بازار آریا

آخرين مطالب

طعنه تلخ ربیعی به مخالفان برجام/چندسال از خدا و دین وکربلا برای زمین زدن آن استفاده کردید و حالا دارید با امریکایی ها در باره رفع تحریم مذاکره می کنید گفتگو

طعنه تلخ ربیعی به مخالفان برجام/چندسال از خدا و دین وکربلا برای زمین زدن آن استفاده کردید و حالا دارید با امریکایی ها در باره رفع تحریم مذاکره می کنید
  بزرگنمايي:

بازار آریا - به گزارش خبرآنلاین برخی از این مسائل همانند برجام که در دوره‌ای تقبیح می‌شد در این دولت مجاز شمرده شد اما همچنان لاینحل باقی ماند و رنج‌های ناشی از آن همچنان تن نحیف جامعه را بیشتر می‌آزارد.
علی ربیعی در روزنامه اعتماد نوشت: در آخرین روزهای سال در روزنامه دولت خواندم «تبادل پیام‌ها و گفت‌وگوهای غیر مستقیم در عمان میان ایران با امریکا پیرامون رفع تحریم‌ها در جریان است» (ایرنا، 24 اسفند 1402.
) البته واقف هستیم عبارت «رفع تحریم» برای نشان دادن اقدامی جدید، جایگزین واژه «برجام» که هدف آن رفع تحریم و غیر امنیتی‌سازی ایران بوده، شده است.
با خواندن این خبر، از یک‌سو وضع نگران‌کننده جامعه و توده‌هایی که روزبه‌روز فقیرتر و نا امیدتر می‌شوند و از سوی دیگر، بلواهایی که برای ممانعت از تداوم برجام در دولت دوازدهم در همین چند سال پیش به پا می‌شد را به خاطر می‌آورم.
خاطرات تلخم دوباره مرور می‌شود که چگونه از هر ابزار ایدئولوژیک همچون کربلا، دین، اسلام و خدا برای توجیه مقابله با برجام استفاده نابجا می‌شد.
چگونه می‌خواهند این رویه را توجیه کنند؟ مفاهیم سخنرانی‌های ائمه جمعه، تریبون‌های دینی و مجلس، (تحلیل‌هایی که امروز معلوم شد چقدر سطحی و کم عمق بوده‌اند)، فریادها و یقه دریدن‌ها علیه برجام را به یاد می‌آورم.هنوز آن تحلیل‌ها در گوش‌های‌مان طنینی ناموزون دارد: «نان مردم را به تحریم گره زدند، درصد کمی از مشکلات مردم به تحریم مرتبط است، خیزش مردمی و... که ادعاهای بسیاری برای حل مسائل می‌شد.»
به جامعه تحریم زده می‌اندیشم؛ بدون تردید بخشی از ناامیدی مزمن شده امروز، مهاجرت‌های فرارگونه و.... ناشی از یاس به ثمر نرسیدن برجام و گشایش‌های ناشی از آن بوده است. نگاه کنید به آثار تحریم از سال 90 تا 1402، که کشور به میزان 1210 میلیارد دلار دچار عقب‌ماندگی شد.
یک مطالعه دیگر نشان می‌دهد هزینه‌های اعمال شده علیه ایران طی چهار سال به حدود 19.1 درصد تولید ناخالص داخلی واقعی رسیده است (اکو نگار) . نوسانات رشد در دوره‌های تحریم که در سال‌های تحت تحریم، منجر به رشد منفی شد که این رشد منفی، بخش‌های صنعتی را نیز درگیر کرد، و در مجموع، اقتصاد ایران را دچار یک بیماری مزمن نمود. بیماری که درمان آن با گذشت زمان پیچیده‌تر می‌شود. نتایج مطالعات مربوط به 15 سال اخیر نشان می‌دهد هرجا تحریم‌ها شدت یافته، متغیرهای کلان اقتصادی با چالش‌های جدید مواجه شده و هرجا نشانه‌ای از برجام یا توافق حاصل شده متغیرها رو به بهبود رفته است.
این مشاهدات حاکی از آن است که اقتصاد و به ویژه اقتصاد ایران و نیز اقتصاد جهان در جهان امروز تا چه اندازه به سیاست‌های خارجی و روابط بین‌الملل وابسته و از آن متاثر است.
همچنین، مشاهدات و مطالعات نشانگر آن است که در بازه زمانی مورد اشاره، فقرا فقیرتر شده‌اند. به این معنی که فقر شدت یافته است. فقر در مناطق روستایی، حاشیه شهر، فقر گروه‌های آسیب‌پذیر نظیر زنان سرپرست خانوار، کارگران فصلی و... شدت بیشتری پیدا کرده است.آمارها نشان می‌دهد که این گروه‌ها در حال حرکت به سمت انواع فقر از جمله فقر سلامت و فقر آموزشی هستند.
افزایش آمار بازماندگی از تحصیل (که در حال کاهش بود)، تعداد قابل توجه افرادی که نه در حال تحصیل و نه در حال آموزش هستند (نیت‌ها NEET)، نشان از افزایش فقر دارد. همچنین کاهش دسترسی به خدمات درمانی به دلیل کاهش درآمد یکی دیگر از آثار مربوط به کوچک شدن اقتصاد تحریم‌زده است. افزایش هزینه‌های درمان باعث شده است تا گروه‌هایی از مردم توان تامین هزینه‌ها را نداشته باشند.
با دقت در شواهد پیرامون شاهد نشانه‌های فقر سلامت حتی در طبقه متوسط رو به پایین هستیم. به عنوان مثال کاهش استفاده از خدمات درمانی در حوزه‌هایی نظیر دندانپزشکی یکی از این موارد است.
به این ترتیب شاهدیم، سلامت و آموزش که دو رکن اساسی عدالت در جامعه هستند، طبقاتی و غیر پاسخگو به طبقات پایین شده است. هر چند طبقه متوسط آسیب کمتری از آثار برجام دیده است اما تداوم تحریم‌ها در طول زمان سبب شده که شاهد سقوط طبقه متوسط به دهک‌های پایین‌تر درآمدی باشیم. به‌طوری که این طبقه نیز به تدریج دیگر قادر نیست از مزایای اقتصادی و اجتماعی برخوردار شود.
آثار تحریم و چالش‌های اقتصادی مترتب بر آن، طی این سال‌ها بر بازار کار نیز مشهود بوده است. کاهش فرصت‌های شغلی و همچنین کاهش سطح درآمد خانواده‌ها سبب شده است که افراد از یک سو به اشتغال‌های ناپایدار و از سوی دیگر به بازار سوداگری روی آورند. بدین‌ترتیب شاهد افزایش کارکنان مستقل، و اشتغال‌هایی با درآمد پایین و بدون تامین اجتماعی هستیم که همگی نشان از ضعیف شدن ساختارهای اقتصادی در کشور است.
برخلاف ادعای بسیاری مبنی بر عدم تاثیر تحریم بر اقتصاد ایران و زندگی مردم، باید پذیرفت که تحریم یک عامل مهم در محدود کردن اقتصاد کشور است که نتایج این محدودیت خود را در زندگی مردم نمایان می‌سازد. این عامل آنقدر شدید است که سیاست‌گذاری‌های متعدد بدون حل این مساله اصلی نمی‌تواند آثار قابل‌توجهی در حل مسائل اقتصادی داشته باشد و صرفا دربردارنده آثار کوتاه‌مدت و مسکن‌گونه است. بدین‌ترتیب برخلاف ادعای بسیاری مبنی بر بدون اثر بودن تحریم‌ها، شاهد تاثیر تحریم‌ها طی این سال‌ها بوده‌ایم.
به یاد می‌آورم که در سال 98 و در پاسخ به سخنرانی رییس‌جمهور وقت؛ «بلد نیستم بدون ارتباط با خارج، مشکل اقتصاد کشور را حل کنم»، بیست و یک اقتصادخوانده - بیشتر از دانشگاه امام صادق(ع) که امروز کرسی‌های دولت را اشتغال کرده‌اند- اعلام داشتند که ما ده‌ها راهکار بلدیم. همچنین به یاد می‌آورم جملاتی نظیر «سفره مردم را به برجام گره نمی‌زنیم»، «ما آب و نان مردم را به دست کدخدا و برجام و مذاکرات گره نزنیم»، «ما یک خیزش هستیم برای نجات اقتصادی کشور»، «ما یک خیزش هستیم برای جلوگیری از فقیرتر شدن مردم»، «ما یک خیزش هستیم که بیشتر از این مردم را تحقیر نکنند» و...... وقتی خبر پیش‌گفته را خواندم با خود اندیشیدم که چه دستاوردی آنقدر ارزش داشت که چنین جامعه را با فقر و رنج مواجه سازد؟!
ناامید شدن مردم از پیگیری‌کنندگان اصلاحات و گشایش سیاست خارجی با چه بهایی به دست آمد؟ در روز قیامت این افراد چگونه پاسخ خداوند را خواهند داد. اگر مذاکره با امریکا بد بود و برجام و اف‌ای تی اف به معنای تسلیم کردن سربازان ایران بود، حالا چگونه به دنبال برگشت به سال 1401 با دستاورد کمتر و هزینه بیشتر هستیم؟!
21302
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1885448

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1144139/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

یوان هانگ اچ 9؛ شاسی بلند چینی گران قیمت از دایون/ تصاویر

مشکلات 5 بنگاه اقتصادی استان بوشهر مورد رسیدگی ویژه قرار گرفتند

ماجرای محموله 100 میلیون دلاری ترخیص نشده یک مونتاژکار چیست؟

دولت آیت الله رئیسی در حوزه دیپلماسی اقتصادی گام‌های مثبتی برداشت

طلای 3‌ هزار دلاری می آید؟

واردات شمش طلا معاف از مالیات شد

تداوم صادرات نفت قزاقستان به آلمان از خط لوله دروژبا

بالاترین نرخ سود بانکی به کدام سپرده تعلق می گیرد؟

تحریم‌های ثانویه به درآمدهای صادراتی روسیه آسیب می‌زند

افزایش قیمت توکن‌ های هوش مصنوعی

رویکردهای اقتصادی دولت چهاردهم، چگونه خواهد بود؟

مفقود شدن حدود 700 نفر بر اثر رانش زمین در پاپوآ گینه‌نو

صنعت نفت به نقطه‌ای باصلابت رسیده است

کاهش شمار دکل‌های حفاری آمریکا برای چهارمین بار در 5 هفته

دلار آزاد، 57٫500 و دلار مبادله‌ای 44٫811 تومان

راهیابی گروه «مرصاد» با گزاره «داشتن روابط اقتصادی مناسب با اروپا» به دور دوم مناظرات دانشجویی

مصوبه هیات وزیران برای ادامه کالابرگ الکترونیکی

14 هزار میلیارد تومان پول، برای خرید خودرو‌های برقی بلوکه شد!

اعلام خطر یک اقتصاددان به پیامدهای بودجه 1403

آمار دقیق از روز سیاه بورس

3 مدل خودرو جدید ام جی در بازار ایران/ تصاویر

مهمترین دغدغه ذهنی آمریکایی‌ها چیست؟

قیمت یوان چین امروز 6 خرداد 1403

5 رمان برتر سال 2024

قیمت مرغ امروز یک‌شنبه 6 خرداد 1403

تقویت دیپلماسی اقتصادی نیازمند تقویت صادرات است

ارز در وضعیت ثبات

دیدار صمیمانۀ سرپرست بنیاد آذربایجان شرقی با فرزند شهید رنجبر در تبریز

قیمت روز خودرو؛ چرت بهاری بازار به پایان رسید؟

مدیران به صورت میدانی، مشکلات واحدهای تولیدی را پیگیری کنند

گزارش توییتری| معضل فقدان آمار و اطلاعات صحیح و به‌روز در کشور

وزارت کار: لایحه امنیت شغلی کارگران به زودی به مجلس ارسال می شود

اردوغان برنامه اقتصادی ترکیه را تایید کرد

یارانه‌بگیران حتما بخوانند/ شکل پرداخت یارانه‌ها تغییر می‌کند + جزییات

4 عامل موثر در کاهش اثرگذاری تحولات سیاسی در تغییرات نرخ ارز

فروش پساب راهی برای درآمد پایدار آبفا

کشف 10 میلیارد ریال لوازم برقی آشپزخانه قاچاق

واکاوی 750 کالای مجاز ثبت سفارش؛ از چوب ماهیگیری تا وافل

دیدار  مدیرکل بنیاد استان همدان با خانواده شهدا بمناسبت سوم خرداد

توقیف 51 هزار لیتر سوخت قاچاق در خراسان جنوبی

کشتارگاه صنعتی ایلام به شهرداری واگذار شود

رفع موانع تولید و بهبود شاخص های اقتصادی در دولت سیزدهم

دستور مخبر درباره تداوم نظارت دقیق و جدی بر بازار

عرضه بیش از 6 هزار کیلوگرم زعفران صادراتی در رینگ صادراتی بورس کالا

مجله علمی «شفای خاتم» وابسته به بنیاد شهید و امور ایثارگران در پایگاه اسکوپوس نمایه شد

ریزش شاخص های بورس ادامه دار شد

دستاوردهای اقتصادی دولت شهید رئیسی طبق آمار بانک جهانی

مطالبات رئیس‌جمهوری شهید در صنعت نفت محقق شد/ بازگشت به جایگاه واقعی

مطالبات رئیس‌جمهوری شهید در صنعت نفت محقق شد/ بازگشت صنعت نفت به جایگاه واقعی

محکومیت متخلفان اقتصادی در همدان

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی