بازار آریا

آخرين مطالب

تحویل خودرو به ثبت نام کنندگان تا چه سالی طول می‌کشد تولید و تجارت

تحویل خودرو به ثبت نام کنندگان تا چه سالی طول می‌کشد
  بزرگنمايي:

بازار آریا - از آنجایی که برنامه‌های وزارت صمت به دلایلی با شکست مواجه شده، این احتمال وجود دارد که تحویل خودرو به ثبت نام کنندگان تا سال 1406 طول بکشد.

طرح فروش محصولات ایران خودرو به تازگی آغاز شده و یکی از مهمترین سوالات متقاضیان از خودروسازان، زمان تحویل خودروها به مشتریان است. در ابتدا برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت برای سال جاری این بود که تولید محصولات داخلی را 15 الی 20 درصد افزایش دهد تا کمبود عرضه و فزونی تقاضا تا حد زیادی کنترل شود اما به نظر می‌رسد در حال حاضر این برنامه عملی نخواهد شد.
با توجه چالش‌های پیش روی خودروسازان در تأمین مواد اولیه و قطعات موردنیاز تولید، به نظر می‌رسد برنامه‌های وزارت صمت محقق نخواهد شد. تأمین ارز هم اکنون با چالش مواجه شده و برای انجام اقدامات لازم باید تمامی این مشکلات حل گردد. با این اوصاف متقاضیان خودرو باید بدانند که ممکن است موعد تحویل محصولات ثبت نامی چند سال بعد باشد!
تحویل خودرو به ثبت نام کنندگان تا سال 1406!
به گفته متخصصان، برای اینکه یک خودرو ساخته شود باید نزدیک به 13 هزار قطعه وجود داشته باشد و فقدان هر یک از آنها خودروساز را با چالش‌های جدی مواجه می‌کند. وقتی خودروساز کمبود قطعه داشته باشد، آیا قادر به تولید خودرو در تیراژ بالا است یا نه؟
هیچ کشوری مثل ایران درگیر عرضه و تقاضای خودرو نیست و چالشی با تأمین آن ندارد. متاسفانه در بازار داخلی 2 میلیون نفر واجد شرایط اقدام به ثبت نام خودرو می‌کنند و در نهایت به 30 هزار نفر ماشین تحویل می‌دهند. شوربختانه یکی از مهمترین مشکلات دولت در مواجهه با ماجرای خودرو، سیاست‌گذاری‌های غلط و اشتباهی است که دیده می‌شود.
قیمت‌گذاری‌های غیرمنطقی باعث شده اختلاف فاحشی بین نرخ کارخانه با بازار آزاد داشته باشیم و سوداگران بازار و دلالان از این فرصت به سود خود بهره ببرند. سیاست‌های نادرست دولت طی سال‌های اخیر باعث شده خودرو از یک کالای مصرفی تبدیل به یک کالای سرمایه‌ای شود. ثبت نام 2 میلیون نفر برای بهره‌مندی از خودرو در حالی است که کل تولید خودرو کشور به یک میلیون و 300 هزار دستگاه در سال می‌رسد.
ایران خودرو که هم اکنون 2 میلیون متقاضی برای خرید محصولاتش صف کشیده‌اند، 555 هزار دستگاه خودرو در سال تولید می‌کند. با این اوصاف حجم تقاضا 4 برابر عرضه ایران خودرو است.
چالش‌هایی به نام قیمت‌گذاری دستوری و تأمین ارز
کار دولت به بیان ساده این است که تقاضا را برای خرید خودرو بین مردم افزایش دهد و از سوی دیگر انگیزه خودروساز را با قیمت‌گذاری دستوری و کمبود قطعه از بین ببرد تا عرضه در گردش کاهش یابد. سیاست‌های اشتباه دولت نه تنها خودروساز را مجبور می‌کند تولید را کاهش دهد بلکه نقدینگی موردنیاز شرکت را با مشکل مواجه خواهد کرد.
از طرف دیگر دولت باید به قطعه سازان و خودروسازان ارز متناسب با نیازشان را تخصیص دهد ولی متاسفانه این کار را نمی‌کند و اگر ارزی بدهد، نصفه نیمه و با تأخیر فراوان است. با این اوصاف باید حق بدهیم که خودروسازان انگیزه‌ای برای تولید بیشتر نداشته باشند و به همان تولید نصفه نیمه بسنده کنند.
برای جهش تولید باید ارز لازم تأمین گردد
مسئول تخصیص ارز در کشور، بانک مرکزی است و اجازه خرید و فروش آزادانه ارز در کشور به هیچ کس داده نشده و همین رویکرد باعث شده فسادهای زیادی پدیدار شود و با کمبود ارز و تأمین ارز صنایع بزرگ نظیر خودروسازی مواجه شویم. تولید خودرو نیاز به ارز دارد و وقتی هیچ تولیدی صورت نمی‌گیرد، هیچ کس بانک مرکزی را به خاطر کمبود عرضه ماشین متهم نمی‌کند و تمام کاسه و کوزه‌ها بر سر خودروساز شکسته می‌شود.
عدم وجود ضمانت اجرای مناسب برای بانک مرکزی، باعث شده این نهاد معتبر کشوری هیچ نگرانی بابت کمبود ارز در کشور نداشته باشد و از آن طرف وزارت صمت و سایر ارگان‌های درگیر در حوزه تولید خودرو با چالش مواجه شوند.
کمبود عرضه خودرو در سال جاری
گفتیم که وزارت صمت نمی‌تواند امسال به وعده‌هایی که داده بود عمل کند چرا که با کمبود ارز مواجهیم و برای واردات قطعه و مواد اولیه نیاز ارز داریم. بهار 1403 با کاهش تولید خودرو مواجه بودیم و طی این فصل حدود 3 درصد تولید کاهش یافت. در مجموع در بهار 1403 شاهد تولید 263 هزار و 138 دستگاه خودرو بوده‌ایم که نسبت به بازه مشابه سال گذشته افت داشته است. (سال گذشته تولید در بهار 272 هزار و 522 دستگاه بوده است)
خودروسازان نسبت به ارز دریافتی بیشتر تولید کرده‌اند
در حال حاضر براساس آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت قیمت هر محصول ایران خودرو در 1402 به طور میانگین 3327 دلار برآورد شده و هر محصول سایپا نزدیک به 2226 دلار قیمت داشته است. مجموع ارزی که برای تولید محصولات به روش قطعات منفصله در نظر گرفته شده، 3766 میلیون دلار بوده که 2094 میلیون دلار ارز نیمایی و 1672 میلیون دلار ارز اشخاص بوده است.
علاوه بر اعداد فوق باید اعلام کنیم که در سال گذشته حدود 2951 دلار قطعات و لوازم یدکی به کشور وارد شده که 2110 میلیون دلار با ارز نیمایی و 751 میلیون دلار دیگر با ارز اشخاص صورت پذیرفته است.
در مجموع ایران خودرو از بودجه‌ای که صرف صنعت خودرو شده، سهم 1710 میلیون دلاری داشته که با توجه به قیمت‌گذاری هر خودرو 3327 دلار، باید به ازای بودجه‌ای داشته 514 هزار خودرو تولید می‌کرده است حال آنکه تعداد محصولات تولیدی این خودروساز در 1402 نزدیک به 555 هزار دستگاه بوده است.
با این اوصاف ایران خودرو بیشتر از میزانی که باید خودرو تولید می‌کرده، ماشین به مشتریان تحویل داده است. چنین موضوعی نشان می‌دهد که اگر دولت ارز بیشتری به شرکت ایران خودرو و سایپا تخصیص دهد، تولیدات آنها افزایش خواهد یافت و مشکلات فعلی حل می‌شوند.
سایپا نیز بودجه‌ای 800 میلیون دلاری در اختیار داشته و با احتساب هر خودرو 2226 دلار، باید پایان سال 1402 حدود 360 هزار دستگاه تحویل مشتریان می‌داده حال آنکه آمارها نشان می‌دهد این شرکت 476 هزار خودرو تولید کرده است. تولید بیشتر خودروسازان نسبت به ارز دریافتی بیانگر این نکته است که اگر دولت حامی خودروسازان باشد، توان تولید بیشتر خواهد شد و در نتیجه نیازی نیست ثبت نام کنندگان تا سال 1406 منتظر تحویل خودرو باشند!

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1182327/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

60 لیتر سهمیه بنزین آذر شارژ شد

بدهی 700 میلیون دلاری وزارت نفت، دلیل عدم واریز یارانه؟

متنوع‌سازی سبد سوخت نیروگاه‌ها ضروری است

تجلیل از تنها خبرنگار حوزه کتاب شیراز

مشکلات فعالان اقتصادی توسط بسیج اصناف پیگیری می‌شود

آغاز فاز 4 سونگون، گامی بلند در مسیر《معدن به جای نفت》

آخرین سهمیه سوخت پاییز شارژ شد

تامین 45.5 میلیارد دلار ارز واردات

وزیر اقتصاد وارد جزیره کیش شد

کارشناس خودرو: 29 نهاد در خودروسازی کشور دخالت می‌کنند

سخنگوی سازمان هدفمندی: منابع یارانه هنوز تامین نشد

فروش سکه‌های حراجی به مرز 500 هزار سکه رسید

عدم واریز یارانه آبان/ سازمان هدفمندی: منابع یارانه دهک های 4 تا 9 تامین نشد

مدیرعامل راه‌آهن ایران: جا به جایی ریلی مسافر در کشور پنج درصد کاهش یافته است

مردمی‌سازی اقتصاد؛ در تجارت خارجی کشور نیز مؤثر است

مدیر عامل شرکت ملی نفت: تولید روزانه نفت 60 هزار بشکه افزایش یافت

یارانه آبان واریز نشد/زمان واریز فعلاً مشخص نیست

برخورد جدی با مدیران دستگاه‌هایی که در مسیر سرمایه‌گذاری مانع ایجاد می‌کنند

عدم واریز یارانه آبان/ زمان واریز فعلاً مشخص نیست

اعلام برنامه‌های وزیر صنعت، معدن و تجارت در زاهدان

بانک مرکزی پاسخگوی نیازهای اقتصادی کشور باشد

تسنیم: یارانه آبان واریز نشد

عبور بیت‌کوین از 97 هزار دلار

اظهارات سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس درباره قانون همسان‌سازی بازنشستگان

انتقاد حسین سلاح ورزی از دخالت وزارت صمت در اتاق اصناف/ وارد این بازی پرخطر نشوید

وام مسکن 100 درصد افزایش یافت

بازدید وزیر راه از پروژه‌های مسکن ملی زاهدان

مسئول امور بریکس در ایران: کشورمان به دنبال عضویت در بانک بریکس است

برنامه ایران برای عضویت در بانک بریکس

گرانی شبانه خودرو؛ به مرگ گرفتند که مردم به تب راضی باشند!

تصویب 77درخواست سرمایه‌گذاری خارجی

خروج 200میلیارد دلار سرمایه با مهاجرت فعالان اقتصادی

عدم ارسال مازوت به نیروگاه‌ها نتیجه‌ای جز قطعی برق به همراه ندارد

گران قیمت‌ترین عکس دنیا چه محتوایی دارد؟

تقدیر سازمان ملی بهره‌وری از اجرای الگوی ارزیابی بهره‌وری در شرکت‌های اقتصادی سازمان تأمین اجتماعی

سیاست‌های تجاری ترامپ؛ مسیری پرخطر برای آمریکا

نگرانی از بازی قیمتی با سوخت در لایحه بودجه 1404

کارگران در سنگرهای اقتصادی در جهت اقتدار نظام اسلامی تلاش می‌کنند

درخواست عضویت ایران در بانک سازمان «بریکس»

رژیم صهیونیستی از نظر اقتصادی فروپاشیده است/ اسکان روزانه 500 هزار نفر در پناهگاه‌ها

تجارت در مسیر توسعه پایدار

ایران خواستار عضویت در بانک سازمان «بریکس» شد

انتشار آموخته‌های محسن کرامتی از استاد شجریان

همکاری خاویر باردم با دو غول سینمایی

نمایشگاه آثار تجسمی سینماگران مطرح

پایان رفاقت 68ساله دیوید لینچ با سیگار

چرا شرکت‌ها نمی‏‌خواهند نسل زد را استخدام کنند؟

پایداری؛ نیازمند تغییر مدیران

رویکرد رسمی برای اصلاح شکاف‏‏‌ عملکرد

وزن حسن یزدانی تغییر می‌کند

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی