بازار آریا

آخرين مطالب

مسیر‌های منتهی به «مسکن اقتصادی» اقتصاد ایران

مسیر‌های منتهی به «مسکن اقتصادی»
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به گزارش می‌متالز، طی سال‌های اخیر بازار مسکن همچون سایر بازار‌های دارایی و اقلام مصرفی خانوار از شرایط اقتصاد ایران و تورم‏‏‌های مزمن در امان نماند و همین موضوع باعث شده بخش قابل‌توجهی از جامعه توان تامین مسکن موردنیاز خود را نداشته باشند. همین موضوع بهانه‏‏‌ای برای برگزاری پنل تخصصی «مسکن برای همه» یا «مسکن اقتصادی» در دومین روز از همایش چشم‏‏‌انداز صنعت ساختمان ایران شد.
این پنل به میزبانی حسن بان، کارشناس مالی و اقتصادی، حجت‏‏‌اله میرزایی، رئیس مرکز پژوهش‏‏‌های اتاق بازرگانی ایران، حسین جوشقانی، صاحب‌نظر اقتصادی و همچنین محمد خدادادی، عضو هیات‌مدیره انجمن صنعت ساختمان برگزار شد.
حسن بان به عنوان میزبان این نشست، در ابتدا به چالش‌های اصلی بازار مسکن و ضرورت تغییرات اساسی در سیاست‌گذاری‌های آن اشاره کرد. او نخستین سوال خود را به نقش دولت در تامین مالی و تسهیل سرمایه‌گذاری در بخش مسکن و ساختمان اختصاص داد و پرسید که آیا وظیفه اعتمادسازی و ایجاد اطمینان برای سرمایه‌گذاران بر عهده وزارت راه و شهرسازی است، یا باید در نهاد‌های دیگری مانند وزارت اقتصاد نیز پیگیری شود؟
بان بر ناکارآمدی روش‌های فعلی، به ویژه در حوزه رگولاتوری و تامین مالی تاکید کرد و خواستار اصلاحات ساختاری شد. او پیشنهاد کرد که دولت می‌تواند از ابزار‌هایی مانند صندوق ملی مسکن یا ابزار‌های مالی نوین همچون توکن‌های مسکن برای تامین مالی استفاده کند. او در ادامه، برای راهکاری در جهت ساخت مسکن اقتصادی و تشویق سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی، از اعضای پنل پرسید که آیا می‌توان از مدل‌های موفق در سایر کشور‌ها بهره گرفت و با استفاده از ابزار‌های نوین مالی و تکنولوژی‌های جدید، مثل «کرادفاندینگ» یا همان تامین مالی جمعی یا توکن‌های مسکن، تحولی در این حوزه ایجاد کرد؟
همچنین او بر اهمیت اعتمادسازی و ایجاد سیاست‌گذاری پایدار تاکید و اظهار کرد که برای تشویق سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی، دولت باید اطمینان و شفافیت لازم را در خصوص بازگشت سرمایه فراهم کند. در زمینه اثربخشی سیاست‌های فعلی مسکن در تامین نیاز‌های مردم نیز پرسش کرد که آیا این سیاست‌ها که تاکنون به اجرا درآمده اند، برای رفع مشکلات کارآمد بوده اند یا نیازمند بازنگری هستند؟ پرسش دیگری که مطرح شد این بود که آیا در شرایط کنونی، با توجه به تفاوت نیاز‌های طبقات مختلف جامعه، می‌توان سیاست‌های ویژه‌ای برای هر طبقه در نظر گرفت که متناسب با توانایی و نیاز‌های آنان باشد؟
ردپای پررنگ اقتصاد کلان در تورم مسکن در ادامه، حسین جوشقانی، اقتصاددان در رابطه با تامین مالی حوزه مسکن گفت: مساله ساختمان تنها تامین مالی نیست. متاسفانه، این موضوع به اقتصاد کلان برمی گردد. وقتی درآمد خانوار‌ها کاهش یافته و کشور برای چند دهه با مشکل بیماری هلندی روبه رو بوده است، مسکن به عنوان کالایی غیرقابل تجارت با افزایش قیمت مواجه شده است. با وجود درآمد‌های نفتی که در سال‌های متعدد وجود داشته، تورم در بخش ملک بیشتر از بسیاری از کالا‌ها و خدمات بوده و این امر باعث شده که از یکسو درآمد خانوار کاهش یابد و از سوی دیگر، قیمت مسکن نسبت به سایر کالا‌ها با سرعت بیشتری افزایش یابد؛ در نتیجه قدرت خرید خانوارها، به ویژه آنها که در طبقات پایین‌تر قرار دارند، کاهش پیدا کرده است.
بنابراین، اگر به دنبال حل مشکل صنعت ساختمان هستیم، باید ابتدا مسائل اقتصادی کلان را بررسی کنیم. برای مثال، با توجه به سطح حداقل دستمزدها، یک فرد متاهل با توجه به مثلا قیمت یک متر آپارتمان نوساز در مناطقی مانند یافت آباد تهران اگر بخواهد یک واحد 80 مترمربعی خریداری کند، باید حدود 80 سال به صورت سالانه تنها یک مترمربع خریداری کند. اما با مشارکت مالی به شیوه‌های نوین در ساخت وساز و دریافت سود 20 درصدی، می‌تواند پس از 15 سال با همان مبلغ به یک واحد 80 مترمربعی دست یابد. جوشقانی ادامه داد: برای بهبود دسترسی به مسکن و کاهش فشار مالی، ابتدا باید تفاوتی میان مسکن به عنوان کالای مصرفی و مسکن به عنوان دارایی قائل شد. در این میان، دولت موظف است مسکن مصرفی را برای اقشار نیازمند تامین کند. با این حال، سیاست کنونی برای ارائه مسکن به عنوان دارایی به اقشار کم درآمد، فشار مالی سنگینی بر دولت وارد می‌کند و مشکلات تامین مالی را ایجاد می‌کند، که این موضوع در مواردی به استقراض از بانک مرکزی و افزایش تورم منجر شده است.
این اقتصاددان در زمینه اجاره نشینی نیز گفت: یکی از راه حل ها، توسعه تجربه اجاره نشینی با حمایت دولت است، به نحوی که منازلی با هدف اجاره به صورت مجتمع‌های مسکونی ساخته شود. به عنوان مثال، در برخی کشورها، شرکت‌هایی وجود دارند که مجتمع‌های مسکونی بزرگ را برای اجاره فراهم کرده اند. به این صورت که شرکت‌ها بخشی از واحد‌ها را با نرخ اجاره پایین‌تر به اقشار کم درآمد اختصاص می‌دهند و بقیه واحد‌های مسکونی را با مبالغ روز اجاره بها به مستاجر‌های خارج از طبقه حمایتی اجاره می‌دهند. چنین راهکاری، ضمن جلوگیری از شکل گیری مناطق حاشیه نشین و مشکلات اجتماعی ناشی از آن، باعث تقویت همبستگی اجتماعی می‌شود.
به گفته جوشقانی، پایبندی به قرارداد‌های بلندمدت و توجه به استهلاک ساختمان نیز از مسائل کلیدی است. در ایران، بحث نگهداری ساختمان‌ها و ضمانت آنها هنوز جایگاه مناسبی ندارد و این امر موجب کاهش عمر مفید ساختمان‌ها می‌شود. برخلاف کشور‌هایی که ساختمان‌های قدیمی را به روز کرده و با حفظ بنا، عمر مفید آنها را به بیش از 100 سال رسانده اند، در ایران ساختمان‌های 30 ساله به عنوان سازه‌هایی با عمر کوتاه محسوب می‌شوند. این موضوع، بار مالی سنگینی بر اقتصاد تحمیل کرده و نیاز به نوسازی و بازسازی مداوم را افزایش می‌دهد.
تهران در بدترین رتبه جهانی برای «خانه دار شدن» در ادامه حجت اله میرزایی، اقتصاددان نیز با تاکید دوباره بر اهمیت اقتصاد کلان در این صنعت گفت: در اقتصادی که در 10 تا 12 سال اخیر به طور مستمر با رکود تورمی مواجه بوده و نرخ رشد اقتصادی آن در بازه‌ای 10 ساله حدود یک‌درصد و نرخ رشد درآمد سرانه نزدیک به صفر بوده است، بازار سرمایه و بانک‌ها به شدت آسیب دیده اند و توان مالی دولت تحلیل رفته است که همه اینها ناشی از عاملی به نام تحریم هاست. به عنوان نمونه، درآمد نفتی کشور که زمانی 120 میلیارد دلار بود، ناگهان به 40 میلیارد دلار کاهش یافت و سایر منابع درآمدی دولت نیز کفاف جبران این کاهش را نمی‌دادند. اگرچه مالیات‌ها به تدریج طی این دهه افزایش یافته، اما در چنین شرایطی نه دولت می‌تواند اقدام جدی برای تامین مسکن انجام دهد، نه از بانک‌ها می‌توان انتظار تامین مالی داشت و نه می‌توان روی ابزار‌های متعارف بازار سرمایه حساب کرد یا بر درآمد خانوار‌ها تمرکز کرد.
او ادامه داد: برای مثال، حتی اگر مصوب شود که به خانوار‌ها 2 میلیارد تومان وام خرید مسکن اعطا شود، بیشتر خانوار‌ها در دهک‌های اول تا هفتم نیز قادر به دریافت آن نیستند، چرا که با این شرایط، بازپرداخت ماهانه اقساط به حدود 40 میلیون تومان می‌رسد؛ مبلغی که از حقوق بسیاری از خانوار‌ها فراتر است. این روند تورمی و رکود سبب شده تا حدود 65‌درصد از هزینه خانوار‌های تهرانی صرف مسکن شود و این نسبت در سطح ملی برای خانوار‌های شهری به 50‌درصد رسیده است. این مساله سبب شده تا دوره انتظار برای خانه دار شدن در برخی برآورد‌های رسمی برای دهک‌های پایین به 248 تا 250 سال برسد و به طور میانگین به 150 سال. این به آن معناست که تهران بیشترین دوره انتظار را در بین کلان‌شهر‌های جهان برای خانه دار شدن دارد که واقعا نگران کننده است.
معجزه «خانه‌های کم متراژ» این اقتصاددان افزود: راهکاری که می‌توان پیشنهاد داد، استفاده از توکنایز کردن مسکن (خرید یونیت‌های سرمایه‌گذاری مسکن به شیوه نوین و با کمترین میزان سرمایه و معاملات آن در بازار ثانویه) و عرضه آن در پهنه‌ای گسترده است که می‌تواند به جای فشار بر بازار‌های ارز و طلا، به عنوان پشتوانه مالی پروژه‌های مسکن عمل کند. اما برای تحقق این امر، جسارت و آمادگی وزارت راه و شهرسازی و همکاری نهاد‌های مالی مانند بانک‌ها و بازار سرمایه نیاز است. هزینه‌های مبادلاتی بسیار بالاست و فرآیند‌های اداری همچون صدور پروانه ساختمانی و پرداخت وام‌های بانکی بسیار زمان‌بر و گاهی با فساد و رشوه همراه هستند که به ناچار ساخت مسکن برای خانوار و سازنده غیر‌اقتصادی می‌شود.
این استاد دانشگاه در رابطه با اهمیت توجه به خانه‌های کم‌متراژ، گفت: در بسیاری از کلان‌شهر‌های جهان، مسکن‌های کوچک متراژ 15 تا 40 مترمربعی راه‌حلی عملی محسوب می‌شود؛ اما در کشور ما، این موضوع با نگاه‌های انتقادی مواجه است. این نوع مسکن می‌تواند به کاهش التهاب بازار کمک کند و با برخی تغییرات مقرراتی، بخش خصوصی را به سرمایه‌گذاری در این بخش ترغیب کند؛ به‌ویژه در بافت‌های فرسوده‌ای که زیرساخت‌های شهری، حمل ونقل و انشعابات لازم را دارند و امکان دسترسی خانوار‌ها به سطح رفاه حداقلی را فراهم می‌کنند.
به طور مشخص، در شرایط فعلی که اقتصاد کشور دچار بی ثباتی است و بازار سرمایه و نظام بانکی با محدودیت‌های شدیدی روبه‌رو هستند، نه دولت قادر است تامین مسکن را به طور جدی انجام دهد و نه بانک‌ها می‌توانند نقشی اساسی در تامین مالی ایفا کنند. همچنین بسیاری از خانوار‌ها نیز با توجه به افزایش بی سابقه قیمت‌ها، توان ورود به بازار مسکن را ندارند. برای گروه‌های پایین جامعه، که شامل 30‌درصد پایینی طبقات درآمدی می‌شوند، دولت متعهد است مسکن مناسب و اجاره‌ای فراهم کند. اما همچنان مسائلی همچون افزایش بی سابقه هزینه‌های مسکن، تورم و مشکلات تامین مالی و نیز عدم‌پایداری اقتصادی بر سر راه تحقق این اهداف وجود دارد.
کاهش وابستگی بخش خصوصی به دولت محمد خدادادی نیز در این پنل به مشکلات متعدد مسکن و راهکار‌های موردنیاز برای بهبود این حوزه اشاره کرد. وی ابتدا به دسته بندی متقاضیان بازار مسکن پرداخت: گروهی از جامعه به دلیل درآمد پایین حتی توان اجاره مسکن را ندارند، گروهی نیازمند مسکن اقتصادی هستند و تنها درصد کمی از جامعه توانایی خرید مسکن را بدون مشکل دارند. به عقیده او، نیاز به افزایش درآمد سرانه، یکی از اصول کلیدی برای حل بحران مسکن است.
خدادادی تاکید کرد که تجربه‌های جهانی در حوزه مسکن اقتصادی ممکن است در ایران قابل اجرا نباشد، زیرا هزینه پول در ایران بسیار بالاست. به همین دلیل، بخش خصوصی نیاز به حمایت دولت دارد؛ از جمله کاهش هزینه‌های صدور پروانه‌ها و مجوزها، و نیز حذف برخی عوارض و مالیات‌ها برای کاهش هزینه‌های ساخت. او اشاره کرد که صدور مجوز‌های ساختمانی برای بخش خصوصی باید به جای چند سال، تنها چند ماه طول بکشد تا سرمایه‌گذاران انگیزه بیشتری برای ورود به این حوزه داشته باشند.
همچنین خدادادی نقش بخش خصوصی را در افزایش چابکی و صنعتی سازی پروژه‌های ساختمانی ضروری دانست و پیشنهاد داد که دولت از تصدی گری در حوزه مسکن خارج شده و به بخش خصوصی فرصت بدهد تا از منابع و ظرفیت‌های موجود استفاده کند. او معتقد است که تا زمانی که اقتصاد ایران بیشتر به دولت وابسته باشد، نمی‌توان انتظار تحول چشمگیری در بخش مسکن داشت.
منبع: دنیای اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1213378/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تعرفه آب‌بها برای 1404 مشخص شد

بازگشت ثبات به بازار خودرو/ هایما پلاس ارزان شد

فوری/ پارلمان کره جنوبی به لغو حکومت نظامی رای داد

استاندار کرمانشاه پیگیر شکوفایی ظرفیت‌های میراث فرهنگی کرمانشاه شد

وزیر کار حکم انتصاب جدید صادر کرد

تاکید السودانی بر ضرورت حمایت از امنیت و ثبات سوریه

بانک روسی: غرب دارایی‌های بلوکه‌شده را باز نمی‌گرداند

مصوبه مجلس درباره تجمیع املاک دانشگاه‌ها، مؤسسات آموزشی و پژوهشی دولتی و پارک‌های علم و فناوری

توقف فروش سکه های 1403 در حراج شنبه

باطل شدن کارت سوخت موتورسواران و خودروهای بدون بیمه/ 85 درصد موتورسواران بیمه ندارند

طلای سرمایه‌ای در اولویت سرمایه گذاری

ابداع میکرو ربات چینی سریع

تراکتور با پیروزی اقتصادی به صدر رسید

نقش مهم کارگران در توسعه اقتصادی مازندران

پیش بینی قیمت دلار فردا 14 آذر 1403/ خیز دلار برای رکوردشکنی

فوری/ وضع تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران

بازار خودرو آرام گرفت/ تنها این خودرو کاهش قیمت را تجربه کرد+ جدول

نخست‌وزیر سوریه: وضعیت استان حلب نیاز به اقدامات فوری دارد

اعضای هیئت رئیسه هیئت مرکزی نظارت بر انتخابات شوراها مشخص شدند

تحلیل اکوایران از تفاوت بلک فرایدی در کشورهای غربی و ایران!

هدیه ویژه بیمه‌دات‌کام به مناسبت روز بیمه 1403

دوره «سواد رسانه‌ای برای سلامت زیست مجازی» برگزار شد

هر گرم طلا 18 عیار چند؟

رهبر انقلاب به حسینیه امام خمینی(ره) وارد شدند+ فیلم

راهکار اردوغان برای بحران سوریه

وزیر جنگ اسرائیل خواستار همکاری ارتش لبنان شد

تعطیلی پنجشنبه‌ها نهایی شد؟+ فیلم

هوش مصنوعی با شنیدن صدا عکس می‌سازد

خبر خوش وزیر اقتصاد برای بازنشستگان | پرداخت رفاهیات جدید ماهانه با حقوق بازنشستگان از این ماه

پرطرفدار محله های تهران برای خریداران مسکن

دفاع محکم طراح قانون حجاب: جاهلانه نقد می‌کنید و کلا آن را نخوانده‌اید | سوءگیری نکنید | قانونی فرهنگی-اقتصادی نوشتیم! (فیلم)

دسترسی به غذا مولفه مرکب امنیت غذایی است

دلیل استعفای معاون وزیر ارشاد مشخص شد

بازداشت عوامل شهادت 3 مامور پلیس

چرا ایرانیان به خرید طلا روی آورده‌اند؟

کنکور تغییر می‌کند؟/ قالیباف توضیح داد

جزئیاتی از 3 حمله ویژه یمن به اسرائیل

رشد اندک معاملات اختیار معامله در چهارمین روز هفته

ثبات نسبی در بازار مسکوکات؛ ساز مخالف دلار با کاهش قیمت ها

تکلیف تعطیلی پنجشنبه‌ها چه زمانی مشخص می‌شود؟/ رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس توضیح داد+ فیلم

رئیس جمهور کره جنوبی حکومت نظامی اعلام کرد

پیش بینی بورس چهارشنبه 14 آذر 1403

نماینده مجلس: دولت در سال آینده حق ندارد بنزین را گران کند

مهم‌ترین مصوبات امروز مجلس در بحث بودجۀ سال آینده از زبان سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه

معاون ارزی بانک مرکزی خطاب به فعالان بخش خصوصی: به سامانه ارز تجاری اعتماد کنید

کاهش رشد اقتصادی ایران در تابستان 1403؛ دور از هدف برنامه هفتم

ساماندهی 38 لکه صنعتی در دستور کار معاونت اقتصادی استانداری تهران قرار گرفت

دفتر اقتصادی روسیه و مازندران افتتاح می شود

واردات برای متهم چای دبش آزاد است

مصوبه مجلس درباره واگذاری شرکت‌های دولتی

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی