بازار آریا
نگاهی به چالش‌های ریشه‌دار صنعت چای

رنج چای‌کاران صنعت چای گزارش ويژه

رنج چای‌کاران صنعت چای
  بزرگنمايي:

بازار آریا - دنیای‌اقتصاد- سعیده نبی‌زاده : میزان مصرف چای در سال به ازای هر نفر در هر کشوری متفاوت است. جالب است بدانید ترکیه با 3.16 کیلوگرم به ازای هر نفر در سال رتبه نخست میزان مصرف چای را در دنیا به خود اختصاص داده است. ایرلند با 2.19 کیلوگرم به ازای هر نفر در سال رتبه دوم مصرف چای را دارد و پس از آن انگلستان با مصرف 1.94 کیلوگرم چای به ازای هر نفر در سال، در جایگاه سوم قرار گرفته است. پس از آن کشورهای ایران و پاکستان با مصرف یک و نیم کیلوگرم چای به ازای هر نفر در سال در رتبه چهارم قرار دارند. کشورهای دیگر مانند روسیه با مصرف 1.38 کیلوگرم چای به ازای هر نفر در سال، مراکش 1.22 کیلوگرم، نیوزیلند و شیلی 1.19 کیلوگرم، مصر و لهستان یک کیلوگرم، ژاپن 0.97 کیلوگرم به ازای هر نفر در سال، بالاترین سرانه مصرف چای را به خود اختصاص داده‌اند.
28 هزار هکتار زیر کشت چای ایرانی
باغات چای و برگ‌های سبزی که از زحمات و تلاش‌های زنان و مردان چای‌کار گیلانی و مازندرانی، رنگ و عطری دلنشین یافته‌اند، بخشی مهم از هویت ایران هستند. هویتی که بدون شک نباید در سایه بی‌توجهی و مدیریت نامطلوب رنگ ببازد. طبق اعلام سازمان چای کشور، سطح زیر کشت چای در دو استان گیلان و مازندران حدود 28هزار هکتار است که اکنون حدود 23 هزار هکتار از این اراضی مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرد و بقیه نیز با توجه به برنامه‌های راهبردی و کارشناسی‌شده توسط سازمان چای قرار است به چرخه تولید بازگردد. بر اساس آزمایش‌ها و اظهارات سازمان خواربار و کشاورزی ملل (فائو) در سال 2018، چای ایران ارگانیک‌ترین چای دنیا اعلام شد. حال با وجود اینکه چای تولیدی کشور ما سالم‌ترین چای دنیا است و ما تقریبا 30 تا 32 درصد نیاز مصرف داخل را با چای ایرانی می‌توانیم برطرف کنیم، کارخانه‌داران نمی‌توانند چای تولیدی داخلی را به فروش برسانند.
رنج چای و چای‌کاران
رصد بازار طی سال‌های اخیر نشان می‌دهد این محصول با تدابیر ناصحیح و واردات بی‌رویه به چالش کشیده شده است. این چالش‌ها ریشه در الحاق سازمان چای به وزارت کشاورزی، جولان چای خارجی، ضعف مدیریتی در عرصه تولید و واردات چای و نوسانات نرخ ارز و مواد اولیه دارد.
پیامدهای الحاق سازمان چای به وزارت کشاورزی
ولی واقعیت این است که با الحاق سازمان چای به وزارت کشاورزی وقت و تصمیمات اشتباه اتخاذشده در آن زمان و نیز عوامل دیگر از قبیل عدم افزایش معقولانه و عادلانه قیمت برگ سبز چای نسبت به سایر محصولات کشاورزی، تورم و توجه کشاورزان به تناژ محصول برای جبران درآمد و عدم استفاده از فناوری نوین در فرآوری چای، متاسفانه ما شاهد افت شدید کیفیت چای داخلی و انباشت مقادیر زیاد چای در انبارها (چای سنواتی) بودیم. تا جایی که دولت تصمیم گرفت طرح اصلاح ساختار چای را با هدف بهبود کیفیت برگ سبز چای و چای خشک تولیدی در سال 1379 اجرا کند که بعدها این برنامه دولت نیز به دلایل متعدد، ناموفق بود و سازمان چای منحل و تبدیل به اداره کل چای شمال شد.
از سال 1384 مجلس، دولت را مکلف به خرید تضمینی برگ سبز چای و چای خشک کرد و سازمان تعاون روستایی به‌رغم عدم آمادگی کامل، مامور به انجام آن و عقد قرارداد با کارخانه‌‌ها از سال 84‌تا‌88 (تشکیل مجدد سازمان چای) شد که البته ضرر و زیان‌هایی را هم به همراه داشت. سازمان چای در آن زمان (1393) اقدام به پرداخت تسهیلات بدون بهره به‌زراعی به چای‌کاران با شرایط بازپرداخت آسان کرد. همچنین تاسیس صندوق حمایت از توسعه صنعت چای کشور در آن سال با قدرالسهم 49 درصد (دولت) و 51 درصد چای‌کاران، کارخانه‌داران و تجار نقطه عطفی در صنعت و تولید چای ایجاد کرد و موجب تحولاتی شد که عملکرد قابل قبولی به دنبال داشت؛ زیرا به نوعی تنها بازوی صنعت چای محسوب می‌شد. در حال حاضر نظام تولید و بهره‌برداری چای تحت نظارت مستقیم سازمان چای کشور، ذیل وزارت جهاد کشاورزی مشغول به فعالیت است. از طرفی سرمایه صندوق حمایت از توسعه چای اندک است و دولت‌ها هم در افزایش میزان سرمایه صندوق به عهد خود وفا نکردند.
جولان چای خارجی و مشکلات چای‌کاران داخلی
این در حالی است که اهمیت ترویج فرهنگ مصرف چای ایرانی، تسهیل صادرات، احیای باغات متروک و فرسوده، برندسازی، ارتقای کارخانه‌های چای و مواردی از این دست، از جمله تمهیداتی است که بارها و بارها درخصوص آنها شنیده‌ایم و نهادهای متولی و مسوولان ذی‌ربط بر لزوم حمایت از تولید چای ایرانی تاکید کرده‌اند، اما آنچه در این عرصه همچنان نگاه‌ها را به خود جلب می‌کند، مشکلات چای‌کاران و کارخانه‌داران چای و جولان چای خارجی در کشور است.
واردات بی‌رویه چای
در این راستا علی رمضانی‌شبخوس‌سرایی، رئیس اتحادیه شرکت‌های تعاونی چای‌کاران غنچه‌های طلایی شمال کشور بزرگ‌ترین مشکل چای‌کاران را فروش نرفتن چای خشک می‌داند و می‌گوید: این معضل به دلیل نبود مدیریت مناسب دولت در بخش واردات چای به وجود آمده است. وی تاکید می‌‌کند: واردات چای بیش از حد مورد نیاز مصرف کشور است. در حالی که کل مصرف سالانه چای در ایران 90 تا 100 هزار تن است، امسال بیش از این نیاز چای وارد کشور شده است. تولید چای داخلی ما نیز بیش از 30 هزار تن است.
به گفته این مسوول صنفی؛ قیمتی که خریداران چای خشک حاضر هستند برای خرید چای از کارخانه‌های چای بپردازند، کمتر از هزینه تمام‌‌شده آن است و این امر به دلیل وجود چای وارداتی به میزان زیاد در بازار است. از سوی دیگر صادراتی که به برخی کشورها نظیر عراق و کشورهای حوزه خلیج‌فارس داشتیم با توجه به نرخ دلار در کشور، مورد استقبال قرار نمی‌گیرد. زیرا کشورهایی که در سال‌های گذشته از ما چای می‌خریدند می‌توانند چای مورد نیازشان را به بهای ارزان‌تر از کشورهای دیگر نظیر هند و کنیا تهیه کنند.
شرط پیشگیری از زوال صنعت چای
محمود هوشیارفرد، عضو هیات علمی مرکز تحقیقات کشاورزی گیلان، ضمن تایید مطلب فوق درخصوص راهکارهای رونق صنعت چای کشور معتقد است: افزایش سالانه قیمت چای باید متناسب با نرخ تورم و افزایش هزینه‌های تولید باشد. در عین حال خودداری دولت از تاخیر در اعلام قیمت خرید و فروش برگ سبز چای، پرداخت به‌موقع مطالبات چای‌کاران، جلوگیری از ورود چای قاچاق، جلوگیری از واردات چای خارجی در فصل برداشت، اهتمام در اختلاط چای خارجی و داخلی و سپس توزیع در کشور، جلوگیری از ورود چای سنواتی به بازار مصرف و تأمین و توزیع به موقع نهاده‌های شیمیایی و… می‌تواند به خودکفایی و شکوفایی صنعت چای کشور کمک کند.
وی تاکید می‌کند: باید برای به‌زراعی باغات چای اهمیت ویژه‌ای قائل شویم، زیرا سطح قابل توجهی از باغات فعلی قدرت حاصلخیزی خود را از دست داده و قدیمی، فرسوده یا رها شده‌اند که نیازمند اصلاح و احیا و همچنین توسعه مکانیزاسیون و سیستم‌های آبیاری هستند. باید طی برنامه‌های کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت در قدم اول باغات چای را نجات دهیم تا تولید در واحد سطح افزایش یابد. در غیر این صورت صنعت چای کشور به تدریج رو به زوال خواهد رفت. وی تصریح کرد: ضعف مدیریتی در عرصه واردات چای، موجب وارد آمدن خسارت سنگینی به چای‌کاران شده است. اگر کارخانه‌دار نتواند چای تولیدی خود را بفروشد، نمی‌تواند پول چای‌کار را پرداخت کند.
به گفته رمضانی، هرچند سازمان چای اخیرا تلاش کرده به ازای هر دو کیلو واردات چای، یک کیلو چای داخلی خریداری شود که گامی ارزشمند محسوب می‌شود، اما متاسفانه دیر انجام شده است. چراکه واردات چای تا به امروز بسیار زیاد انجام شده و اکنون واردکننده چای برای واردات چای انگیزه ندارد تا در قبال ورود چای خارجی، چای داخلی خریداری شود.

لینک کوتاه:
https://www.bazarearya.ir/Fa/News/1112896/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چینش ETF بر اساس بیشترین تغییر مالکیت - 1403/02/30

جزر و مد تجارت آبی

بازار سهام - 1403/02/30

مثبت شکننده برای بورس

سهامداران در برزخ

عدلیه - 1403/02/30

بهارستان - 1403/02/30

راهبرد - 1403/02/30

ساختمان سفید - 1403/02/30

روزهای تاریک مشهد

موافقان و مخالفان تفکیک چه می‌گویند؟

حذف خرده‏‏‌فروشان با بورس انرژی

لزوم پایش طرح جامع طلا

ریزش ذخایر استراتژیک آمریکا

چرا هدف‌گذاری تورمی به هدف نخورد؟

دیده‌‌بانی بورس از بازارها

آزمون برقی سیاستگذار خودرو

نقدی بر گزارش «مسیرهای توسعه زنجیره متانول»

به‌نام تولید، به کام قاچاق

فرجام ضلع سوم بازار مسکن

سقوط‌ آزاد دلار آزاد؟

سال بد زنان بورسی

امضای غیرمجاز دوستان ایران

دستورکار مذاکرات عمان

چگونه ترکیه موقعیت ژئوپلیتیک خود را ارتقا داد؟

ایران و ابهام راهبردی در عصر آشوب منطقه‏‏‌ای

فاز جدید جنگ تعرفه ای

مداخله پاندولی در تجارت

دلار وارد کانال 56 هزار تومان شد

سامانه یکپارچه خودرو برقی؛ همه‌چیز درباره حساب وکالتی و ثبت‌نام

پایداری روستاها منجر به پایداری اقتصادی کشور می‌شود

بار خودروسازان دولتی بر دوش منابع ارزی کشور

محاسبه قیمت مسکن هنوز با دلار 40 هزار تومانی

شرایط ثبت‌نام خودروهای برقی اعلام شد

چرا مردم بیش از بیکاری از تورم متنفر هستند؟

محسن زنگنه: دولت باید پای خود را از صنعت خودرو بیرون بکشد

تاثیر مدل اقتصادی ماهاتیر محمد بر برنامه هفتم توسعه کشور

معاون وزیر نفت: تعداد کالاهای ممنوعه برای واردات به 250 قلم رسید

تازه‌ترین خبرها از قیمت دلار، سکه و بازار سهام

چرا واردات خودرو همچنان با مشکل روبرو است؟

دلار وارد کانال 56هزار تومان شد

هزینه اخذ استاندارد جهانی در صادارت به ارواسیا حذف شد

مقایسه قیمت دلار، تورم و استقراض از بانک ها در دولت روحانی و رئیسی از زبان نوبخت /کاهش مشارکت در انتخابات، جمهوریت نظام را تضعیف کرده است

واریز حقوق اردیبهشت ماه بازنشستگان کشوری

شهرداری پول اضافه از مردم گرفته است؟

توقف روند کاهش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه

پایان تیرماە 1٤03 آخرین زمان برای هزینە کرد اعتبارات عمرانی در کردستان

دریافت نات‌کوین رایگان در آبان‌تتر (فرصت محدود)

عضو هیات مدیره اتحادیه طلا و جواهر: صنف طلا دلال ندارد

مردمی‌سازی اقتصاد در مجموعه بنگاه‌های اقتصادی بوشهر انجام می‌شود

© - www.bazarearya.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی