بازار آریا

آخرين مطالب

رمزگشایی از تثبیت نرخ ارز اقتصاد ايران

رمزگشایی از تثبیت نرخ ارز
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دکتر سعید بیات با اینکه از سال 1397 تاکنون، چند بار وزیر اقتصاد، رئیس کل بانک‌مرکزی و رئیس سازمان برنامه و بودجه تغییر کرده، چرا نرخ تامین ارز اقلام اساسی و دارو به صورت کامل تثبیت شده (از 1397 تا 1401 در سطح 4200تومان و از آن به بعد در سطح 28هزار و 500تومان) و نرخ بازار نیما (محل تامین ارز مواد اولیه و تجهیزات تولیدی) نیز از الگوی تثبیت خزنده (تغییر نرخ با شیب ملایم) تبعیت کرده است؟
اینکه سیاست ارزی کشور تابعی از نام مدیران ارشد اقتصادی کشور نباشد، به‌خوبی نشان می‌دهد که ماندگاری سیاست تثبیت نرخ ارز در پدیده‌ای خاص ریشه دارد که در ذات اقتصاد کشور نهفته است و با تغییر نام مدیران، ثابت و پابرجا می‌ماند و خدشه‌ای به اصل وجودی آن وارد نمی‌شود. اما این پدیده چیست که در سطحی بالاتر از مدیران اقتصادی کشور، جا خوش کرده است؟ یادداشت حاضر به دنبال پاسخ به این سوال است. برای این پاسخ، ابتدا رابطه نرخ ارز با مسوولیت‌های هریک از سه‌سازمان اقتصادی فوق‌الذکر را تبیین کرده و در مورد موافقت یا مخالفت هریک از این سازمان‌ها با نظام تثبیت نرخ ارز بحث خواهم کرد.

بازار آریا

1.سازمان برنامه و بودجه که مسوول تدوین بودجه سنواتی است، بالقوه تمایل دارد که نظام تثبیت نرخ ارز به‌طور کامل برچیده شود. علت این است که اولا تبصره «1» ماده‌واحده بودجه سنواتی از محل تسعیر سهم خزانه از درآمدهای نفت و گاز تامین مالی می‌شود که از سال 1397 تا 1401 با نرخ 4200تومان و از سال 1401 به بعد با نرخ 28هزار و 500تومان تسعیر شده است. طبیعی است که اگر به جای نرخ 28هزار و 500تومان، نرخ‌های بالاتر (مثلا نرخ بازار آزاد) ملاک تسعیر قرار گیرد، منابع تبصره «1» افزایش قابل‌توجهی خواهد یافت. ثانیا تبصره 14 بودجه سنواتی که بخش قابل‌توجهی از آن از محل تسعیر درآمد حاصل از صادرات فرآورده‌های نفتی تامین می‌شود، با نرخ بازار نیما تسعیر می‌شود که پایین‌تر از نرخ بازار آزاد است. بنابراین عجیب نیست اگر سازمان برنامه، بالقوه تمایل داشته باشد نرخ بازار نیما با سرعت بیشتری به نرخ بازار آزاد نزدیک شود.
2.وزارت اقتصاد بالقوه تمایل دارد سیاست تثبیت کامل نرخ ارز حفظ شود تا کالاهای اساسی و دارو که تغییر قیمت آنها معمولا خط قرمز دولت‌هاست با جهش قیمتی مواجه نشود. این در واقع نوعی سیاست رفاهی است که از طریق تثبیت نرخ ارز دنبال می‌شود. در مقابل، سیاست تثبیت خزنده برای وزارت اقتصاد مطلوب نیست؛ چون دغدغه نجات بورس وجود دارد و یکی از روش‌های آن، این است که نرخ ارز بازار نیما با سرعت بالا به نرخ ارز بازار آزاد نزدیک شود.
3.بانک‌مرکزی مایل است تثبیت نرخ ارز تداوم داشته باشد؛ چون پاسخگویی به تحولات نرخ تورم برعهده این سازمان است. ساده‌انگارانه است اگر تصور کنیم مدیران عالی بانک‌مرکزی نسبت به عامل اصلی افزایش نرخ تورم که افزایش نرخ رشد پایه پولی و نقدینگی است، ناآگاهند و صرفا نرخ ارز را عامل تورم می‌دانند. رصد گزارش‌ها و اظهارنظرهای آنها در تمامی این سال‌ها نشان می‌دهد که مدیران عالی بانک‌مرکزی شناخت خوبی از بنیان‌های تورم‌زا دارند؛ اما به دلیل تداوم کسری بودجه دولت و اجرای عملیات شبه‌بودجه‌ای در ترازنامه بانک‌مرکزی و در پی آن انبساط پایه پولی، تکالیف بانک‌ها به اعطای تسهیلات تکلیفی در قوانین بودجه سنواتی و در پی آن اضافه‌برداشت بانک‌ها از منابع بانک‌مرکزی، الزام بانک‌ها به خرید اوراق بدهی دولت برای تامین منابع ریالی بودجه سالانه و در پی آن واگذاری این اوراق به بانک‌مرکزی در قالب عملیات ریپو و انبساط پایه پولی، سبب شده است تا تسلط بانک‌مرکزی بر ترازنامه سیستم بانکی (بانک مرکزی و شبکه بانکی) در سطح مطلوبی نباشد و به‌ناچار تصمیم بگیرد هدف تورمی خود را از مسیر تثبیت نرخ ارز دنبال کند.
اینکه تثبیت نرخ ارز واقعا به چه میزان قادر است نرخ تورم را کنترل کند و اینکه پیامدهای جانبی این سیاست بر ذخایر ارزی بانک‌مرکزی و همچنین انگیزه صادرکنندگان بر رفع تعهدات ارزی آنها به چه میزان است، خود داستانی مفصل و مجزاست که در این یادداشت قصد ورود به آن را ندارم؛ اما قابل کتمان نیست که وقتی کنترل تورم از مسیر اصلی آن به‌سادگی قابل انجام نباشد، تثبیت نرخ ارز ریسمانی است که بانک‌مرکزی به آن چنگ می‌زند. آنچه در فوق گفته شد، در جدول بالا جمع شده است. این جدول، نظرات بالقوه هریک از سه‌سازمان درخصوص تداوم سیاست تثبیت نرخ ارز (تثبیت کامل-تثبیت خزنده) را نمایش می‌دهد.
همان‌طور که آشکار است، تداوم سیاست تثبیت کامل نرخ ارز 2موافق و یک‌مخالف دارد، در حالی که تداوم سیاست تثبیت خزنده 2مخالف و یک‌موافق دارد. اگر فرض کنیم قدرت این سازمان‌ها در تصمیم‌گیری سیاستی با هم یکسان است و هیچ‌یک بر دیگری برتری ندارند، آنگاه اینطور استنباط می‌شود که سیاست تثبیت کامل نرخ ارز، با 2رای موافق در مقابل 1یک‌رای مخالف همچنان ادامه داشته باشد. از منظر نگارنده، این همان رازی است که سیاست ارز ترجیحی را در اقتصاد ایران ماندگار کرده است.
در مقابل، سیاست تثبیت خزنده ارز، با 2رای مخالف در مقابل یک‌رای موافق، به شکل فعلی قابل تداوم نیست و پیش‌بینی می‌شود شکاف نرخ بازار نیما با نرخ بازار آزاد با سرعت بیشتری تعدیل شود. مایلم بحث خود را این‌طور ادامه دهم که با توجه به اشکالات فراوانی که به سیاست تثبیت کامل نرخ ارز وارد است، راهی وجود دارد که ماندگاری این سیاست از بین برود؟ راه این است که نظر یکی از موافقان این سیاست به نظر مخالف تبدیل شود. احتمالا تغییر نظر بانک‌مرکزی کار آسان‌تری است.
بانک‌مرکزی به مواهب اجرای نظام شناور مدیریت‌شده در بازار ارز واقف است و تبعات منفی و خسارت‌بار تداوم سیاست ارز ترجیحی را نیز به‌خوبی می‌داند. لازمه تغییر نظر بانک‌مرکزی این است که قادر باشد کاهش تورم را از مجرای اصلی آن که همانا کاهش رشد پایه پولی و نقدینگی است دنبال کند. این امر نیز منوط به آن است که سازمان برنامه، بودجه سنواتی را به نحوی ببندد که فشارها بر ترازنامه بانک‌مرکزی و شبکه بانکی به طور معنادار کاهش یابد تا بانک‌مرکزی بتواند بر ترازنامه سیستم بانکی به طور کامل مسلط شود. در این صورت طبیعی است که بانک‌مرکزی اهرم کردن نرخ ارز برای کنترل تورم را متوقف کرده و مخالفان تداوم سیاست تثبیت کامل نرخ ارز از یک به 2 افزایش یافته و سیاست مزبور با احتمال قوی برای همیشه متوقف خواهد شد.
نکته پایانی این است که دولت چهاردهم تازه آغاز به کار کرده و امیدواری بسیاری وجود دارد که مسائل و مشکلات اقتصادی را که دامنگیر کشور است تا حدودی حل و فصل کند. لیکن در این مسیر، درک مناسبات نهادی ایجاد شده و ماندگاری مسائل از اهمیت فراوانی برخوردار است و به دولت این امکان را می‌دهد که بداند چگونه و از چه نقطه‌ای به مساله ورود کرده و آن را حل کند.
* پژوهشگر اقتصادی
--> اخبار مرتبط پرداخت اعتبارات دولتی، رمز موفقیت آزادسازی ارز دارو ارز ترجیحی نان و دارو در فاز دوم تعیین‌تکلیف می‌شود تب دارو پخش دارو بر لبه چاله مالی دولت دو راهی سیاستگذار ارزی

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1190890/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

همتی: مشکلات رفع تعهدات ارزی واردکنندگان با ایجاد تبصره حل شود

اجرای بد برخی قوانین، فعالان اقتصادی را با مشکل مواجه کرده است

کشف بیش از 29 میلیارد ریال کالای قاچاق در هندیجان

گسترش صادرات و جذب سرمایه خارجی هدف اصلی همکاری ایران و تانزانیا

ضرورت جلوگیری از تغییر کاربری اراضی کشاورزی در لرستان

یارانه دهک‌های چهارم تا نهم واریز شد

پلیس امنیت اقتصاد کرمان رشوه 2 میلیارد ریالی را رد کرد

کشاورزان پایه ی استقلال اقتصادی هستند

توقیف 55 دستگاه خودرو شوتی حامل 42 هزار لیتر سوخت قاچاق

افزایش مناسبات با همسایگان دریچه های جدیدی از دیپلماسی اقتصادی را به روی کشورمان باز می کند

راهکار ترکیه برای مقابله با تورم و کاهش وابستگی به دلار

تغییر نرخ سودبانکی جدی شد

اشتباهات دولت‌ها بورس را تخریب کرد؛ چه کسی قرار است ترمیمش کند؟

9 عامل دست‌یابی به رشد نقدینگی هدف

پیش‌بینی رشد 30 درصدی تولید زعفران برای امسال

خودروهای سیتروئن در ایران تولید خواهد شد

شیب منفی رشد اقتصادی

تصویب قانون جهش تولید دانش بنیان در مجلس

وزیر دفاع: با تمام توان از دولت ونزوئلا حمایت می‌کنیم

نصیرزاده، وزیر دفاع: ایران با تمام توان از دولت مشروع ونزوئلا حمایت می‌کند

پیام تسلیت وزیر نفت برای درگذشت فرزند نایب‌رئیس پیشین کمیسیون انرژی

درآمد دهک نهم و دهم 25 تا 42 برابر یارانه نقدی

میدان وحدت

سیدشمس الدین حسینی: قطعا با تعطیلی پنجشنبه‌ها مخالفیم

پیام تسلیت رئیس پژوهشگاه صنعت نفت در پی درگذشت یکی از کارکنان

ایران، سلطان چاپ پول جهان است؟

بانک تجارت حامی توسعه اقتصاد کشور و تولید کالای ایرانی است

تولید سالانه 400 هزار تن زباله الکترونیکی در ایران

کشف موتورسیکلت 30 میلیاردی قاچاق در پارکینگ ساختمان مسکونی

پیام تسلیت وزیر نفت در پی درگذشت یکی از همکاران پژوهشگاه صنعت نفت

قابل توجه مسئولان؛ فقط 17 درصد ذخایر گازی ایران به بهره‌برداری رسیده! /اینفوگرافی

نماینده مجلس: مسئول کنترل تورم فقط بانک مرکزی نیست

کمبود واردات محصولاتی ایران به بنگلادش به دلیل ضعف ارتباط تجار

برگزاری همایش ظرفیت‌های اقتصادی اقوام و عشایر ایران‌زمین در شهرکرد

واردات اندک محصولات ایرانی به بنگلادش به دلیل ضعف ارتباط تجار

تولید سالانه 40 هزار تن زباله الکترونیکی در کشور/ غفلت از یک فرصت اقتصادی

تولید سالانه 400 هزار تن زباله الکترونیکی در کشور

ظرفیت انتقال آب زاینده رود به کاشان افزایش یابد

کشف 29 همت فرار مالیاتی از 60 دانه درشت

پس از لبنیات، رب گوجه‌فرنگی هم گران شد

دیدار سرپرست بنیاد شهید آذربایجان شرقی با 5 خانواده شهید و 3 جانباز در تبریز

کارکنان بنیاد خدمت به جامعه ایثارگری را سرلوحه کارها قرار دهند

رد رشوه ٢٨٠ میلیون تومانی توسط مامور پلیس امنیت اقتصادی کرمان / ناکامی قاچاقچیان سوخت

کسب رتبه برتر شهرداری تهران در بخش نوآوری جایزه جهانی مسکو

تولید سالانه 400 هزار تن زباله الکترونیکی در کشور/ غفلت از یک فرصت اقتصادی

برنامه توسعه اقتصادی استان در مرحله جمع بندی است

با تعطیلی پنجشنبه‌ها مخالفیم/ در خصوص تعطیلی پنجشنبه باید کمیسیون اقتصادی اظهار نظر کند، ولی کمیسیون اجتماعی اقدام به بررسی تعطیلی کرده است

پیروی از مشی شهدا بهترین الگو برای جامعه به ویژه برای نسل جوان است

مطالبه 29 همت مالیات از محل کشف فرار مالیاتی

رونمایی رسمی از کیا اسپورتیج جدید در نمایشگاه خودرو مشهد/ تصاویر

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی