بازار آریا

آخرين مطالب

تجارت خارجی بخش کشاورزی و غذای کشور در ده ماه نخست سال 1402 گزارش ويژه

تجارت خارجی بخش کشاورزی و غذای کشور در ده ماه نخست سال 1402
  بزرگنمايي:

بازار آریا - در ده ماهه ابتدایی سال 1402 میزان صادرات کالا‌های کشاورزی و غذایی کشور از لحاظ وزن در حدود 6.6 میلیون تن و از لحاظ ارزش حدود 4.8 میلیارد دلار بوده است.

در ده ماهه ابتدایی سال 1402 میزان صادرات کالا‌های کشاورزی و غذایی کشور از لحاظ وزن در حدود 6.6 میلیون تن و از لحاظ ارزش حدود 4.8 میلیارد دلار بوده است.
گروه کشت و دام بازارنیوز- مهناز میرزاده ؛ تولید و تجارت مواد غذایی در جهان تحت تاثیر عواملی مثل خشکسالی، تغییرات آب و هوایی، کمبود کود شیمیایی، گرانی نفت و جنگ اوکراین و در پایان جنگ خاورمیانه (طوفان الاقصی) در سال­های اخیر به شدت مختل شده است. به گونه ای که در بسیاری از کشورها امنیت غذایی به شدت تحت تاثیر منفی قرار گرفته است. این موضوع در ارتباط با ایران به دلیل وابستگی بالا به واردات کالاهای کشاورزی و غذایی نیز مطرح است.
علاوه بر این در سال­های اخیر تحریم اقتصادی از طریق محدود نمودن منابع ارزی ایران و همچنین تحریم کشتیرانی کشور، تأمین کالاهای بخش کشاورزی و غذایی کشور یک ضرورت اجتناب ناپذیر برای مقابله با جنگ اقتصادی دشمن بود. بنابراین در این گزارش به مرور آخرین وضعیت تجارت خارجی کشور در حوزه کشاورزی و غذا پرداخته می­ شود.
وضعیت تجارت خارجی کشاورزی و غذایی کشور از لحاظ وزنی
در ده ماهه ابتدایی سال 1402 میزان صادرات کالاهای کشاورزی و غذایی کشور از لحاظ وزن در حدود 6.6 میلیون تن بوده است که نسبت به ده ماهه ابتدایی سال گذشته افزایش حدود 4.79 درصدی داشته است. پنج قلم عمده صادراتی از لحاظ وزنی تا انتهای دی­ماه سال 1402، عبارتند از:
هندوانه تازه با 682.44 هزار تن، گوجه فرنگی تازه یا سرد کرده با 503.22 هزار تن، سیب تازه با 451.74 هزار تن، سیب زمینی تازه با 320.86 هزار تن، پیاز و موسیر 300.74 هزار تن، و خرما با 258.46 هزار تن.
علاوه بر این، میزان واردات کالاهای کشاورزی و غذایی کشور از لحاظ وزن 21.2 میلیون تن بوده است که نسبت به سال گذشته افزایش 0.01 درصدی داشته است. پنج قلم عمده وارداتی از لحاظ وزنی تا انتهای دی­ماه سال 1402 عبارتند از: ذرت دامی با 8413.24 هزار تن، گندم معمولی با 2520.68 هزار تن، دانه سویا با 2330.34 هزار تن، جو با 2027.63 هزار تن و انواع روغن نباتی با 1473.82 هزار تن.
تراز غذایی کشور از لحاظ وزن نشان از کسری 14.6 میلیون تن بوده است به این معنی که وزن واردات کشور 14.6 میلیون تن بیش از صادرات کشور بوده است. تراز غذایی کشور از لحاظ وزن نسبت به سال گذشته به میزان 4.33 درصد بهتر شده است. زیرا که در سال گذشته ارزش آن منفی 15.3 میلیون تن بوده است. افزایش و تداوم شرایط کسری تراز غذایی کشور به معنای افزایش وابستگی کشور به خارج برای تأمین نیازهای تولیدی و مصرفی کشور است که این موضوع بر خلاف سیاست­های کلی و قانون اساسی که به خودکفایی و تأمین امنیت غذایی اشاره دارد، است.

بازار آریا


وضعیت تجارت خارجی کشاورزی و غذایی کشور از لحاظ ارزش
در ده ماهه ابتدایی سال 1402 ارزش صادرات کالاهای کشاورزی و غذایی کشور در حدود 4.8 میلیارد دلار بوده است که نسبت به ده ماهه ابتدایی سال گذشته افزایش 20 درصدی داشته است. پنج قلم عمده صادراتی از لحاظ ارزشی عبارتند از: پسته با 478.72 میلیون دلار، گوجه فرنگی تازه 255.39 میلیون دلار، سیب تازه با 248.73 میلیون دلار، شیرخشک با 245.05 میلیون دلار، خرما با 230.94 میلیون دلار و زعفران با 171.95 میلیون دلار.
در ده ماهه ابتدایی سال 1402 ارزش واردات کالاهای کشاورزی و غذایی کشور در حدود 14.7 میلیارد دلار بوده است که نسبت به ده ماهه ابتدایی سال گذشته کاهش 2 درصدی داشته است. پنج قلم عمده وارداتی از لحاظ ارزشی عبارتند از: ذرت دامی با 3195.27 میلیون دلار، انواع روغن نباتی با 2192.16 میلیون دلار، دانه سویا با 1667.95 میلیون دلار، برنج 1109.63 میلیون دلار و گندم معمولی با 999.57 میلیون دلار.
تراز غذایی کشور از لحاظ ارزش نشان از کسری 9.8 میلیارد دلار دارد به این معنی که ارزش واردات کشور 9.8 میلیارد دلار بیش از صادرات کشور بوده است. تزار غذایی کشور از لحاظ ارزش نسبت به سال گذشته به میزان 13 درصد بهبود یافته است، زیرا که در سال گذشته ارزش آن منفی 11.3 میلیارد دلار بوده است. در واقع در حوزه تجارت خارجی کالاهای کشاورزی و غذایی، کشور برای تامین نیازهای مصرفی و تولید داخل نیازمند واردات است. وجود این شرایط در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی به معنای شکنندگی تولید و مصرف محصولات کشاورزی و غذایی است.

بازار آریا


ارزش دلاری هر تن کالای صادراتی و وارداتی کشور
در ده ماهه ابتدایی سال 1402، هر تن کالای کشاورزی و غذایی صادراتی کشور حدود 737.3 دلار بوده که نسبت به سال گذشته رشد 14.41درصد بوده است زیرا که سال گذشته در ده ماهه ابتدایی سال هر تن کالای صادراتی 644.4 دلار بوده است. در ده ماهه ابتدایی سال 1402 هر تن کالای وارداتی 692.2 دلار ارزش داشته است که نسبت به سال گذشته کاهش ارزش 4.34 درصد داشته است زیرا که در سال گذشته در ده ماهه ابتدایی سال هر تن کالای وارداتی 723.6 دلار بوده است.
تا قبل از سال 1400 ارزش هر تن کالای صادراتی بیش از هر تن کالای وارداتی بوده است ولی از این سال به بعد روند برعکس شده است و هر تن کالای صادراتی ارزشی کمتر از کالاهای وارداتی داشته است. از مهم ترین دلایل این تغییرات می توان به اخلال در زنجیره تامین جهانی کالاهای اساسی و اظهارات خلاف واقع در حوزه تجارت خارجی از طریق بیش اظهاری در واردات و کم اظهاری در صادرات به دلیل اعمال سیاست­های کنترل ارزی دانست.

بازار آریا


نکته پایانی
در شرایط تحریم و جنگ اقتصادی و وجود محدودیت منابع ارزی، افزایش وابستگی تولید و مصرف کالاهای کشاورزی و غذایی کشور به واردات، منجر به افزایش آسیب پذیری و شکنندگی زنجیره تامین، تولید و مصرف این کالاها خواهد شد. به گونه ای که دستیابی به اهداف خودکفایی و همچنین تضمین امنیت غذایی را دشوار خواهد کرد.
بنابراین لازم و ضروری است در شرایطی که چشم انداز مثبتی برای رفع تحریم و ایجاد گشایش های تجارت خارجی در کوتاه مدت وجود ندارد، نسبت به پیاده سازی برنامه ها و اقداماتی چون اجرای الگوی کشت، کشت قراردادی، کشت فرا سرزمینی و همچنین پیاده سازی نقشه ارزی تجاری نسبت به تقویت تأمین امنیت غذایی جامع اقدام نمود.
پایان پیام//

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1135409/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سفر عبدالفتاح السیسی به ترکیه نشان از رفع تنش دارد/ روابط تجاری، ستون فقرات مناسبات قاهره و آنکارا

آغاز تغییرات مثبت؛ گزینه ریاست جدید بورس کیست؟

خوش‌خبری اقتصادی؛ تورم کم شد!

حسن آبادی:بیش از 1500 مرقع از دورۀ تیموری تا دورۀ معاصر در کتابخانۀ آستان قدس است/ محبوب:اسناد موجود در آستان قدس بیشتر اجتماعی و اقتصادی است تا سیاسی

نهادهای مدنی؛ منجیان اقتصاد

آموزش سواد مالی در «پول، خدا، بچه‌ها»

اکران فیلمی از آلن دلون در ارسباران

نمایش مستند زندگی جواد یساری در خانه هنرمندان

اهدای تندیس «سی‌صد» به علی دایی

اسطوره‌ها بازنشسته نمی‌شوند

350 هکتار به مساحت شهرک‌های صنعتی لرستان اضافه می‌شود

کشف ذخایر عظیم فلزی و غیرفلزی در هرمزگان

جاده‏‏‌های مستعد تخلفات رانندگی

10علامت که نشان می‌دهد آماده مدیر شدن هستید

راهنمایی برای یافتن ارزش در واقعیت افزوده

نکاتی برای برندسازی شخصی و شرکتی

دربی در شهری غیر از تهران؟

قابل توجه آقای قلعه‌نویی!

چه خبرتان است؟

این چه جشنی است؟

ولی ممنون که گل خوردی!

ارسال پیام از واتس‌اپ به پیام‌رسان‌های دیگر در آینده

نخستین معاهده بین‌المللی الزام‌آور هوش مصنوعی امضا شد

آمریکا جلوی رشوه دادن گوگل به تولیدکنندگان موبایل را می‌گیرد

آمریکا به دنبال توسعه وی‌پی‌ان‌ها در ایران و روسیه

چطور پیام‌رسان‌های رمزنگاری شده جهان را فتح کردند؟

روشنگری بانک قرض‌‌الحسنه مهر ایران درباره یک خبر اشتباه

تعلل هشت ماهه در ارائه آمار خرید برنج ایرانی

هزار و یک مجوز برای سرمایه‌گذاری ساختمانی

ناجوانمردی در حق فولادساز

زنجیره فولاد - 1403/06/18

بازار فولاد - 1403/06/18

بازار آتی - 1403/06/18

پیش‌بینی جهانی از تغییر بهای فلزات

ثبت معاملات 48 درصدی آهن اسفنجی

اولین واکنش دولت سیزدهم به وام عشقی

بهبود شاخص نرخ بیکاری ایران در رده‌‌‌‌‌‌‌بندی صندوق بین‌المللی پول

خودروی 375‌هزار دلاری هیوندایی

همکاری هیدروژنی تویوتا و بی‌ام‌و

امروز؛ اعلام نتایج قرعه‌کشی خودرو

شاهد تقاضای رانتی خودرو

پیگیری مستمر اوضاع توزیع بنزین

حضور 813شرکت در نمایشگاه ایران‌‌‌‌‌پلاست

پنج‌‌‌گانه موفقیت در عصر جدید پتروشیمی

افسوس یک میلیارد دلاری شرکت‌ها

اختصاص 2 پایانه خرید تخم‌‌‌‌‌‌‌‌مرغ جهت صادرات، به استان خراسان‌جنوبی

سیاستمدار محافظه‌کار

ضرورت تشکیل اتاق بازرگانی مستقل در مناطق آزاد

سایه ناامنی بر محیط کار

سیاست‌نامه بریتانیایی

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی