بازار آریا

آخرين مطالب

تداوم فروش نفت ایران، نشان‌دهنده ایستادگی چین در‌برابر اقدامات یک‌جانبه آمریکا است

عطش نفت ایرانی اژدهای زرد اقتصاد ايران

عطش نفت ایرانی اژدهای زرد
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای اقتصاد -حمید ملازاده : از اواخر سال‌گذشته، برخی بنادر در چین میزان قابل‌توجهی از نفت‌خام ایران را به‌طور مداوم دریافت کرده‌اند. این روند صعودی که توسط شرکت‌های ردیابی نفتکش‌ها و منابع تجاری تایید شده، نشان‌دهنده ادامه خریدهای نفتی چین از ایران در بالاترین سطح ممکن در سال‌های اخیر است. به‌گزارش رویترز، حرکت نفت ایران به چین نشان‌دهنده تغییراتی مهم در الگوهای تجاری و استراتژی‌های وارداتی چین است که در پاسخ به تغییرات عمده در بازار جهانی نفت و شرایط ژئوپلیتیک فعلی طراحی شده‌است. صادرات بدون وقفه نفت ایران بازتاب‏‏‏‏‌دهنده تصمیمات استراتژیک واردکنندگان چینی در واکنش به فشارهای بین‌المللی علیه این کشور است.
اگر دونالد ترامپ رئیس‌جمهور سابق آمریکا در انتخابات آتی این کشور پیروز شود، خصومت تاریخی دولت او با ایران و حتی چین به‌طور بالقوه می‌تواند به اجرای سختگیرانه تحریم‌ها و افزایش فشار بر کشورهای درگیر در تجارت با ایران از جمله چین منجر شود. در واکنش به بازگشت احتمالی دولت ترامپ و مواضع سختگیرانه پیش‌بینی‌شده او در قبال ایران، سیاست نفتی چین در قبال کشورمان احتمالا متحول خواهد شد و این احتمال وجود دارد که این کشور برای تقویت امنیت انرژی خود به ایران نزدیک‌تر شود. چین بزرگ‌ترین واردکننده نفت‌خام در جهان است و به‌شدت به انرژی وارداتی برای تامین انرژی اقتصاد خود متکی است.
ایران دارای ذخایر قابل‌توجهی از نفت و گاز طبیعی است که می‌تواند آن را به شریک استراتژیک خود یعنی چین برای تنوع‌بخشیدن به واردات انرژی این کشور صادر ‌کند که برای برنامه‌ریزی اقتصادی و رشد صنعتی چین ضروری است. چین می‌تواند با تامین منابع انرژی قابل‌اعتماد از ایران، خطرات ناشی از نوسانات بازارهای جهانی نفت را نیز کاهش دهد. تقویت همکاری با ایران می‌تواند فرصت‌های اقتصادی و تجاری جدیدی را برای چین فراهم کند. فراتر از انرژی، ایران دارای منابع معدنی قابل‌توجهی است و از نظر استراتژیک در امتداد مسیرهای تجاری کلیدی قرار دارد. روابط اقتصادی نزدیک‌تر می‌تواند سرمایه‌گذاری در پروژه‌های زیربنایی و سرمایه‌گذاری‌های مشترک را تسهیل کند و به نفع اقتصاد هر دو کشور باشد. سیاست خارجی چین اغلب بر عدم‌مداخله و احترام به حاکمیت تاکید می‌کند و با مواضع ایران در روابط بین‌الملل همسو می‌شود. تقویت روابط دوجانبه با ایران می‌تواند از طریق تقویت اتحاد با کشورهایی که دیدگاه‌های مشابهی درباره حکمرانی جهانی و چندقطبی دارند، به منافع ژئوپلیتیک گسترده‌‌‌‌تر چین منجر شود. روابط نزدیک‌تر با ایران همچنین می‌تواند به‌عنوان راهی برای چین برای مقابله با نفوذ ایالات‌متحده در خاورمیانه و جهان تلقی شود.
با توجه به تنش‌های تاریخی بین ایالات‌متحده و ایران، همکاری چین با ایران می‌تواند به‌عنوان یک مانور راهبردی برای دفاع از منافع و نفوذ خود در منطقه تلقی شود که به‌طور بالقوه آسیب‌پذیری آن را در‌برابر فشارهای ژئوپلیتیک آمریکا کاهش می‌دهد.افزایش صادرات نفت ایران به چین با کاهش تقاضا از سوی پالایشگاه‌های مستقل کوچک در استان شاندونگ همراه بوده‌است. این پالایشگاه‌ها که از سال‌2019 خریداران اصلی نفت ایران در چین بوده‌اند، به دلیل کاهش حاشیه‌‌‌‌‌ سود پالایشی ناشی از افزایش قیمت نفت و کاهش تقاضای سوخت، توان کمتری برای خرید نفت ایران دارند. این کاهش تقاضا باعث تغییر جهت صادرات نفت ایران به بنادر چین شده‌است. به‌رغم تحریم‌های آمریکا که در سال‌2018 بر سر برنامه هسته‌‌‌‌‌ای ایران از سر گرفته شد، چین همچنان به واردات نفت ایران، به‌ویژه از طریق پالایشگاه‌های مستقل موسوم به Teapot، ادامه داده‌است. این واقعیت نشان‌دهنده اهمیت نفت ایران برای چین و توانایی این کشور در مقابله با فشارهای بین‌المللی است.
ردیابی محموله‌‌‌‌‌های ایران
رویترز تاکید می‌کند شرکت مشاوره ورتکسا که در ردیابی نفتکش‌ها تخصص دارد، گزارش داده که بین اکتبر 2023 تا وئن 2024، 23 محموله نفت‌خام ایران، مجموعا 45‌میلیون بشکه، در بنادر چین تخلیه شده‌است. این حجم عمدتا برای ذخیره‌سازی استراتژیک بوده‌است. شرکت مشاوره Kpler نیز تخمین‌زده که چین در همان دوره 34‌میلیون بشکه نفت را از ایران وارد کرده‌است. این ارقام معادل واردات روزانه 124 تا 164‌هزار بشکه هستند که تقریبا 13‌درصد از کل واردات نفت چین از ایران را در نیمه اول سال‌2024 تشکیل می‌دهند.
رکوردهای تاریخی
تحلیلگران تخمین می‌زنند که چین در نیمه اول سال‌2024 بین یک‌‌میلیون و 200‌هزار تا یک‌میلیون و 400‌هزار بشکه در روز نفت‌خام ایران وارد کرده‌است. ورتکسا تاکید‌کرده؛ صادرات نفت ایران در اکتبر 2023 به رکورد یک‌میلیون و 500‌هزار بشکه در روز رسیده‌است. این حجم بالا نشان‌دهنده تداوم جریان نفت ایران به چین است. وزارت امورخارجه چین در پاسخ به سوالات در مورد واردات نفت، تاکید‌کرده که تجارت بین چین و ایران همواره در چارچوب قوانین بین‌المللی بوده‌است. این وزارتخانه همچنین بر مخالفت چین با تحریم‌های یکجانبه تاکید کرده‌است، با این حال گزارش‌ها حاکی از آن است که نفت ایران به مقصد چین اغلب به‌عنوان نفت کشورهای دیگر تغییر نام داده می‌شود تا از تحریم‌ها دور بماند. این اقدامات نشان‌دهنده تلاش‌های گسترده برای حفظ جریان نفت ایران به چین و مواجهه با چالش‌های بین‌المللی است.به گزارش رویترز نفت ایران پس از ورود به چین، به چندین مقصد در زیرساخت‌های پالایشی و ذخیره‌سازی سرازیر می‌شود.
زمینه تاریخی واردات نفت ایران
نفت ایران برای پالایشگاه‌های چینی به دلیل قیمت مناسب‌تر نسبت به سایر گریدهای مشابه خاورمیانه مانند عمان یا موربان و گرید اصلی صادراتی روسیه، ESPO Blend، همچنان جذاب باقی‌مانده‌است. قیمت‌های رقابتی انگیزه اقتصادی قوی برای پالایشگاه‌ها ایجاد‌کرده تا به‌رغم پیچیدگی‌ها و ریسک‌ها، به واردات نفت ایران ادامه دهند. این نشان‌دهنده تلاش‌های مستمر چین برای بهره‌‌‌‌‌برداری از فرصت‌های اقتصادی در بازار جهانی نفت است.
پیامدهای اقتصادی و ژئوپلیتیک
استمرار واردات نفت ایران توسط چین، پیامدهای اقتصادی و ژئوپلیتیک مهمی دارد. از نظر اقتصادی، قیمت‌های مناسب نفت ایران صرفه‌جویی قابل‌توجهی برای پالایشگاه‌های چینی به‌همراه دارد و حاشیه سود آنها را در بازار رقابتی جهانی افزایش می‌دهد. از نظر ژئوپلیتیک، تجارت مستمر چین با ایران به‌رغم تحریم‌های ایالات‌متحده، نشان‌دهنده استراتژی عمل‌‌‌‌‌گرایانه اقتصادی چین و مقاومت آن در‌برابر اقدامات یکجانبه سایر کشورها است. این موضع نه‌تنها از امنیت انرژی چین حمایت می‌کند، بلکه روابط سیاسی و اقتصادی این کشور را با ایران تقویت و به ایجاد یک بازار نفت چندقطبی کمک می‌کند. این پیامدها نشان‌دهنده تاثیرات گسترده‌‌‌‌‌تر تجارت نفت ایران بر توازن قدرت در بازار جهانی نفت است.
چشم‌‌‌‌‌اندازها و چالش‌های آینده
با نگاه به آینده، الگوهای واردات و استراتژی‌های مربوط به نفت‌خام ایران احتمالا در پاسخ به شرایط بازار جهانی، تحولات دیپلماتیک بین‌المللی و نیازهای اقتصادی داخلی به تکامل خود ادامه خواهند داد. توانایی پالایشگاه‌های چینی برای دورزدن تحریم‌ها و بهره‌‌‌‌‌برداری از مزایای اقتصادی نفت ایران بسیار مهم خواهد بود. نقش چین به‌عنوان یک مرکز کلیدی در این تجارت، با توجه به زیرساخت‌های گسترده پالایشی و ذخیره‌سازی آن همچنان برجسته خواهد بود، با این حال تنش‌های ژئوپلیتیک و تغییرات احتمالی در سیاست خارجی ایالات‌متحده در قبال ایران می‌تواند چالش‌ها و عدم‌قطعیت‌‌‌‌‌های جدیدی را در این پویایی تجاری ایجاد کند، در نتیجه‌ جریان پیوسته نفت‌خام ایران به چین، تاثیر متقابل پیچیده نیروهای بازار، استراتژی‌های ژئوپلیتیک و ملاحظات اقتصادی را برجسته می‌کند. به‌رغم چالش‌های ناشی از تحریم‌های بین‌المللی، شیوه‌‌‌‌‌های تجاری انعطاف‌‌‌‌‌پذیر چین، همچنان برای تضمین خرید نفت ایران ضروری به‌نظر رسیده و بر تعهد این کشور جهت حفظ امنیت انرژی و ثبات اقتصادی تاکید می‌کند.
--> اخبار مرتبط عدم‌کاهش تحریم‌های فروش نفت ایران پمپاژ نفتی به چین خنجر نفتی ایران آمارهای صندوق بین‌المللی پول از نفت ایران صادرات 1.8 میلیون بشکه‌ای نفت ایران

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1174954/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فرار مالیاتی باعث توسعه اقتصاد زیر زمینی می شود

ناترازی برق و سایه‌ سنگین استخراج غیرقانونی ارزهای دیجیتال بر اقتصاد اصفهان

خوشحالی فراریان مالیاتی از یک تکذیبیه/ وقتی شفافیت ذبح می‌شود

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس: عدم توازن در توزیع منابع موجب افزایش شکاف طبقاتی می‌شود

افزایش قیمت بنزین از رگ گردن نزدیکتر می شود

عجیب‌ترین خودروی تاریخ/ رنویی که سر و ته است!

تـــرمـــــز فراریان مالیاتی کشیده می‌شود

رژیم صهیونیستی وابسته به کمک‌های نظامی غرب است

تورم امسال به این شرط بیشتر از 30 درصد نمی‌شود/ دولت از افزایش درآمد‌های تورم‌زای خود به خصوص در بخش بنزین و کالا‌های اساسی بپرهیزد

رنگ سال 2025 چه رنگی است؟

اقدام منچستر علیه فرگوسن؛ ریاضت اقتصادی با قطع کوپن ناهار!

چین بر سر دوراهی/ تنش در خاورمیانه؛ پایان یکه تازی پکن بر میادین نفتی؟

چین بر سر دوراهی/ تنش در خاورمیانه پایان یکه تازی پکن بر میادین نفتی را رقم خواهد زد؟

استاندار خراسان رضوی با خانواده‌های شهید و یک جانباز دوران دفاع مقدس دیدار کرد

رنو 4 برگشت؛ معرفی رسمی نسل جدید هاچ بک محبوب فرانسوی

این گوشی اقتصادی جدید سامسونگ است

مبادلات اقتصادی ایران و تاجیکستان حدود 330 میلیون دلار است

کشور صدرنشین دریافت جایزه نوبل اقتصاد مشخص شد

پاداش یک تا 25 میلیون تومانی برای گزارش ماینرهای غیرمجاز

سقوط دنا در بازار

پرواز ایرانیان به اروپا پایان یافت؟

آمادگی بانک سپه برای حمایت ویژه از صنایع دانش‌بنیان و صادرات‌محور

عجیب ولی واقعی/ نیم میلیارد دلار بیت‌کوین در سطل زباله

مذاکرات سفیر ایران در روسیه با هدف تحقق توافق‌های نفتی و گازی بین تهران و مسکو

پرداخت 2368 میلیارد تومان تسهیلات ازدواج در لرستان

سهم کالاهای اساسی از سبد هزینه‌ای دهک‌های مختلف

تنور داغ گران فروشی و کم‌فروشی نان سنتی

دستیاری پزشکی شغل می‌شود

پرداخت 577 میلیارد تومان تسهیلات فرزندآوری در لرستان

بیت‌کوین در بالاترین سطح سه‌ماهه ایستاد

هر 3 میلیون، یک شانس

لزوم حرکت به سمت تک‌نرخی کردن ارز برای کاهش فساد و حمایت از تولید

یک پیش‌بینی تلخ از افزایش حقوق کارگران

دو اجرای پایانی کنسرت‌نمایش سی‌صد

صادرات 24 میلیون متر مربعی فرش ماشینی

حمایت فعالان اقتصادی از فرهنگ و هنر نیازمند پشتوانه قانونی است

ماجرای کشف یک احتکار عجیب در شرق تهران

سرمایه‌گذاری در طلا یا بورس؟ راز رکود بازار سهام فاش شد

متا گروهی از کارمندان اینستاگرام و واتساپ را اخراج می‌کند

اصناف همیشه در خط مقدم صحنه‌های انقلاب اسلامی حضور داشتند

پردرآمدترین فوتبالیست‌های جهان در سال 2024کیست؟

محاسبه نفت ملی در بنزین ملی؛ قیمت تمام شده واقعی بنزین در ایران چقدر است؟

خطر اقتصادی جنگ اسرائیل و ایران برای چین / سکوت پکن به معنای عدم نگرانی از تحولات منطقه نیست

سودآوری اقتصادی باغداران با پرورش گردوی پکان در تنکابن

میهمان ناخوانده تهرانی‌ها

کشف پارکینگ احتکار خودرو‌های خارجی

کشف پارکینگ بزرگ احتکار 1080 خودرو در تهران

قالیباف: مکلفیم برای حل مشکلات اقتصادی کشور مبارزه کنیم

آیپد مینی 7؛ ارزان‌ترین راه ورود به اکوسیستم هوش مصنوعی اپل

آبروریزی برای خانواده سلطنتی انگلیس/ انتشار یک آگهی استخدام خدمتکار دردسرساز شد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی