اتصال بانکی ایران به روسیه
اقتصاد ایران
بزرگنمايي:
بازار آریا - شبکههای پرداخت کارتی شتاب ایران و میر روسیه به تازگی به یکدیگر متصل شدهاند. براساس توافق بانکهای مرکزی ایران و روسیه هماکنون گردشگران ایرانی میتوانند با استفاده از موجودی ریالی کارتهای شتابی خود اسکناس روبل از دستگاههای خودپرداز روسیه دریافت کنند.
بانک مرکزی: رئیسکل بانک مرکزی طرح اتصال شبکههای پرداخت کارتی شتاب ایران و میر روسیه را گامی بزرگ و مهم در جهت ایجاد یک همکاری اقتصادی یکپارچه در منطقه اعلام کرد و گفت: این پروژه، الگوی موفقی از بهکارگیری و گسترش زیرساختهای بومی در تعاملات بینالمللی است و نشاندهنده آن است که میتوان از طریق تکیه بر توان داخلی و استفاده از زیرساختهای پیشرفته بومی، تعاملات بینالمللی را در جهت دلارزدایی و به نحو تحریمناپذیری توسعه بخشید.
محمدرضا فرزین در مراسم رونمایی این طرح بزرگ کشور تصریح کرد: امروز با افتخار، گامی بزرگ در جهت دلارزدایی و تسهیل روابط اقتصادی میان دو کشور جمهوری اسلامی ایران و کشور روسیه برمیداریم. او تاکید کرد: با اتصال شبکههای پرداخت ملی دو کشور، مرزهای پرداختهای الکترونیکی از میان برداشته میشود و فصل جدیدی در همکاریهای اقتصادی و فرهنگی دو ملت آغاز میشود. رئیس کل بانک مرکزی گفت: پروژهای که امروز شاهد افتتاح آن هستیم، از (تاریخ آغاز پروژه) با هدف ایجاد یکپارچگی در شبکههای پرداخت و تسهیل تراکنشهای مالی میان شهروندان دو کشور آغاز شد.
فرزین با تاکید بر اینکه این پروژه به سه فاز تقسیم و در هر فاز، گامی مهم در جهت تحقق هدف نهایی برداشته میشود، گفت: فاز اول این پروژه، که در انتهای شهریورماه به بهرهبرداری رسید و امروز رونمایی میشود، امکان استفاده از کارتهای بانکی کشور ایران و عضو شبکه شتاب در دستگاههای خودپرداز کشور روسیه را برای گردشگران فراهم میکند. او افزود: به این ترتیب، هم اکنون گردشگران ایرانی میتوانند به راحتی با استفاده از موجودی ریالی کارتهای شتابی خود اسکناس روبل از دستگاههای خودپرداز روسیه دریافت کنند. در حال حاضر ارز مسافری به میزان مشخصشده در مقررات ارزی بانک مرکزی از طریق این بستر عرضه میشود و در آینده سایر سرفصلهای ارز خدماتی برای کشور روسیه نیز در این بستر عرضه خواهد شد.
رئیسکل بانک مرکزی تاکید کرد: تا امروز چهار بانک ایران پیادهسازی تغییرات لازم را بهطور کامل انجام داده و قابلیت بهرهبرداری برای دارندگان کارتهای این بانکها علمیاتی شده است. در چهار بانک دیگر ایرانی نیز آزمون داخلی توسعه سیستم انجام و با موفقیت به پایان رسیده و سایر بانکهای کشور نیز به تدریج با اعمال تغییرات لازم به این پروژه میپیوندند. فرزین در ادامه گفت: همچنین دستگاههای خودپرداز مجهز به پشتیبانی از فناوری NFC در کشور روسیه امکان پذیرندگی برای کارتهای بانکی عضو شبکه شتاب ایران را دارند.
رئیسکل بانک مرکزی تصریح کرد: با توجه به اینکه پروژه کهربا از قبل در بانک مرکزی تعریف و در شبکه بانکی در حال پیادهسازی بود ما توانستیم با همت همکاران حوزه نظام پرداخت از محدودیت مربوط به استفاده از کارتهای مگنت در ایران گذر کنیم و تعاملات خود را بر اساس استفاده از برنامههای کاربردی مرتبط با کهربا در گوشیهای همراه دارای فناوری NFC قرار دهیم و این خود به گسترش و مهاجرت شبکه پرداخت ایران به سمت این تکنولوژی در کشور، سرعت بخشید. فرزین در ادامه تاکید کرد: به زودی فازهای بعدی این پروژه با امکانات و خدمات گستردهتر رونمایی خواهد شد. فرزین خاطرنشان کرد: با افتتاح این پروژه، گامی مهم در جهت ایجاد یک همکاری اقتصادی یکپارچه در منطقه برداشته شده است.
این پروژه، الگوی موفقی از بهکارگیری و گسترش زیرساختهای بومی در تعاملات بینالمللی است و نشاندهنده آن است که میتوان از طریق تکیه بر توان داخلی و استفاده از زیرساختهای پیشرفته بومی، تعاملات بینالمللی را به نحو تحریمناپذیری توسعه بخشید. رئیسکل بانک مرکزی همچنین در این مراسم از زحمات تمامی دستاندرکاران این پروژه بزرگ، بهویژه از ریاست محترم بانک مرکزی روسیه، جناب آقای دکتر جلالی سفیر محترم کشورمان در روسیه، همکاران محترم وزارت امور خارجه و سفارت، همکاران در حوزه معاونتهای روابط بینالملل و نظامهای پرداخت و فناوریهای نوین بانک مرکزی، شرکتخدمات انفورماتیک، بانک صادرات ایران و سایر بانکهای همراه در این طرح، تشکر و قدردانی کرد.
«میرشتاب»؛ گام بلند ایران و روسیه برای توسعه روابط بانکی
پروژه «میرشتاب» با هدف بهرهبرداری از ظرفیت ایران و روسیه در حوزه بانکی استفاده میشود. به گزارش ایبنا، نوشآفرین مومن واقفی، معاون نظارت پرداخت بانک مرکزی در آیین رونمایی اتصال شبکه پرداخت کارتی ایران(شتاب) به شبکه پرداخت کارتی روسیه(میر)، اظهار کرد: پروژه «میرشتاب» با هدف بهرهبرداری از ظرفیت ایران و روسیه در حوزه بانکی استفاده میشود. در این پروژه مفاهیمی مثل توکنازیشن، NFC و سایر تکنولوژیهای روز دنیا استفاده شده است. با استفاده از آخرین تکنولوژی روز و استفاده از موبایل صرفهجویی بسیاری در این زمینه انجام شده و دیگر نیازی به تغییر کارتخوان وجود ندارد.
او افزود: هماکنون از فاز اول این پروژه بهرهبرداری شده و گردشگران ایرانی میتوانند در روسیه از ATMها پول دریافت کنند و فاز بعدی گردشگران روسی میتوانند از پایانههای فروشگاهی ایران استفاده کنند. مرکز ملی انفورماتیک و یک شرکت روسی در این زمینه همکاری کردهاند. بانک صادرات و بانک VTB روسیه نیز در این طرح به عنوان کارگزار حضور دارند. در حال حاضر بانکهای ملت، رفاه، صادرات، پاسارگاد، سپه و چند بانک دیگر به میرشتاب متصل هستند. معاون نظارت پرداخت بانک مرکزی تاکید کرد: در طرح کهربا برای صرفهجویی در هزینهها، استفاده از موبایل را انتخاب کردهایم و تا پایان سال با موبایل و از طریق NFC افراد میتوانند عملیات پرداخت را انجام دهند. در پروژه میرشتاب از طرح کهربا استفاده شده است.
دو چالش مهم
محسن کریمی، مشاور رئیس کل بانک مرکزی در این مراسم اظهار کرد: این طرح که سه سال قبل مطرح شد، تقریبا دور از دسترس بهنظر میرسید، اما با تلاشهای بانک مرکزی و سفیر ایران در روسیه و سایر مسوولان مربوطه، این طرح اجرایی میشود. مشاور رئیسکل بانک مرکزی تصریح کرد: دو چالش در زمینه اتصال شبکه پرداخت کارتی ایران و میر روسیه وجود داشت. اول اینکه، همه کشورهای دنیا و حتی کشورهایی که زیرساختهای بومی دارند، برای پرداختهای فرامرزی مجبور به استفاده از سازوکارهای غربی هستند، اما ما قصد داشتیم که با همکاری کشور روسیه مبادلات ارزی بین دو کشور را بدون استفاده از پلتفرمهای غربی اجرایی کنیم. او افزود: دومین چالش نیز این بود که سطح فناوری در شبکه شتاب ایران اختلافی با سطح فناوری در شبکه بانکی روز دنیا داشت که این اختلاف با تلاشهایی که انجام شد تا حدود بالایی برطرف شده است. کریمی گفت: با ابتکار و خلاقیتهایی که در حوزه بانک مرکزی انجام شد، جهش تکنولوژیک که مدنظر بود و به دلیل عدم تقاضا محقق نشد را با اقدامات لازم فراهم کردیم. این جهش در حال حاضر انجام و این اتفاق با اتکا به توان مدیران و مهندسان داخلی کشور محقق شده است.
تلاش برای رفع موانع حوزه پولی و بانکی ایران و روسیه
در این مراسم کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه در خصوص گسترش روابط دو کشور اظهار کرد: در حوزه روابط ایران و روسیه با پنج مانع و چالش مهم مواجه هستیم. شناخت طرفین در روابط ایران و روسیه بسیار مهم است و شناخت ما از روسیه و بازار آن پایین بوده و تجار باید در این خصوص فعال شوند. او افزود: دومین مانع حوزه گمرکی است که البته کارهای بسیاری در این حوزه انجام شده است، اما باید اقدامات دیگری از جمله دیجیتالی شدن فرآیندها نیز انجام شود. جلالی در ادامه بیان کرد: حوزه بعدی ترانزیت بوده که نیازمند توجه ویژه است. توجه به راههای اتصال کریدور شمال-جنوب و راهآهن رشت-آستارا و تقویت حوزه ناوگان دریایی و بنادر از جمله اقداماتی است که باید در این حوزه انجام شود. او ادامه داد: بخش چهارم بحث لجستیک است که نیاز داریم گامهای موثری را در این حوزه برداریم.
بخش پنجم نیز حوزه پولی و بانکی است که موانع بسیاری در این زمینه وجود دارد. سفیر ایران در روسیه اظهار کرد: زحمات آقای فرزین و تیم بانک مرکزی در این اتفاق مهم و اتصال شبکه کارتی ایران و روسیه بسیار اثرگذار بوده و لازم به تقدیر است و امروز برخی از موانع در حوزه پولی و بانکی برداشته شده است. در حال حاضر، کاری که انجام شده، اقدام بسیار سنگینی بوده و بنده شاهد هستم که چنین اقداماتی نیازمند تلاش بسیار زیادی است. امیدواریم این اقدام در حوزه گردشگری و جذب گردشگران روسی موثر باشد. او افزود: گامهای دیگری نیز در حوزه تجارت برداشته شده و برخی از بانکهای کشور در حوزه روابط با روسیه بسیار فعال هستند.
اگر بتوانیم موانع پولی و بانکی را رفع کنیم، در حوزه گردشگری و تجارت، گشایشهایی در روابط با روسیه خواهیم داشت. جلالی در پایان تاکید کرد: با اینکه طبق آخرین آمارهای اعلام شده واردات روسیه 297 میلیارد دلار است، اما سهم ایران در تجارت این کشور بسیار ناچیز است. در گذشته 58 درصد تجارت روسیه با اروپا بوده است و بخش زیادی از این تجارت با اروپا آسیب دید و جایگزین شد، اما نقش ایران در این میان کمرنگ است. در ارتباط با روسیه در وهله اول میتوانیم برای واردات و صادرات روسیه تبدیل به یک هاب بشویم و در وهله دوم میتوانیم خودمان در اقتصاد روسیه سهم داشته باشیم.
--> اخبار مرتبط فوری/ ورود دبیر شورای امنیت ملی روسیه به تهران سیگنال عربی به بازار دلار ایران اقتصاد در کانون دیدار رئیسی و پوتین فرزین در حاشیه نشست چه گفت؟ تسلیت رئیسکل بانک مرکزی برای درگذشت دکتر قدیریاصل
-
سه شنبه ۲۲ آبان ۱۴۰۳ - ۰۷:۳۲:۴۴
-
۱۱ بازديد
-
روزنامه دنیای اقتصاد
-
بازار آریا
لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1210619/