بازار آریا

آخرين مطالب

کارشناسان از نبود نگاه اکوسیستمی و هوشمندانه در توسعه این فناوری در ایران انتقاد می‌کنند

هوش مصنوعی در چالش برنامه‌ریزی مقالات اقتصاد جهانی

هوش مصنوعی در چالش برنامه‌ریزی
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد : چندین ماه است که سند هوش مصنوعی ابلاغ شده و سازمان ملی آن نیز راه‌اندازی شده است، اما روند توسعه هوش مصنوعی همچنان در مرحله انتقادات و بازنگری باقی مانده است. از سوی دیگر، ریاست سازمان هوش مصنوعی نیز در ابهام قرار دارد؛ با وجودی که یک‌بار از انتصاب رئیس جدید این سازمان خبر داده شد اما وضعیت مسوول قبلی این نهاد هنوز مشخص نیست. با این حال و در شرایطی که سازمان هوش مصنوعی اساس‌نامه‌ای ندارد و انتقادات جدی به سند آن وارد است، مسوولان تدوین و اجرای سند هوش مصنوعی معتقدند که این سند در حال حاضر نیازی به بازنگری ندارد و تا سه سال آینده قابلیت اجرا دارد. این در حالی است که به اعتقاد کارشناسان باید نسبت به برنامه‌ریزی و سندنگاری برای حوزه هوش مصنوعی، پویا و هوشمندانه عمل کرد؛ چون در غیر این صورت در مسیر توسعه هوش مصنوعی با شکست مواجه خواهیم شد.
ابهامات ریاست سازمان
چند ماه از ابلاغ سند و راه‌‌اندازی سازمان ملی هوش مصنوعی ایران می‌گذرد و همچنان انتقادات نسبت به کاستی‌ها و نواقص این سند و سازمان پابرجاست. جدیدترین حواشی در این مورد نیز به خروج سازمان هوش مصنوعی از ذیل معاونت علمی و ریاست این سازمان برمی‌گردد. در هفته اخیر اخباری مبنی بر خروج این سازمان از ذیل معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری منتشر شد و در پی آن، این معاونت ضمن تکذیب این خبر از انتصاب محمدرضا عارف، معاون اول رئیس‌جمهور، به ریاست سازمان ملی هوش مصنوعی خبر داد. با این حال، فائزه دولتی، دستیار ویژه معاون اول رئیس‌جمهور، انتصاب عارف را تکذیب و مطرح کرد: «صرفا رئیس‌جمهور مسوولیت انتخاب ریاست سازمان ملی هوش مصنوعی را دارد و شورای راهبردی آن را به معاون اول واگذار کردند و آقای عارف رئیس سازمان هوش مصنوعی نشده‌اند.» این در حالی است که رئیس دولت سیزدهم در اواخر اسفند ماه سال گذشته، سعید سرافراز را به عنوان دبیر شورا و رئیس مرکز راهبری هوش مصنوعی منصوب کرده بود. با این اوصاف، در حال حاضر معلوم نیست که سرافراز برکنار شده یا همچنان در این سمت باقی است.
با این اوصاف پاشنه آشیل سازمان هوش مصنوعی در حال حاضر عدم تدوین و انتخاب اساس‌نامه و رئیس آن است؛در همین زمینه محمد حسن‌زاده، رئیس پژوهشگاه ایرانداک، در نشست بررسی سند هوش مصنوعی مطرح کرد که تاسیس سازمان ملی هوش مصنوعی در ایران زود بوده است و در این خصوص توضیح داد: «نگاه سازمانی به هوش مصنوعی دو ایراد دارد؛ یکی اینکه موجب سلب مسوولیت اجتماعی از سایر بازیگران این حوزه می‌شود و دیگر اینکه اگر در جایی به اهداف نرسیدیم، نوک پیکان به سمت سازمان ملی هوش مصنوعی می‌رود.» او در ادامه صحبت‌های خود به تجربه سایر کشورها در توسعه هوش مصنوعی اشاره می‌کند و می‌گوید: «در کشور ما بهتر بود تا در گام اول مشوق‌هایی برای کسب‌وکارها در نظر گرفته شود و در ادامه با توسعه آنها با دید بازتری نسبت به تدوین سند ملی هوش مصنوعی اقدام می‌شد.» البته این تنها انتقادات به این سازمان نیست؛ بلکه انتقاد اصلی کارشناسان و فعالان این حوزه موازی‌کاری دولت با بخش خصوصی است و معتقدند که فعالیت سازمان هوش مصنوعی باید به تسهیلگری و ایجاد زیرساخت محدود شود. همچنین یکی از ابهامات نسبت به این سازمان آن است که گفته می‌شود زیرنظر ریاست‌جمهوری است؛ اما مستقل عمل خواهد کرد. با این حال، کارشناسان معتقدند که در صورت ریاست معاون اول رئیس‌جمهور بر سازمان هوش مصنوعی، قدرت و نفوذ این سازمان افزایش خواهد یافت که اتفاق مثبتی است؛ اما از آنجا که معاون رئیس‌جمهور دغدغه و مشغله‌های متعددی دارد، ممکن است که ریسک‌هایی برای این سازمان نوپا از جهت پیگیری امور، تامین بودجه و زیرساخت‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری ایجاد شود.
سندنگاری ضعیف
از سوی دیگر، انتقادات نسبت به توسعه هوش مصنوعی در ایران فقط به سازمان متبوع آن محدود نمی‌شود؛ بلکه مسوولان در قانون‌گذاری و برنامه‌ریزی برای این حوزه نیز ضعیف عمل کرده‌اند. عدم ورود برنامه هفتم توسعه به موضوع هوش مصنوعی یکی از انتقادات جدی در قانون‌گذاری برای این حوزه است. علاوه بر این، به اعتقاد کارشناسان توسعه زیرساخت، میزان مصرف برق، نیاز دو میلیارد دلاری به سرمایه‌گذاری و فعال‌سازی صندوق‌های خطرپذیر هوش مصنوعی از نقاط مغفول‌مانده در این سند است. به همین منظور، محمد حسن‌زاده، رئیس پژوهشگاه ایرانداک، با اشاره به افزایش تعداد محصولات و خدمات هوش مصنوعی در سند آن، چشم‌اندازهای مطرح‌شده را دقیق و کافی ارزیابی نمی‌کند. مصطفی صفدری رنجبر، مدیر اندیشکده سیاست‌پژوهان علم، فناوری و نوآوری نیز به بخش سیاست‌های راهبردی سند ملی هوش مصنوعی اشاره می‌کند و معتقد است که در این بخش مجموعه‌ای از عبارات و عناوین به چشم می‌خورد که مشخص نیست با چه مبنا و منطقی و از کجا احصا شده‌اند و ارتباط آنها با چشم‌انداز سند و اهداف کلان سند چیست؟ او همچنین با اینکه اولویت‌های ملی به‌کارگیری هوش مصنوعی را از نقاط قوت این سند نام می‌برد، معتقد است که متولی اجرای این اولویت‌ها مشخص نشده است. مدیر اندیشکده سیاست‌پژوهان علم، فناوری و نوآوری نیز از همپوشانی و تداخل در وظایف ارکان اجرایی سند هوش مصنوعی انتقاد می‌کند. با این وجود، در حالی که معاونت فناوری شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز به کاستی‌های این سند واقف است، مسوولان این معاونت معتقدند که سند هوش مصنوعی تا سه سال آینده می‌تواند اجرا شود. کریم زاهدی، معاون فناوری و نوآوری و اقتصاد دانش‌بنیان ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی، در نخستین پنل تخصصی مرکز آموزش و گفتمان‌سازی پژوهشگاه فضای مجازی با موضوع «بررسی و نقد سند ملی هوش مصنوعی ایران» در این باره توضیح داده است: «سند هوش مصنوعی قابلیت اجرایی شدن تا سه سال آینده را دارد و در حال حاضر نیازی به بازنگری ندارد؛ چرا که این سند طبق فرآیند و در بازه زمانی ارائه شده و اوضاع بهتری نسبت به بقیه اسناد دارد، از سوی دیگر واقعا نمی‌شود نظر همه را اعمال کرد.» این در حالی است که دیگر کارشناسان نیز معتقدند سند هوش مصنوعی نواقص زیادی دارد.
علی عبداللهی، کارشناس اقتصاد دیجیتال در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» از نگاه شورای عالی انقلاب فرهنگی به اجرای سند هوش مصنوعی انتقاد می‌کند و معتقد است که در برنامه‌ریزی برای به‌کارگیری هوش مصنوعی نباید به برنامه‌های حداقلی اکتفا کرد. او با بیان این مطلب توضیح می‌دهد: «برنامه‌ریزی و سندنگاری در حوزه هوش مصنوعی از سال 2015 در دنیا شروع شده و کشورهای همسایه و آسیایی نیز برنامه تدوین کرده‌اند. با این اوصاف، باید تیم فنی و کارشناسی برای تدوین و بازنگری سند ملی هوش مصنوعی انتخاب شود تا این سند با نگاهی جامع، اکوسیستمی و بررسی نمونه‌های جهانی تدوین و اجرا شود.» این کارشناس در ادامه صحبت‌های خود نواقص سند فعلی هوش مصنوعی را در عدم توجه به حوزه‌هایی از جمله بانکداری، بازار سرمایه، تامین مالی و خدمات مالی بیان می‌کند و به گفته او، این سند در سایر حوزه‌ها نیز به حداقل‌ها بسنده کرده است.
خلأ سند جامع و شفاف
علاوه بر این، از نگاه کارشناسان توسعه هوش مصنوعی در ایران به مدیریت راهبردی و استراتژیک نیاز دارد و برنامه‌ریزی به تنهایی بی‌فایده است. علی عبداللهی در این خصوص توضیح می‌دهد که این مدیریت شامل برنامه‌ریزی، اجرا و کنترل است تا در نهایت نگاه راهبردی، فعال و آینده‌نگرانه نسبت به این تکنولوژی حاکم شود. او در ادامه صحبت‌های خود از رویکرد ایستا و منفعلانه نسبت به تدوین و اجرای سند هوش مصنوعی انتقاد می‌کند و می‌گوید: «با توجه تغییرات مکرر و سریع تکنولوژی، برنامه‌نویسی برای استفاده از آن نیز باید جامع، هوشمندانه و پویا باشد؛ زیرا یک برنامه ناقص، اجرای ناقص هم در پی خواهد داشت. مدل‌های برنامه‌ریزی برای حوزه فناوری و تکنولوژی در دنیا به این سمت رفته است که به‌صورت فصلی بازنگری می‌شوند. علت آن هم این است که تا چهار سال آینده فناوری‌های حال حاضر منقضی می‌شوند و برنامه‌ریزی برای آنها بی‌معنی است.» به اعتقاد این کارشناس، باید نسبت به برنامه‌ریزی و سندنگاری برای حوزه هوش مصنوعی، پویا و هوشمندانه عمل کرد؛ در غیر این‌صورت در مسیر توسعه هوش مصنوعی با شکست مواجه خواهیم شد. با این اوصاف و جمع‌بندی نگاه کارشناسان از روند توسعه هوش مصنوعی در ایران بیانگر این است تا زمانی که یک سند مدون و شفاف برای توسعه هوش مصنوعی تهیه نشود و با یک نگاه اکوسیستمی در آن روابط و اختیارات و چگونگی ارتباط بازیگران و ذی‌نفعان مشخص نشود، نمی‌توان نسبت به توسعه هوش مصنوعی در کشور امیدوار بود؛ زیرا برآیندها از سند فعلی هوش مصنوعی مثبت نیست و به اعتقاد فعالان این سند باید اصلاح شود.
--> اخبار مرتبط تجارت با الگوریتم‌ها هوش مصنوعی، عبور از رودخانه یا تپه‌نوردی جامانده ورود هوش مصنوعی به دنیای سیاستگذاری اروپا به دنبال محدودسازی تکنولوژی

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1203607/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اصلاح تصویب‌نامه واردات خودروهای بنزینی به مناطق آزاد

بیش از 4 هزار پرونده شکایت پارسال در کمیسیون ماده 16 رسیدگی شد

قوانین مربوط به ایثارگران بازنگری، اصلاح و تجمیع شود

قالیباف: معادن یکی از ظرفیت‌های بی‌نظیر در حوزه اقتصادی است

بدون همکاری‌های دانشگاهی، بهبود اقتصادی کشور‌های «بریکس» ممکن نیست

واکنش «همتی» به صد هزار مجوز مشکوک «خاندوزی»

خبر مهم فرزین از سیاست جدید ارزی بانک مرکزی

آجیل با طعم تریاک

تاکید بر جذب تسهیلات تبصره دو و مشاغل خانگی+فیلم

نقش سرنوشت ساز سرشماری کشاورزی در مهم‌ترین پیشران اقتصادی خراسان شمالی

وزیر کشور در بجنورد: خراسان شمالی مستعد پیشرفت در بخش معادن و تجارت است

تاکید آیت الله جوادی آملی بر حل مشکلات اقتصادی و گرانی‌ها

شهادت دادن قالیباف برای دولت پزشکیان/ همراهی مردم و تلاش مجاهدانه دولت و مجلس ضروری است

قالیباف: ایمنی و ارزش افزوده اقتصادی باید اساس فعالیت معادن باشد

مروری بر سرتیتر روزنامه‌های کشور و مهم‌ترین تیترهای اقتصادی؛ امروز 10 آبان 1403

معماری دریایی در هرمزگان؛ پیشرفت نجومی کشتی‌سازی و صنایع فراساحل ایران

عضو کمیسیون صنایع و معادن: وزیر صمت برای ساماندهی خودروهای داخلی قول داد

مالیات باید منصفانه و مانع تولید نباشد

رئیس مجلس: حوادثی مشابه معدن طبس نباید اتفاق بیفتد

قالیباف: اگر قدرت حل مشکلات اقتصادی را نداشته باشیم، همه دستاورد‌ها را از دست می‌دهیم

تکریم ارباب رجوع احترام به مردم است

بازدید استاندار خراسان رضوی از منطقه ویژه اقتصادی سبزوار

کاری کردیم که خانواده‌ها جز فقدان عزیزانشان دغدغه‌ای نداشته باشند

معادن یکی از ظرفیت‌های بی نظیر در حوزه اقتصادی بوده لذا هدف ما تعطیل کردن معادن نیست

سیاست‌گذاری بودجه‌ای باید منجر به تحقق اهداف قانون برنامه هفتم شود

دستگیری جاسوس اسراییلی در ایران

قالیباف: حوادثی مشابه معدن طبس نباید اتفاق بیفتد

خبر مهم رئیس بانک مرکزی درباره آغاز به کار بازار ارز جدید

خبر مهم رییس بانک مرکزی درباره راه اندازی بازار ارز توافقی/ حذف تعدد نرخ‌ های دلار قطعی شد

اداره کشور فقط با مردم امکان پذیر است

افشاگری رییس‌کل بانک مرکزی درباره تصمیم ارزی دولت/ فرمول تعیین نرخ ارز تغییر می‌کند + جزییات

دلار و سکه عقب نشینی کردند؛ دلار در کانال 68 هزار تومان قرار گرفت

تکذیب ممنوعیت فروش بلیت هواپیما به افغانستانی‌ها

گرانفروشی وعدم درج قیمت در صدر تخلفات تعزیراتی

جزیره خاموش؛ تحریم‏‌های 60 ساله در کوبا

آمریکایی‌ها باید برای آرام شدن تندرو‌ها تصمیم بگیرد درست است؟!

کاهش فرزندآوری در ایران: تمایل به کیفیت زندگی به جای کمیت فرزند

بازار ارز توافقی به زودی عملیاتی می‌شود| کاهش 20 درصدی تورم

سیاست جدید ارزی بانک مرکزی اعلام شد/حذف تعددنرخ دربازار ارز

اشتغال و توانمندسازی، مهمترین نیاز مناطق محروم کرمان

قیمت جدید سواری اقتصادی ایران خودرو اعلام گردید | جدول به‌روزرسانی‌شده

عرضه 50 درصد کل ارز در سامانه نیما/بانک‌های کشور تخصصی می‌شوند

قالیباف:هیچ معدنی بدون ایمنی و ارزش افزوده اقتصادی کار نکند

تغییر نرخ ارز نیما با متغیرهای اقتصادی/راه‌اندازی بازار ارز توافقی کلید خورد

استاندار مرکزی: مالیات باید منصفانه و مانع تولید نباشد

جزئیات تک‌نرخی شدن ارز در بازار ایران | انتقال ارز نیما به بازار ارز توافقی | ارائه برنامه اصلاحی به 8 بانک

هشدار جدی یک نماینده از افزایش نرخ ارز و اثرات تورمی در سال آینده

آمریکایی‌ها باید برای آرام شدن تندرو‌ها تصمیم بگیرند درست است؟!

دولت واقعاً منابع کافی برای همسان‌سازی حقوق بازنشستگان دارد؟

مرکبات و کیوی مازندران به کشور ترکمنستان صادر می شود

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی