربرد دارد.
اعتدال با اشاره به معادن سرب و روی خاطرنشان کرد: معمولا سرب و روی در 70‌درصد کانه‌‌‌‌های فلزی به‌‌‌‌صورت مخلوط با هم استخراج می‌‌‌‌شوند. خیلی کم پیش می‌‌‌‌آید که این دو کانسار با هم نباشند، معمولا در کنار هم قرار دارند و به همین دلیل است که این دو صنعت با عنوان صنعت سرب و روی شناخته شده‌‌‌‌اند. 80‌درصد معادن روی در زیر زمین قرار دارند و 10‌درصد در معادن روباز و مابقی نیز ترکیبی از دو حالت هستند.
جایگاه ایران در تولید سرب و روی
وی در ادامه با اشاره به جایگاه ایران در صنعت سرب و روی عنوان کرد: ایران چهارمین کشور دارنده سرب و روی در آسیا پس از چین، قزاقستان و هند است؛ همچنین ایران جایگاه ششم از نظر تولید روی و جایگاه پنجم از نظر تولید سرب در آسیا را به خود اختصاص داده است. حدود 9 تا 10‌درصد ذخایر سرب و روی دنیا در ایران شناسایی شده است و حدود 180‌هزار تا 200‌هزار تن روی در کارخانه‌‌‌‌های شمش روی استحصال می‌شود. اگر شرایط بازار خوب باشد، این ظرفیت می‌تواند تا 300‌هزار تن نیز افزایش یابد. در حقیقت ظرفیت تولید روی در ایران بالای 300‌هزار تن است که حدود 60‌درصد آن فعال است، البته برنامه‌‌‌‌ریزی در برخی شرکت‌های روی انجام شده که این ظرفیت تا 350‌هزار تن نیز قابل افزایش است. حدود 30‌درصد خاک مورد نیاز معدن از معدن انگوران و حدود 10‌درصد دیگر نیز از منابع داخلی دیگر تامین می‌شود و مابقی آن وارداتی است.
مشکلات کنونی واحدهای سرب و روی
این کارشناس سرب و روی در ادامه به مهم‌ترین مشکلات کنونی که بر سر راه واحدهای تولیدکننده سرب و روی وجود دارد، پرداخت و بیان کرد: امروزه واحدهای تولید سرب و روی با مشکل تامین خوراک خود روبه رو هستند. با توجه به این موضوع که خاک مورد نیاز در داخل کشور برای واحدهای تولیدی کافی نیست، از این رو باید این واحدها بخشی از خوراک مورد نیاز خود را وارد کنند. اعتدال ادامه داد: برای واردات واحدها نیاز به نقدینگی دارند که در این زمینه با مشکلات اساسی روبه رو هستند، از یکسو با کمبود نقدینگی مواجه هستند و از سوی دیگر، مساله تامین ارز برای این واحدها مشکل‌‌‌‌آفرین است.
اعتدال در ادامه خاطرنشان کرد: یکی از مشکلات مهم کنونی ما در اقتصاد، این است که ما نمی‌توانیم به نفع واحدهای تولیدی از ظرفیت بازار سرمایه استفاده کنیم. برخی از شرکت‌های سرب و روی جزو شرکت‌های خوب بازار سرمایه محسوب می‌‌‌‌شوند و سود آنها زبانزد است، اما شرایط بازار سرمایه به هیچ عنوان خوب نیست، این در حالی است که بازار سرمایه فرصتی است تا شرکت‌ها بتوانند خارج از سیستم بانکی کشور، سرمایه در گردش خوبی را برای خود جذب کنند. اگر جذابیتی در بازار سرمایه وجود نداشته باشد، کسی رغبت نمی‌‌‌‌کند که به این بازار وارد شود، در حالی که این بازار فرصت بسیار مناسبی است.
تنگناهای یک صنعت صادرات‌‌‌‌محور
وی در ادامه همچنین با اشاره به این موضوع که صنعت سرب و روی در کشور یک صنعت صادرات‌‌‌‌محور است، بیان کرد: بیش از 80‌درصد محصولات سرب و روی صادر می‌شود، چراکه مصرف داخلی ما به بیش از 20‌درصد نمی‌‌‌‌رسد؛ در چنین شرایطی مشکلات صادرات برای این صنعت بیش از صنایع دیگر نمایان می‌شود. صادرکنندگان با مشکلات با تحریم و بازگشت ارز روبه رو هستند؛ البته اگر شاهد رشد قیمت دلار باشیم، سودآوری این صنعت نیز افزایش می‌‌‌‌یابد.
با وجود این صادرکنندگان طی سال گذشته و اوایل امسال با مشکل بازگشت ارز نیمایی و تعهد ارزی روبه رو بودند که باید ارز خود را به دولت می‌‌‌‌دادند و با نرخ ارز نیمایی آن را دریافت می‌‌‌‌کردند، این در حالی است که آنها با ارز آزاد مواد اولیه خود را تهیه کرده و با این ارز تولید می‌کنند، اما برای صادرات باید ارز خود را به قیمت ارز نیمایی دریافت کنند که ارزان‌‌‌‌تر است؛ در چنین شرایطی طبیعی است که دیگر صادرات به‌‌‌‌صرفه و عقلانی نخواهد بود. در برخی مواقع نیز اتفاق افتاده که قیمت صادراتی سرب و روی کمتر از قیمت داخلی بوده و این موضوع نیز سبب کاهش انگیزه‌‌‌‌های صادراتی ‌‌‌‌شده است. البته طی ماه‌‌‌‌های اخیر قانون بازگشت ارز صادراتی به خود تولیدکنندگان و همچنین کاهش فاصله قیمت ارز آزاد با ارز نیمایی، سبب افزایش انگیزه‌‌‌‌های صادراتی در زمینه فلزات اساسی شده است.
--> اخبار مرتبط انتظار فعالان سرب و روی برای راه‌اندازی کنسانتره «مهدی‌آباد» رشد نهال روی در معدن مهدی‌آباد کیمیاگری در مقیاس کوچک دولت صدای بخش خصوصی را بشنود دعوت افغانستان از بخش خصوصی برای سرمایه‌گذاری در بخش معدن

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1217247/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فعالیت یک معدن در رودبار متوقف شد / ماجرا چیست؟

سخنگوی کمیسیون تلفیق: حقوق تا 24 میلیون تومان از مالیات معاف شد

با قطعی برق خداحافظی کنید!

چشم پزشکیان به دنبال اصلاحات اقتصادی: باید با مردم صحبت کنیم

تمدید اعطای تسهیلات ارزی کوتاه‌مدت تا پایان سال جاری

رویکرد فعال ایران در ایفای نقش برای تغییر پارادایم صنعتی جهان

جزییات توزیع 720 هزار دلار تقلبی در بازار تهران

حامی مطالبات قانونی سرمایه‌گذاران و کارگران هستیم

افزایش قدرت ایران در نظم جدید بین‌المللی/ رویکرد فعال ایران برای ایفای نقش در تغییر پارادایم صنعتی جهان

فرآیند واردات خودرو به مناطق آزاد گشایش می‌یابد

اظهارنظر تازه و مهم پزشکیان درباره یارانه‌ها

ورود دستگاه قضائی به آلودگی مزارع پرورش میگوی هرمزگان به علت فعالیت قاچاقچیان سوخت

دستور امروز رئیس جمهور درباره پرداخت یارانه ها | آغاز توزیع بسته معیشتی دولت به این خانوار با این شرایط

فیض‌جعفری رئیس پلیس امنیت عمومی شد

عراقچی: جامعه جهانی مانع از عادی‌انگاری نسل‌کشی اسرائیل شود

پیش بینی بورس فردا 6 آذر 1403 / کانال 2.4 میلیون واحدی فردا فتح می‌شود؟

لبنان در آستانه جنگ داخلی/ معمای آتش‌بس در لبنان

مقام ناتو از کسب‌وکارهای غرب خواست برای جنگ آماده شوند

ضربه سنگین حزب‌الله به صهیونیست‌ها / فرمانده تیپ گولانی خانه‌نشین شد

گزارش قیمت بسته شده طلا، سکه و دلار امروز دوشنبه 5 آذر 1403+ جدول

دلار به کانال 69 هزار تومان برگشت؛ تغییرات محدود قیمت سکه و طلا

تلاش غیر علنی این کشور برای عضویت در ناتو

تغییر فاز قیمت طلا و سکه در بازار/ بازگشت قیمت بیت کوین به مسیر صعودی

مدیرعامل شرکت نفت: برنامه دقیقی برای عبور از زمستان داریم

رئیس مجمع نمایندگان استان خراسان جنوبی: ایجاد منطقه آزاد اقتصادی در مرز خراسان جنوبی مطالبه ما از دولت است

رفع موانع اقتصادی، محور گفتگوهای دولت و سران قوا

وزیر اقتصاد: افزایش قدرت ایران در نظم جدید بین‌المللی

(ویدئو) رونمایی از شگرد‌های یک باند بزهکار اقتصادی؛ از نقطه صفر تا کلاهبرداری چند هزار میلیاردی

حملات تازه ارتش اسرائیل به نقاط مختلف لبنان

عارف خولستار ایجاد نهضت کاهش مصرف آب در کشور شد

سال سود خودروسازی

سازمان توسعه تجارت: امکان ثبت مسافری آیفون ممکن شد

کاری جز پیگیری امور و مشکلات مردم ندارم

ریال دیجیتال؛ از تاثیرات اقتصادی تا اجتماعی در ایران

سران قوا مصمم به اجرای برنامه‌های تدوین شده برای سهولت در سرمایه‌گذاری و ایجاد بستر امن فعالیت‌های اقتصادی هستند

کمیسیون فرهنگی: قانون حجاب اواسط آذر ابلاغ می‌شود

بازار گل و گیاه ارغوان کارویژه شهرداری اصفهان و الگویی برای سایر شهرها است

نیازمند مدیران تازه‌نفس برای توسعه مازندران هستیم

اظهارات مهم رئیس جمهور درباره یارانه بگیران

رویکرد فعال ایران برای ایفای نقش در تغییر پارادایم صنعتی جهان

اظهارات تازه پزشکیان درباره پروژه انتقال پایتخت از تهران

رییس‌جمهور: کاری جز پیگیری مشکلات مردم نداریم

درخواست دیوان لاهه از کشورها؛ برای بازداشت نتانیاهو و گالانت همکاری کنید

شرکت ملی گاز ایران: صادرات به عراق مطابق برنامه در حال اجراست

کابینه اسرائیل بودجه این روزنامه را قطع کرد

مدیرعامل سابق پشتیبانی امور دام: 70 درصد نیاز اساسی سفره مردم را از خارج کشور وارد می‌کنیم

پزشکیان: کاری جز پیگیری مشکلات مردم نداریم/ اکثر یارانه‌ها به کسانی می‌رسد که احتیاجی به آن ندارند

هشدار جدی روسیه درباره استقرار موشک‌های آمریکا در آسیا

گام تازه دولت پزشکیان برای پیوستن به FATF/ امضای توافقنامه ایران و گروه مبارزه با پولشویی اوراسیا

وزیر رفاه: اصلاح ساختار صندوق‌های بازنشستگی به معیشت بازنشستگان آسیبی نمی‌زند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی