بازار آریا

آخرين مطالب

بررسی تطبیقی نظام تعرفه‌‌‌ای پوشاک ایران با کشورهای منطقه گزارش ویژه

بررسی تطبیقی نظام تعرفه‌‌‌ای پوشاک ایران با کشورهای منطقه
  بزرگنمايي:

بازار آریا - محمد راستی / استادیار موسسه مطالعات و پژوهش‏‏‌های بازرگانی از آنجا که عضویت در ترتیبات تجاری منطقه‌‌‌ای و بین‌المللی به معنی مواجهه با عرصه رقابت جهانی است، برنامه‌‌‌ریزی در خصوص شناخت، آمادگی و فراهم کردن بستر رقابتی بخش‌‌‌های مختلف اقتصادی به منظور استفاده بهینه از موضوع تجارت بین‌الملل و کاهش آسیب‌‌‌ها لازم است. یکی از موضوعات مهمی که همواره در خصوص موضوع فوق مطرح بوده، وضعیت نظام تعرفه‌‌‌ای کشورها در صنایع و بخش‌‌‌های مختلف است که بر این اساس مطلب حاضر به بررسی ساختار نظام تعرفه‌‌‌ای پوشاک ایران در مقایسه با کشورهای منطقه می‌‌‌پردازد و با توجه به نتایج این بررسی‌‌‌های مقایسه‌‌‌ای، پیشنهادهای اصلاحی و ملاحظات نظام تعرفه‌‌‌ای پوشاک ایران ارائه می‌شود.
جدول زیر آخرین وضعیت ساختار نرخ‌های تعرفه (میانگین ساده) بخش پوشاک (Clothing) در کشورهای منطقه (اعضایی از اکو، اوراسیا و شورای همکاری خلیج‌فارس که اطلاعات به‌روز آنها در دسترس است) را به تصویر می‌‌‌کشد. براساس اطلاعات این جدول، ترکیه بالاترین نرخ تعرفه پوشاک (40.8درصد) را در میان کشورهای مزبور داراست. پس از ترکیه، کشورهای ازبکستان و پاکستان به ترتیب با 26.7 و 19.8‌درصد از بالاترین نرخ تعرفه (میانگین ساده) در میان این کشورها برخوردارند. در مقابل کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس با 5.1 و 5‌درصد از کمترین نرخ تعرفه (میانگین ساده) در میان کشورهای مذکور برخوردارند. این در حالی است که ایران با نرخ تعرفه 55درصدی بخش پوشاک بیشترین نرخ تعرفه در این بخش را در میان کشورهای همسایه به خود اختصاص داده است. متوسط نرخ‌های تعرفه 16کشور مورد بررسی به‌استثنای ایران در بخش پوشاک برابر با 11.9‌درصد است که دلالت بر این مهم دارد که میانگین نرخ تعرفه بخش پوشاک ایران 4.6برابر 12کشور منطقه و حدود 35‌درصد بیشتر از ترکیه (به عنوان کشور دارای بیشترین نرخ تعرفه در بخش نامبرده در میان کشورهای منطقه) و 11برابر کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس (به‌عنوان کشورهای دارای کمترین نرخ تعرفه در بخش نامبرده در میان کشورهای منطقه) است.
وضع نرخ تعرفه بالا (55درصدی) و حتی ممنوعیت واردات پوشاک (Clothing) در سال‌های اخیر که با هدف حمایت از صنعت پوشاک داخلی صورت گرفته، در عمل موجب افزایش حجم قاچاق پوشاک شده و به دلیل عدم‌امکان وضع تعرفه در خصوص کالاهای قاچاق، نرخ حمایت واقعی پوشاک عملا صفر شده است. با عنایت به اتخاذ سیاست‌‌‌های قیمت‌‌‌شکنی و حتی پرداخت یارانه‌‌‌های صادراتی توسط برخی از کشورهای منطقه و به‌علاوه ورود کالاهای تخفیف‌‌‌دار استوک (که مشخص نیست به چه دلیل استوک شده‌‌ و حتی تا 10‌درصد ارزش واقعی به کشور وارد شده‌‌‌اند) یا کالاهایی که با برند تقلبی در بازار حضور دارند، نرخ حمایت واقعی منفی شده و حتی ممکن است به بیش از منفی 50‌درصد هم رسیده باشد.
با توجه به عدم‌عضویت ایران در سازمان تجارت جهانی (WTO)، در صورت ورود پوشاک به شکل رسمی، اقدامات قیمت‌‌‌شکنی توسط تولیدکنندگان خارجی بدون نگرانی از احتمال اقامه شکایت و دعوا توسط ایران به WTO صورت می‌‌‌پذیرد. بنابراین در صورت تشخیص اقدامات قیمت‌‌‌شکنی توسط شرکت‌های سایر کشورها علیه ایران (به دلیل عدم‌عضویت در WTO) امکان شکایت و دعاوی در این خصوص به WTO وجود ندارد و تنها می‌‌‌توان به دولت‌‌‌های همان کشورها اقامه دعاوی کرد که علاوه بر فرآیند حقوقی و اداری زمان‌بر، معمولا نتیجه‌‌‌گیری مشکل است.
با فرض ورود رسمی پوشاک به کشور، اعمال عوارض ضدقیمت‌‌‌شکنی توسط ایران می‌‌‌تواند اقدامات متقابل سخت‌‌‌گیرانه تجاری توسط کشورهای قیمت‌‌‌شکن را به دنبال داشته باشد. از یک طرف قبل از الحاق به WTO کشور را در مواجهه با عوارض تبعیض‌‌‌آمیز و سخت‌‌‌گیرانه آنها (به‌خصوص در مورد کالاهای صادراتی ما که توسط بنگاه‌‌‌های آنها در معرض اتهام قیمت‌‌‌شکنی قرار می‌گیرد و بیشتر این اتهامات نیز مبنای چندان محکم حقوقی ندارد و ناظر بر یارانه‌‌‌های عام و ضمنی انرژی کشور ما است) قرار می‌دهد و از طرف دیگر می‌‌‌توانند در فرآیند آتی مذاکرات کالایی الحاق به WTO سیاست سخت‌گیرانه‌‌‌ای را نسبت به کاهش تعرفه‌‌‌های ایران دنبال کنند تا بتوانند آثار کاهش قیمت‌‌‌شکنی‌‌‌ها (دامپینگ‌‌‌ها) را جبران کنند. همچنین افزایش این عوارض می‌‌‌تواند انگیزه قاچاق پوشاک را افزایش دهد. با فرض ورود رسمی پوشاک به کشور، در صورت پرداخت یارانه‌‌‌های صادراتی توسط دولت‌‌‌های خارجی به صادرکنندگان به بازار ما، به دلیل عدم‌الحاق به WTO امکان وضع تعرفه‌‌‌های جبرانی توسط ایران (بدون نگرانی از احتمال اقامه شکایت و دعوا توسط سایر کشورها از وضع تعرفه‌‌‌های جبرانی ما علیه یارانه‌‌‌های صادراتی آنها) وجود دارد. با این حال اعمال عوارض جبرانی توسط ایران می‌‌‌تواند اقدامات متقابل سخت‌‌‌گیرانه تجاری توسط کشورهای پرداخت‌‌‌کننده یارانه صادراتی را به دنبال داشته باشد؛ به‌خصوص در مورد کالاهای صادراتی ایران که توسط بنگاه‌‌‌های آنها در خصوص پرداخت یارانه‌‌‌های خاص صادراتی یا یارانه‌‌‌های عام و ضمنی انرژی ادعا می‌شود.
افزایش این عوارض نیز می‌‌‌تواند انگیزه قاچاق پوشاک را افزایش دهد. با عنایت به مطالب پیش‌‌‌گفته، بازنگری سیاست‌‌‌های حمایتی در خصوص بخش پوشاک، اعم از ابزارهای تعرفه‌‌‌ای و به‌خصوص اعمال ممنوعیت‌‌‌ها ضروری به نظر می‌‌‌رسد. در واقع به نظر می‌رسد که حمایت‌‌‌های مذکور به ضد خود تبدیل شده است. همچنین در بخش پوشاک استفاده از ابزارهای دفاع تجاری نظیر اقدامات ضدقیمت‌‌‌شکنی و جبرانی نیز در صورت عدم‌اعمال سیاست‌‌‌های تعرفه‌‌‌ای مناسب حتی در صورت عدم‌الحاق ایران به WTO می‌‌‌تواند کارآمد ‌‌‌باشد. از این رو پیشنهاد می‌شود که رصد اقدامات قیمت‌‌‌شکنی و یارانه‌‌‌ای سایر کشورها بر روی کالاهای وارداتی بخش پوشاک ایران (به‌خصوص توسط کشورهای منطقه و شرکای عمده تجاری) صورت پذیرد. همچنین مهندسی نرخ‌های تعرفه کشور باید براساس طبقه‌‌‌بندی کالاهای دامپینگ‌‌‌پذیر و غیردامپینگ‌‌‌پذیر و درجه دامپینگی آنها صورت پذیرد. به این ترتیب که به‌منظور کاهش تاثیر دامپینگ کشورها بر تولیدات بخش‌‌‌ پوشاک کشور، نرخ تعرفه پرداخت یارانه‌‌‌های جبرانی به منظور جبران تاثیر دامپینگ این بخش پیشنهاد می‌شود. به‌علاوه پیشنهاد می‌شود که پوشاک در جمع لیست مثبت مشمول موافقت‌‌‌نامه‌‌‌های ترجیحی قرار بگیرد و در این قبیل موافقت‌نامه‌‌‌های دوجانبه یا چندجانبه ترجیحی، ماده مربوط به الزامات مرتبط با اقدامات ضدقیمت‌‌‌شکنی کالاهای مشمول تجارت ترجیحی دوطرف گنجانده شود. همچنین وضع عوارض جبرانی به منظور جبران تاثیر یارانه‌‌‌های خاص و عام سایر کشورها به این بخش پیشنهاد می‌شود.
--> اخبار مرتبط تجار و مساله مشروطیت حذف اروپا ازسیاست‌های تجاری ایران؟ خطر ارزپاشی در صورت احیای برجام دیده‌بانی تجارت چهار همسایه اثرات تحریم‌ بر تجارت ایران و اروپا از زبان رئیس اتاق بازرگانی ایران

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1213836/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بهانه عجیب نتانیاهو برای نقض توافق‌ آتش‌بس با لبنان

مزایده 3200 تن چای و 5 خودروی وارداتی کوروش کمپانی

وضعیت مصرف آب در تهران به نقطه هشدار رسید

انواع سکه طلای ضرب 1386 شنبه 17 آذر عرضه می‌شود

رئیس شورای اطلاع رسانی دولت: وضعیت قیمت بنزین مطلوب نیست؛ تا عید تصمیمی گرفته نخواهد شد

تعرفه آب‌بها برای 1404 مشخص شد

بازگشت ثبات به بازار خودرو/ هایما پلاس ارزان شد

فوری/ پارلمان کره جنوبی به لغو حکومت نظامی رای داد

استاندار کرمانشاه پیگیر شکوفایی ظرفیت‌های میراث فرهنگی کرمانشاه شد

وزیر کار حکم انتصاب جدید صادر کرد

تاکید السودانی بر ضرورت حمایت از امنیت و ثبات سوریه

بانک روسی: غرب دارایی‌های بلوکه‌شده را باز نمی‌گرداند

مصوبه مجلس درباره تجمیع املاک دانشگاه‌ها، مؤسسات آموزشی و پژوهشی دولتی و پارک‌های علم و فناوری

توقف فروش سکه های 1403 در حراج شنبه

باطل شدن کارت سوخت موتورسواران و خودروهای بدون بیمه/ 85 درصد موتورسواران بیمه ندارند

طلای سرمایه‌ای در اولویت سرمایه گذاری

ابداع میکرو ربات چینی سریع

تراکتور با پیروزی اقتصادی به صدر رسید

نقش مهم کارگران در توسعه اقتصادی مازندران

پیش بینی قیمت دلار فردا 14 آذر 1403/ خیز دلار برای رکوردشکنی

فوری/ وضع تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران

بازار خودرو آرام گرفت/ تنها این خودرو کاهش قیمت را تجربه کرد+ جدول

نخست‌وزیر سوریه: وضعیت استان حلب نیاز به اقدامات فوری دارد

اعضای هیئت رئیسه هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها مشخص شدند

تحلیل اکوایران از تفاوت بلک فرایدی در کشورهای غربی و ایران!

هدیه ویژه بیمه‌دات‌کام به مناسبت روز بیمه 1403

دوره «سواد رسانه‌ای برای سلامت زیست مجازی» برگزار شد

هر گرم طلا 18 عیار چند؟

رهبر انقلاب به حسینیه امام خمینی(ره) وارد شدند+ فیلم

راهکار اردوغان برای بحران سوریه

وزیر جنگ اسرائیل خواستار همکاری ارتش لبنان شد

تعطیلی پنجشنبه‌ها نهایی شد؟+ فیلم

هوش مصنوعی با شنیدن صدا عکس می‌سازد

خبر خوش وزیر اقتصاد برای بازنشستگان | پرداخت رفاهیات جدید ماهانه با حقوق بازنشستگان از این ماه

پرطرفدار محله های تهران برای خریداران مسکن

دفاع محکم طراح قانون حجاب: جاهلانه نقد می‌کنید و کلا آن را نخوانده‌اید | سوءگیری نکنید | قانونی فرهنگی-اقتصادی نوشتیم! (فیلم)

دسترسی به غذا مولفه مرکب امنیت غذایی است

دلیل استعفای معاون وزیر ارشاد مشخص شد

بازداشت عوامل شهادت 3 مامور پلیس

چرا ایرانیان به خرید طلا روی آورده‌اند؟

کنکور تغییر می‌کند؟/ قالیباف توضیح داد

جزئیاتی از 3 حمله ویژه یمن به اسرائیل

رشد اندک معاملات اختیار معامله در چهارمین روز هفته

ثبات نسبی در بازار مسکوکات؛ ساز مخالف دلار با کاهش قیمت ها

تکلیف تعطیلی پنجشنبه‌ها چه زمانی مشخص می‌شود؟/ رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس توضیح داد+ فیلم

رئیس جمهور کره جنوبی حکومت نظامی اعلام کرد

پیش بینی بورس چهارشنبه 14 آذر 1403

نماینده مجلس: دولت در سال آینده حق ندارد بنزین را گران کند

مهم‌ترین مصوبات امروز مجلس در بحث بودجۀ سال آینده از زبان سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه

معاون ارزی بانک مرکزی خطاب به فعالان بخش خصوصی: به سامانه ارز تجاری اعتماد کنید

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی