بازار آریا

آخرين مطالب

«دنیای اقتصاد» آخرین آمارهای تورم خوراکی را بررسی کرد

سهم خوراکی‌ها در سبد خانوار اقتصاد ایران

سهم خوراکی‌ها در سبد خانوار
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : مرکز آمار متوسط قیمت کالاهای خوراکی منتخب در مهرماه را منتشر کرد. براساس محاسبات «دنیای اقتصاد» نسبت هزینه‌های ماهانه اقلام خوراکی برای یک خانوار 4نفره در مهر‌ماه به حداقل حقوق به 55درصد رسید. این عدد در مدت مشابه سال گذشته معادل 64درصد بوده است. با‌این‌حال در ماه گذشته نسبت هزینه‌های ماهانه تهیه اقلام خوراکی خانوار به حداقل حقوق برابر با 54درصد بود که رشد یک‌درصدی را تجربه کرده است. بنابر‌این سهم خوراکی‌ها از سبد مخارج خانوار نسبت به سال گذشته بهبود داشته است ولی در مقایسه با شهریورماه افزایش را نشان می‌دهد. دلیل این افزایش این است که تورم خوراکی‌های مصرفی خانوار به صورت ماهانه تعدیل می‌شود اما حداقل دستمزد به صورت سالانه افزایش می‌یابد.
مرکز آمار تورم نقطه‌ای خوراکی‌ها در مهرماه سال جاری را معادل 26درصد اعلام کرده که نسبت به شهریور‌ماه 2.2واحد درصد افزایش یافته است. وجود روند افزایشی در قیمت کالاهای خوراکی در حالی رقم می‌خورد که نسبت به رقم تورم کل کشور 5.6واحد درصد پایین‌تر است. تورم خوراکی به افزایش قیمت مواد غذایی و اقلام خوراکی اشاره دارد که می‌تواند تاثیر قابل‌‌توجهی بر هزینه‌های خانوارها و وضعیت اقتصادی جامعه داشته باشد. این نوع تورم زیرمجموعه‌ای از تورم عمومی است و معمولا به دلایل مختلفی، از جمله کاهش عرضه محصولات کشاورزی، افزایش هزینه‌های تولید، نوسانات ارزی، افزایش تقاضا، یا سیاست‌های تجاری و وارداتی رخ می‌دهد. مواد غذایی بخش بزرگی از سبد هزینه‌های روزمره خانوارها را تشکیل می‌دهند.
سهم بودجه تخصیص‌یافته به مواد غذایی در کشورهای کم‌درآمد و درحال‌توسعه به طور متوسط حدود 44درصد و در برخی موارد بیش از 60درصد است. این سهم در اقتصادهای نوظهور 27درصد و در اقتصادهای پیشرفته 16درصد را تشکیل می‌دهد. در نتیجه خانوارهای کم‌درآمد سهم بیشتری از درآمد خود را به خرید خوراکی اختصاص می‌دهند. افزایش قیمت خوراکی‌ها، به‌ویژه برای خانوار کم‌درآمد، باعث کاهش قدرت خرید می‌شود و می‌تواند منجر به کاهش سطح کیفیت تغذیه‌ای و سلامت عمومی شود. افزایش قیمت مواد غذایی می‌تواند منجر به نارضایتی اجتماعی شود و در بسیاری از کشورها، تورم خوراکی به‌‌خصوص در اقلام ضروری مانند نان، برنج و گوشت، بسیار مورد توجه سیاستگذار است.
سهم 55درصدی خوراکی از دستمزد
»دنیای ‌اقتصاد» بر اساس سبد اقلامی که وزارت رفاه آن را برای توزیع کالابرگ مشخص کرده، هزینه‌های لازم برای تامین این سبد را طی سال‌های اخیر براساس قیمت‌های اعلام‌شده از سوی مرکز آمار محاسبه کرده است. این بررسی نشان می‌دهد در مهرماه سال جاری سهم هزینه مواد غذایی مصرفی یک خانوار 4نفره از حداقل حقوق به 55درصد رسیده است. این در حالی است که سهم مذکور از حداقل حقوق در مدت مشابه سال گذشته معادل 64درصد بود. با‌این‌حال در ماه گذشته سهم مواد غذایی یک خانوار 4نفره از حداقل حقوق برابر با 54درصد بود و در ماه جاری رشد یک‌واحد درصدی را ثبت کرده است.
کدو‌سبز؛ صدرنشین تورم ماهانه
نگاهی به جزئیات تورم ماهانه خوراکی‌ها در اولین ماه پاییز نشان می‌دهد اقلامی مانند کدوسبز، فلفل دلمه‌ای و خیار به ترتیب پرچمداران تورم مهرماه بوده‌اند. تورم ماهانه این اقلام به ترتیب 16.9 ، 10.6 و 9.9درصد بوده است. در گروه نان و غلات بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل 4.8درصد ثبت شده که مربوط به برنج خارجی درجه‌یک بوده است. با توجه به رشد مداوم قیمت‌ها و جاماندن دستمزدها از تورم، خرید برنج خارجی مورد تقاضای خانوار ایرانی قرار گرفته است؛ بنابراین بهتر است افزایش قیمت این کالا مورد توجه سیاستگذاران باشد. با‌این‌حال هر سال طبق قانون و به منظور حمایت از تولید برنج ایرانی از اول مرداد تا 15 آبان هرگونه واردات برنج ممنوع می‌شود. برخی تحلیلگران اعتقاد دارند افزایش قیمت برنج خارجی در ابتدای پاییز به توقف واردات این کالا در بازه مذکور مربوط می‌شود.
وعده کاهش قیمت مرغ محقق نشد
در گروه گوشت قرمز، سفید و فرآورده‌های آن بیشترین افزایش قیمت مربوط به مرغ ماشینی با 3.8درصد است. بر اساس گزارش مرکز آمار، در مهرماه سال جاری حداقل قیمت یک کیلو مرغ ماشینی حدود 82هزار تومان و حداکثر قیمت آن حدود 99هزار و نهصد تومان بوده است. همین امر باعث شده میانگین قیمت یک کیلو مرغ ماشینی به حدود 92هزار تومان برسد. مدیرعامل اتحادیه مرغداران گوشتی کشور در پاسخ به تورم 5.1درصدی ماهانه مرغ ماشینی در شهریورماه، وعده داد که با اتمام تابستان و کاهش سفرها، قیمت‌ این کالا کاهش خواهد یافت. اما آمار تورم خوراکی در مهرماه نشان می‌دهد که این وعده محقق نشد و قیمت مرغ همچنان روند افزایشی داشته است.
این در حالی است که بازار گوشت گوسفند در مهرماه با نوسان قیمتی کمی همراه بوده و تورم ماهانه 0.5درصدی را تجربه کرده است. تحلیلگران معتقدند دلیل ثبات نسبی قیمت گوشت گوسفندی، در کنار عرضه گوشت دولتی، به افزایش عرضه دام در این مقطع زمانی بر‌می‌گردد. در گروه میوه و خشکبار نیز بیشترین افزایش قیمت نسبت به ماه قبل مربوط به موز با 5.6درصد است. کارشناسان بیان می‌کنند این افزایش به دلیل بالا بودن هزینه‌های خرید مجوز واردات این کالاست که منجر به افزایش قیمت نهایی شده است. در مهر‌ماه سال جاری تورم ماهانه 9 کالای خوراکی نیز منفی بوده است. در این ماه انار تورم منفی 16.7درصدی داشته است. یکی از دلایل این کاهش قیمت، رسیدن به فصل برداشت این میوه و افزایش عرضه آن است.
تورم نقطه‌به‌نقطه خوراکی
نگاهی به تورم نقطه‌به‌نقطه خوراکی‌ها نشان می‌دهد در مهرماه سال جاری هویج با تورم حدود 78درصدی، پرچمدار تورم مواد خوراکی است. پس از آن، لیموترش و پیاز با تورم 77.2 و 67.8درصدی در رتبه‌های بعدی پرتورم‌ترین خوراکی‌ها قرار گرفته‌اند. از طرفی پرچم‌داران تورم ماهانه خوراکی‌ها در مهرماه در تورم نقطه‌ای نیز وضعیت قابل‌توجهی داشته‌اند. تورم نقطه‌به‌نقطه سه محصول کدوسبز، فلفل دلمه‌ای و خیار در مهرماه به ترتیب 26.2، 48.6 و 67.8درصد بوده است. در ماه مهر همچون ماه قبل از آن سه کالای روغن نباتی جامد، روغن مایع و پسته تورم نقطه‌به‌نقطه منفی ثبت کرده‌اند.
--> اخبار مرتبط همه حقوق برای اجاره تصمیمات تورم‌زا دستمزد 1401 در دو نگاه افزایش ناگهانی دستمزد چه تاثیری بر اقتصاد دارد؟ آغاز شمارش معکوس برای تعیین حداقل دستمزد

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1205349/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اصلاح تصویب‌نامه واردات خودروهای بنزینی به مناطق آزاد

بیش از 4 هزار پرونده شکایت پارسال در کمیسیون ماده 16 رسیدگی شد

قوانین مربوط به ایثارگران بازنگری، اصلاح و تجمیع شود

قالیباف: معادن یکی از ظرفیت‌های بی‌نظیر در حوزه اقتصادی است

بدون همکاری‌های دانشگاهی، بهبود اقتصادی کشور‌های «بریکس» ممکن نیست

واکنش «همتی» به صد هزار مجوز مشکوک «خاندوزی»

خبر مهم فرزین از سیاست جدید ارزی بانک مرکزی

آجیل با طعم تریاک

تاکید بر جذب تسهیلات تبصره دو و مشاغل خانگی+فیلم

نقش سرنوشت ساز سرشماری کشاورزی در مهم‌ترین پیشران اقتصادی خراسان شمالی

وزیر کشور در بجنورد: خراسان شمالی مستعد پیشرفت در بخش معادن و تجارت است

تاکید آیت الله جوادی آملی بر حل مشکلات اقتصادی و گرانی‌ها

شهادت دادن قالیباف برای دولت پزشکیان/ همراهی مردم و تلاش مجاهدانه دولت و مجلس ضروری است

قالیباف: ایمنی و ارزش افزوده اقتصادی باید اساس فعالیت معادن باشد

مروری بر سرتیتر روزنامه‌های کشور و مهم‌ترین تیترهای اقتصادی؛ امروز 10 آبان 1403

معماری دریایی در هرمزگان؛ پیشرفت نجومی کشتی‌سازی و صنایع فراساحل ایران

عضو کمیسیون صنایع و معادن: وزیر صمت برای ساماندهی خودروهای داخلی قول داد

مالیات باید منصفانه و مانع تولید نباشد

رئیس مجلس: حوادثی مشابه معدن طبس نباید اتفاق بیفتد

قالیباف: اگر قدرت حل مشکلات اقتصادی را نداشته باشیم، همه دستاورد‌ها را از دست می‌دهیم

تکریم ارباب رجوع احترام به مردم است

بازدید استاندار خراسان رضوی از منطقه ویژه اقتصادی سبزوار

کاری کردیم که خانواده‌ها جز فقدان عزیزانشان دغدغه‌ای نداشته باشند

معادن یکی از ظرفیت‌های بی نظیر در حوزه اقتصادی بوده لذا هدف ما تعطیل کردن معادن نیست

سیاست‌گذاری بودجه‌ای باید منجر به تحقق اهداف قانون برنامه هفتم شود

دستگیری جاسوس اسراییلی در ایران

قالیباف: حوادثی مشابه معدن طبس نباید اتفاق بیفتد

خبر مهم رئیس بانک مرکزی درباره آغاز به کار بازار ارز جدید

خبر مهم رییس بانک مرکزی درباره راه اندازی بازار ارز توافقی/ حذف تعدد نرخ‌ های دلار قطعی شد

اداره کشور فقط با مردم امکان پذیر است

افشاگری رییس‌کل بانک مرکزی درباره تصمیم ارزی دولت/ فرمول تعیین نرخ ارز تغییر می‌کند + جزییات

دلار و سکه عقب نشینی کردند؛ دلار در کانال 68 هزار تومان قرار گرفت

تکذیب ممنوعیت فروش بلیت هواپیما به افغانستانی‌ها

گرانفروشی وعدم درج قیمت در صدر تخلفات تعزیراتی

جزیره خاموش؛ تحریم‏‌های 60 ساله در کوبا

آمریکایی‌ها باید برای آرام شدن تندرو‌ها تصمیم بگیرد درست است؟!

کاهش فرزندآوری در ایران: تمایل به کیفیت زندگی به جای کمیت فرزند

بازار ارز توافقی به زودی عملیاتی می‌شود| کاهش 20 درصدی تورم

سیاست جدید ارزی بانک مرکزی اعلام شد/حذف تعددنرخ دربازار ارز

اشتغال و توانمندسازی، مهمترین نیاز مناطق محروم کرمان

قیمت جدید سواری اقتصادی ایران خودرو اعلام گردید | جدول به‌روزرسانی‌شده

عرضه 50 درصد کل ارز در سامانه نیما/بانک‌های کشور تخصصی می‌شوند

قالیباف:هیچ معدنی بدون ایمنی و ارزش افزوده اقتصادی کار نکند

تغییر نرخ ارز نیما با متغیرهای اقتصادی/راه‌اندازی بازار ارز توافقی کلید خورد

استاندار مرکزی: مالیات باید منصفانه و مانع تولید نباشد

جزئیات تک‌نرخی شدن ارز در بازار ایران | انتقال ارز نیما به بازار ارز توافقی | ارائه برنامه اصلاحی به 8 بانک

هشدار جدی یک نماینده از افزایش نرخ ارز و اثرات تورمی در سال آینده

آمریکایی‌ها باید برای آرام شدن تندرو‌ها تصمیم بگیرند درست است؟!

دولت واقعاً منابع کافی برای همسان‌سازی حقوق بازنشستگان دارد؟

مرکبات و کیوی مازندران به کشور ترکمنستان صادر می شود

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی