بازار آریا

آخرين مطالب

فرصت‌‌ها و چالش‌‌های صنعت پتروشیمی ایران اقتصاد ایران

فرصت‌‌ها و چالش‌‌های صنعت پتروشیمی ایران
  بزرگنمايي:

بازار آریا - میثم فتحی محب / کارشناس انرژی زنجیره ارزش نفت و گاز صنعت پتروشیمی ایران، یک صنعت حدودا 23.5 میلیارد دلاری است که علاوه بر تامین نیازهای صنایع متنوع داخلی، سهم قابل‌توجهی در صادرات غیرنفتی داشته و بخش مهمی از درآمدهای ارزی کشور به این صنعت وابسته است. در سال 1402، ظرفیت اسمی کل صنعت پتروشیمی به حدود 96 میلیون تن رسیده، اما میزان تولید همواره کمتر از ظرفیت اسمی بوده است؛ در کشوری که در مجموع منابع نفت گاز، رتبه اول جهان را در اختیار دارد، حدود 20 میلیون تن عدم‌تولید در صنعت پتروشیمی رخ داده که 60‌درصد از این میزان به واسطه کمبود خوراک رخ می‌دهد.
در واقع می‌توان گفت یکی از مسائل اصلی در صنعت پتروشیمی ایران، تامین پایدار خوراک است. در جهش دوم صنعت پتروشیمی ایران، با بهره‌‌برداری از فازهای جدید پارس جنوبی و افزایش تولید گاز طبیعی، رویکرد توسعه پتروشیمی‌‌های خوراک گازهای متان و اتان یعنی واحدهای متانول، اتیلن و اوره / آمونیاک در دستور کار شرکت ملی پتروشیمی و وزارت نفت قرار گرفت. به همین واسطه پتروشیمی ایران به شکل قابل‌توجهی به گاز طبیعی وابسته است. تا جایی‌‌که گاز طبیعی شامل متان، اتان و...، بیش از 70‌درصد از خوراک صنعت پتروشیمی را تشکیل می‌دهد؛ متانول با 45 درصد، اتیلن با 25‌درصد و آمونیاک با حدود 19 درصد، بیشترین سهم را در سبد محصولات پایه پتروشیمی ایران دارند. با توجه به روند افزایشی مصرف گاز طبیعی در مصارف خانگی، تجاری و صنایع غیر‌عمده، پتروشیمی‌‌های خوراک متان با مشکل جدی همراه خواهند شد. به عنوان نمونه، با آغاز آبان‌‌ و شروع سرما، میزان مصرف گاز در بخش خانگی، تجاری و صنایع غیر‌عمده، بر اساس آمار اعلامی شرکت ملی گاز به بیش از 390 میلیون مترمکعب در روز رسید و این موضوع موجب قطع شدن بخشی از گاز شرکت‌های پتروشیمی شده است. از طرفی، میدان گازی پارس جنوبی با مساله افت فشار روبه رو بوده و در صورت افت فشار، تامین اتان نیز با مشکل همراه می‌شود. در واقع متناسب با افزایش مصرف گاز در کشور و عدم‌اجرای پروژه‌‌های فشار افزایی، صنعت پتروشیمی در سال‌های آتی با مشکل جدی مواجه خواهد شد. البته، مساله تامین پایدار خوراک در صنعت پتروشیمی، به گاز طبیعی ختم نمی‌شود. در میان واحدهای بین مجتمعی نیز وجود دارد؛ برخی از واحدهای تولیدکننده محصولات پایین‌‌دستی، همچون پلی‌‌استایرن، به واسطه کمبود تولید استایرن‌‌منومر، به ناچار با کمتر از ظرفیت اسمی فعالیت کرده و امکان تولید ندارند.
توسعه زنجیره ارزش پروپیلن، نقطه مغفول صنعت پتروشیمی
محصولات پایه پتروشیمی یعنی آمونیاک، متانول، الفین‌‌ها (اتیلن، پروپیلن و بوتادین) و آروماتیک‌‌ها (بنزن، تولوئن و زایلین‌‌ها)، اساس صنعت پتروشیمی را تشکیل می‌دهند. همان طور که گفته شد، صنعت پتروشیمی ایران، بر تولید متانول، آمونیاک و اتیلن متمرکز شده و دیگر محصولات پایه پتروشیمی، بخش کمتری از سبد محصولات پایه را تشکیل می‌دهند. در این میان، نکته قابل توجه سهم کمتر از 3 درصدی پروپیلن در سبد محصولات پایه پتروشیمی ایران است. این در حالی است که پروپیلن، 18‌درصد از سبد محصولات پایه پتروشیمی در جهان را شامل می‌شود. به صورت کلی، پروپیلن در میان محصولات پایه پتروشیمی، دارای متنوع‌ترین زنجیره ارزش بوده و محصولات پایین‌‌دستی آن همچون پلی‌‌کربنات‌‌ها، پلی‌‌اورتان‌‌ها، سوپر‌‌جاذب‌‌ها، پلی‌‌پروپیلن، رزین اپوکسی و آکریلونیتریل علاوه بر ایجاد ارزش افزوده بسیار بالا، در صنایع راهبردی همچون خودرو، ساختمان، پزشکی و نساجی کاربرد دارند.
در حالی که بسیاری از محصولات پایین‌‌دستی پروپیلن در کشور تولید نشده و این محصولات از طریق واردات تامین می‌‌شوند؛ از واردات حدود 2 میلیارد دلاری محصولات پتروشیمی، بیش از 1.2میلیارد دلار به محصولات زنجیره ارزش پروپیلن اختصاص دارد. این میزان در شرایطی است که واردات برخی از محصولات در شرایط تحریم با مشکل روبه‌‌رو بوده یا واردات محصولاتی در کشور محدود شده است. برای افزایش تولید پروپیلن در کشور، طرح‌‌های PDH و MTO/MTP تعریف شده‌‌اند و در صورت بهره‌‌برداری از این طرح‌‌ها، حجم قابل‌توجهی به ظرفیت تولید پروپیلن کشور اضافه خواهد شد. اما نکته قابل تأمل این است که متناسب با افزایش قیمت گاز مایع، طرح‌‌های PDH جذابیت اقتصادی خود را از دست داده و طرح‌‌های MTO/MTP با محدودیت‌های انتقال لایسنس همراه هستند.
تولید محصولات پرالتهاب و پر تقاضای داخلی
مساله مهم دیگر در صنعت پتروشیمی این است که بخشی از محصولات پتروشیمی همچون پلی‌‌اتیلن ترفتالات در کشور تولید می‌‌شوند، اما میزان تولید این محصولات بسیار کمتر از نیاز داخلی بوده و با رقابت‌‌های سنگین در بورس‌کالا عرضه می‌‌شوند. پلی‌‌اتیلن ترفتالات از دو محصول مونواتیلن‌‌گلایکول و ترفتالیک‌‌اسید تولید می‌شود. عرضه ملتهب این پلیمر در بورس‌کالا در شرایطی رخ می‌دهد که ایران یک صادرکننده مونواتیلن‌گلایکول است؛ تولید ترفتالیک اسید نیز نیازمند تامین پارازایلین بوده که بخشی در پتروشیمی‌‌های آروماتیکی تولید و مابقی از طریق واردات قابل تامین است. درواقع، تعریف طرح تولید محصولات ملتهب در بورس کالا، یکی از اولویت‌‌های صنعت پتروشیمی است. این موضوع، علاوه بر تامین نیاز داخلی، می‌تواند موجب افزایش ایجاد ارزش افزوده در محصولات صادراتی کشور شود. در مجموع، می‌توان گفت که صنعت پتروشیمی ایران در وضعیت مطلوبی قرار دارد، اما برای توسعه و حفظ ظرفیت تولید فعلی، لازم است که تامین پایدار خوراک، توسعه زنجیره ارزش پروپیلن و افزایش تولید محصولات پر تقاضای داخلی را در دستور کار قرار دهد.
تامین پایدار خوراک، نیازمند توسعه میدان جدید، جمع‌‌آوری گازهای فلر و اجرای به موقع پروژه‌‌های فشار افزایی میدان گازی پارس جنوبی است. علاوه ‌‌بر این، توسعه واحدهای میان‌‌دستی صنعت پتروشیمی همچون واحدهای استایرن‌‌منومر، به جهت تامین خوراک صنایع پایین‌‌دستی ضروری است. تولید پروپیلن نیز، نیازمند برطرف کردن مسائل طرح‌‌های PDH و MTO/MTP است. افزایش تولید پروپیلن برای صنعت ایران ضروری بوده و با توجه به اینکه طرح‌‌های PDH بازدهی بیشتری دارند، می‌توان با ارائه تخفیف خوراک و...، نسبت به افزایش جذابیت اقتصادی این طرح‌‌ها اقدام کرد تا فرآیند توسعه این واحدها تسریع شود. برای تولید محصولات پرالتهاب داخلی نیز، باید طرح‌‌های موجود پیگیری شده و طرح‌‌های چابک جدید تعریف شود. می‌توان با توسعه واحدهای کوچک که در زمان کوتاه‌‌تری به بهره‌‌برداری می‌‌رسند، چالش کمبود این محصولات در کشور را مرتفع کرد.
--> اخبار مرتبط توصیه‌های کلیدی برای سرمایه‌گذار ایرانی تمرکز بر توسعه کیفی و کمی صنعت پتروشیمی بیم و امیدهای صنعت پتروشیمی رشد53 درصدی فروش پتروشیمی شازند تکمیل طرح‌های پتروشیمی، کلید بهبود تراز تجاری

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1206616/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وزیر رفاه: یارانه کسی را حذف نکرده‌ایم

قیمت طلا، سکه و ارز اول آذر 1403؛ تغییر قیمت سکه، عجیب شد

تفویض اختیار به سطوح استانی، مطالبه استاندار سیستان و بلوچستان از رئیس‌جمهور

کارگر با کارفرمایی که مرخصی نمی‌دهد، چه کند؟

اقتصاد دریا محور؛ ضرورت تدوین برنامه های توسعه ای با نگاهی وسیع اما طراحی واقعی

امضای تفاهم نامه 39 طرح اقتصادی در سیستان و بلوچستان

قیمت محصولات ایران‌خودرو و سایپا امروز پنجشنبه 1 آذر

وزیر صمت: مسائل کولبران و ته‌لنجی‌ها با پشتیبانی رئیس جمهور حل شد

ایجاد 30 هزار فرصت شغلی برای مددجویان بهزیستی

جان کارگران معدن های سنتی در خطر است

وزیر کار: ما تا می‌خواهیم یک کاری بکنیم می‌گویند برو جلوی دزدی را بگیر!

تبدیل کیش به پیشران اقتصادی با توسعه دیپلماسی اقتصادی

رهاورد اقتصادی نخستین سفر رئیس جمهور به سیستان و بلوچستان

ورود سرمربی فرانسوی سپاهان به ایران

نخستین سفر رئیس جمهور به سیستان و بلوچستان / امضای تفاهم نامه 39 طرح اقتصادی به ارزش 70 همت

سکه امامی از نیمه 52 میلیون تومان عبور کرد؛ تثبیت دلار در کانال 69 هزار تومان

خرید سهام اُپال، الگوسازی برای ادغام‌های استراتژیک در صنایع است/ درآمدزایی فولاد مبارکه برای کل ایران است

پزشکیان: دغدغه‌های فعالان اقتصادی را رفع خواهیم کرد

امضای تفاهم‌نامه 39 طرح اقتصادی در سیستان و بلوچستان

درخواست بیجار از رئیس جمهور درباره تفویض اختیار به مدیران استانی

تاکید سفیر جدید ازبکستان در کابل بر تقویت روابط با طالبان

وعده رفع دغدغه‌های بانکی فعالان اقتصادی سیستان و بلوچستان

پیش‌بینی مهم صندوق بین‌المللی پول از رشد اقتصادی ایران

تکلیف کارگر در قبال کارفرمایی که مرخصی نمی‌دهد، چیست؟

کیهان در واکنش به تغییرات: از لابستر تا نگرانی‌های اقتصادی با واردات آیفون

رئیس‌جمهور: باید به جایگاه شایسته ایران در منطقه دست پیدا کنیم + فیلم

امضای 39 تفاهم نامه سرمایه گذاری در سیستان و بلوچستان

پزشکیان : باید به جایگاه شایسته ایران در منطقه دست پیدا کنیم + فیلم

یارانه‌های آبان ماه همچنان واریز نشد

پزشکیان در جمع فعالان اقتصادی: باید در منطقه الهام بخش باشیم

تفویض اختیار سطوح استانی مطالبه استاندار سیستان و بلوچستان

توضیح سخنگوی سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها درباره پرداخت نشدن یارانه برخی دهک ها: یارانه هیچ‌کس حذف نشده است

جزئیات تازه از دلایل عدم واریز یارانه نقدی آبان؛ بدهی 700میلیون دلاری وزارت نفت به هدفمندی

60 لیتر سهمیه بنزین آذر شارژ شد

بدهی 700 میلیون دلاری وزارت نفت، دلیل عدم واریز یارانه؟

متنوع‌سازی سبد سوخت نیروگاه‌ها ضروری است

تجلیل از تنها خبرنگار حوزه کتاب شیراز

مشکلات فعالان اقتصادی توسط بسیج اصناف پیگیری می‌شود

آغاز فاز 4 سونگون، گامی بلند در مسیر《معدن به جای نفت》

آخرین سهمیه سوخت پاییز شارژ شد

تامین 45.5 میلیارد دلار ارز واردات

وزیر اقتصاد وارد جزیره کیش شد

کارشناس خودرو: 29 نهاد در خودروسازی کشور دخالت می‌کنند

سخنگوی سازمان هدفمندی: منابع یارانه هنوز تامین نشد

فروش سکه‌های حراجی به مرز 500 هزار سکه رسید

عدم واریز یارانه آبان/ سازمان هدفمندی: منابع یارانه دهک های 4 تا 9 تامین نشد

مدیرعامل راه‌آهن ایران: جا به جایی ریلی مسافر در کشور پنج درصد کاهش یافته است

مردمی‌سازی اقتصاد؛ در تجارت خارجی کشور نیز مؤثر است

مدیر عامل شرکت ملی نفت: تولید روزانه نفت 60 هزار بشکه افزایش یافت

یارانه آبان واریز نشد/زمان واریز فعلاً مشخص نیست

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی