بازار آریا

آخرين مطالب

افزایش آسیب‌های اجتماعی با تشدید فقر در ایران مقالات اقتصادي

افزایش آسیب‌های اجتماعی با تشدید فقر در ایران
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به گزارش تابناک، بررسی داده‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که در یک دهه اخیر، آمار آسیب‌های اجتماعی افزایش یافته است. شرایط نابسامان اقتصادی و آسیب‌های اجتماعی چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟
پرسش: بررسی داده‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که در یک دهه اخیر، آمار نزاع و خشونت، سرقت (در اشکال مختلف مانند سرقت از منازل، خودرو، احشام و .
..)، همسرآزاری و... افزایش یافته است. شرایط نابسامان اقتصادی و آسیب‌های اجتماعی چه ارتباطی با یکدیگر دارند؟
پاسخ: در جامعه یک مفهوم محوری به عنوان عدالت یا انصاف وجود دارد. البته تعریف عدالت بسیار سخت و دشوار است. اینکه بگوییم هر چیزی در جای خود باشد، تعریف راهگشایی نیست؛ چراکه صرفا یک تعریف لغوی است. برداشتی که ما از عدالت داریم که توزیع عادلانه‌ای در مقوله ثروت و قدرت میان افراد و شهروندان صورت بگیرد. این یک تعریف کلی است و در جا‌های مختلف، مصداق خود را پیدا می‌کند. در آموزش و پرورش، آموزش عالی، اشتغال و همه مواردی که جنبه اقتصادی یا اجتماعی دارند.
ارتباط مستقیم و بدون واسط میان فقر و جرم وجود ندارد. ضریب جینی در ایران سیر صعودی دارد و در حال حاضر نزدیک به 50 درصد است. این یک نقطه بحرانی است. این ضریب جینی در روستا و شهر تقریبا یکسان است.
در روستا شکاف طبقاتی و نابرابری در درآمد منجر به جرم نمی‌شود، اما همین اختلاف در شهر با افزایش نرخ جرایم ارتباط پیدا می‌کند. چراکه یک واسطه میان فقر و جرایم وجود دارد. حلقه رابط هم احساس فقر است. در روستا این احساس فقر کم‌رنگ است، چراکه آن شرایط پذیرفته شده است. یعنی سطح توقع و انتظار مردم در روستا با توقع شهرنشینان متفاوت است.
در شهر‌ها تبعیض دیده می‌شود. به همین دلیل سطح توقع افزایش پیدا کرده و تشدید می‌شود؛ زیرا آنچه از اختلاف طبقاتی ملاحظه می‌شود به احساس فقر دامن می‌زند. یعنی احساس فقر ناشی از وجود تبعیض و بی‌عدالتی است که در شهر‌ها پررنگ است، زیرا افراد ماشین‌ها و خانه‌های لوکس، یک شبه ره صدساله رفتن و... را می‌بینند. این تبعیض را با همه وجود خود احساس می‌کنند. در این شرایط احساس فقر دارند که حلقه رابط میان فقر و جرم است.
طبیعی است در جامعه ما که در چند دهه اخیر هم شاهد بوده‌ایم، کسانی که از توانایی مالی خوبی برخوردار نبودند، اما به واسطه خط و ربط‌هایی که داشتند، خودی و متعهد تلقی شده و وارد باند‌های قدرت شدند. بعد از آن هم با ثروت پیوند خوردند. شاهد بودیم که بسیاری از افراد طی چند شب یا چند ماه، ره صدساله رفتند و یک طبقه نوظهور در جامعه شکل گرفت و فربه شد. همین طبقه هم به واسطه ثروت با قدرت پیوند خورده‌اند؛ چه در انتخابات، چه موارد دیگر مانند انتخاب کابینه و.... مثلا فردی باید خودی تلقی شود، تا بتوانند تائید صلاحیت شود و بعد هم بتواند تبلیغات کند. همه جا این دو مورد (ثروت و قدرت) پیوند خورده‌اند و نفوذناپذیر شده‌اند. اکنون هم می‌بینید کسانی که رسانه دارند؛ در صداوسیما، روزنامه‌های شبه اصلاح‌طلب و... به نحوی با ثروت پیوند خورده‌اند و پژواک دارند.
در شرایط کنونی جامعه که با فروپاشی اجتماعی مواجه است، این گروه‌ها برای آینده ایران برنامه‌ریزی می‌کنند. یعنی به راحتی دست از قدرت نمی‌کشند؛ چراکه ثروت دارند. مقوله ثروت را مطرح کردم؛ به این دلیل که ارتباط تنگاتنگی میان عدالت اقتصادی و ثروت وجود دارد.
عدالت اقتصادی هم با عدالت سیاسی، فرهنگی و اجتماعی در ارتباط است. عدالت یک مفهوم عام است که ابعاد چهارگانه فرهنگی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دارد. اگر در عرصه سیاسی عدالت نباشد، به عرصه‌های دیگر هم سرایت می‌کند. اگر در عرصه فرهنگی هم عدالت نباشد و خرده‌فرهنگ‌ها آنطور که باید نتوانند در جامعه خود را نشان دهند و میان خرده‌فرهنگ‌ها هم تبعیض وجود داشته باشد، به عدالت اقتصادی تسری پیدا کرده و بی‌عدالتی را تشدید می‌کند. اگر عدالت اجتماعی هم در عرصه آموزش وجود نداشته باشد، کسانی که توانمندتر باشد از شرایط بهتری برخوردار می‌شوند و در نهایت هم به عدالت اقتصادی تسری پیدا کرده و بی‌عدالتی اقتصادی را تشدید می‌کند.
بی‌عدالتی اقتصادی در شهر‌ها تبدیل به کینه، انتقام‌جویی، تشدید احساس فقر می‌شود. افرادی که در این شرایط قرار می‌گیرند هم می‌خواهند به هر طریقی به هدف خود برسند. این «هر طریق» راه‌ها و کار‌های غیرقانونی است، زیرا می‌بینند کسانی که رشد کرده‌اند از راه قانونی نبوده، بلکه از راه رانت بوده است. در جامعه هم می‌بینید که فساد جنبه ریشه‌ای و ساختاری پیدا کرده است. هر دولتی هم می‌خواهد با این فساد مقابله کند، توان آن را ندارد.
پس اینگونه است که افراد در شهر‌ها وقتی با بی‌عدالتی و تبیض را می‌بینند دست به هر کاری می‌زنند. شغل داشتن، پولدار شدن و رفاه داشتن یک هدف پذیرفته‌شده اجتماعی است، ولی زمانی که ابزار مناسب برای رسیدن به این هدف به طور مساوی در اختیار همه نباشد، افراد میان‌بر می‌زنند. یکی از این میان‌بر‌ها سرقت است. اینجاست که سرقت معنادار می‌شود. به همین دلیل بار‌ها گفته‌ام که کسانی که سارق می‌شوند، قربانی هستند. رفتار عکس‌العملی دارند.
مهم است که جرم را چگونه تحلیل کنیم. در این شرایط خشونت هم تشدید می‌شود. مشخص است زمانی که فرد بی‌عدالتی را می‌بیند و صدای خود را نمی‌تواند به جایی برساند و اگر اعتراض کند مجرم هم می‌شود، خشونت در او تشدید می‌شود و در انواع مختلف بروز پیدا می‌کند. نزاع میان شهروندان در کف خیابان میان دو راننده تا نزاع در خانواده‌ها و قومی و قبیله‌ای، قتل و همه مواردی که ریشه خشونت دارد در این قالب معنا می‌شود.
پس میان فقر، جرایم و به طور کلی آسیب‌های اجتماعی ارتباط وجود دارد. هر چه فقر بیشتر می‌شود، احساس فقر تشدید شده و به دنبال آن نرخ جرایم افزایش پیدا می‌کند.
مسئله دیگری که طی یک دهه اخیر مشاهده می‌شود، جنسیتی شدن جرایم است. یعنی همین سرکوب زنان در جامعه هم که به نوعی بی‌عدالتی است، در زنانه شدن جرایم خود را بازتولید می‌کند. این موضوع هم جنبه عکس‌العملی دارد.
منبع: تجارت نیوز

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1144661/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جمع آوری 480 هزار سند از آثار شهدای فارس توسط بنیاد شهید و امور ایثارگران استان

دیدار با جامعه ایثارگری برای مسئولان امید آفرین است

ریزش 20 هزار واحدی شاخص کل بورس

موافقت اصولی طرح اسید استیک شرکت شیمیایی لاوان صادر شد

ما خودرو را خیلی گران به مردم می‌فروشیم/ بنزین را وقتی باید گران کرد که خودرو خیلی ارزان شود

نفت‌نگار هفته: 29 اردیبهشت تا 4 خرداد

حرکت معکوس قیمت‌ها در بازار طلا؛ سکه کانال 40 میلیون را پس گرفت

قیمت طلا، سکه و ارز 6 خردادماه 1403؛ سکه در کانال 30 میلیون تومان قرار گرفت

محکومیت 2 هزار 707 میلیارد ریالی متخلفان اقتصادی در آذربایجان‌غربی

سخت‌ترین شرایط اقتصادی در انتظار دولت بعدی انگلیس

محکومیت 2 هزار و 707 میلیارد ریالی متخلفان اقتصادی در آذربایجان‌غربی

اجرای طرح کالابرگ الکترونیکی در قالب جدید/ تاکید رئیس جمهور بر تداوم طرح

چک دیجیتال در 12 بانک؛ تمام چک‌ها الکترونیکی می‌شوند

گمانه زنی درباره عوارض واردات مسافری موبایل بالای 600 دلار

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «آبرومند»

شهید رئیسی اقتدار بین‌المللی نظام را بازگرداند

اثر انگشت ماندگار شهید رئیسی بر اقتصاد ایران

خبر مهم وزیر کار درباره ادامه طرح کالابرگ الکترونیکی

راه قوت ایران در بستر کار از مسیرهای مولد می‌گذرد

جلوگیری از کاهش تولید 260 تن بر ساعت گاز در پالایشگاه دهم پارس جنوبی

ظرفیت ذخیره‌سازی گوگرد در پارس جنوبی افزایش یافت

آغاز حراج جدید شمش طلا از ساعت 12 امروز

تعرفه واردات لاستیک در سال 1403 مشخص شد

کنترل نسبی رشد قیمت مسکن/ تسهیلات کمک ودیعه مسکن 175 درصد رشد یافت

حسینی‌کیا: رئیس‌جمهور آینده باید با اتکا به توان داخلی مسائل اقتصادی کشور را حل کند

دولت سیزدهم به رشدهای منفی و سینوسی پایان داد + جدول

بررسی مسائل اقتصادی روز کشور در کرسی‌های آزاد اندیشی

چرا سرمایه‌گذاری ایرانی‌ها در ترکیه متوقف شد؟

بررسی دهک‌بندی و بودجه اجرای کالابرگ الکترونیکی‌ در دولت

تعرفه واردات خودروهای برقی بالاتر از 20 و 30 هزار یورو تعیین شد

اشتغال موجب توسعه اقتصادی و رفاه و آسایش جامعه می شود

راه‌اندازی پرواز مستقیم قفقاز شمالی به ایران از سوی روسیه

رشد اقتصادی 6 درصدی در 1402/ افزایش 15 میلیارد دلاری درآمد نفت

یادداشت| 8 یادگاری شهید آیت الله رئیسی برای اقتصاد ایران

پارسا پیروزفر «درانتهای شب» با ریاضت طبقه متوسط

مردن به قیمت 5 تا 200 میلیون تومان!

خاموشی مشعل‌ها در پارس جنوبی شتاب‌ گرفت/ کاهش 1200 میلیون مترمکعبی گازسوزی در 1403

سد اکباتان در آستانه سرریز

جارو شارژی فندکی!! دیگه نگران نظافت ماشین نباشید

افزایش درآمدهای نفتی از اقدام‌های اقتصادی دولت شهید رئیسی است

بررسی فنی توربین‌های ساخت داخل برای استفاده در تأسیسات تقویت فشار گاز

سیاست قوه قضاییه برای حمایت از واحدهای تولیدی چیست؟

سرمایه گذاری خارجی در خراسان جنوبی هزار و 85 فرصت شغلی ایجاد کرد

​​​​​​​دیدار سرپرست بنیاد آذربایجان شرقی با 8 عضو جامعۀ ایثارگری در تبریز

حذف ارز 4200 تومانی در دولت سیزدهم، تورم را 1.5 تا 2.5 برابر بالا برد

عملکرد صفر 18 بانک در اعطای تسهیلات مسکن

شکرگزار توفیق خدمت به جامعه ایثارگری هستیم

فرهیختگان: 20 طرح اقتصادی مجلس یازدهم در بلاتکلیفی

جزئیات تکمیل سد قیزقلعه‌سی در دولت سیزدهم

تصویب افزایش تولید نفت به 4 میلیون بشکه در شورای اقتصاد

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی