بازار آریا

آخرين مطالب

کاهش وحشتناک ارزش پول ایران در کمتر از 6 ماه اقتصاد ايران

کاهش وحشتناک ارزش پول ایران در کمتر از 6 ماه
  بزرگنمايي:

بازار آریا - شوک ارزی اوایل امسال در پی تنش‌های سیاسی رخ داده در منطقه شکل گرفت و پس از حمله جنگنده‌های اسراییلی به کنسولگری ایران در دمشق، بازار ارز به هم ریخت. اما به مرور بانک مرکزی با ورود به بازار و گذر کوتاه‌مدت از تحولات منطقه‌ای توانست برابری دلار به ریال را تا کانال 57 هزار تومانی پایین بیاورد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
پایین‌ترین سطح برابری ریال به دلار تقریبا اواخر اردیبهشت‌ماه امسال بوده و از آن زمان تاکنون دلار در بازار آزاد گهگداری به کانال 60 تومانی سرک کشیده و بار دیگر پایین آمده و حتی یک بار دیگر در مرداد‌ماه امسال نیز به کانال 57 هزار تومانی وارد شده است. هرچند از میانه‌های تابستان به بعد، خبری از نزول دلار در برابر ریال نبوده و نمودار‌ها افزایشی است.
با توجه به اینکه برخلاف تصور رایج در ادبیات رسانه‌ای، چیزی به نام «نرخ ارز» وجود ندارد و آنچه رخ می‌دهد کاهش ارزش پول ملی در برابر ارز‌های خارجی است؛ می‌توان نتیجه گرفت که از اردیبهشت ماه تاکنون یعنی ظرف 6 ماه، 14 درصد از ارزش پول ملی ایران کاسته شده است.
البته از زمان تغییر رییس کل بانک مرکزی و تصدی محمدرضا فرزین در این پست، نزدیک به 63 درصد از ارزش ریال در برابر دلار نرخ آزاد کاسته شده است، چرا که دی‌ماه 1401 که آقای فرزین به بانک مرکزی آمد اسکناس یک‌دلاری در بازار آزاد در کانال 40 هزار تومانی فروخته می‌شد و حالا و تا لحظه تنظیم این گزارش 65 هزار تومان فروخته می‌شود.
آن‌هم در زمانی که روش‌های زیادی توسط بانک مرکزی به کار گرفته شده و در آخرین تصمیم‌ها نیز سیاست موسوم به «تثبیت» اجرایی شده که همراه با رکود شدید در صنایع و بازار‌ها بوده است.
برخی دیدگاه‌ها معتقدند که دلیل روند رو به رشد قیمت‌ها در بازار آزاد به سیاست‌های وزارت اقتصاد برمی‌گردد که به دنبال نزدیک شدن دو نرخ نیمایی و آزاد ارز به یکدیگر است. عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد گفته بود که «برنامه‌اش افزایش نرخ‌ها در سامانه نیما و کاهش نرخ‌ها در بازار آزاد است.» با این حال هر قدر که نرخ‌ها در سامانه نیما بالا رفته، ساختار ارزی بازار آزاد نیز خود را تطبیق داده و به سمت بالا حرکت کرده است.
در واقع، برنامه «تک نرخی کردن ارز» با این روش، در زمانه‌ای که تحریم‌ها به بالاترین سطح خود رسیده و شرایط برای ورود آسان ارز به کشور مهیا نیست و هر روز خبری از چالش‌های صادرکنندگان برای بازگشت ارز صادراتی به کشور مخابره می‌شود؛ چندان هم عملیاتی به نظر نمی‌رسد و حتی شاید نتیجه برعکس هم بدهد.
به نظر می‌رسد دیدگاه کلی بانک مرکزی این است که معاملات ارز در بازار آزاد در عدد و رقم بالایی نیست و عمق این بازار شاید چیزی کمتر از یک میلیارد دلار باشد. در این باره هم نمی‌توان نظر خاصی داشت، چون اطلاعات شفافی از چنین بازاری وجود خارجی هم ندارد که مورد قبول کسی هم نیست و نوعی «بازار سیاه» محسوب می‌شود. اما باید توجه داشت که در تنگنای ارزی موجود، نوسان نرخ ارز در بازار‌های مختلف تاثیر می‌گذارد و موجب افزایش قیمت کالا‌ها و حتی کمبود و نبود برخی کالا‌های مهم نیز می‌شود.
فرق سیاست‌های اقتصادی خاندوزی و همتی در چه چیزی است؟
پیمان مولوی، اقتصاددان و کارشناس حوزه سرمایه‌گذاری درباره تحولات بازار‌ها به «اعتماد» گفت: به نظر می‌رسد دلیل نوسان‌های کنونی در بازار را باید از وزیر اقتصاد پرسید، آقای همتی با اعلام این خبر که نیازمند کاهش نرخ بهره بانکی هستیم باعث التهاب در بازار شده است و این سیگنال را به اقتصاد داد که به زودی نرخ بهره بانکی پایین می‌آید و بسیاری از افرادی که به دنبال نرخ بهره حقیقی بودند شرایط اقتصادی برای‌شان جذاب‌تر شد.
این اقتصاددان با بیان اینکه وعده نزدیک کردن نرخ ارز نیمایی به نرخ ارز آزاد از سوی وزیر اقتصاد چندان منطقی به نظر نمی‌رسد، ادامه داد: این وعده‌ها عملیاتی نمی‌شود به این دلیل که امکان آن وجود ندارد و اجازه آن را به دولت نمی‌دهند. سوال من این است که فرق سیاست‌های آقای همتی با آقای خاندوزی چیست؟
این اقتصاددان با بیان اینکه متوسط قیمت دلار امسال روی 65 هزار تومان است، تصریح کرد: هرچند ممکن است قیمت دلار تا پایان سال به 70 هزار تومان هم برسد، اما متوسط قیمت دلار 65 هزار تومان خواهد بود و اتفاقا این رقم با تورم 35 درصدی همین محدوده 65 هزار تومان است و میانگین 365 روز را هم محاسبه کنیم به همین میزان می‌رسیم.
مولوی افزود: از ابتدای سال 1403 تاکنون متوسط قیمت دلار زیر 65 هزار تومان بوده و حدود 62 هزار تومان نرخ‌گذاری شده بود البته زمزمه‌های حمله اسراییل هم باز روی نرخ دلار اثرگذار خواهد بود، اما در مجموع سیاست‌های بانک مرکزی تاکنون در مورد میزان تورم به درستی اجرا شده است.
آیا سیاست‌های ضدتورمی دولت تغییری داشته است؟
این کارشناس حوزه سرمایه‌گذاری ادامه داد: واکنش آقای همتی در مورد نرخ بهره بانکی و کاهش آن، این سوال را مطرح می‌کند که آیا سیاست‌های ضد تورمی دولت تغییر کرده یا خیر و این موضوع از مواردی است که وزیر اقتصاد و دارایی باید در مورد آن پاسخگو باشد.
مولوی در ادامه در مورد اجرای ارز تک‌نرخی و انتقادات و پافشاری‌ها در مورد اجرایی شدن یا عدم اجرای آن گفت: تا زمانی که گردن کلفتی‌ها باشد و ذی‌نفعان برای ارز چند نرخی در کشور وجود داشته باشند، اجازه تک نرخی شدن ارز را به هیچ کس نمی‌دهند.
این کارشناس اقتصادی در مورد تراز تجاری کشور نیز افزود: تراز تجاری کشور در سال گذشته منفی 16 میلیارد دلار بود و در شش‌ماهه نخست سال جاری میزان ناترازی بین صادرات و واردات به منفی 7 میلیارد دلار رسیده، اما هرگونه کسری تجاری در شرایطی که کشور در آن قرار گرفته است (شرایط شبه‌جنگی و تحریمی)، قابل پوشش دادن نخواهد بود مگر آنکه به سمت رشد اقتصادی و برداشتن تحریم‌ها برویم.
فشار‌ها بر ساختار اقتصادی ایران در حال افزایش است
مولوی با بیان اینکه تنها در کوتاه‌مدت و با فروش نفت می‌توان به تراز تجاری مطلوب دست یافت، ادامه داد: این مدل از کسب درآمد برای کشور همین الان هم با ده‌ها ابهام روبه‌رواست و با انتخابات در امریکا و احتمال پیروزی «دونالد ترامپ» فروش نفت ایران نیز باز به مشکل می‌خورد و این کسری درآمدی باز هم برای ایران بیشتر می‌شود و فشار‌ها بر ساختار اقتصادی ایران بیشتر از قبل خواهد شد.
این کارشناس حوزه سرمایه‌گذاری خاطرنشان کرد: چرا با وجود آنکه آقای همتی قبل از انتخابات با برنامه آمده بود هنوز نتوانسته است آن را اجرایی کند؟ البته دو دلیل برای اجرایی نشدن برنامه‌ها وجود دارد یا ایشان قادر به اجرای برنامه‌هایش است و اجازه اجرای آن را به او نمی‌دهند یا اینکه توان اجرای آن را ندارد.
در بازار ارز چه خبر است؟
او خاطرنشان کرد: به نظر می‌رسد در سیاستگذاری‌ها بر اساس موج حرکت می‌کنیم. همین الان انتقاداتی به دولت گذشته در خصوص اقتصاد وجود دارد و ایشان نیز همان برنامه‌ها را انجام می‌دهد و هیچ تغییری در مدل سیاست‌ها وجود ندارد و تنها میز آقایان عوض شده است.
مولوی با بیان اینکه سیگنال کاهش نرخ بهره بانکی به بازار باعث رشد قیمت‌ها شد، گفت: چرا نباید نرخ بهره بانکی حقیقی مثبت شود، چرا تورم‌های در کشور کنترل نمی‌شود؟ چرا تولید تا این اندازه کاهشی شده و مردم باید تاوان افزایش تورم را بدهند؟
این اقتصاددان خاطرنشان کرد: سوال این است که چرا از 43 سال گذشته 33 سال آن نرخ بهره حقیقی منفی شده است؟ با چه راهکاری تورم باید کنترل شود؟
ذی‌نفعان در بازار‌ها به دنبال موج سواری هستند
مولوی با بیان اینکه یک عده ذی‌نفع در بازار سهام به دنبال موج‌سواری با اموال مردم هستند چرا باید با افزایش تورم بورس رشد پیدا کند؟ بورس، آیینه تمام نمای اقتصاد مملکت است و تا زمانی که شرایط اقتصادی در کشور رشدی نکند بورس هم همین شرایط را دارد.
او ادامه داد: بورس در فاصله زمانی مرداد‌ماه 1398 تا مرداد ماه 1399 حدود 657 درصد رشد داشت، اما سوال اصلی این است که مگر در آن زمان اقتصاد ایران رشدی داشت که شاخص‌های بورس تا این میزان بالا رفته بود؟ این موج سواری‌ها از سوی ذی‌نفعان بازار سهام انجام می‌شد.
این کارشناس اقتصادی افزود: در سال 1393 تا سال 1396 و در دوره وزارت آقای طیب‌نیا، تورم در ایران کنترل شد و سوال این است که چرا باز هم زیر اجاق تورم را روشن کرده‌اند و آن را بالا برده‌اند؟ دلیل آن این است که ذی‌نفعان در اقتصاد غیر تورمی قادر به حرکت نیستند و ورشکست می‌شوند و نرخ بهره حقیقی نزدیک به صفر و مثبت به نفع عموم مردم است و به زیان ذی‌نفعان اقتصادی است.
منبع: اقتصاد24

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1202932/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قائم‌پناه، معاون پزشکیان: تفکرات کمونیستی را در کشور رواج ندهیم / توزیع فقر هنر نیست

ضرورت اتصال سامانه املاک و اسکان به پایگاه‌های اطلاعات جمعیتی خانوار برای عرضه خانه‌های خالی

نام سریال جدید مهران مدیری مشخص شد

رابطه با آمریکا برای عربستان مهمتر از عضویت در بریکس است/ نگاه اعراب خلیج فارس به چین و روسیه تاکتیکی است

بیش از 4 هزار لوازم یدکی احتکار شده در تهران کشف شد

هشدار به مالکان هیوندای نکسو / خودروی خود را خارج از خانه پارک کنید!

جدول حقوق بازنشستگان پس از همسان سازی

توییت رائفی‌پور درباره آمریکا سروصدا به پا کرد

هشدار یک جامعه‌شناس درباره افزایش خانه‌های اشتراکی

الهلال بدون ستاره پرتغالی به مصاف استقلال می‌رود

قدردانی معاون وزیر نفت از تلاش‌شبانه‌روزی کارکنان صنعت گاز

قیمت دلار، سکه، طلا و یورو امروز پنجشنبه 3 آبان 1403/ حرکت خلاف جهات طلا و سکه

چرا باید از طالبان تقدیر و تشکر کنیم؟

قطار سازندگی در لرستان متوقف است

بازدید اعضای کمیسیون انرژی مجلس از تأسیسات نفتی منطقه ویژه اقتصادی پارس

پزشکیان: یکجانبه‌گرایی آمریکا برای بسیاری از کشورها ناپسند بود

کشورهای عضو بریکس می توانند در مقابل تحریم های اقتصادی آمریکا ایستادگی کنند

رشد اقتصادی ایران در 45 سال گذشته چقدر بود؟ (فیلم)

کشف انبار بزرگ لوازم یدکی احتکار شده در تهران

تصمیم مهم بانک مرکزی برای سکه

هوش مصنوعی عامل خودکشی یک نوجوان شد

جوگیری رائفی‌پور: آمریکا تمام شد! | رائفی پور بعد از انتشار اولیه واحد پول بریکس در توییتی خنده دار نوشته که آمریکا تمام شد

زمان قطعی واریز مبلغ 3 میلیونی بازنشستگان

کشورهای عضو بریکس می توانند در مقابل تحریم‌های اقتصادی آمریکا ایستادگی کنند

خودرویی که ناگهان محبوب القلوب شد

قهوه‌های 30 میلیاردی قاچاق به کافه نرسید

نظرسنجی اعتماد مصرف کننده در تابستان 1403

آغاز حراج انبوه سکه؛ سکه 1403 به بازار می‌آید

قیمت بنزین کی افزایش می‌یابد؟

خدمت به خانواده شهدا و ایثارگران مسئولیت سنگینی برای ما ایجاد می‌کند

لزوم هم‌افزایی کارکنان صنعت گاز و همه ارکان نظام برای حل مسئله ناترازی انرژی

بسته خبر‌های خوش با معرفی توانمندی‌های اقتصادی سیستان وبلوچستان

افزایش مصرف گاز با ورود جبهه هوای سرد به کشور

صادرات زعفران 2 برابر می‌شود

هیچ‌‌کدام از واحدهای صنعتی لرستان در دوران تصدی‌ام تعطیل نشد

با 100 میلیون صاحب خودرو شوید

وضعیت اقتصادی ایران در لایحه بودجه 1404 / قیمت بنزین چه تغییری خواهد کرد؟

هزار مگاوات، ناترازی برق تهران

استقبال از بریکس در آمریکای لاتین

آمار جدید مهاجران افغان در تهران از زبان آقای استاندار

مبارزه با فساد اقتصادی با جدیت دنبال می‌شود

چند نفر در کشور در صف وام ازدواج هستند؟

تاجگردون: بنزین در کمیسیون تلفیق گران نمی‌شود

سقف مالیات در لایحه بودجه 1404 افزایش یافت

جزییات جریمه پلکانی نپرداختن عوارض آزادراه‌ها

یک مسئول قوه قضائیه: مبارزه با فساد اقتصادی با جدیت دنبال می‌شود

طولانی شدن فرآیند تخصیص ارز برای واردات کالا مشکل‌ساز است

جزئیات جریمه پلکانی نپرداختن عوارض آزادراه‌ها

سهم یک درصدی وام ازدواج و فرزندآوری از کل تسهیلات بانک‌ها

بازدید کاظمی قمی از نمایشگاه تخصصی صادرات در کابل

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی