بازار آریا

آخرين مطالب

3 آرایش ضد تحریمی در برابر ترامپ اقتصاد ایران

3 آرایش ضد تحریمی در برابر ترامپ
  بزرگنمايي:

بازار آریا - خراسان /ترامپی که او را با تشدید تحریم ها علیه ایران می شناسیم دوباره در آمریکا به قدرت رسیده است. در صورتی که وی را ادامه دهنده راه گذشته اش بدانیم اقتصاد ایران نیازمند چه آرایش های جدید ضد تحریمی است؟ 
دونالد ترامپ دوباره در آمریکا به قدرت رسید. مهم ترین کارنامه او در قبال اقتصاد ایران، تشدید تحریم ها علیه کشورمان است که به شوک های ارزی 96-97 انجامید و سلسله ای از تغییرات را تا چندین سال در اقتصاد ایران رقم زد. هنوز دقیقاً معلوم نیست که او در دوره جدید در قبال تحریم های ایران چه موضعی خواهد گرفت. اما اگر بنا بر احتمال معقول، وی ادامه دهنده راه گذشته اش باشد، باید گفت که لازم است لااقل در سه حوزه، برای آسیب پذیری های اقتصاد ایران در حوزه بین‌الملل چاره اندیشی شود.
اقتصاد ایران در دهه 90 از مجموعه عواملی شامل سوء تدبیرهای داخلی و هم چنین فشارهای بیرونی (تحریمی) آسیب دید. به طور خاص، در این دهه شاهد آن هستیم که رشد بی مهابای نقدینگی به رغم رشد پایین اقتصادی رقم خورد. موضوعی که یک منشأ عمده آن به ضعف نظارتی بانک مرکزی در برابر بانک ها و به خصوص بانک های خصوصی بر می گشت. اقتصاد ایران تا آن سال ها و حتی بهتر بگوییم تاکنون کمابیش به زیست نفتی عادت داشته و از صادرات نفت برای تراز کردن تجارت خارجی، بودجه دولت و هم چنین تامین نیازهای وارداتی خود بهره گرفته است. با وجود این، روند فزاینده رشد نقدینگی در دهه 90 و شکل‌گیری تورم های مزمن بالا از این منظر، موجب شد تا یک پایه مهم کاهش ارزش پول ملی در برابر دلار (در مقیاس بلندمدت) رقم بخورد.
پازل شوک ارزی که ترامپ آن را تکمیل کرد

جدای از مورد فوق اما مجموعه ای از فعالیت های تحریمی آمریکا علیه ایران در دهه 90 شکل گرفت که آمدن ترامپ در دور قبلی ریاست جمهوری وی، آن را تکمیل کرد و به عنوان مکمل سوء تدبیرهای داخلی در جهت ضربه به رشد اقتصادی و تشدید تورم عمل کرد. در آن دوران به واسطه فشار به شبکه ارزی ایران در امارات که تحت نفوذ آمریکا انجام شد، به طور خلاصه عرضه ارز تحت تاثیر قرار گرفت و شوک ارزی رقم خورد. شکل گیری انتظارات منفی که خروج سرمایه از کشور را رقم زد نیز، به عامل مهم دیگری تبدیل شد که سبب شد تاثیرات سیاست های تحریمی آمریکا علیه ایران در هنگام روی کار آمدن ترامپ تشدید شود. در نهایت گزارش ها نشان می دهد که در همان سال ابتدای روی کار آمدن ترامپ یعنی 1397 شمسی، نرخ ارز تا 170 درصد افزایش یافت. در سال 98 نیز اگر چه این رقم کمی عقبگرد کرد، اما در نهایت به دلیل سایر کاستی ها در اقتصاد کشور، تا امروز به نرخی در حدود 70 هزارتومان افزایش یافته است.
 ضعف ها و تهدیدهای پیش روی اقتصاد ایران
با همه این اوصاف، هم اینک سوال اساسی این جاست که اقتصاد ایران در مواجهه با ترامپ چه کارهایی را باید انجام دهد؟ ترامپی که در دوره قبلی ریاست جمهوری فشار حداکثری را به اقتصاد ایران تحمیل کرد.
برخی معتقدند که آمریکا تاکنون هرچه در چنته داشته برای تحریم ها علیه کشورمان استفاده کرده است که مهم ترین آن را می توان در قطع دسترسی به سوئیفت و چرخه دلار بیان کرد. با این حال، بررسی ها نشان می دهد که هنوز نقاط مهمی برای آسیب رساندن به اقتصاد ایران از منظر تحریم ها وجود دارد.
وابستگی غیرمستقیم واردات کالاهای اساسی به آمریکا
گزارش مسیر اقتصاد به نقل از مقاله «مهدی فامیل محمدی» با عنوان «آیا تحریم‌ها بر واردات کالای اساسی ایران اثرگذار بوده است؟» نشان می دهد که پس از روی کارآمدن ترامپ در دوره قبلی ریاست جمهوری وی، تحریم ها تا آن جا گسترده شدند که دسترسی بانک مرکزی برای تامین مالی واردات کالاهای اساسی عملاً مسدود شد. این موضوع حدود یک سال (یعنی تا سال 2020) ادامه داشت تا این که وزارت خزانه داری آمریکا معامله با بانک مرکزی به منظور واردات کالای بشردوستانه (غذا و دارو) را مشمول معافیت کرد. بنابراین مشاهده می‌شود که آمریکا قریب به یک سال «قطع کامل مسیر خرید کالای اساسی ایران» را در دستور کار قرار داد و این فرایند در آینده هم تکرار شدنی است. مجید شاکری اقتصاددان نیز در این باره به همشهری این گونه توضیح داده است: «بخش عمده کالاهای اساسی ایران از مسیرها یا کانال‌هایی تامین می‌شوند که تحت کنترل اوفک است و این موضوع ابزار مهمی برای افزایش فشار به ایران ازسوی آمریکاست.»
ورای این مسئله، در سال های گذشته، برخی کارشناسان عنوان کرده اند که حتی برخی اقلام اساسی مانند نهاده های دامی نیز با واسطه از آمریکا وارد می شود. در صورتی که چنین موضوعی نیز صحت داشته و تاکنون ادامه یافته باشد، به نظر می‌رسد می بایست اقدام عاجلی برای تنوع مبادی ورود کالاهای اساسی و امنیت غذایی کشور انجام گیرد.
وابستگی بالای واردات به درهم
یک حوزه مهم آسیب پذیری اقتصاد ایران، وابستگی بالای واردات ایران به درهم امارات است. موضوعی که برخی کارشناسان آن را تا 85 درصد نیز تخمین زده اند. به گزارش خبرگزاری فارس، بانک مرکزی تاکنون آماری از وابستگی بازار ارز ایران به صرافی‌های امارات ارائه نداده اما اخبار غیررسمی بیانگر آن است که واردکنندگان کالا در ایران برای دسترسی به ارزهای رایج از جمله دلار ابتدا باید از طریق صرافی‌های اماراتی درهم تهیه کنند.
تنش در بازارهای ایران از طریق درهم سابقه دار نیز است. به طوری که سال 1399 زمانی که صرافی های امارات در فرایند حواله های درهم-دلار اختلال ایجاد کردند، ارز در کف بازارهای ایران جهش کرد.
گزارش 19108 مرکز پژوهش های مجلس به واقعیت قابل تاملی درباره نقش کنونی امارات در صحنه اقتصاد سیاسی منطقه اشاره کرده و گفته است: «این کشور از آن جا که یک قلمرو تسویه ارز دلاری است، برای آمریکا ارزش راهبردی دارد و ایالات متحده با این ابزار، رفتار بازیگرانی نظیر ایران را کنترل می کند. هر چند امارات برای حفظ این جایگاه، ناچار به برقراری حدی از کنترل تنش با ایران است»
همه این موارد نشان می دهد که وابستگی ارزی به درهم امارات در دوره ریاست جمهوری جدید ترامپ از طرقی نظیر انطباق نقشه تجاری و ارزی (برای استفاده از راهکارهایی مانند تهاتر به ارزهای محلی) می بایست به سرعت کاهش یابد.
وابستگی به فروش نفت
یکی دیگر از وابستگی های خارجی اقتصاد ایران، وابستگی به فروش نفت است. بررسی ها نشان می دهد که سهم نفت در سال های گذشته از منابع عمومی دولت بیش از 25 درصد بوده و در لایحه بودجه سال آینده نیز اتکای بالای منابع بودجه به صادرات نفتی دیده می شود. گزارش ها حاکی از آن است که نفت ایران با واسطه و از طریق انتقال به تانکرهای واسط دریایی به چین فروخته می شود. با این حال به نظر می رسد در دوره جدید ترامپ روش صادرات، جغرافیای صادرات و همچنین روش تسویه ارزهای حاصل از صادرات امکان آسیب دیدگی داشته باشند. بنابراین تدبیر فوری دولت برای افزایش اطمینان در این سه حوزه ضروری است.
مواردی که در بالا به آن ها اشاره شد، پیوندهای بیرونی اقتصاد ایران بودند که آن را در معرض آسیب قرار می دهند. جدای از این موارد، بدیهی است هر چه اقتصاد ایران از نظر مولفه هایی که می توان آن ها را را ذیل تاب آوری عنوان کرد، تقویت شود، امکان آسیب دیدن از سیاست های تهاجمی ترامپ و باشگاه تحریم کنندگان کمتر خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1209043/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مسئولان در رفع مشکلات اقتصادی و گرانی ها بکوشند

وزیر امور اقتصاد و دارایی از افول کیش انتقاد کرد

کشورهای اسلامی باید به سمت یک بازار فعال اقتصادی حرکت کنند

جریمه سنگین در انتظار این کارفرمایان| 15 میلیون کارگر در تلاش گرفتن حق

ایردراپ میجر مشخص شد

وزیر کار: جان کارگران معدن‌های سنتی در خطر است

ایست به تراکنش های کلان «بدون بابت»

افزایش تعرفه گاز برای مشترکین بسیار پرمصرف

گاز مناطقی از اهواز روز شنبه قطع می‌شود

ته لنجی و کولبری مجاز شد

تفاهم‌نامه 39 طرح در نشست فعالان اقتصادی با رئیس‌جمهور به امضا رسید

آغاز ریل‌گذاری راه آهن خاش-چابهار با حضور وزیر راه و شهرسازی

ضرورت توسعه اقتصاد دریامحور

همتی: چاره ای جز توسعه دریا محور نداریم

آمار نگران کننده ولادت‌ها در ایران

کشف 50 هکتار زمین خواری با شناسایی اعضای یک باند در کرمان

یارانه دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد

تقویت اقتصادی کشور، لازمه دستیابی به موفقیت‌های پایدار در ورزش است

کولبران مجوز گرفتند

همتی: برای توسعه دریامحور تمام تلاش خود را به کار خواهیم گرفت

شناسایی دو هزار نفر از عوامل مرتبط با قاچاق سوخت در فضای مجازی

هدف ما، توجه به گردشگری خلاق است/ باید برای جزیره کیش تنوع درآمدی ایجاد کرد

تفاهم نامه 39 طرح اقتصادی در سیستان و بلوچستان و با حضور رئیس جمهور به امضا رسید

کشف 10 میلیارد ریال لوازم یدکی قاچاق در کرمانشاه

شارژ سریع با خرید اکانت تلگرام پرمیوم از اوریکس گیم

نرخ بهره بین بانکی به بالاترین میزان خود رسید

دغدغه های فعالان اقتصادی را رفع خواهیم کرد

محمود جامساز: پرداخت یارانه مشکلی از مردم حل نمی‌کند

سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها: یارانه آبان ماه شش دهک واریز و هم اکنون قابل برداشت است

برگزاری همایش مدیران بیمه دی در تهران

نشست صمیمی رئیس جمهور با فعالان اقتصادی سیستان و بلوچستان

وزیر صنعت: مجوز برای ته‌لنجی‌ها و کولبران اعطا شد

انتظارات مهم فعالان اقتصادی بو‌شهر از دولت چهاردهم

حفظ سرمایه‌های کلان در بازار کار اصلی ترین سیاست اشتغالی

همتی: چاره‌ای جز توسعه دریا محور نداریم

پزشکیان: باید به جایگاه شایسته ایران در منطقه دست پیدا کنیم

بیت کوین گران شد

همتی: چاره‌ای جز توسعه دریامحور نداریم

وابستگی ایران به واردات نهاده‌ها 2.4 برابر شده

وزیر رفاه: یارانه کسی را حذف نکرده‌ایم

قیمت طلا، سکه و ارز اول آذر 1403؛ تغییر قیمت سکه، عجیب شد

تفویض اختیار به سطوح استانی، مطالبه استاندار سیستان و بلوچستان از رئیس‌جمهور

کارگر با کارفرمایی که مرخصی نمی‌دهد، چه کند؟

اقتصاد دریا محور؛ ضرورت تدوین برنامه های توسعه ای با نگاهی وسیع اما طراحی واقعی

امضای تفاهم نامه 39 طرح اقتصادی در سیستان و بلوچستان

قیمت محصولات ایران‌خودرو و سایپا امروز پنجشنبه 1 آذر

همتی: دولت معتقد به توسعه دریا محور است/ کیش را به روزهای اوج باز می‌گردانیم

وزیر صمت: مسائل کولبران و ته‌لنجی‌ها با پشتیبانی رئیس جمهور حل شد

ایجاد 30 هزار فرصت شغلی برای مددجویان بهزیستی

جان کارگران معدن های سنتی در خطر است

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی